Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Vegansk Mac & "Cheese"

Mac & Cheese är ju en riktig amerikansk klassiker, och jag tror faktiskt jag kom i kontakt med den för första gången när jag var au pair i Westport när jag var 19 år (innan dess var ju "makaroner och ketchup" en klassiker som mellanmål efter skolan). I USA lagade jag mac & cheese - från pulver - till mina värdbarn, och de älskade det! Tänk vad man kan förändras ändå. Idag skulle jag aldrig servera pulver-ost ens till min värsta fiende. Vill man göra Mac & Cheese, oavsett om det är den traditionella versionen eller som i detta fall en vegansk variant, så går det ju att göra utan några större konstigheter.
 
Min veganska "ost-sås" är baserad på pumpa, och den får den där ostiga umami-smaken genom miso och näringsjäst. Det låter märkligt, men jag lovar att det fungerar alldeles utmärkt. Dessutom lägger jag till lite friterad salvia på slutet, för pumpa och salvia är ju de bästa av vänner i köket.
 
 
Vegansk Mac & "Cheese"
(2 portioner)
300 g pumpa
Salt/peppar/paprikapulver
Olivolja
150 g makaroner
2 msk misopasta
1 msk näringsjäst
1 tsk majsstärkelse
1 msk panko
Salvia
 
1.
Värm ugnen till 200 grader.
 
 
2.
Dela pumpan i kuber, lägg på en plåt och krydda med salt, peppar och paprikapulver. Ringla över olivolja och baka i ugnen tills pumpan är mjuk - cirka 40 minuter
 
 
3.
Koka makaronerna enligt förpackningens anvisnignar.
 
4.
Lägg pumpan i en liten kastrull och mixa med en stavmixer. Addera misopasta, näringsjäst och majsstärkelse. Värm upp under omrörning, tills såsen tjocknat något.
 
 
5.
Häll ner makaronerna i pumpasåsen och rör om så att alla makaroner täcks av såsen.
 
 
6.
Häll över allt i en ugnsform och täck ytan med panko. Baka i ugnen (grill) tills pankon är gyllene.
 
 
7.
Fritera salvia i olivolja och lägg på toppen innan servering.
 
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Vegan Mac & "Cheese"
(2 servings)
300 g pumpkin
Salt/pepper/smoked paprika powder
Olive oil
150 g macaroni of your choice
2 tbsp miso paste
1 tbsp nutritional yeast
1 tsp corn starch
1 tbsp panko
Sage
 
1.
Pre heat the oven to 200 degrees C.
 
2.
Cut the pumpkin into cubes, put on an oven tray and season with salt, pepper, paprika powder. Drizzle some olive oil on top, and bake in the oven until the pumpkin is soft - about 40 minutes.
 
3.
Cook the macaroni according to the package.
 
4.
Add the pumpkin to a sauce pan and mix with an immersion mixer. Add miso paste, nutritional yeast and corn starch, and cook on the stove until the sauce thickens a bit.
 
5.
Stirr in the cooked macaroni and let them all be covered by the sauce.
 
6.
Transfer it all to an oven proof dish and cover the surface with panko. Bake in the oven (grill setting) until the panko is golden.
 
7.
Fry some sage in olive oil and add on top of the dish.

Majstortillas - grundrecept

Med det här tortilla-receptet är din tacokväl aldrig långt borta. Det har blivit standard hemma hos mig, för det är så enkelt att slänga ihop, och därefter är det ju bara att fylla de färdiga majsbröden med din favoritversion av tacofyllning. Jag varierar alltid, från aubergine, till fisk till tofu. Idag fyllde jag dem med ungsrostad sötpotatis och mosad avokado. Så enkelt och så gott. Och ett extra plus är ju att de är helt glutenfria!
 
 
Majstortillas
(3 st)
¾ dl majsmjöl
¼ dl maizena
1 nypa salt
1 äggvita
¾ dl vatten
Rapsolja till stekning
 
1.
Blanda de torra ingredienserna till tortillan. Blanda sedan ner äggvitan och vattnet. Låt stå och svälla i 10 minuter.
 
2.
Stek på hög värme i en stekpanna med lite rapsolja. Använd en halv deciliter smet per tortilla. Vänd, och stek på båda sidor.
 
3.
Förvara i en handduk för att hålla dem varma.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Corn tortillas
(3 tortillas)
¾ dl corn flour
¼ dl maizena
1 pinch of salt
1 egg white
¾ dl water
Rapeseed oil for frying
 
1.
Mix the dry ingredients for the tortillas. Add the egg white and the water, mix, and let rest for 10 minutes.
 
2.
Heat up some rapeseed oil in a pan and fry your tortillas - like you're frying pancakes. I used about ½ dl batter per tortilla.
 
