Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Guiden till det perfekta pocherade ägget!

Ägg. Kanske världens bästa råvara. Fungerar till nästan allt - har du ägg hemma, så har du en måltid. Mer eller mindre. Omelett, äggröra, löskokt, hårdkokt, stekt - eller pocherat! Och vi ska inte tala om alla de såser, kakor, tårtor, maträtter, och till och med drycker, som hade fallerat om det inte funnits ett ägg eller två med i bilden.
 
Idag tänkte jag ge några tips på hur du får till det perfekta pocherade ägget. Det låter kanske svårt, men behöver inte alls vara så invecklat - framförallt inte om du följer mina råd.
 
Ingen mening att dra ut på det, så vi kör igång.
 
Idag serverade jag mina pocherade ägg på en svartkålssallad med potatis, kapris, kronärtskockor och tomater. Så enkelt, men äggen gör att allt känns mycket lyxigare!
 
1.
Det enda sättet att få ett perfekt pocherat ägg, är att använda ett färskt ägg. 
 
2.
Ägget ska vara rumstempererat innan du pocherar det, annars kommer vitan inte omsluta gulan lika bra. Om du förvarar äggen i kylen, så kan du snabbt få upp dem till rumstemperatur genom att lägga dem (hela, med skal på) i ett glas med varmt vatten i några minuter.
 
3.
Använd en stor kastrull med mycket vatten.
 
4.
Vattnet ska sjuda, abslolut inte koka. När du ser de första bubblorna på botten i kastrullen, är vattnet i rätt temperatur. Då tillsätter du salt. Saltet hjälper också till att få äggvitan att stelna runt gulan. Vissa förespråkar att hälla i ättika eller vinäger i vattnet av samma anledning - men jag gör aldrig det (framförallt för att jag inte vill att ägget ska smaka just vinäger).
 
5.
Knäck gärna ägget i en skål först, och inte direkt ner i kastrullen med vatten. Det är enklare att hälla i det från en skål.
 
6.
När du hällt i ägget i vattnet, drar du ner värmen på lägsta temperatur, eller stänger av plattan helt och hållet. Sedan sätter du äggklockan på 2-4 minuter, beroende på hur stort ditt ägg är, och hur rumstempererat det var.
 
7.
När klockan ringer, tar du upp ägget med en hålslev och lägger i en skål med is eller kallt vatten för att stoppa pocheringen.
 
Svårare än så är det inte. Följer du alla dessa steg, kommer du har ett perfekt pocherat ägg på din tallrik, där äggulan rinner ut när du sticker kniven i det. Underbart gott!
 
Lycka till! 

Min version på koreansk bulgogi med en morots-, fänkåls-, apelsin- och sellerisallad

"Bulgogi eller Pulgogi (koreanska: 불고기) är en koreansk maträtt gjord på nötkött som först marineras och sedan grillas över glödande träkol. I hemmen har det även blivit allt mer vanligt att tillaga köttet i en het stekpanna. Bulgogi betyder eldkött på koreanska, vilket refererar till tillagningen, inte kryddigheten. Oftast äts rätten med salladsblad som man lindar runt köttet."
 
Jag tror det var Jennie Walldén som gjorde en version av bulgogi på Nyhetsmorgon för en tid sedan, och att det var där jag först fick höras talas om det. För så värst bevandrad i det koreanska köket, kan jag inte påstå att jag är. Men jag tycker om att testa nya saker, så när jag nu hade en entrecôte liggandes i kylen, passade jag på. Dock vill jag inte alls hävda att detta är en autentisk version, för som utdraget säger ovan, så serveras köttet ofta insvept i salladsblad. Nu hade jag inte några passande salladsblad hemma, så jag gjorde en sallad med en asiatisk touch i form av dressingen, och det var inte tokigt det heller. 
 
När jag gör "asiatiska" marinader (som den till köttet), så följer jag aldrig något recept, utan blandar mer eller mindre ner allt som känns asiatiskt i mitt skafferi. Haha. Det inkluderar allt från sesamolja och fisksås till ingefära och vitlök, och faktum är att det ofta blir riktigt gott. Det enda som jag brukar använda, men som jag inte blandade ner idag, var soja - men det kan ni absolut göra om ni vill!
 
 
Min version på koreansk bulgogi med en morots-, fänkåls-, apelsin- och sellerisallad
(1 portion)
1 entrecôte à 125-150 g
½ citron, skalet, rivet
1 tumbit ingefära, riven
1 vitlöksklyfta, riven
5 cm purjolök
1 tsk sesamolja
1 msk olivolja
Några droppar fisksås
Några droppar Worcestershiresås
Några droppar Tabasco
Salt & peppar
1 tsk olivolja till stekning
 
1-2 morötter
½ liten fänkål
1 stjälk selleri
1 apelsin
1-2 tsk sesamolja
Några droppar fisksås
Salt, peppar och paprikapulver
 
Rostade sesamfrön
Fänkålsdill
 
1.
Putsa köttet och skiva det i tunna skivor, cirka 5 mm tjocka. Lägg i en bunke och häll i alla ingredienser till marinaden. Låt stå i minst en timme så att köttet tar smak, men också kommer upp i rumstemperatur. 
 
2.
Riv moroten och skiva fänkål och selleri tunt, lägg allt i en bunke. Filéea apelsinen och pressa saften från det som blir över, över morotsblandningen. Smaksätt salladen med sesamolja, fisksås, salt och peppar. 
 
3.
Rosta sesamfröna i en torr panna. Häll över i en skål. Tillsätt olivolja till pannan och stek köttet (med all marinad) på hög värme några minuter. 
 
4.
Lägg salladen i en skål. Lägg på apelsinfiléerna. Toppa med köttet. Strö över sesamfröna och avsluta med fänkålsdill.
 
Buon Appetito!

Svartkålssallad med aubergine, sötpotatis, rödlök och jätteräkor + tahinisås

Jag har en ny hang-up (ja, jag är medveten om att det sker rätt ofta nu för tiden), och den stavas t-a-h-i-n-i. Första gången jag testade tahini tyckte jag inte alls om den skarpa, lite bittra smaken, men jag har helt reviderat min åsikt. Jag antar att det också beror på märke, för jag har testat en massa olika, och vissa smakar betydligt bättre än andra - vilket egentligen är märkligt, eftersom den enda ingrediensen är sesamfrön. Hur mycket kan de skilja sig sinsemellan, kan man ju undra.
 
Idag gjorde jag, återigen, tahinisås till min sallad. Min sallad bestod i sin tur av svartkål, aubergine, sötpotatis, rödlök och räkor. Och en hel del olivolja - kålen masseras i olivolja, auberginen steks i olivolja, sötpotatisen bakas i olivolja... ni fattar. Men olivolja är gött. Och relativt nyttigt (i små mängder... hehe). 
 
Den här salladen rockar. Älskar precis alla ingredienser som jag slängde ner i den, vilket resulterade i njutning i varje tugga. Och att få äta den med en strålande sol utanför fönstret är magi. Idag är det definitivt ingen-jacka-väder i Milano, och jag har nyttjat det på en cykeltur genom stan. Härliga onsdag!
 
 
Svartkålssallad med aubergine, sötpotatis, rödlök och jätteräkor
(1 portion)
200 g svartkål (grönkål fungerar också)
1 liten rödlök
½ aubergine + 3 msk salt
60-80 g ugnsbakad sötpotatis
10 jätteräkor
3-4 oliver
1 nypa solroskärnor
2-3 msk olivolja
1 tsk citronsaft
Salt/peppar/paprikapulver
 
2 msk tahini
1 tsk sesamolja
2-3 msk vatten
Några droppar citronsaft
1 nypa salt
 
1.
Dela auberginen i bitar och lägg i en bunke. Häll på saltet och rör om. Låt stå i minst 30 minuter. Skölj sedan av den beska vätskan från auberginen i ett durkslag/sil och torka. Värm upp olivolja i en stekpanna och stek auberginen på låg värme, i cirka 20 minuter. Smaka innan du saltar/pepprar - det kan fortfarande sitta kvar mycket salt sedan "marineringen". Häll över i en skål.
 
2.
Ta bort stjälken från svartkålen och lägg bladen i en bunke. Häll på lite olivolja, citronsaft och salt och peppar. Massera in oljan och låt kålen marinera medan du fortsätter med resten.
 
3.
Värm på ytterligare lite olja i stekpannan. Skala och skiva rödlöken i ringar. Stek den på låg/medel värme i en kvart ungefär, tills den blivit mjuk, men inte tagit mycket färg. Smaka av med salt. Häll sedan ner i bunken med svrtkål.
 
4.
Blanda ihop alla ingredienser till dressingen. Ta mer eller mindre vatten beroende på hur rinnig du vill att den ska vara.
 
5.
Ta bort tarmen från räkorna. Krydda dem med salt, peppar och paprikapulver och stek i olivolja tills de fått fin färg.
 
6.
Lägg upp svartkåls- och lökblandingen på en tallrik. Lägg på aubergine, ungsbakad sötpotatis, räkor och oliver. Strö över solroskärnor och ringla över dressingen.
 
