Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Fisksoppa med saffran, fänkål och potatis

I min lilla hemstad Borstahusen finns det en hamnkrog som endast har öppet under sommarmånaderna varje år, Borstahusens Hamnkrog. Det har blivit en tradition att besöka detta ställe minst en gång om sommaren, annars är sommaren helt enkelt inte fulländad. Och man måste äta deras fisksoppa, för den är något av det godaste som går att finna på denna jord. Men bor man nu i Milano blir besöken på Hamnkrogen inte lika lätta att pricka in, så då får man helt enkelt ta saken i egna händer för att traditionen i alla fall halvt ska leva vidare. Det var därför jag igår lagade till en fisksoppa helt och hållet inspirerad av Hamnkrogen. Och att sitta på en balkong i Milano i slutet av maj är inte fy skam det heller - även om inget såklart går upp mot havsluft och småbåtsliv.
 
 
Fisksoppa med saffran, fänkål och potatis
(2 port)
200 g färska räkor
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
½ gul lök
½ g saffran
1 ½ dl vitt vin
5 dl vatten
1 dl vispgrädde
200 g potatis
1 fänkål
150 g laxfilé
150 g torskfilé
10 blåmusslor
1 nypa chiliflakes
1 nypa salt
1 näve babyspenat
 
1.
Skala och rensa räkorna och spara skalet. Ställ räkorna i kylen. Finhacka lök och vitlök och stek i olivolja tillsammans med räkskal och saffran. Häll på vinet och låt koka 5 minuter. Häll på vattnet och låt koka under lock cirka 15 minuter. 
 
2.
Skala och skär potatisen i bitar (ca 2x2 cm). Ansa fänkålen och skär i större bitar. Spara fänkålsdillen. Skär lax och torsk i bitar, ungefär lika stora som potatisen. Skrubba rent blåmusslorna.
 
3.
Sila av buljongen och koka upp den igen. Tillsätt grädde salt och chiliflakes. Lägg i potatisen och låt koka 8-10 minuter. 
 
4.
Lägg i fänkål och fisk, låt koka ytterligare 3-5 minuter. Släng i musslorna, låt koka 2-3 minuter (mina var förkokta därav den korta tiden). Ta bort grytan från värmen släng i räkorna och spenaten, rör runt. Hacka fänkålsdillen och dekorera med den.
 
5.
Servera med taralli (eller ditt favoritbröd) och hemmaslagen aioli.
 
Borstahusen. Skåne. Hemma. 

Buccatini med purjolök- och pistagenötssås

Purjolök som kokas eller steks mjuk under en längre tid är magiskt gott. Och med längre tid menar jag inte timmar, jag menar bara att man inte ska stressa den. Ta din tid och stek den i smör och olja på svag värme under cirka 15-20 minuter så ska du se att alla smaker kommer fram. Och sen behövs inte många fler ingredienser för att till exempel få till världens godaste pastasås. Denna gång blandade jag bara i några hackade pistagenötter, en buljongtärning, pastavatten och några matskedar överblivien crème fraîche. Jag toppade sedan pastan med parmesan och gräslök. Svimmade nästan så gott det var!

 
Buccatini med purjolök- och pistagenötssås
(1 port)
60-80 g buccatini
1 liten purjolök
15-20 pistagenötter
½ grönsaksbuljongtärning
2 msk crème fraîche
½ dl pastavatten
½ dl riven parmesanost
½ msk hackad gräslök
Salt&peppar
Olivolja&smör till stekning
 
1.
Sätt en kastrull med pastavatten att koka upp. Salta först när vattnet kokar.
 
2.
Värm smör och olja i en stekpanna. Dela purjolöken längs med på hälften, skölj och skiva i bitar. Stek mjuk i stekpannan cirka 15 minuter på svag värme. Rör om då och då.
 
3.
Släng i pastan och låt koka enligt anvisning.
 
4.
Smula sönder en halv buljongtärning och hacka pistagnötterna, släng ner i purjolöken. Blanda ner crème fraîchen. Blanda till sist ner lite av pastavattnet i såsen.
 
5.
Häll av pastavattnet och släng ner pastan i purjolöken. Rör om. Häll upp i djup tallrik, toppa med parmesan och gräslök.