3.
Store them in a towel until it's time to eat.

Glutenfri Pumpapaj-galette med Kanderade Valnötter och Chokladspindlar

Nu är det snart Halloween, och även om det inte tillhör en festlighet som jag brukar fira, så kan jag ju inte annat än ta tillfället i akt och ha kul i köket! När jag tänker på Halloween tänker jag först och främst på pumpapaj, vilket kanske är lite fel eftersom den nog egentligen mer tillhör Thanksgiving... Nåväl, jag tycker om att göra galetter när jag ska göra paj - främst för att jag bor ensam och jag tycker det är trist att göra en hel paj, som jag sedan måste äta i flera dagar för att den ska ta slut. Då är det bättre med en galette, som jag kan anpassa precis efter hur många som ska äta den - den är ju i fri form, så inga exakta bakformar och mått behövs!
 
Jag har aldrig sett någon göra en pumpapaj-galette, så jag tog på mig rollen att bryta isen - varför inte liksom? Galette är gott, pumpapaj är gott. Kombinationen måste alltså bli jättegod. Jag utgick från en glutenfri galettdeg jag tidigare gjort och tillsatte egentligen bara lite socker i degen för att söta den. Fyllningen baserade jag på en pumpapaj jag gjorde förra året (en helt vanlig sådan, receptet hittar ni här), men anpassade den lite för att den inte skulle flyta ut så mycket eftersom en galett inte har några höga kanter som stoppar den.
 
Resultatet blev över förväntan! Jag älskar alla kryddor som ingår i en pumpapaj - kanel, ingefära, muskot, vanilj... i USA har man ofta allspice eller fivespice i, men det inser ni säkert är omöjligt att hitta i Italien, så jag gjorde på mitt vis - det kan ni också göra, för receptet hittar ni efter bilderna! Happy Halloween!
 
 
Glutenfri Pumpapaj-galette med Kanderade Valnötter och Chokladspindlar
(1 galette)
 
Pajskalet
1 msk chiafrön
3 msk vatten
½ dl mandelmjöl
½ dl bovetemjöl
½ dl sesamfrön
1 tsk strösocker
1 nypa salt
25 g smör
 
Fyllningen
2 dl pumpapuré
½ dl råsocker
2 msk vispgrädde (ovispad)
1 ägg
1 ½ tsk fiberhusk
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
½ tsk vaniljsocker
1 nypa riven muskotnöt
1 nypa salt
 
Kanderade valnötter
80 g valnötter
2 msk florsocker
 
Dekoration
50 g mörk choklad
Florsocker
 
1.
Blanda chiafrön med vatten i en skål och låt stå i 15 minuter ungefär, tills det blivit en gelé. Blanda mandelmjöl, bovetemjöl, sesamfrön, socker och salt i en bunke. Skär smöret i små kuber och arbeta in det i mjölblandningen med fingrarna, tills det blivit lite som grov sand eller grus. Blanda ner chiagelén och rör om tills degen går ihop.
 
2.
Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut till en cirkel som är cirka 2-4 mm tjock. Lägg på en plåt och sätt in i kylskåpet i 30 minuter.
 
3.
De kanderade valnötterna gör du genom att lägga valnötterna i en kastrull och täcker dem med vatten. Låt koka upp, häll sedan av vattnet och låt valnötterna torka på en handduk. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg valnötterna på en plåt och rör runt dem med florsockret. Grädda den sedan cirka 10 minuter. OBS: håll koll! Först händer inget på en rätt lång stund, sedan kan de brännas på 2 sekunder.
 
4.
Chokladspindelnätet och spindlarna gör du genom att smälta choklad över vattenbad. Lägg den sedan i en spritspåse eller plastpåse och spritsa ut spindelnät och spindlar på ett bakplåtspapper. Låt stelna först i rumstemperatur, sedan i kylen tills du ska dekorera galetten. Jag använde rosépepparkorn till spindelns ögon.
 
5.
Gör fyllningen genom att blanda alla ingredienser i en skål. Ta fram pajskalet från kylen och låt stå i rumstemperatur i 15 minuter, så att du lättare kan vika den utan att den går sönder. Bred ut fyllningen på skalet men lämna en kant på cirka 2-3 cm som du sedan viker över fyllningen. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 30-35 minuter, tills fyllningen stelnat. Ta ut och låt svalna - du kan med fördel göra den dagen innan du ska servera pajen, då den bara blir godare då (förvara i kylen).
 