Buon Appetito!

Banan- och avocado #nicecream med chiapudding och choklad

Att starta dagen med lite choklad har väl aldrig skadat någon? Framförallt inte om chokladen kommer i formen av raw kakaopulver - då är det bara nyttigt! Idag gjorde jag min nicecream av både banan och avokado, istället för bara banan som jag brukar. Med en avokado i smeten får du en massa nyttiga fetter och vitaminer i din frulle. Hälften lät jag vara som den är, resten blandade jag med kakaopulver. Mums! Lite chiapudding, nötter och torkad frukt på det, och frukosten var komplett.
 
Vilken är din favoritfrukost? Jag är ständigt på jakt efter nya idéer!
 
 
Banan- och avocado #nicecream med chiapudding och choklad
(1 portion)
1 fryst banan
½ mogen avokado
1 dl färdig chiapudding
1-2 tsk raw kakaopulver
1 torkat fikon
5-6 cashewnötter
Kokoschips
 
1.
Mixa bananen och avokadon till en jämn smet. Häll hälften i ett glas.
 
2.
Häll på chiapuddingen i glaset.
 
3.
Blanda ner kakaopulvret (raw och osötat) i den resterade banan- och avokadosmeten. Mixa. Häll ner i glaset.
 
4.
Dela fikonet i bitar och strö på toppen tillsammans med hackade cashewnötter och kokoschips.

Kött, sås och potatis 2.0

Jag har egentligen alltid varit en motståndare till vår slentrianmässiga rätt kött, sås och potatis. Har väl länge ansett att det är brist på fantasti att servera något sådant. Men jag tror jag får äta upp mina ord - jag har ju fått en nykärlek till potatis, och dessutom är det är ju skillnad på kött och kött. Jag använde en riktigt fin entrecôte idag (tagliata di bovino), som jag stekte i skirat smör och en massa rosmarin. Alltså. Galet gott! Och lång tid behöver det inte ta heller - idag fixade jag till min kött- och potatislunch på 20 minuter, stekte allt i omgångar i samma panna (= mycket smak och lite disk).
 
Någon sås gjorde jag egentligen inte, men jag serverade mitt kött och potatis till mitt nya favorittillbehör: stekt/grillad sallad. Den blir så himla saftig när den värms på, så det behövs inte någon extra sås. Lite olja kanske, men inte mer än så. En väldigt lyxig tisdagslunch kanske, men varför spara all lyx till helgen?
 
 
Rosmarinstekt entrecôte med stekt potatis, ljummen sallad och kronärtskockor
(1 portion)
1 entrecôte av oxkött, 125-150 gram
2 msk skirat smör (ghee)
2 rosmarinkvistar
2 potatisar
1 skiva isbergssallad, ca 2 cm bred.
1-2 inlagda kronärtskockshjärtan
Salt/peppar/paprikapulver/örtsalt
 
1.
Se till att köttet är rumstempererat - jag lät det ligga framme cirka 2 timmar innan jag skulle steka det.
 
2.
Skär av skalet från potatisen så att du får jämna kanter. Skiva dem sedan, cirka 3-4 mm tjocka. Krydda med salt, peppar och paprikapulver och stek i skirat smör i en stekpanna, cirka 3-4 minuter på varje sida. Häll över på en tallrik.
 
3.
Krydda entrecôten med salt och peppar på båda sidor. Värm på smör i pannan och släng ner rosmarinkvistarna. Stek entrecôten på medelhög värme, cirka 1-2 minuter på varje sida - eller till önskad stekgrad. Jag tycker om mitt kött medium-rare. Lägg köttet i folie och låt vila 5-10 minuter.
 
4.
Skiva salladen och krydda med peppar och örtsalt. Stek den mjuk i samma stekpanna.
 
5.
Lägg upp salladen på en tallrik, skiva köttet och lägg ovanpå. Samla ihop potatisskivorna till en kub och läg bredvid. Dekorera med rosmarin och lägg på några kronärtskockshjärtan.
 
Buon Appetito!

Vad är egentligen en Buddha Bowl?

Det här med mattrender tycker jag är superkul, och jag är oftast tidig med att testa ut nya trender - jag vill ju snabbt skaffa mig en egen uppfattning. En av de mattrender som sägs kommer bli allra störst detta år, är en så kallade Buddha Bowl, men vad är då detta? Här är en förklaring, som kommer härifrån.
 
"Essentially, Buddha Bowls (also known as macro bowls or hippie bowls) are colourful, filling dishes built in a large bowl and composed of grains, veggies (raw, sautéed and/or roasted), protein (legumes, tofu or meat), greens and seeds - and to finish it all off, a hearty dressing [...] There's no 'one way' to make a Buddha Bowl, and that's the beauty of them. You can design your own bowl, filling it with ingredients and flavours you like. Play around with different spices, herbs and dressings to help find the combination that works best for you".
 
Alltså, nu är jag inte den som är den, och jag älskar nytänkande - men vad fasen är skillnaden på en Buddha Bowl och en vanlig, hederlig, sallad? Jag, och många med mig, har i år lagt goda, nyttiga, ingredienser i en skål och ätit vad vi kallat en sallad till lunch eller middag. Men så plötsligt är det någon som kommer på att döpa om det till Buddha Bowl, och plötsligt trendar en rätt, som vi ätit i hundratals år (more or less...). Är det inte rätt intressant, så säg?
 
Well, well. Det är väl bara att hoppa på trenden. Så här kommer min version av Buddha Bowl, fylld till bredden med ruccola, broccoli, sötpotatis, purjolök, avocado och rostade sesamfrön och mandlar. Toppad med en sås gjord på tahini. Något utförligare recept än så får ni inte - det handlar ju trots allt om en sallad. Gör som ni vill, helt enkelt.
 

Ansjovis-rullader fyllda med gremolata på pistagenötter, apelsincest, dadlar och persilja

Nu kommer det bli lite snurrigt, för jag vet ärligt talat inte exakt vad det är jag har lagat. Jag vet definitivt att jag har köpt det som på italienska heter Alici. På engelska översätts det till Anchovies, som i sin tur översätts till Sardeller på svenska. Men sardeller är ju fiskarten ansjovis, som säljs under namnet sardell då de är saltade och inlagda i olja. Och mina alici är ju färska och inte inlagda. Så jag funderar på om de är sardiner. Men, vad jag har förstått, så är det som marknadsförs som just sardiner i matvarubutikerna, egentligen skarpsill. Alltså, kaos. Jag väljer att kalla dem för ansjovisar ändå - jag tänker mig att det är ett samlingsnamn för allt, men rätta mig gärna om jag har fel.
 
Nåväl.
 
Oavsett vad det här är för fisk, så gjorde jag rullader av den idag. Rullader som jag fyllde med en helt otroligt god gremolata-version gjord på bland annat pistagenötter, apelsincest, dadlar och persilja. Och fikon, mynta. Och solroskärnor. Det blev så jädrans gott. Apelsinen är den smak som tar mest plats, så är man lite känslig för det, så skulle jag rekommendera att byta ut apelsinen mot en citron, vilken ger en mer vanlig smak i en gremolata. Men annars, kör på. Jag serverade med potatis som jag skivat i tunna skivor och stekt mjuk och knaprig (kan något vara både mjukt och knaprigt samtidigt?) i en stekpanna. Det går fort, och blir smarrigt. Älskar potatis. 
 
 
Ansjovis-rullader fyllda med gremolata på pistagenötter, apelsincest, dadlar och persilja
(2 portioner)
36 st färska ansjovisar
½ dl pistagenötter (mätt utan skal)
2 msk solroskärnor
2 torkade fikon
1 medjooldadel
½ apelsin, cest och juice
1 stor näve bladpersilja
1 liten näve färsk mynta
Salt & peppar
 
2 msk skirat smör (ghee)
10 skalade mandlar
1 msk solroskärnor
1 msk sesamfrön
Salt & peppar
 
4 potatisar
½ msk olivolja
Salt, peppar & paprikapulver
 
Ruccola
½ gurka
Hackad persilja
 
1.
Om du har en snäll fiskhandlare, så ber du honom/henne att rensa ansjovisen till dig. Annars kan du följa den här guiden, som i och för sig är på italienska, men som har väldigt pedagogiska bilder.
 
2.
Lägg pistagenötter, solroskärnor, grovhackade fikon och dadel, apelsincest och juice från en halv apelsin, grovhackad persilja och mynta samt salt och peppar i en mixer och mixa till en grynig massa, det vill säga en gremolata.
 
3.
Lägg tre ansjovisfiléer så att de överlappar varandra lite, med skinnsidan nedåt, på en arbetsbänk. Lägg på en klick gremolata i en änden, och rulla ihop dem till rullader. Lägg dem med skarven ner i ugnsform som du penslat med lite olivolja.
 
4.
Mixa ihop mandlar, solrosfrön och sesamfrön till en fingrynig massa, detta är ditt glutenfria ströbröd. Lägg på en klick skirat smör/ghee på varje rullad, och strö sedan över "ströbrödet". 
 