Råraka med crème fraîche, lax och gurka

Hittar man crème fraîche i Italien, då måste man utnyttja tillfället. Det går liksom inte bara att gå förbi burken i affären utan att lägga ner den i korgen för man vet att det finns något man kommer vilja laga, som man inte har haft tillfälle att laga sedan sist man var hemma i Sverige där hyllmetrarna är fyllda med denna vara. För så är inte fallet i Italien. Crème fraîche är franskt. Och jag tror inte det finns något land som är så patriotiska i sin mathållning som Italien, man håller sig till det som är bäst och det innefattar det som är italienskt, inget annat. Den internationella hyllan i min supermercato innehåller ungefär ett paket couscous, ett paket kokosmjölk (2 dl för 4 Euro, dyrare än guld) och några olika sorters nudlar. Vill man hitta ett större utbud eller billigare priser får man bege sig till Chinatown eller till någon av de få internationella butikerna i utkanten av stan. Normalt sätt klagar jag inte, jag älskar italiensk mat och italienarnas tänk kring mathålning. Men ibland är det kul med variation. Därför. Hittar man crème fraîche i Italien, då utnyttjar man tillfället.
 
Nu är jag väl medveten om att denna rätt borde innehålla gräddfil och inte crème fraîche för att vara äkta svensk. Men då ber jag er läsa om ovanstående text så inser ni att det är lättare att hitta en nål i en höstack än gräddfil i Milano.
 
 
Råraka med crème fraîche, lax och gurka
(1 port - 2 rårakor)
300 g potatis
2 msk crème fraîche
50 g kallrökt lax
1 bit gurka
½ msk hackad gräslök
Salt&peppar
Olivolja&smör till stekning
 
1.
Skala potatisen och riv den på den grova sidan på ett rivjärn.
 
2.
Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna, dela upp potatisen i två högar och stek varje hög (utplattade) till två rårakor. Vänd dem när de är gyllene och krispiga.
 
3.
Grovhacka laxen. Finhacka gurka och gräslök.
 
4.
Servera rårakorna med tillbehören. Njut av svenska sommarsmaker!

Baba Ghanoush med stekpannebröd

Baba Ghanoush. Baba Ghanoush Baba Ghanoush Baba Ghanoush. Visst är det ett sådant ord man vill säga om och om igen för det rullar så härligt på tungan? Eller är det bara jag som vill spendera dagen med att ligga på soffan och yttra Baba Ghanoush var varannan minut? Skulle vara en livets höjdpunkt.
 
Nä, men skämt å sido. Baba Ghanoush är en sådan rätt som finns i lika många variationer som det finns pastarätter i Italien. Ursprungsreceptet varierar beroende på var du kommer ifrån, men att det har sitt ursprung i Arabvärlden är i alla fall ett som är säkert. Och att huvudingrediensen är aubergine - det är också solklart. Utan aubergine, ingen Baba Ghanoush. Oftast innehåller den också Tahini, vitlök, salt och citronsaft. Men kan likväl också inkludera lök, tomat eller andra grönsaker. Det beror helt enkelt på. Och jag gillar det. För finns det redan många olika variationer innebär det att jag kan addera min egen utan att någon blir upprörd (hoppas jag). Jag hade till exempel ingen Tahini hemma häromdagen så när jag bestämde mig för att förvandla min aubergine till Baba-G (som vi coolingar säger), fick jag istället använda mig av sesamfrön och ricotta. Måhända att slutresultatet blev något annorlunda i konsistensen, men sedan när är annorlunda något dåligt? Jag gjorde dessutom ett supersnabbt stekpannebröd som tillbehör till tillbehöret (är inte tillbehör det bästa man kan äta?). Lätt som en plätt, och middagen var snabbt serverad.
 
 
Baba Ghanoush
1 aubergine
½ citron, saft och skal
1 vitlöksklyfta
1 msk sesamfrön
2 msk ricotta
1 krm Srirachasås
½ msk olivolja
Salt&peppar
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader. Picka, med en grillpinne eller en kniv, små hål runt hela auberginen. Lägg den på en plåt och sätt in i ugnen i 30-60 minuter beroende på storlek. Auberginen ska liksom bli skrynklig och mjuk, då är den klar. Ta ut och låt svalna fem minuter, skala sedan bort allt lila skal så att bara innanmätet är kvar. Släng ner detta i en blender/mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en slät kräm. Klart!
 