6.
Dekorera med florsocker, valnötter, chokladspindelnät och -spindlar. Servera eventuellt med lättvispad grädde.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Gluten free Pumpkin Pie Galette with Candid Walnuts and Chocolate Spiders 
(1 galette)
 
Pie Crust
1 tbsp chia seeds
3 tbsp water
½ dl almond flour
½ dl buckwheat flour
½ dl sesame seeds
1 tsp caster sugar 
1 pinch of salt
25 g butter
 
Filling
2 dl pumpkin purée
½ dl brown sugar
2 tbsp double cream (not whisked)
1 egg
1 ½ tsp psyllium husk
1 tsp groundedcinnamon 
1 tsp grounded ginger
½ tsp vanilla sugar
1 pinch grated nutmeg
1 pinch of salt
 
Candid walnuts 
80 g walnuts
2 tbsp powdered sugar
 
Decoration
50 g dark chocolate
Powdered sgar
 
1.
Mix chia seeds and water and let sit for about 15 minutes, until it has formed a jelly. Combine almond flour, buckwheat flour, sesame seeds, sugar and salt in a bowl. Cut the butter into small cubes and work it into the flour mixture with your fingers, until it looks like coarse sand. Add the chia jelly and mix until a dough forms.
 
2.
But the dough in between two pieces of parchment paper and roll it out to a circle about 2-4 mm thick. Add it to a baking sheet (with the bottom parchment paper), and put it in the fridge to rest for 30 minutes.
 
3.
Comdine all the ingredients for the filling in a bowl. Remove the pie crust from the fridge and let sit in room temperature for 15 minutes, so that you can fold it easily without having it to crack. Spread the filling over the pie crust, but leave a border of about 2-3 centimeters which you fold over the filling. Bake in the middle of the oven at 200 degrees C for about 30-35 minutes (the filling should be solid). Remove from the oven and let cool.
 
4.
Put the walnuts in a sauce pan with water and bring to a boil. Rinse the water and put the walnuts on a kitchen towel to dry. Pre heat the oven to 225 degrees C. Add the walnuts to a baking sheet and add the powdered sugar. Mix. Bake them for about 10 minutes. Attention: make sure not to brun them. First nothing happens for a good while, then all of the sudden they turn golden (then black) in seconds.
 
5.
Melt the chocolate over a bain marie. Add the melted chocolate to a piping bag and make a spider web and spiders ontop of a pachement paper. Let set in room temperature, then keep in the fridge until it's time to serve.
  
6.
Decorate the galette with powdered sugar, walnuts, chocolate spiders and web. You can serve this as it is, or with some whipped cream.

Potatis- och Couscousbollar med rödbetshummus

För några veckor sedan spenderade jag dagen på ett IKEA-varuhus här i Milano, där jag var en del av ett stort Customer Experience Event. Jag, fick representera Sverige och vår matkultur, och stod därför i butiken och lagade - vad som kändes som - en miljon varianter på köttbullar. En väldigt kul upplevelse, och efter det insåg jag framförallt, att man kan göra köttbullar av precis vad som helst. Eller. Köttbullar är kanske fel att säga, men bollar - alltså runda sfärer - det kan man variera i en oändlighet.
 
Dessutom är det extremt bra om du har rester i kylen. Bara kombinera dem med något som limmar ihop, och du kan rulla till en boll och steka. Så bra! Det var precis det jag gjorde när de här Potatis- och Couscousbollarna kom till, det vill säga: använda mig av det jag hade i kylen. Super för att minska på matsvinnet och bidra med sitt strå till stacken för att rädda miljön.
 
 
Potatis- och Couscousbollar
(2 portioner)
1 ½ dl mosad potatis
1 ½ dl kokt couscous
2 msk tahini
1 msk solroskärnor
1 msk sesamfrön
1 liten näve persilja, finhackad
Olivolja till stekning
 
Rödbetshummus
2 dl kokta kikärtor
1 kokt rödbeta
1 msk tahini
1 msk olivolja
2 msk vatten
Salt & peppar
 
1.
Blanda alla ingredienser till bollarna i en skål.
 
2.
Rulla bollar och stek i olivolja tills de är gyllene på alla sidor.
 
3.
Mixa alla ingredienser till hummusen. Häll i mer vatten om du vill ha en rinnigare konsistens.
 
4.
Servera bollarna med hummusen, avokado, granatäpple och bovete.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Potato and Cous Cous Balls
(2 servings)
1 ½ dl mashed potatoes 
1 ½ dl cooked couscous
2 tbsp tahini
1 tbsp sunflower seeds 
1 tbsp sesame seeds
1 small handful parsley, finely chopped
Olivolja for frying
 
Beet Hummus
2 dl cooked chickpeas 
1 cooked beet 
1 tbsp tahini
1 tbsp olive oil
2 tbsp water 
Salt & pepper
 
1.
Mix all ingredients for the balls in a bowl.
 
2.
Roll into balls and fry in olive oil until they are golden all over.
 
3.
Mix all ingredients for the hummus. Add more water if you want to adjust the consistency.
 
4.
Serve the balls with the hummus, avocado, pomegranate seeds and buckwheat

Veganska och glutenfria amerikanska blåbärspannkakor

Det har varit rätt många veganska recept här den senaste tiden, och jag har får ibland frågan om jag är vegan. Faktum är att jag varken är vegan/vegetarian/glutenintolerant/laktosintolerant eller följer någon annan typ av mathållning/diet. Jag tycker bara om att experimentera i köket, och vegansk mat har länge inspirerat mig. Man behöver liksom inte sätta en etikett på sig själv för att laga vegansk mat - det går bra att laga det emellanåt, även om man ser sig själv som en köttätare. Tänk på det. Vi mår alla bra av att vida våra vyer lite då och då.
 