5.
Sätt in formen i en ugn som du värmt upp till 200 grader, och baka i cirka 10 minuter, tills smöret smält, ströbrödet blivit gyllene och ansjovisen mjuk.
 
6.
Under tiden som ansjovisen är i ugnen skär du av skalet från potatisen, så att de blir kuber med raka kanter. Skär sedan varje potatis i tunna skivor som du steker i en stekpanna med olivolja. Krydda med salt, peppar och paprikapulver.
 
7.
Hyvla gyrkan i remsor med en osthyvel eller mandolin.
 
8.
Lägg upp ruccola på en tallrik, lägg på potatis, gurka och ansjovis. Avsluta med finhackad persilja och några varv med pepparkvarnen. 
 
Buon Appetito!

Siciliansk grönsaksröra (caponata) med torskrygg stek i skirat smör

Jag vet inte hur många gånger jag har sagt att jag älskar min lördagsmarknad här i Milano. Nu när solen och värmen har börjat komma tillbaka, har jag kommit in i en lördagsrutin som börjar med en timmes powerwalk, innan jag passerar marknaden för att göra mina inköp, och sedan blir det storslagen lunch hemma i lägenheten. Det är bästa starten på dagen! Och jag blir om och om igen så häpnad över hur billigt det är! Jag kommer hem med tre påsar fulla till bredden med frukt och grönt, och betalar i snitt 15 euro för allt. Lyx!
 
Det är inte jätteofta jag lagar italienskt, men idag hade jag bestämt mig för att göra ett kulinariskt besök på Sicilien - med andra ord: caponata stod på menyn. Caponata kan bäst beskrivas som en grönsaksröra baserad framförallt på aubergine. Oftast består den också av selleri, lök, tomat, oliver, kapris och pinjenötter, men det finns väldigt många olika versioner, beroende på i vilken siciliansk landsbygd du befinner dig i. Jag höll mig däremot relativt nära originalreceptet, men jag vill ändå inte kalla det autentiskt, för då får jag väl den sicilianska matmaffian efter mig...
 
Hemligheten för att få till en bra caponata, är att ge den tid. Auberginen måste ligga i salt i minst 30 minuter, för att all besk vätska ska försvinna. Och sedan ska alla grönsaker kokas ihop väääääldigt långsamt på väääääldigt låg värme. Men det är värt väntan, för det blir så jädrans gott! Sicilianarna vet vad de snackar om.
 
 
Du kan äta caponatan som den är, eller servera den som ett tillbehör, gärna till fisk. Idag valde jag torskrygg, för jag gick förbi det här fiskståndet på marknaden och kunde inte låta bli att köpa med mig en färsk bit torsk hem. Dessutom köpte jag en massa färsk anjovis. Har än så länge ingen aning om vad jag ska göra med dem, men jag hittar nog på något bra.
 
Blir man inte lycklig av denna syn?
 
 
Siciliansk grönsaksröra (caponata) med torskrygg stek i skirat smör
(2 portioner)
4 msk olivolja
1 aubergine, ca 500 gram
3 stjälkar bladselleri
1 gul lök
1 kvisttomat
3-4 msk passerade tomater
2 tsk vitvinvinäger
6 stora gröna oliver
2 msk kapris
10 skålade mandlar
Salt & peppar
 
2 torskfiléer à cirka 130-150 gram
1 dl salt + 10 dl vatten
50 g skirat smör (ghee)
 
1.
Börja med att rimma torsken genom att lägga den i en 10% saltlag (1 dl salt + 10 dl vatten). Låt den ligga däri, i minst 30 minuter, men gärna längre. Detta gör att torsken blir fastare och lättare att tillaga sedan.
 
2.
Samtidigt som torsken rimmar, delar du auberginen i kuber, ca 2x2x2 cm, lägger i en bunke och öser på en massa salt (en halv deciliteter ungefär). Låt auberginen ligga och dra, också i minst 30 minuter, så att den släpper sin beska vätska. Häll sedan av den genom en sil, och skölj nog av saltet.
 
3.
Koka upp vatten i en liten kastrull. Dela selleristjälkarna i skivor, cirka en centimeter breda, och koka dem i 2-3 minuter. Häll av.
 
4.
Värm rikligt med olivolja i en stekpanna. Stek auberginen på låg värme tills de blivit mjuka och härliga, det ska gå långsamt, så räkna med 25 minuter ungefär. Häll över auberginen på en tallrik. I samma panna steker du sedan grovhackad lök, också på låg värme, tills den blivit mjuk. Tillsätt sedan sellerin och tomaten som du delat i mindre bitar. Låt steka med ett tag innan du häller tillbaka auberginen, samt tillsätter passerade tomater och vitvinsvinäger. Låt allting koka ihop på låg värme och rör till sist ner delade gröna oliver, kapris och grovhackad mandel.
 
5.
Värm upp skirat smör (eller ghee) i en stekpanna. Skölj och torka av torskfiléerna, och salta/peppra dem runt om. Stek dem på medelvärme i smöret, medan du öser ovansidan. Torskryggen ska nå 48-50 grader, men jag kör alltid på känsla. När den börjar flaka sig, är den perfekt!
 
6.
Lägg upp caponatan i en djup tallrik. Toppa med torskryggen och dekorera med lite persilja.
 
Buon Appetito! 

Receptvideo: Glutenfritt bananbröd med jordnötssmör och chocolate chips

Nu är det helg! Heja! Och helgen är ju en tid då de flesta 1) vill äta något gott, och 2) har tid att laga något gott. Så med det i åtanke ger jag er här ett förslag på vad ni skulle kunna sysselsätta er med i helgen: Baka Bananbröd! Receptet har jag redan gett er, så om ni vill baka världens godaste glutenfria bananbröd fullt med jordnötssmör och chocolate chips, så ska ni klicka här (eller på bilden nedan). Men innan ni gör det, kan ni klicka på videon för att se hur jag går till väga, steg för steg. Mer pedagogiskt kan det inte bli (förutom att texten i videon är på italienska då, men se det som en unik möjlighet att lära er några nya glosor).
 
Trevlig helg mina vänner!
 
 

Blomkålsfalafel (veganskt, glutenfritt & paleo) med asiatiska smaker, zoodles och tahinisås

Jag hade både rå blomkål och blomkålspuré över sedan jag gjorde de här vitlöksfrästa champinjonerna med blomkålspuré häromdagen, så det behövdes komma till användning - och det slutade med kanske världens godaste veganska blomkålsfalafel (som egentligen inte alls är falafel, eftersom det inte finns en enda kikärta i receptet - men något bättre namn kan jag inte komma på).
 
Av den råa blomkålen gjorde jag blomkålsris, som jag sedan blandade med blomkålspuré för att få en homogen smet. Dessutom öste jag i en massa smaksättning i form av koriander, persilja, gurkmeja, ingefära och tahini - för att nämna några. Nomnomnom. Jag älskar när experiment blir precis så som jag vill.
 
Om du inte äter glutenfritt, så servera dem gärna med sallad och tahinisås i ett pitabröd. Om du dock är som jag, så fixar du till lite zucchininudlar och en sallad, så är lunchen klar och komplett på ett kick!
 
 
Blomkålsfalafel med asiatiska smaker, zoodles och tahinisås
(2 portioner)
2 ½ dl blomkålsris*
½ dl blomkålspuré**
2 msk solroskärnor
1 näve färsk koriander
1 näve bladpersilja
1 tumbit färsk ingefära
½ lime, cest och juice
1 tsk tahini
1 tsk gurkmeja
1 tsk fiberhusk
Några droppar sesamolja
Salt/peppar/paprikapulver
Sesamfrön
 
2 msk tahini
Några droppar sesamolja
1 msk olivolja
3 msk kokande vatten
Salt och peppar
 
2 zucchini
Ruccola
Soltorkade tomater
Kronätskockshjärtan
Solrosfrön
 
* Blomkålsriset gör du genom att mixa rå blomkål i en mixer tills det blir en risliknande massa.
** Blomkålspurén gör du genom att koka blomkål mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mixa slät med en stavmixer. Blanda eventuellt i lite tahini för extra krämighet.
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
 
2.
Blanda blomkålsris och blomkålspuré i en bunke. Mixa solroskärnor, koriander, persilja, riven ingefära, limecesto och limejuice till en grynig massa och vänd sedan ner i blomkålen. Tillsätt tahini, gurkmeja, fiberhusk och sesamolja. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver. Rör om till en smet och låt svälla i 15 minuter ungerfär.
 
3.
Rulla bollar av smeten. Panera dem i sesamfrön (valfritt). Baka i ugn tills de fått en krispig yta, ca 40 minuter, vänd dem efter halva tiden.
 
4.
Blanda ihop alla ingredienser till tahinisåsen.
 
5.
Hyvla zucchinin med en osthyvel och skär sedan i tunna remsor med en kniv - eller använd en grönsakssvarv. Lägg zucchininudlarna i en bunke, slå på kokande vatten och låt stå i 30 sekunder till en minut. Häll av vattnet och salta sedan nudlarna.
 
6.
Lägg upp zucchininudlar, ruccola, soltorkade tomater och kronärtskockshjärtan på en tallrik. Toppa med falafelbollarna och ringla över tahinisåsen. Strössla över några solroskärnor.
 