Stekpannebröd
(2 st)
½ dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
½ tsk bakpulver
1 msk smör
½ dl mjölk
 
1.
Blanda alla ingredienser till en deg. Dela i två delar - platta till bröd. Stek i en torr stekpanna, cirka två minuter på varje sida. Klart!

Bananpannkakor med mangosorbet och jordgubbsrippel

Bananpannkakor. Det har jag skrivit om en hel del gånger här. Ibland pimpar jag smeten med ricotta. Ibland med en uppvispad äggvita. Ibland kryddar jag den med vaniljpulver. En annan gång med saffran. Men det är väldigt sällan jag faktiskt gör helt vanliga bananpannkakor. Det vill säga standardreceptet med endast två ingredienser; banan och ägg. Men denna gång blev det faktiskt så. Och eftersom jag höll tillbaka på innehållet i smeten, bestämde jag mig får att gå lite overboard med toppingen. Därför blev det både mangosorbet och jordgubbsås som fick äran att ackompanjera min pannisar till gårdagens frukost. Alltså. Världens bästa start på dagen. 
 
 
Bananpannkakor med mangosorbet och jordgubbsrippel
(1 port - ca 8 pannkakor)
1 mogen banan
2 ägg
1 nypa salt
Kokosolja till stekning
 
½ mango, fryst
½ tsk malen kardemumma
 
8-10 jordgubbar
 
1.
Mosa bananen med en gaffel, lägg i en skål. Knäck två ägg i skålen och vispa till en smet. Smaka av med en nypa salt. Värm kokosolja i en teflonpanna och stek lagom stora pannkakor (jag använde ca 1/3 dl smet till varje pannkaka och fick då ut 8 stycken).
 
2.
Ta fram den frysta mangon och låt den eventuellt tina lite (om ni inte har ett litet frysfack som jag där maten ändå aldrig blir helt genomfrysta - då kan man använda mangon direkt). Mixa den till en sorbet med hjälp av en stavmixer eller blender. Smaksätt med kardemumma.
 
3.
Mosa jordgubbarna med en gaffel till de blir en sås. För slätare sås rekommenderar jag staxmixern även här.
 
4.
Stapla bananpannkakorna ovanpå varandra. Toppa med mangosorbeten och ringla över jordgubssåsen.
 

Smördegstäckta päron med gorgonzolafyllning

Det finns få kombinationer som är mer perfekta tillsammans än päron-gorgonzola-valnötter-honung. Har man dessutom ett halvt ark smördeg och en påse ruccola i kylen, ja då behöver man inte mycket mer i livet, det vill jag lova er. Här kommer ett recept på en pärontartelette, som ser lite annorlunda ut. Jag menar, varför inte skoja till det när man har möjlighet?
 
Okej, jag hade inga valnötter hemma, utan fick ta mandlar. But you get the picture...
 
Smördegstäckta päron med gorgonzolafyllning
(1 port)
1 päron
1 tsk citronsaft
½ ark smördeg
1 msk mjölk
50 g gorgonzola
1-2 msk ricotta
1 tsk flytande honung
5-10 valnötter
Salt&peppar
Ruccola
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
2.
Skala päronet och dela det i två halvor. Gröp ur kärnhuset, plus lite till för att göra plats till fyllningen. Pensla päronet med citronsaft för att hindra det från att mörkna.
 
3.
Lägg päronhalvorna med snittytan nedåt på en plåt täckt med bakplåtspapper. Skär ut två rektanglar av smördegen, tillräckligt stora för att täcka päronen. Täck päronen och skär bort överflödig smördeg med en vass kniv. Skär eventuellt ut blad från överbliven smördeg för extra piff. Pensla smördegen med mjölk och stick smördegen lite här och var för att bilda lufthål. Baka i ugnen cirka 20-30 minuter tills smördegen blivit puffig och gyllene.
 
4.
Blanda undertiden gorgonzola med ricotta. Smaka av med salt och peppar.
 
5.
När päronen är klara, och fått svalna cirka femminuter. Vänd dem med snittytan uppåt och fyll hålen med gorgonzola fyllningen. Lägg dem på en tallrik med ruccola. Ringla över honung och toppa med krossade valnötter. Enjoy.