Men, nu var det pannkakor vi skulle prata om. Dessa amerikanska pannkakorna är både veganska och glutenfria. Och fluffiga och krispiga. Och gojsiga och mumsiga. Gör dem bara!
 
 
Veganska och glutenfria amerikanska blåbärspannkakor
(4 pannkakor)
1 ½ dl glutenfritt mjöl (t.ex. bovete)
¾ tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
1 nypa salt
1 chiaägg (1 msk chiafrön + 3 msk vatten)
1 dl valfri mjölk
½ msk neutral olja
½ dl blåbär
 
1.
Mixa chiafrön och vatten till chiaägget och låt står 10 minuter
 
2.
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Blanda alla våta ingredienser i en annan. Häll de våta ingredienserna i de torra, samt chiaägget. Blanda.
 
3.
Vänd försiktigt ner blåbären.
 
4.
Låt smeten svälla i 10 minuter, stek dem sedan i olja, cirka 2-3 minuter per sida (vänd när de börjar bubbla på toppen).
 
5.
Servera med jordnötssmör, blåbär och nötter.
 
 
*** ENGLISH RECIPE *** 
 
Vegan and glutenfree blueberry pancakes
(4 pancakes)
1 ½ dl gluten-free flour (e.g. buckwheat)
¾ tsp baking soda
½ tsp vanilla powder
1 pinch of salt
1 chia egg (1 tbsp chia seeds + 3 tbsp water)
1 dl almond/oat/soy milk
½ tbsp neutral oil
½ dl blueberries.
 
1.
Mix the chia egg and let sit for 10 minutes.
 
2.
Combine all dry ingredients in a bowl. In a separate bowl combine all wet ingredients. Pour the wet ingredients into the dry, as well as the chia egg.
 
3.
Gently fold in the blueberries.
 
4.
Let the batter rest 10 minutes, then fry them in som oil, 2-3 minutes a side.
 
5.
Serve with peanut butter, blueberries and nuts.

"Banana Bars" med Valnötter och choklad

"Som bananbröd - men bättre".
 
Precis så, skulle det stå i en tidning, om detta receptet hade publicerats i den. För det är sant. Dessa banana bars är helt perfekt gojsiga och mjuka, fulla med smak av banan, jordnötssmör, valnötter och choklad (hallå perfekta kombon av ingredienser), och går dessutom väldigt fort att göra.
 
Anledningen till att de kom till, var helt enkelt för att jag hade två väldigt mogna bananer, som jag var tvungen att använda upp. Men det saknades ytterligare en väldigt mogen banan för att det skulle räcka till ett vanligt bananbröd, så då får man ta till geniknölarna och tänka ut ett nytt recept. Smeten påminner därför om smeten till ett vanligt bananbröd, men istället för att grädda den i en brödform, hällde jag ut den i en lång panna. Win win, för tunnare lager innebär också att det går fortare att baka - så skyndar du dig har du dessa klara på 30 minuter!
 
 
Banana bars med valnötter och choklad
(ca. 12 bars)
2 dl mosad banan (2 mogna bananer)
½ dl kokossocker
¼ dl neutral olja
¼ dl valfri mjölk
1 ägg
2 msk jordnötssmör
2 dl mjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 nypa salt
1 dl chocolate chips
1 liten näve valnötter
 
1.
Värm ugnen till 180 grader C.
 
2.
Blanda mosad banan med kokossocker, olja, mjölk, ägg och jordnötssmör. Rör om. I en annan skål, blanda ihop mjöl, bakpulver, kanel och salt. Häll sedan de torra ingredienserna i bananblandningen. Vänd sist ner tre fjärdedelar av chokladknapparna och valnötterna (lite grovt krossade med näven).
 
3.
Häll ner smeten i en långpanna (ca. 30x15 cm), klädd med bakplåtspapper. Strö över de sista chokladknapparna.
 
4.
Baka i cirka 20 minuter i mitten av ugnen, tills en tandpetare kommer ut torr om du sticker i mitten av kakan.
 
5.
Låt svalna något, och skär sedan i rutor.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Chocolate Chip & Walnut Banana Bars
(approx. 12 bars)
2 very ripe bananas
½ dl coconut sugar
¼ dl neutral oil
¼ dl milk (cow/oat/almond/soy)
1 egg
2 tbsp peanut butter
2 dl flour
½ tsp baking soda
1 tsp cinnamon
1 pinch of sllt
1 dl chocolate chips
1 small handful walnuts
 
1.
Pre-heat the oven to 180 grader C.
 
2.
Peel bananas and mash well. Stir in brown sugar, oil, milk, egg and peanutbutter until combined. Combine the  dry ingredients and stir into the banana mixture. Fold in two thirds of the chocolate chips and all the walnuts (semi crushed with your hands).
 