Buon appetito!

Sötpotatis till frukost? Ja, absolut!

Att äta potatismos till frukost, tillhör kanske inte vanligheterna hos de flesta. Men när det handlar om sötpotatis, så är det absolut möjligt. Jag brukar alltid baka min sötpotatis med kanel, det är en krydda som passar utmärkt till sötpotatisens smak och sötma, och till frukost blir det extra smarrigt. Jag gjorde en #breakfastbowl bestående av sötpotatis och chiapudding, vilken jag toppade med mandelsmör, banan, granatäpple och pistagenötter... och sedan var jag i himlen. 
 
Testa det här innan du dömer ut det - jag lovar att du inte kommer ångra att du bytt ut filen mot sötpotatis för en dag.
 
 
Sötpotatismos med chiapudding, banan och mandelsmör
(1 portion)
1 dl sötpotatismos
1 dl chiapudding
½ banan
1 msk mandelsmör
1 msk granatäppelkärnor
10 pistagenötter
 
1.
Sötpotatismoset gör du genom att skala potatisen och dela den i mindre bitar. Krydda med salt, kanel och olivolja och baka i ugn (200 grader) till den blivit mjuk (ca 25 minuter). Mosa sedan med gaffel. Går att förbereda.
 
2.
Chiapuddingen gör du genom att blanda 1 ½ msk chiafrön med 1 dl valfri vätska - jag använder en blandning av kokosmjölk och osötad mandelmjölk. Ska förberedas dagen innan och ställas i kylen.
 
3.
Lägg upp sötpotatismos och chiapudding i en djup tallrik. Toppa med banan, mandelsmör, granatäppelkärnor och pistagenötter.

Pocherad kyckling med grillad sallad och vegansk pesto

Idag har jag använt mig av två nya tillagningssätt, som jag inte kan påminna mig om att jag tidigare har använt för just de här råvarorna. Det första är att pochera kyckling - och det låter ju väldigt fancy, men egentligen handlar det bara om att sjuda kycklingen i buljong eller smaksatt vatten, tills den är genomkokt. Det är väldigt enkelt, och dessutom upptäckte jag att det är ett jättebra sätt att få kycklingbröst perfekt tillagade utan att bli torra (kycklingbröst är ju väldigt fettsnålt, så att steka det i en panna är egentligen inte att rekommendera, även om det säkert förekommer ofta). Du kan dessutom smaksätta kycklingen på många sätt, genom att använda olika kryddor i buljongen. 
 
Det andra tillagningssättet är att jag grillade min sallad. Alltså! Att jag inte har gjort det innan, wow vad gott! Jag skar bara en tjock skiva av min isbergssallad och stekte den i olja i en panna (men nyttja grillen när vädret tillåter det). Så gott! Det kanske låter märkligt att äta varm sallad, men det kommer lätt bli min nya grej för att piffa till vardagsmaten.
 
Åh, en sak till. Jag gjorde pesto idag. Men då jag inte hade någon pecorino hemma, blötlagde jag istället cashewnötter för att få till en extra krämighet. Det gjorde i sin tur peston dessutom vegansk (och jättegod), så det är ett hett tips för er som vill äta laktosfritt och veganskt.
 
 
Pocherad kyckling med grillad sallad och vegansk pesto
(2 portioner)
2 kycklingbröst
1 rosmarinkvist
½ citron
1 vitlöksklyfta
1 scharlottenlök
Salt & peppar
 
2 skivor från ett salladshuvud (isberg)
1 msk olivolja
Örtsalt & peppar
 
½ dl blötlagda cashewnötter
½ dl solroskärnor
1 näve färsk basilika
½ citron, skalet
1 liten vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 msk vatten
 
Solrosfrön
Rosépepparkorn
 
1.
Lägg de två kycklingbrösten i en kastrull. Fyll på med vatten tills det täcker brösten. Lägg i rosmarin, citron (i skivor), en vitlöksklyfta som du krossat med knivbladet, en delad scharlottenlök samt salt och peppar. Sätt på spisen och låt koka upp. När det kokat upp sänker du värmen, sätter på locket och låter sjuda i 10-14 minuter (beroende på kycklingbröstens storlek)
 
2.
Mixa alla ingredienser till peston. Späd eventuellt ut med mer olja eller vatten om du vill ha den lösare.
 
3.
Skär ut två tjocka skivor (ca 2 cm) från mitten på ett salladshuvud. Värm upp olja i en stekpanna. Krydda salladen med örtsalt och peppar och stek/grilla på båda sidor.
 
4.
Skär kycklingen i tunna skivor. Lägg salladen på en tallrik, toppa med kycklingen och peston. Strö över solrosfrön och rosépepparkorn för extra smak.
 
Buon Appetito!

Citron- och vitlöksfrästa champinjoner med blomkålspuré och sotad purjolök

Ni vet väl att det finns många fler sätt att göra saker och ting krämiga, än att blanda ner en massa smör och grädde? Smör och grädde i all ära (nomnomnom), men ibland mår kroppen bra av att välja andra alternativ. Idag gjorde jag min blomkålspuré superkrämig och god genom att blanda ner en matsked tahini. Ett hett tips!
 
Att koka purjolök i vitt vin är en av mina favorit-tillagningssätt när det kommer till denna lök. Men det har nu fått konkurrens av att sota den i ugnen (eller på grillen). Det är superlätt - att bränna mat kan ju de flesta lyckas med! Bara dela den på längden och låt den bakas på högsta värmen i ugnen tills den blivit mjuk och fått fin färg.
 
Mina bästa tips när det kommer till att steka champinjoner är 1) att först steka dem i en torr panna - champinjonerna avger rätt mycket vatten, så om du steker ur vätskan först, innan du tillsätter olja och smaksättare, kommer slutresultatet bli mycket bättre, och 2) på tal om smak, så finns det få kombinationer som passar så bra till just champinjoner, som citron och vitlök. 
 
 
Citron- och vitlöksfrästa champinjoner med blomkålspuré och sotad purjolök
(1 portion)
1 liten purjolök
1-2 tsk olivolja
1 citron, saften
1 liten näve finhackad koriander/persilja
Salt/peppar
 
250-300 g blomkål
1 msk tahini
Örtsalt/peppar/paprikapulver
 
6-8 medelstora champinjoner
1 tsk olivolja
1 citron, skalet
1 vitlöksklyfta
1 rosmarinkvist
Salt/peppar
 
1.
Sätt ugnen på 250 grader. Dela purjolöken på längden och skölj mellan alla lager. Torka av, och lägg på en plåt med snittytan upp. Ringla över olivolja och smaksätt med salt och peppar. Sätt in i ugnen och låt stå där tills den blivit mjuk och fått gott om färg. Ta ut, pressa över lite citronsaft och strö över finhackad koriander och/eller persilja.
 
2.
Koka upp saltat vatten i en kastrull. Dela blomkålen i mindre delar och koka mjuk i saltvattnet. Häll av vattnet och mixa sedan blomkålen till en slät puré med hjälp av en stavmixer. Rör ner tahini och smaksätt med örtsalt, peppar och paprikapulver.
 
3.
Sätt en torr panna på spisen. Borsta av eventuell jord från chamoinjonerna och dela dem i fjärdedelar. Stek svampen i den torra pannan, tills de har släppt sitt vatten och är torra igen. Först då häller du på olivolja, rivet citroncest, riven vitlök och rosmarinen. Stek champinjonerna ganska hårt = extra gott. Smaka av med salt och peppar.
 
4.
Lägg upp blomkålspurén och purjolöken på en tallrik. Toppa med svampen och eventuellt några valfria frön, i mitt fall, solrosfrön.
 
Buon Appetito!

Avokadomousse med rostade nötter, kokoschips och kakaonibs

Nomnomnom, här får ni ett recept på en riktigt lyxig, krämig och smarrig frukost. Ni är säkert många som redan har testat att göra chokladmousse med avokado som bas, det har ju blivit lite av en trend. Om ni inte har testat det än, så hittar ni mitt recept på denna nyttiga chokladmousse här - den måste ni testa! 
 
Idag ville jag testa en avokadomousse med en annan smak, och eftersom jag hade en vaniljstång liggandes i skafferiet föll valet på den. Och kardemumma. Och lite lime. Jag mixade min avokado med chiapudding som jag hade i kylskåpet, och resultatet blev så himla krämigt. Lyxfrulle! Jag undviker all sorts tillsatt socker för tillfället, men hade jag inte gjort det, hade det inte skadar med lite honung i smeten. Just saying! Rostade mandlar, cashewnötter och kokoschips gav gott crunch, och kakaonibs extra smak.
 
 
Avokadomousse med rostade nötter, kokoschips och kakaonibs
(1 portion)
1 mogen avokado
½ dl chiapudding
1 vaniljstång (alt. 1 nypa vaniljpulver)
½ lime, saften
1 krm malen kardemumma
1 nypa salt
 
Mandlar
Cashewnötter
Kokoschips
Kakaonibs
 
1.
Chiapuddingen måste du förbereda dagen innan om du inte redan har den klar i kylen. Jag brukar göra min på hälften kokosmjölk, hälften osötad mandelmjölk och så 1,5 msk chiafrön per 1 dl vätska. 
 