Grön ärtsoppa med parmesan- och myntaströssel

Ärtsoppa. Bara ordet får det att gå kalla kårar längs ryggraden och minnesbilderna från Matan (ja, är man från Skåne säger man Matan, inte Matsal, och definitivt inte Bamba) dyker upp på näthinnan. Den där gula sörjan som kallades ärtsoppa var det väl egentligen ingen som vill ha, man man åt några skedar ändå, för annars uteblev pannkakorna med sylt. Men det är skillnad på ärtsoppa och ärtsoppa. Det är skillnad på gula och gröna ärtor. I detta recept har jag använt de sistnämnda och resultatet blir en härligt grön och krämig soppa som jag skulle äta alla dagar i veckan om det inte vore så att jag hade massa andra idéer som jag måste hinna provlaga.
 
 
Soppan blir krämig av kokosmjölk och får extra smak från ett salt strössel gjort av riven parmesan, mynta samt rostade mandlar och pumpakärnor. Det är den perfekta toppingen, inte bara för smakens skull, men också för utseendet. För vem vill inte dyka ner i denna gröna skål av härlighet? Jag hade lite gammalt bröd över dessutom. Det kastade jag in i ugnen 5 minuter på 200 grader och vips så var crostinisarna klara. Testa nu det här receptet så lovar jag er att era hemska ärtsoppeminnen förvandlas till något underbart.
 
 
Grön ärtsoppa med parmesan- och myntaströssel
(2 port)
1 msk olivolja
1 gul lök
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
4-5 dl frysta ärtor
2 dl kokosmjölk
10 myntablad
Salt&peppar
 
1 dl riven parmesan
10 myntablad
10 mandlar, saltrostade
½ dl pumpakärnor
 
½ dl grekisk yoghurt
Crostini
Philadelphia
 
1.
Värm upp olivoljan i en hög kastrull. Grovhacka löken och stek den mjuk i oljan, utan att den tar färg. Släng i ärtorna och täck med vatten. Släng i buljongtärningen. Låt koka upp och koka tills ärtorna är klara, cirka fem minuter. 
 
2.
Spara cirka två deciliter av buljongen, häll sedan av resten i ett durkslag. Häll tillbaka ärtor och lök i kastrullen och mixa med en stavmixer. Häll i kokosmjölken och grovhackad mynta och mixa lite till. Späd soppan till önskad konsistens med den sparade grönsaksbuljongen (du kanske inte behöver använda allt). Smaka av med salt och peppar och låt koka upp en gång till.
 
3.
Blanda parmesan med hackad mynta, grovhackade mandlar och pumpakärnor. Häll upp i skål.
 
4.
Häll upp soppan i skål, ringla i lite grekisk yoghurt, toppa med parmesanströsslet. Servera med crostini med philadelphiaost. 
 

Popovers // Yorkshire Pudding // Muffinspannkaka

I USA kallar man dem popovers. Frågar ni däremot en engelsman skulle de nog säga att det är en Yorkshire Pudding. Jag själv skulle mest beskriva det som en... muffinspannkaka. Ja faktiskt precis det, en muffinspannkaka - vilken jädra grej hörrni! Oavsett namn så ser de väldigt imponerande ut, och de är perfekta att imponera vänner med på en frukost eller brunch. Anledningen till att amerikanarna kallar dem popovers är för att de väller över (pop over...) formen de bakas i och på så vis får sitt speciella utseende. 
 
 
Själva muffinspannkakan har en mumsig textur men är i övrigt neutral i sin smak så man kan fylla den både med salt eller söt fyllning, beroende på tycke och smak. Jag kan tänka mig att kallrökt lax, mascarpone och gräslök är riktigt smarrigt. Eller banan och choklad. Denna gången höll jag mig dock till en favoritkombo: ricotta, honung och färska bär.
 
 
Popovers // Yorkshire Pudding // Muffinspannkaka
(4 st små)
4 tsk solros- eller rapsolja
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl vetemjöl
1 nypa salt
 
1.
Häll 1 tsk olja i varje form. Det finns speciella popover-plåtar, men har du inte det fungerar även en muffinsplåt. Eller espressomuggar som jag använde mig av här, huvudsaken är att du är ugnståliga. Tänk på att jag utgår från rätt små formar, så om ni gör i muffinsplåt så kanske ni måste dubbla receptet för att få ut fyra stycken. Ringla oljan så att formen smörjs, låt sedan resten ligga i botten. Sätt in hela plåten i ugnen och låt den stå där medan ugnen värms upp till 200 grader. För att lyckas med dina popovers måste formarna och oljan var riktigt varma.
 