3.
Pour the batter into the pan (30x15 cm) covered with parchment paper, and sprinkle remaining chocolate chips on top.
 
4.
Bake for about 20 minutes, until a wooden toothpick inserted in center comes out clean.
 
5.
Let cool completely and cut into squares.

Söndagsmackan!

Ville bara tipsa er om bästa mackan i mannaminne.
 
 
The killer sandwich!
 
Surdegsbröd // Sourdough bread
Mosad avokado // Mashed avocado
Champinjoner // Mushrooms
Persilja // Parsley
Gurka // Cucumber
Rödbetshummus // Beetroot hummus
Granatäpple // Pomegranate seeds

Smoothie på pumpa, havregryn och kokos

Jag hade pumpapuré över i kylen, sedan jag gjorde de här veganska cake pops:en tidigare i veckan. Så, istället för att göra min vanliga nicecream (vilken jag i och för sig älskar) till frukost imorse, blandade jag en fryst banan med just pumpapuré, havregryn och kokosflingor. Succé. Ren skär succé...
 
Toppa med vad du vill, men gör du som jag, ska du festa till det med jordnötssmör, mörk choklad och bär. Mums!
 
 
Smoothie på pumpa, havregryn och kokos
(1 portion)
1 fryst banan
1 dl pumpapuré
¾ dl havregryn
¼ dl kokosflingor
Bär, choklad och jordnötssmör till topping
 
1.
Mixa banan, pumpapuré, havregryn och kokosflingor till en tjockare smoothie.
 
2.
Häll upp i skål och toppa med bär, choklad och jordnötssmör.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Pumpkin, oats and coconut smoothie
(1 serving)
1 frozen banana
1 dl pumpkin purée
¾ dl oats
¼ dl desiccated coconut
Berries, chocolate and peanutbutter for the topping
 
1.
Mix banana, pumpkin purée, oats and coconut to a thicker smoothie.
 
2.
Pour into a bowl and top with berries, chocolate and peanut butter.

Vegansk Ragù (bästa ever)

Okej, innan jag ger er världens bästa recept, så skulle jag bli så himla glad om ni tog en sekund av er tid och
 
Röstade på mig i Allt om Mats Mat-Instagramtävling 2018 (Grazieeee!).
 
Nu när det är avklarat, så ska ni få ta del av ett av de bästa (veganska) recepten jag någonsin skapat. Nämligen ragù - mer känd som köttfärssås på svenska. Men den här såsen innehåller allt annat än kött. Den är baserad på valnötter, svamp och lök, vilket ger den en massa umamismak - precis som i en vanlig köttfärssås - men utan att du behöver vänta timmar på att den ska koka klart (för ni vet väl att en riktigt god ragù normalt tar en hel dag att göra?). Det här är alltså den vaganska snabbversionen, och helt ärligt - den är grym!
 
 
Vegansk Ragù med Pappardelle
(2 portioner)
2 nävar valnötter
2 tsk soja
½ tsk liquid smoke
Salt/peppar/paprikapulver
100 g champinjoner 
½ gul lök, grovhackad
2 tsk olivolja
2 msk tomatpuré
150 ml passata
100 ml water
1 tsk torkad timjan
½ tsk Sriracha
Pastavatten
120 g pappardelle
Persilja
 
1.
Häll ner valmötterna i en mixer, tillsammans med soja, liquid smoke, och kryddor. Mixa tills det är grovhackat. Häll över i en skål och torka ur mixern.
 
2.
Häll ner svamparna i mixern och hacka tills de är i grova bitar.
 
3.
Stek svamparna i en stor stekpanna, tills deras vätska har ångats av, cirka 6-8 minuter. Gör en cirkel i mitten där du häller ner lök och olja. Stek tills löken är genomskinlig, häll sedan ner de hackade valnötterna.
 
4.
Addera tomatpurén och låt rosta en minut, häll sedan ner passatan och vattnet. Låt reducera över låg/medium värme.
 
5.
Koka pastan al dente. Spara lite pastavatten för att hälla ner i såsen om det behövs.
 
6.
Krydda såsen med Sriracha, salt och peppar.
 
7.
Häll ner pappardellen i såsen. Rör om. Häll upp på tallrikar och servera med persilja.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Vegan Ragù with Pappardelle
(2 servings)
2 handfuls of walnuts
2 tsp soy sauce
½ tsp liquid smoke
Salt/pepper/paprika powder
100 g champignons mushrooms
½ yellow onion, diced
2 tsp olive oil
2 tbsp tomato paste
150 ml passata
100 ml water
1 tsp dried time
½ tsp Sriracha
Pasta water
120 g pappardelle
Parsley
 
1.
Put the walnuts in a food processor with the soy sauce, liquid smoke, and spices. Let the processor go until it’s coarsely chopped. Set the walnuts aside and clean the food processor.
 