2.
Mixa avokado, chiapudding, fröna från en vaniljstång, saften från en halv lime, malen kardemumma och lite salt till en jämn mousse.
 
3.
Rosta mandlar och cashewnötter i en torr panna tills de fått färg. Ta ur från pannan och släng ner kokoschipsen, och rosta även dessa tills blivit gyllene.
 
4.
Varva nötter och mousse i en skål. Toppa med mer nötter, kokoschips och kakaonibs.

Frukost. Breakfast. Colazione.

Eftersom frukost är min favoritmåltid på dagen, tänkte jag att jag samlar alla frukostar som någonsin publicerats på bloggen på en och samma lista. Listan kommer naturligtvis utökas med tiden, för jag kommer aldrig någonsin sluta äta frulle. Så det så! 
 
Mitt bästa tips för att hitta rätt i arkivet är att trycka cmd+f (Mac) eller ctrl+f (PC) och sedan söka i sökfältet efter det recept eller den ingrediens du är ute efter. Du kan också lätt få en överblick över alla recept på Citroncest genom att följa min tavla på Pinterest.
 
 
Här hittar du alla mina frukostrecept 
 
Chiafröpudding med smak av vanilj
Frukosttips: majskakor
Turkisk yoghurt med pistagenötter och granatäpple
Cashewkräm och färska fikon
Granola
Banan- och jordnötssmörsfluff
Bakad banan- och kokoshavregrynsgröt med jordnötssmör och granatäpple 
Raw Bovetegröt
Banan- och jordnötssmörspannkakstårta
Glutenfria havregrynssconess med smak av kardemumma och kokos
Omelettpannkaka med keso-, banan- och jordnötssmörsröra
Äppelpaj till frukost
Bakat äpple med en variant på vaniljsås
Chiafröpudding med smak av choklad
Frukostparfait
Frukostcrumble med frukt och bär
Bananglass
Kardemummapäron med kokosyoghurt och pistagenötter
Raw Bovetegröt 2.0
Bananpannkakor med ricotta
Havregryns- och blåbärspannkaka med massa gott
Glutenfria morotskakescones med hemmagjort jordnötssmör
Salty Granola
Bakad banan- och kardemummagröt med fikon och hemmagjort jordnötssmör
Glutenfria Pumpascones
Bananglass-sandwich
Amerikanska pannkakor med kardemumma och kanel
Crunchy Granola
Chiapudding med vanilj, lakrits och färska bär
Fluffig bananpannkaka med messmör
Chiapudding med smak av lakrits, ingefära och kokosmjölk
Banansushi med hallondipp
Bakad havregrynsgröt med röda bär
Hemmagjord granola på 5 minuter
Semmelpannkakor med hemmgjord mandelmassa
Bananpannkakor med mangosorbet och jordgubbsrippel
Piña Colada-bananglass
Bakad banan- och kardemummagröt med fikon och hemmagjort jordnötssmör
Jordnötsbananglass med kanel- och honungsstekt äpple
Pumpkin Spiced Banana Icecream
Bakad saffransgröt med päron, fikonmarmelad och pistagenötter
I love #nicecream
Bananpannkakor med lakritspersimon och bovete
Kryddigt pocherat päron med grekisk yoghurt och 5-minuters granola
Tropisk frukost med chiafröpudding, bananglass, mango och kokoschips
Glutenfria frukostmuffins med pocherade päron (veganska)
Bananglass i ny tappning: med smak av morotskaka
Bananglass med ärtor, mynta och jordnötssmör
Bananpannkakor med extra allt!
Proteinrik banana split till frukost
Glutenfri frukost: raw bovetegröt
Banan- och jordnötsglass med ananasros
Blåbärsglass med kardemumma och en massa god topping till frukost
Overnight Oats med snabb och enkel rabarberkompott
Rå bovetegröt med stekt persika och smulat jordnötssmör
Världens finaste bananpannkakor
Bakad havregrynsgröt med chiasylt och mullbär
Breakfast bonanza bowl
Svensk frukost
Chiapudding och Overnight oats på samma gång
Bakade havregrynsmuffins med banan och björnbär
Nicecream i melonskål med hallon och fikon
Jordnötsglass och mangoglass - med smak från Santa Margherita Ligure
Bananpannkakor med melonsallad
Vattenmelonpizza med yoghurt och bär
Peach melba crepes till frukost
Vattenmelonslushie med kokosflakes och pistagenötter
Chiapudding med avokadoglass, granatäpple och passionsfrukt
Frozen greek yoghurt breakfast bark
Björnbär hela dagen, del 1 (frukost, björnbärschiasylt)
Bananpannkaksmuffins med topping
Frukostglass på gröna ärtor, chiapudding och jordnötssmör
Nyttig lingonglass med vegansk kolasås
Chiapudding med kanelstekta äpplen och fem-minuters-granola
Nyponsoppa, rå bovetegröt, hemmagjorda mandelbiskvier och jordnötssmör
Smoothiebowl 2.0
Bananpannkakor med melon- och kokossalsa
Sötpotatispannkakor med pistagecrunch, honung och choklad
Raw bovetegröt med saffran
Tropisk bovetegröt med mangopuré, kiwi och jordnötssmör
Banan- och avokado #nicecream med minikiwi
Omelettwraps med keso- och päronröra samt grekisk yoghurt & walnötter
Krämig quinoagröt med päron och kardemumma
Chiapuddingpannkakor 
Bananglass med swirlat jordnötssmör och ananas stekt i kokosolja
Den krämigaste av krämiga smoothies
Supertunna glutenfria pannkakor
Lingon-nicecream med pepparkaksgranola
Freakshake till frukost? Absolut!
Sötpotatispannkakor i miniformat = du kan äta fler!
Äppelpaj-parfait
Rå bovetegröt + varm nyponsoppa + hemmagjort jordnötssmör = Frukost i världsklass
Bakad saffransgröt med bjönsbärssylt, päron och pistagenötter
Chiapudding-parfait med smak av granatäpple
A very merry smoothiebowl
God jul smoothiebowl
Bakad sötpotatis med banan och jordnötssmör till frukost
Choklad-chiapudding med grekisk yoghurt, filéad apelsin och saltrostade nötter
Vinterpäron med crunch, honungsyoghurt och jordnötssmör
Havrepannkakor med vallmofrön serverade med hallon och pistagenötter
Raw porridge goes smoothie goes smoothiebowl goes smoothieplate
Nicecream med raw cacao-pulver, apelsin och en massa topping
Krämig havregrynsgröt med karamelliserad banan, kokosyoghurt och kakaonibs
Kardemumma-nicecream med röd och blå marmorering
"Overnight Hazelnut Oats" med kiwiros och råriven lakrits
Glutenfria amerikanska pannkakor med nyponskalsmjöl, chiafrön och keso
Chiapudding på 4 olika vis
Pannkakspizza med blodapelsin, jordgubbar och jordnötssmör
Swirlad raw bovetegröt i två smaker med jordnötssmör och blodapelsin
Min semmelvariant: Bovete-crêpes med ricotta och sås på hemmagjord mandelmassa
Chiapudding med macapulver, varma hallon med kardemumma, hemmagjort mandelsmör, pistagenötter
Rosmarin-nicecream med varma hallon, chiapudding och mandelsmör
Avokadomousse med rostade nötter, kokoschips och kakaonibs
Sötpotatis till frukost? Ja, absolut!
Banan- och avocado #nicecream med chiapudding och choklad
Sötpotatismos med chiapudding, rivet päron och mandelsmör
Den ultimata #breakfastbowlen (melonskål)
Carpaccio på kiwi med chiapudding, bär och nötter
Matcha-chiapudding med en perfekt mogen mango!
3 x smoothiebowl
Nicecream med gurkmeja och kardemummastekta plommon
Pimpad fylld avokado - perfekt till frukost eller brunch
Chiapudding med jordgubbs-nicecream, färska jordgubbar och kokosflakes
Fruktsallad med chiapudding, kokoschips och saltrostade nötter
Banan- och havrepannkakor med jordgubbssås
Glutenfri frukost-tartelette med chiapudding och färska bär
Mini-pannkakstårta till frukost? Yes, please!
Ananas med ingefärsyoghurt och rostade nötter & frön
Piña Colada smoothiebowl med rå lakrits och färska körsbär
En nyttig frukostkaka har väl aldrig skadat någon? (Puffat ris)
Bananpannkakor goes Morotskaka
Bakad citron- och vallmogröt med citronglaze och pistagenötter
Gult och blått på nationaldagen
Bananglass swirlad med melonsås och jordnötssmör
Banan- och äppelpannkakor med pistagenötter och jordnötssmör
Vattenmelonssmoothie
Frukost-tartelette med nyttig chockladmousse och färsk frukt
Bananugnspannkaka
Choklad- och vanilj overnight oats med jordnötssmör och röda vinbär
Glutenfria bananpannkakor med bovete + massa topping
Den bästa frukostskålen är den du kan äta upp! (Melonskål)
Glutenfria paleo-scones med cashewnötter och hallon
3 x frukost
När tacomyset börjar direkt på morgonen! #pannkakstacos
Frukostcrumble med persika och äppelsås
Världens snabbaste (sockerfria) äppelmos
Sötpotatispannkakor med yoghurtkräm
Pannkakskaka - världens smartaste grej!
Sötpotatisglass - lite konstigt, mycket gott
Frukostkaka med choklad-chiapudding och kiwiros
Stekt gröt med kaneläpplen, grekisk yoghurt och jordnötssmör
Pannkakor utan ägg och gluten - är det möjligt? (Veganska pannkakor)
Stekt saffransgröt med bakade plommon och pistagenötter
Lyxgröt med banan och chokladsås
Veganska frasiga pannkakor
Krämig sötpotatisglass med tahiniströssel
Världens krämigaste, gröna smoothiebowl
En lite annorlunda risgrynsgröt
En juligare smoothiebowl
Saffranspannkakor med varma hallon, yoghurt och basilika (veganska)
Årets sista smoothiebowl
Chokladgranola (glutenfri och vegansk)
Bakad morotskaka-gröt med crunchy topping (vegansk & glutenfri)
Cookie dough till frukost! Jo, det är sant!
Cookie Dough Nicecream
Nya favoritpannkakor på havre och äppelmos
It's all about the topping!
Äppelringpannkakor
Frukostmuffins med havregryn och äpple
Mocha-chiapudding med stekt banan
Overnight oats med kanelstekta äpplen
Jag har uppfunnit pannkakspastan! (rödbetspannkakor som tagliatelle)
2 x nicecreambowls
Chia bowl à la Green Kitchen Stories
Toast med grekisk yoghurt och chiasylt
Veganska frukostpajer med avocado-choklad-mousse
Rödbetssmoothie
Veganska amerikanska pannkakor med äppelmos
Smoothie på pumpa, havregryn och kokos
Veganska och glutenfria amerikanska blåbärspannkakor
Saffrans-nicecream med rå lakrits
Nu är det jul i smoothieskålen
Vegansk risgrynsgröt med rivet äpple
Veganska saffranspannkakor med äppelmos
Årets sista frukost
Sötpotatisglass på två ingredienser!
Bakad sötpotatis med avokado-chokladpudding
Bananpannkakor med blodapelsin, tahini & basilika