2.
Vispa upp ägg med mjölk och salt. Rör ner mjölet och vispa till en jämn smet, men övervispa inte.
 
3.
Ta ut formarna från ugnen och fördela smeten i dem (formarna ska fyllas till hälften).
 
4.
Sätt tillbaka formarna i ugnen och låt grädda i cirka 25 minuter. Öppna inte luckan under tiden som de gräddas.
 
5.
Ta ut dem när de har växt till sig på höjden och är gyllene. Servera direkt med valfritt tillbehör.
 

Tarteletter med rödvinsmarinerad karamelliserad lök och chèvre

Bara för att jag bor i Italien innebär det inte att jag endast lagar italiensk mat. Jag tar inspiration från många olika platser i världen och komponerar oftast ihop en mix av alla källor i mina recept. Något jag däremot väldigt sällan lagar är franskt. Där italienska recept känns väldigt basic och råvaran får stå i centrum, uppfattar jag de franska recepten som något krångligare med mer fokus på teknik än ingredienser. Men det är säkert bara mitt okunnande, jag är övertygad om att det finns en annan dimension även till det franska köket. Baguette och brie, det behöver ju inte vara svårare än så.
 
Denna gång har jag dock inspireras från mitt nya grannland. Bara namnet på rätten känns ju är ju franskt: tartelette. En tartelette är en liten paj i portionsstorlek som kan vara söt eller salt beroende på fyllningen. Degen kan du antingen göra själv, eller så använder du dig av färdiggjord smördeg som jag gjorde här. Utöver det franska namnet är mina tarteletter franskinspirerade genom den rödvinsmarinerade karamelliserade löken (tänk: fransk löksoppa), de franska örterna i kryddningen och den franska getosten (chèvre) på toppen. Och det var inte alls särskilt krångligt att göra. Så jag har egentligen motbevisat min egen teori. Jag får helt enkelt börja laga mer boeuf bourguignon, coq au vin och escargots. Vive la France!
 
 
Tarteletter med rödvinsmarinerad karamelliserad lök och chèvre
(2 st - en portion som huvudrätt eller två portioner som förrätt)
½ ark färdig smördeg
1 ägg till pensling
 
1 gul lök
1 msk smör
1 dl rött vin
1 msk råsocker
1 tsk franska örter, torkade
Salt&peppar
 
50-100 g getost
1 tsk flytande honung
 
1.
Sätt ugnen på 180 grader. Ta ut cirklar cirka 10 centimeter i diameter från smördegen. Om du inte vill låta smördeg gå till spillo så går det självklart lika bra att göra fyrkantiga tarteletter. Skåra varje bit cirka en centimeter från kanten, men se till att inte skära rakt igenom. Pensla kanten med uppvispat ägg och sätt in i ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut tartletterna och tryck ner mittendelen där du skårade för att skapa plats för fyllningen.
 
2.
Smält smöret i en panna. Skiva löken tunnt och stek den i smöret på låg värme tills den blivit mjuk men inte tagit någon färg, cirka 15 minuter. Häll i hälften av vinet för att avglasera pannan, låt det koka bort. Tillsätt socker, örter, salt, peppar och resten av vinet. Låt koka ytterligare 5 minuter. 
 
3.
Fyll smördegen med löken. Toppa med getost, antingen skuren i skivor eller smulad. Ringla över honung och sätt tillbaka i ugnen i cirka 20 minuter. Servera på en salladsbädd. Et volià - bon appétit!

Frukostbruschetta med ricotta och färska bär

Lång ledighet betyder massa tid att fixa och trixa i köket. Jag tänkte att jag värmer upp er med någon väldigt simpelt, men ack så gott. I lördags vaknade jag tidigt och hann med marknaden innan frukost. Jag köpte nybakat bröd, färska bär och lokalproducerad ricotta med mig hem. Det behövs inte mycket för att starta dagen på bästa sätt.
 
 
Känns inte som att ni behöver ett recept på det här va? Okej, ni får snabbvarianten. Skiva brödet, torrosta det i en panna tills krispigt, bred på ricotta, ringla över honung, toppa med bär och strö över rivet citroncest och hackad mynta. 

RSS 2.0