2.
Add the mushrooms to the food processor and chop until they are in small chunks.
 
3.
In a large pan cook the mushrooms until the liquid is released and evaporated, about 6-8 minutes. Clear out a circle in the middle, add onion and oil, sautè onion until translucent. Then add the walnuts.
 
4.
Add the tomato paste and let roast for a minute, then add the passata and the water. Let reduce over low/medium heat.
 
5.
In the meanwhile cook the pasta al dente. Save some of the pasta water to add to the sauce if needed.
 
6.
Season the sauce with time and Sriracha, and salt and pepper if needed.
 
7.
Drain the pasta and add to the sauce. Serve with fresh parsley.

Veganska amerikanska pannkakor med äppelmos

Jag har länge varit ett stort fan av bananpannkakor, men har liksom saknat lite av fluffet och tuggigheten som annars finns i vanliga amerikanska pannkakor. Så häromdagen gjorde jag istället mina favoritpannkakor - som är lika goda som bananpannkakor - men de har lite extra substans.
 
Pannkakorna består främst av havregryn och äppelmos, och de blir helt perfekta i konsistensen. Saftiga. Lagom tuggiga. Smakar som havrekakor. Helt klart värda att testa - så gör det!
 
 
Veganska amerikanska pannkakor med äppelmos
(3 pannkakor - 1 portion)
1 ½ dl (glutenfria) havregryn
½ dl (osötad) äppelmos
½ dl växtbaserad mjölk
1 tsk agave
½ tsk citronsaft
½ tsk bakpulver
1 tsk vallmofrön 
1 nypa  salt
Kokosolja till stekning
 
1.
Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en tjock smet.
 
2.
Värm upp kokosolja i en stekpanna och stek pannkakor tills de är gyllene på båda sidor.
 
3.
Jag varvade sedan mina pannkakor med mer äppelmos, och toppade med jordnötssmör, banan och minikiwi - men det bestämmer du ju själv vad du tycker om! 
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Vegan oat and applesauce pancakes
(3 pancakes - 1 serving)
1 ½ dl (glutenfree) oats
½ dl (unsweetened) applesauce
½ dl plantbased milk
1 teaspoon agave
½ teaspoon lemon juice
½ teaspoon baking powder
1 teaspoon poppyseeds
1 pinch of salt
Coconut oil for frying
 
1.
Mix the oats to a flour in a food processor. Add the rest of the ingredients and mix to combine.
 
2.
Heat up some coconut oil in a frying pan and fry pancakes until golden on both sides.
 
3.
I then layered mine with apple sauce, and topped with peanut butter, banana and mini kiwis - but you do whatever rocks your boat.

Vegansk "Pulled Pork" på Aubergine

Jag älskar när det går att förvanda klassiker till veganska eller vegetariska alternativ - utan att för den delen tappa smakerna. Precis så är det i detta fall, där jag förvandlade en aubergine till något som liknar helt vanlig pulled pork. Det är klart att konsistensen är lite annorlunda - det går ju inte att helt och hållet förvänta sig totala kopior - men alltså, jag blev verkligen positivt överraskad.
 
Det tar lite tid då auberginen ska bakas i lite olika omgångar, så detta kanske är mer ett helgprojekt (om du inte är som jag och arbetar hemifrån - då har man turen att kunna vänta på auberginen i ugnen, medan man sitter och skriver på datorn... en fördel). Dock går det snabbare än om du skulle göra vanlig pulled pork.
 
Har ni några tips på hur man kan göra vego-alternativ av klassiker? Hör av er! Jag har även gjort en vegansk ragù i dagarna - recept på den kommer inom kort. 
 
 
          
 
 
 
Vegansk Pulled Pork på Aubergine
(2 portioner)
1 mellanstor aubergine
1 tsk kummin 
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk rökt flingsalt 
2 tsk farinsocker
1 tsk peppar
1 dl BBQ- sås
4-6 mini-hamburgarbröd
Sallad, mosad avokado och granatäppelkärnor till servering.
 
1.
Värm ugnen till 200 grader.
 
2.
Placera auberginen på en plåt och pricka den med en gaffel runt om hela. Baka den i 40-50 minuter, eller tills skalet är rynkigt. Ta ur från ugnen och sänk värmen till 100 grader.
 
 
3.
Lägg auberginen i en skål och täck med plast eller en tallrik. Låt den svala och svettas i 15-20 minuter, tills skalet är lätt att dra av, och den är tillräckligt kall att hantera. Ta bort stjälken och skalet, och dra liksom långa stripor av auberginen.
 
4.
Blanda kummin, paprika, salt, socker och peppar i en liten skål innan du strör det över auberginen. Sprid sedan ut den på en plåt igen och baka i 30 minuter, tills auberginen börjar torka något. Under tiden gör du din favorit BBQ-sås. Mitt recept hittar ni i kommentarerna på denna bild.
 