Pistage- och mandelpanerad lax med broccolipuré och äggkräm

Det här med att panera fisk, är ingen nyhet - vi har väl alla ätit vår beskärda del av fiskpinnar i vår ungdom. Men det finns ju sätt att panera fisk på ett lite mer raffinerat vis, och det är precis vad jag har gjort idag. Istället för att använda ströbröd, mixade jag ihop en blandning av pistagenötter, mandlar och riven kokos! Mums! Det ger både gott crunch och extra smak. Jag valde att panera en bit lax idag, och varje gång jag äter lax blir jag så förvånad över hur gott det är. Lax har ju blivit lite av en vardagsfisk hemma i Sverige, medan den i Italien tar lite mindre plats i fiskdisken - så när jag väl köper med mig en bit färsk laxfilé hem från marknaden i Milano, känns det nästan lite lyxigt.
 
Idag serverade jag min lax med broccolipuré som jag gjorde extra krämig med hjälp av några matskedar tahini! Ett hett tips om ni vill undvika laktos (smör och grädde) i maten. Tahini, som är helt och hållet gjort på sesamfrön, tillför dessutom en extra umamismak till purén. Jag gjorde också en kräm av ett kokt ägg som jag hade liggandes i kylen. Det var lite av ett experiment, men det blev riktigt gott faktiskt. Lite som en majonäs på kokt ägg - märkligt men gott!
 
Vad är ditt favoritrecept när det kommer till lax?
 
 
Pistage- och mandelpanerad lax med broccolipuré och äggkräm
(2 portioner)
2 laxfiléer à 125 gram (gärna färsk)
20 mandlar
20 pistagenötter
2 msk riven kokos
1 tsk kokosolja
4 små kvisttomater
Salt & peppar
 
500 g färsk broccoli
2 msk tahini
Salt & peppar
 
1 kokt ägg
2-3 msk olivolja
1 kvist rosmarin, finhackad
Några droppar tabasco
Salt & peppar
 
1 pak choi
 
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
 
2.
Salta och peppra laxfiléerna och lägg i en ugnsform. Mixa mandlar, pistagenötter, kokos och kokosolja tills det liknar ströbröd ungefär. Täck laxfiléerna rikligt med mandelblandningen. Lägg tomaterna i samma ugnsform och sätt in allt i ugnen i cirka 20-25 minuter. Om toppingen snabbt får färg, så täck laxen med folie.
 
3.
Skär broccolin i mindre träd och koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll bort vattnet och mixa broccolin till en puré. Blanda ner tahini för att göra den mer krämig. Smaka av med salt och peppar.
 
4.
Dela det kokta ägget och lägg i en bunke. Häll på olivolja, finhackad rosmarin och tabasco. Mixa till en kräm. Smaka av med salt och peppar.
 
5.
Dela en pak choi i två delar, på längden. Stek varje del, med snittytan nedåt, i en stekpanna med lite olivolja.
 
6.
Lägg upp broccolipuré och pak choi på tallrikar. Toppa med lax, äggkräm och tomater. 
 
Buon Appetito!

Rosmarin-nicecream med varma hallon, chiapudding och mandelsmör

Det här med att värma frysta hallon på morgonen, har blivit ett nytt favoritinslag i min frukost. Jag förstår inte varför jag inte har tänkt på det förut. Jag menar, glass och varma hallon är ju en stor efterrätts-hit, och eftersom jag äter nicecream till frukost väldigt ofta, är det ju den ideala möjligheten att göra min frukostglass ännu mer efterrättig...
 
Jag älskar hur de varma hallonen smälter bananglassen, så att det blir sådär extra krämigt och göttigt, och man bara slevar i sig hela härligheten. Mums! Idag smaksatte jag min bananglass med rosmarin som jag först stekte kripsig i lite kokosolja. Hallonen värmde jag på spisen med malen kardemumma = bästa kombinationen! Och som om det inte var nog, tillförde både chiapudding och hemmagjort mandelsmör extra krämighet.
 
 
Rosmarin-nicecream med varma hallon, chiapudding och mandelsmör
(1 portion)
1 fryst banan
1-2 kvistar rosmarin
1 tsk kokosolja
1 dl frysta hallon
½ tsk malen kardemumma
½ dl kokosmjölk
½ dl osötad mandelmjölk
1 ½ msk chiafrön
1 msk mandelsmör
 
1.
Kvällen innan skalar du bananen, skivar den och lägger i frysen. Blanda även till chiapuddingen genom att mixa kokosmjölk, mandelmjölk och chiafrön i en skål och sätt i kylen över natten.
 
2.
På morgonen tar du bort rosmarinbladen från sin kvist och steker i dem i en stekpanna med lite kokosolja tills de blivit krispiga. Mixa sedan bananen med rosmarinen till det blivit en glass.
 
3.
Värm hallonen och kardemumman i en kastrull.
 
4.
Lägg upp bananglass och chiapudding i en skål. Toppa med varma hallon och mandelsmör.

Saftig hamburgare i salladsbröd med bacon, guacamole och balsamico-karamelliserad lök

Det känns som att det dyker upp nya hamburger-ställen i Milano mest hela tiden. Senaste tillskottet öppnade precis runt hörnet från mig, Hamericas heter det, och det ser ut som de gör helt magiska burgare. Du kan hitta alla möjliga olika hamburgare i stan nu - veganska, vegetariska, ekologiska, vanliga, och så de där för riktiga gourmander såklart. Dock är det fortfarande ytterst svårt att hitta ett ställe där de har glutenfria bröd, så därför har det inte blivit så många besök på alla dessa nya platser för egen del Men vad gör man då, när man blir jävulskt sugen på en burgare?
 
Man tar saken i egna händer!
 
De flesta burgare jag gör är vegetariska. Titta på denna frittata-burgare i sötpotatisbröd till exempel. Eller den här tofuburgaren i glutenfritt hasselnötsbröd. Ja, eller den här helt extravaganta sötpotatisburgaren i mandelmjölsbröd - den var sjukt god måste jag säga! 
 
Men ibland vill man ju bara ha en helt vanlig burgare, gjort på kött, och då får det bli så. Och ska det va', så ska det va', så då kan man lika bra moffa på lite knaperstekt bacon också. Herre Gud vad gott det är! Delvis för att det bara är gott, delvis för att jag äter köttburgare så sällan, att det liksom blir extra gott. Och ännu bättre blir det i kombinationen av guacamole och balsamico-karamelliserad lök.
 
Lucky you som får receptet av mig här nedan!
 
 
Saftig hamburgare i salladsbröd med bacon, guacamole och balsamico-karamelliserad lök
(2 hamburgare)
250 g nötfärs (eller finmalet högrev)
2 små isbergssalladshuvuden - du behöver två kanter på vajre
1 avokado
¼ lime 
2 små kvisttomater
3 skivor bacon
Salt och peppra
 
Balsamico-karamelliserad lök
1 gul lök
2 tsk olivolja
1 msk vatten
1 tsk balsamvinäger
Salt och peppar
 
1.
Börja med löken. Värm upp olivoljan i en kastrull. Skiva löken i ringar. Stek löken på låg värme under lock, i cirka 15-20 minuter. Rör om då och då. Den ska inte få mycket färg, men bli riktigt mjuk och härlig. Ta sedan av locket, häll på vatten och balsamvinäger, höj värmen och låt all vätska avdunstra. Smaka av med lite salt och peppar. 
 
2.
Mosa avokadon och pressa över lite limesaft för att den inte ska bli brun. Smaka av med salt och peppar.
 
3.
Skiva tomaterna. Skär fyra "bröd" från kanterna på två salladshuvud.
 
4.
Stek bacon i en torr panna.
 
5.
Forma två burgare av färsen. Jobba inte för mycket med dem, utan bara forma till två puckar och salta och peppra på toppen och botten. Stek burgarna på medelhög värme i samma panna som du stekt baconen (använd baconfettet, och tillsätt eventuellt lite mer olja om det behövs). 
 
6.
Lägg ett salladsbröd på en tallrik. Bred på guacamole. Lägg på hamburgaren. Toppa med bacon, karamelliserad lök och tomater. Avsluta med det andra salladsbrödet.
 
Servera gärna med sötpotatispommes. Jag gör mina i ugnen. Skär dem i klyftor, kryddar med salt, peppar, paprikapulver, kanel och olivolja. Baka dem sedan tills de är mjuka, cirka 20-25 minuter i ugn på 200 grader C.

Sallad med marinerad tonfisk, rostad potatis, ugnsbakade tomater och avokado

Om det inte redan har framgått, så kan jag berätta för er att jag älskar avokado! Ni som följer Citroncest, har säkert märkt det eftersom just avokado förekommer i vart och varannat recept nu för tiden. Men avokado är ju så gott! Jag älskar smaken och krämigheten. Jag älskar hur du kan variera den i en oändlighet - du kan ju till och med ha den i efterrätter. Och jag älskar hur lycklig jag blir när jag har fått tag på ett perfekt moget exemplar...
 
Idag fick avokadon toppa min sallad som jag slängde ihop av lite rester i kylen. En bit tonfisk som var marinerad i olja och lime. Kall, rostad, potatis (alla som älskar kall potatis, räck upp en hand) och några tomater som jag slängde in i ugnen så att de bakades till perefktion. Enkelt och gott och mättande.
 
 
Sallad med marinerad tonfisk, rostad potatis, ugnsbakade tomater och avokado
(1 portion)
En bit tonfisk, ca 80-100 gram
1 tsk olivolja
1 lime, skalet
1 näve ruccola
2 rostade potatisar
3-4 små kvisttomater
1 liten avokado
Pistagenötter
Sesamfrön
Salt & peppar
 
1.
Dela tonfisken* i mindre bitar och lägg den i en skål. Häll över olivolja, riv över limeskal och krydda med salt och peppar. Låt stå minst en halvtimme, gärna lite längre.
 
2.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg tomaterna i en ugnsfast form, ringla över lite olja och baka tills mjuka, cirka 25 minuter.
 
3.
Lägg upp ruccola på en tallrik. Skär potatisen i bitar och lägg ovanpå, tillsammans med tonfisken och tomaterna. Toppa med avokado och pistagenötter. Strö över några sesamfrön.
 
*Om du inte har köpt sashimi-tonfisk, utan vanlig färsk, så frys tonfisken minst ett dygn innan du äter den rå, för att ta kål på eventuella parasiter.

Gazpacho verde med spenat, koriander, lime och gurka & en avokadoros

Ny vecka nya möjligheter!
 
Och måndag betyder inte bara nystart, det betyder också #vegetariskmåndag. En vettig hashtag som jag tycker fler ska följa. Personligen har jag fler vegetariska dagar i veckan, än animaliska, men jag tycker ändå om att göra reklam för att äta mer grönt. Och på tal om grönt, så bestod dagens lunch av mängder av den färgen. Jag blir glad av grönt. Det är min favoritfärg. Och dessutom känns det som att det är våren på en tallrik. Och jag älskar våren (framförallt nu när Milano bjuder på klarblå himmel, sol och 15-20 grader mer eller mindre varje dag)
 
Den här gröna gazpachon får framförallt sin intensiva färg från spenat, men jag har även i koriander, gurka och lime. Bara en massa grönt, med andra ord. Supergod i smaken, och om du är orolig för koriandern, så lovar jag att smaken av den inte är för intensiv. Bara god.
 
Jag rekommenderar er att servera denna gazpachon som förrätt när du vill imponera på gästerna med ett fint upplägg. Den är inte supermättande, så den passar perfekt som en förrätt. Om du äter den som lunch, vilket jag gjorde idag, så stödkoka några ägg och ät vid sidan om. Eller servera ett gott bröd till om du är en lycklig själ som äter gluten.
 
 
Gazpacho verde med spenat, koriander, lime och gurka & en avokadoros
(2 portioner)
100 g spenat
1 sharlottenlök
6 gröna sparrisar
1 bit gurka, ca 20 cm
1 näve koriander
½ lime
1 tsk vitvinsvinger
1 msk olivolja
Tabasco, några droppar
1-2 dl kallt vatten
Salt/peppar/örtsalt
 
1 avokado
2-3 cocktailtomater
5-6 pistagenötter
Rosépeppar
Korianderblad
Olivolja
 
1.
Koka upp vatten i en kastrull. Om du använder vanlig spenat, och inte babyspenat, ta bort stjälkarna från bladen. Förväll spenaten i vattnet i 1 minut. Ta sedan upp med hålslev och lägg i en sil, skölj med kallt vatten och pressa sedan ut vätskan.
 
2.
Skala sharlottenlöken och dela i fjärdedelar. Koka i samma vatten i 2 minuter, för att ta bort den råa smaken. Ta upp med hålslev och lägg år sidan.
 
3.
Ta bort den oätabara delen av sparrisen. Dela de ätbara delarna i 3-4 delar, beroende på hur långa de är. Se till att du får fina toppar. Koka dem i vattnet i 1-2 minuter.
 
4.
Lägg spenat och lök i en mixer tillsammans med gurka som du tagit bort den värsta vätskan ifrån, och sedan delat i mindre bitar. Grovhacka koriander och lägg ner. Följt av pressad lime, vitvinsvinäger, olivolja och tabasco. Mixa till en slät kräm. Spä ut den med lite kallt vatten i taget tills du fått den konsistens du vill ha. Smaka av med salt, peppar och örtsalt.
 
5.
Dela avokadon på hälften, ta bort kärnan och skalet. Gör två avokadoroser, en av varje halva. Här kan ni se min video hur man gör en avokadoros.
 
6.
Lägg avokadoroserna i varsin djup tallrik. Häll på gazpachon. Toppa med skivade tomater, sparristopparna (de andra ändarna kan du äta bredvid), pistagenötter, rosépepparkorn och korianderblad. Ringla över lite olivolja. 
 
Buon Appetito!

Jätteräkor med zucchininudlar och krämig avokadosås

Jätteräkor är lite av ett kontroversiellt ämne, eftersom västvärldens ökade konsumtion av dessa har lett till ett fiske - både av vilda och odlade räkor - som inte är hållbart ur ett milöperspektiv. Därför har Världsnaturfonden tagit fram en märkning som förkortas ASC, vilken mer eller mindre är jätteräkans motsvarighet till fiskarnas MSC-märkning. Så, om du ska göra detta recept, rekommenderar jag dig att tänka på miljön och köpa en bra produkt.
 
När det nu är sagt, så måste du göra denna superenkla, och supernyttiga, och supergoda rätten. Superenkelt för att det tar ungefär 10 minuter och inkluderar inga svårigheter som kräver några speciella kunskaper i köket. Supernyttigt för att räkorna är fulla av protein, avokadon är packad med bra fetter och zucchininudlarna är låga på kalorier och innehåller många vitaminer. Dessutom är det här glutenfritt, laktosfritt, sockerfritt, paleo, lchf - you name it! Och supergott för att... well, igen: räkor, avokado och zucchini - vad är inte gott i den kombinationen?
 
 
Jätteräkor med zucchininudlar och krämig avokadosås
(1 portion)
10 st ASC-märkta jätteräkor
1 liten avokado
¼ lime
1 näve koriander
½ vitlöksklyfta
1 msk olivolja + lite till stekning
1 mellanstor zucchini
Salt/peppar/paprikapulver/örtsalt
 
1.
Jag använde frysta, skalade jätteräckor. Har du en annan typ får du naturligtvis skala dem först. Resan sedan försiktigt bort den lilla (ursäkta ordvalet) bajssträngen. Detta är lättast att göra med en liten kniv under rinnande vatten. Torka räkorna.
 
2.
Mixa avokado, lime, hackad korander och vitlök samt olivolja till en grön, krämig sås. Smaka av med salt, örtsalt och peppar.
 