 
5.
Höj temperaturen till 180 grader. Häll BBQ-såsen över auberginen och rör om så att alla delar täcks. Baka i 15 minuter, tills såsen är absorberad av auberginen.
 
 
6.
Servera auberginen i små hamburgerbröd, med sallad, mosad avokado och granatäpple - eller annat du tycker är gott!
 
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Pulled Eggplant Sliders
(2 servings)
1 medium sized eggplant
1 tsp cumin seeds
1 tsp smoked paprika
1 tsp smoked salt
2 tsp brown sugar
1 teaspoon pepper
1 dl BBQ-sauce
4-6 mini buns
Green leaves, mashed avocado & pomegranate seeds
 
1.
Preheat the oven to 200 degrees C.
 
2.
Place the eggplant on a baking sheet and prick all over with a fork. Bake for 40-50 minutes, or until the skin is wrinkled. Reduce the oven temperature to 100 degrees C.
 
3.
Transfer the eggplant to a large bowl and cover. Let cool and sweat for 15-20 minutes, until the skin peels off easily, and it’s cool enough to handle. Trim the stems from the eggplant and remove the skin completely. Tear the eggplant flesh into thin strips and set aside.
 
4.
In a small bowl, combine the cumin, smoked paprika, smoked salt, brown sugar and pepper and mix well. Add the eggplant strips to a non-stick baking sheet and sprinkle with the spice mix. Mix well. Bake for 30 minutes, until the ends of the eggplant strips start to dry out. In the meanwhile, make your favourite BBQ-sauce.
 
5.
Increase the oven temperature to 180 degrees C. Pour the barbecue sauce over the eggplant and toss well to coat. Bake for 15 minutes more, until the sauce is absorbed by the eggplant.
 
6.
Serve the eggplant in mini buns with mashed avocado, green leaves and pomegranate seeds.

Årets Mat-Instagrammare 2018! Rösta på mig!

Vänner! Något helt fantastiskt har hänt!
 
Allt om Mat (min favorittidning sedan jag lärde mig att läsa mer eller mindre) har nominerat mig till att vinna priset för Årets Mat-Instagrammare 2018. Jag är helt otroligt glad över att uppmärksammas för något jag brinner för så mycket - och som jag spenderar så mycket tid och kärlek på. Bara att bli nominerad för mina medtävlande, är alla personer jag ser upp till när det kommer till mat-instavärlden. 
 
Men på tal om mina medtävlande. De är personer som har mycket större konton än jag, och massor av fler följare. Så om jag ska ha en chans att vinna det här, behöver jag alla röster jag kan tänkas att få.
 
Därför får ni mer än gärna gå in på denna länken, och rösta på mig (första bilden till vänster). Ni kan rösta varje dag - från alla olika enheter - fram till den 12 oktober. Snälla släng in en röst på mig, och sprid ordet till alla ni känner. Det skulle göra mig helt sjukt glas. På riktigt! 
 
Vill ni följa mig på Instagram, så hittar ni mig här.
 
 

Veganska Cake Pops med Pumpa

Jag var och spelade in nya receptvideo hos Chef in Camicia igår. Om ni vill se dessa videos (och det vill ni väl?)följ mig på Instagram vettja - där jag delar dem med jämna mellanrum. 
 
Nåväl, jag hade lite panik dagen innan jag skulle skicka in recepten till mina kock-kompiar, för jag har helt enkelt haft alldeles för mycket att tänka på den senaste tiden, och har inte hunnit provlaga några recept. Men. Det är när jag är som mest pressad som jag kommer på de bästa idéerna. Och det var precis så dessa Cake Pops kom till. Jag använde mig helt enkelt av vad jag hade i köket, och resultatet blev dessa klubb-liknande kakorna som består av tre av mina favoritingredienser när det kommer till (vegansk) bakning: pumpa, dadlar och jordnötssmör. NamNamNam!
 
 
Veganska Cake Pops med Pumpa
(8-10 Cake Pops)
½ dl kokosmjöl
½ dl mandelmjöl
½ dl pumpapuré
5 medjool-dadlar, urkärnade
2 msk jordnötssmör
¼ tsk vaniljpulver
1 nypa flingsalt
60 g (vegansk) mörk choklad
1 tsk kokosolja
80 g hackade hasselnötter
80 g hackade pistagenötter
3 msk kokosflingor
 
1.
Lägg ner kokosmjöl, mandelmjöl, pumpapuré, dadlar, jordnötssmör, vaniljpulver och flingsalt i en mixer och mixa tills det blir en deg.
 
2.
Rulla degen till bollar och stik ner en ganska tjock pinne i varje boll (jag använde faktiskt kinapinnar, dvs matpinnar). 
 
3.
Smält choklad och kokosolja i en slål över vattenbad. Rör om tills chokladen är helt smält och ta bort från värmen.
 
4.
Doppa varje cake pop i den smälta chokladen - använd en sked för att täcka dem ordentligt. Låt dem droppa av överflödig choklad innan du toppar dem med hasselnötter/pistagenötter/kokos - eller vad du föredrar!
 
5.
Ställ dem i ett glas med höga kanter och låt dem stelna i kylen i 30 minuter innan servering. 
 
6.
Förvara dem i kylen, annars smälter chokladen då den inte är tempererat. 
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Vegan Pumpkin Cake Pops
(8-10 Cake Pops)
½ dl coconut flour
½ dl almond flour
½ dl pumpkin purée
5 medjool dates, pitted
2 tbsp natural peanut butter
¼ tsp vanilla powder
1 pinch of sea salt
60 g vegan dark chocolate (70%)
1 tsp coconut oil
80 g chopped hazelnuts
80 g chopped pistachios
3 tbsp shredded coconut
 
1.
In a food processor combine coconut flour, almond flour, pumpkin pie mix, dates, peanut butter, vanilla powder, and sea salt until it forms a ball of dough.
 
2.
Roll balls with your hands and poke cake pop sticks in each. Set aside while you melt the chocolatecoating.
 
3.
Melt chocolate with coconut oil in a mixing bowl over a pot filled with a bit of boiling water. Stir until just melted and smooth and remove from the heat.
 
4.
Dip the cake pops in the melted chocolate and swirl to coat evenly. Use a spoon as a help. Allow excess to drip off before topping with hazelnuts/pistachios/coconut all over the chocolate.
 
5.
Let them stand up right (e.g. in a jar) and refrigerate for at least 30 minutes to let the chocolate set.
 
6.
Keep cake pops in the fridge until serving.

Rödbetssmoothie

Ibland krävs det väldigt lite för att ändra smaken helt och hållet på något du ofta äter. I detta fall räckte det med en halv kokt rödbeta för att ändra min standard-nicecream från att vara beige och smaka banan, till att bli vackert rosa och smaka allt annat än banan. Jag misstänkter att en del av er kanske är lite skeptiskt inställda till att äta en smoothie som smakar rödbeta på morgonen, men grejen är att rödbetssmaken faktiskt inte tar över. Det är ju som sagt bara en halv rödbeta - mer skulle jag nog inte rekommendera. Dessutom hällde jag ner lite vaniljpulver i mixen också, och det bidrog till en mer balanserad smak.
 
Vad har ni helst i er smoothie? Blåbär och ingefära är ju en annan kombination som är fantastiskt god!
 
 
Rödbetssmoothie
(1 portion)
2 frysta bananer
½ kokt rödbeta
1 nypa vaniljpulver
Bär och frön till topping
 
1.
Mixa bananer med rödbetan och vaniljpulvret. 
 
2.
Häll upp i skål och toppa med bär och frön (hur söta är minikiwisen som jag har toppat med här ovan?)
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Beetroot smoothie
(1 serving)
2 frozen bananas 
½ cooed beetroot
1 pinch vanilla powder 
Berries and seeds for the topping
 
1.
Mix the bananas with the beetroot and the vanilla.
 
2.
Serve in a bowl and top with berries and seeds (how cute are the mini kiwis that I've used here?)

Hasselnötspanerad fetaost

Det här receptet kan jag inte ta cred för alls. Jag såg det nämligen på Allt om Mats instagram, och kände direkt att det var ett tvättäkta Louise-recept. Jag menar ost. Varm ost. Och nötter. Och sallad. Och björnbär. Så många favoritingredienser på en och samma tallrik. Da provare, som vi säger i Italien.
 
 
Hasselnötspanerad fetaost
(4 portioner)
300 g fetaost
1 ägg
50 g hasselnötter
2 msk smör
 
Machésallad, kokt rödbeta, björnbär, granatäpplen till servering.
 
1.
Vispa upp ägget och hacka hasselnötterna.
 
2.
Skär osten i trekantiga bitar. Vänd bitarna först i ägg, sedan i nöthacket. 
 
3.
Stek osten i smör, cirka 2-3 minuter på varje sida - tills den är någorlunda smält men fortfarande håller ihop.
 
4.
Lägg upp sallad, kokt rödbeta delad i bitar, björnbär och granatäpple på en tallrik. Toppa med osten.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Feta cheese breaded in hazelnuts
(4 servings)
300 g feta cheese
1 egg
50 g hazelnuts
2 tbsp butter smör
 
Salad leaves, cooked beets, blackberries, pomegranate seeds for the serving.
 
1.
Whisk the egg and chop the hazelnuts.
 
2.
Cut the feta in triangle shapes. Dip the cheese in egg, then cover with hazelnuts.
 
3.
Fry the cheese in butter, about 2-3 minutes on each side - or until it's semi melted.
 
4.
Add salad leaves, cooked beet, blackberries and pomegranate seeds on a plate. Top with the cheese and serve.

RSS 2.0