3.
Skiva hela zucchinin med en osthyvel. Skär sedan skivorna i strimlor. Koka upp vatten. Släng ner zucchinin och stäng av värmen. Låt stå i en minut, häll sedan av i ett durkslag.
 
4.
Hetta upp olivolja i en stekpanna. Krydda räkorna med salt, peppar och paprikapulver. Stek på medelhög värme 2-3 minuter - eller tills de får en fin röd färg.
 
5.
Blanda zucchininudlarna med avokadosåsen och lägg upp i en skål. Toppa med räkorna och dekorera med en limklyfta och koriander. 

Chiapudding med macapulver, varma hallon med kardemumma, hemmagjort mandelsmör, pistagenötter

Det finns ju en hel drös med olika så kallade superfoods numera, allt från açaíbär och gojibär till chiafrön och hampafrön. Huruvida dessa är supermat eller inte, kan ju diskuteras, många gånger är det bara ett marknadsföringsknep, och vem som helst kan egentligen bestämma om de vill kalla sin produkt supermat eller inte. Och vad är det egentligen för fel på den svenska supermaten, som blåbär, vinbär och havtorn? Och varför duger inte vanlig mat längre? Mat som är fullproppad med vitaminer, proteiner och nyttiga fetter? Tomat, lax, kål, potatis...
 
Personligen tror jag absolut att supermaten kan hjälpa till att förbättra immunförsvaret, addera vitaminer till kosten och kanske boosta energin. Men jag tror inte man ska förlita sig enbart på denna mat, och tro att man kommer bli en supermänniska bara för att man äter chiapudding til frukost varje dag (jag har testat, och jag är fortfarande relativt normal... eller okej, super på mitt eget vis, så klart). Anledningen till att jag äter supermat, är enbart för att jag tycker det är gott. Jag skulle aldrig äta en skål med açaí om jag fick tvinga ner det. Jag skulle aldrig toppa min chiapudding med gojibär om jag inte tyckte om smaken. Vad jag vill ha sagt är, ät supermat för att du är intresserad av det, och se de positiva fördelarna som en bonus.
 
Idag introducerade jag en ny supermat i min frukost, för att jag var nyfiken: maca - en rot från Anderna i Peru. Enligt sägnen åt inka-soldaterna maca innan de skulle gå ut i strid då den gav dem kraft och uthållighet. Men de tvingades avstå från roten när de var färdiga med striden, eftersom kvinnorna behövde skyddas från männens alltför starka sexualdrift som resultat av det stora intaget maca. Haha, huruvida den sägnen är sann eller inte, kan ju diskuteras. Men jag tror inte en tesked macapulver i morgonsmoothien, kommer påverka sexlusten avsevärt...
 
 
Chiapudding med macapulver, varma hallon med kardemumma, hemmagjort mandelsmör, pistagenötter
(1 portion)
1 ½ dl osötad mandelmjök
2 ½ msk chiafrön
1 tsk macapulver
100 g frysta hallon
½ tsk malen kardemumma
1 tsk mandelsmör
10 pistagenötter
 
1.
Blanda mandelmjölk med chiafrön och macapulver i en burk och ställ in i kylen över natten.
 
2.
Värm upp hallonen i en kastrull tillsammans med kardemumman.
 
3.
Varva chiapudding och hallon i ett glas. Toppa med mandelsmör och pistagenötter.

Blåmusslor i tomatsås

For English recipe, see end of blog post -
 
Det kan vara jag som har förutfattade meningar, men jag har fått för mig, att många är rädda för - eller i alla fall avstår från - att laga musslor. Jag antar att det känns främmande för många och man vet inte riktigt hur man ska gå till väga. Men faktum är att musslor är nästan lättare att få till perfekta, än till exempel en bit fiskfilé. Ofta serveras musslor kokta i vin, med fänkål eller något annat smarrigt. Eller i en fisksoppa. Eller gratinerade. Eller i en pasta. Det finns en massa möjligheter. 
 
Idag köpte jag med mig musslor hem från marknaden (följer ni föresten Citroncest på Instagram, för där kan ni se några bilder från dagens besök på marknaden) och jag hade redan en klar idé om vad jag ville göra med dem. Enklast möjligast egentligen, men kanske också godast. Well, det är en smaksak förståss, men jag ville äta dem med en god tomatsås, och en massa färsk persilja. Och titta vilken härlig lördagslunch det blev. Inte illa alls
 
 
Blåmusslor i tomatsås
(2 portioner)
1 kg färska blåmusslor
1 msk olivolja
1 sharlottenlök
1 vitlöksklyfta
1-2 torkade peperoncini (eller ½ tsk chiliflakes)
400 g krossade tomater + lika mycket vatten
1 näve bladpersilja
½ tsk torkad timjan
Salt/peppar
 
1.
Förbered musslorna. Lägg dem i ett durkslag och skölj dem med kallt vatten. Ta bort alla musslor som är trasiga eller inte stänger sig om du slå dem i bordet. Skrubba alla andra musslor och ta bort skägget. Lägg på en handduk att torka.
 
2.
Värm upp olivoljan i en stor kastrul. Finhacka lök och vitlök och fräs i oljan några minuter till sammans med peperoncinin/chiliflakes. Häll på tomaterna, fyll burken med vatten och häl ned även detta i kastrullen. Låt koka upp. Grovhacka hälften av persiljan och släng ner i kastrullen tillsammans med torkad timjan. Sänk sedan värmen så att det sjuder och inte kokar, låt tomatsåsen reducera ner, delvis täckt med lock, i cirka 25 minuter.
 
3.
Släng ner musslorna i kastrullen, sätt på locket och låt koka upp. Skaka kastrullen lite då och då, tills musslorna öppnar sig, cirka 3 minuter. Kasta de musslor som inte öppnat sig (om många inte har öppnat sig, koka då någon minut till för att se om det kan hjälpa).
 
4.
Smaka av tomatsåsen med salt och peppar. Anledningen till att du gör det först nu, är för att om du gör det innan tomatsåsen reducerat, finns det risk för att den blir jättesalt i slutet, när vätskan avdunstrat men saltet finns kvar.
 
5.
Servera musslorna med tomatsåsen, dekorera med resten av persiljan. Ett smarrigt bröd är gott att doppa i såsen.
 
- ENGLISH RECIPE - 
 
Mussels in tomato sauce
(2 portions)
1 kg mussels, scrubbed and debearded
1 Tbsp olive oil
1 shallot, chopped fine
1 clove of garlic, minced
½ teaspoon dried red-pepper flakes
2 cups drained canned tomatoes in thick puree, chopped
2 cups water
3 tablespoons chopped fresh parsley
1/4 teaspoon dried thyme
Salt and pepper to taste
 
1.
In a large pot, heat the oil over moderately low heat. Add the onion and garlic and cook, stirring occasionally, until the onion is translucent, about 5 minutes. Stir in the parsley, tomatoes, thyme, and red-pepper flakes. Reduce the heat and simmer, partially covered, for 25 minutes, stirring occasionally.
 
2.
Discard any mussels that have broken shells or that don't clamp shut when tapped. Add the mussels to the pot. Cover; bring to a boil. Cook, shaking the pot occasionally, just until the mussels open, about 3 minutes. Remove the open mussels. Continue to boil, uncovering the pot as necessary to remove the mussels as soon as their shells open. Discard any that do not open.
 
3.
Taste the broth and with salt and pepper. Ladle the broth over the mussels and sprinkle with parsley.

Rostad blomkålssallad med soltorkade tomater, dadlar och pistagenötter

En sallad på rostad blomkål är ett riktigt bra tillbehör till kött eller fågel. Men det går egentligen lika bra att äta för sig själv, då blomkålen mättar gott. Jag har tidigare gjort en rostad blomkålssallad med stekta vindriver och mullbär (så god kombo), det receptet hittar du här. Denna gång valde jag att blanda ner två ingredienser som kanske kan tyckas vara en märklig kombination, men som faktiskt fungerar otroligt bra: soltorkade tomater och dadlar. Just sötman från dadlarna passar väldigt bra till övriga ingredienser, och eftersom medjool-dadlar oftast är otroligt mjuka och gojsiga, så blir rätten långt ifrån torr, trots att jag inte har någon sås till. Supersmarrigt!
 
 
Rostad blomkålssallad med soltorkade tomater, dadlar och pistagenötter
(2 portioner)
½ blomkålshuvud
1 näve ruccola
3 medjool-dadlar
4-5 soltorkade tomater i olja
10 pistagenötter
1 msk kapris
2 kalkonbröst
1-2 msk olivolja
Salt/peppar/paprikapulver
 
1.
Sätt ugnen på 225 grader.
 
2.
Dela blomkålshuvudet i mindre buketter, och lägg på en plåt. Salta, peppra, och krydda med paprikapulver. Ringla över lite olivolja och baka i ugnen tills de blivit lite mjukare och fått en gyllene färg.
 
3.
Stek kalkonbröstet i olivolja i en panna. Om det är tunt räcker det att du steker det i pannan, är det tjockare så låt det gå klart i ugnen så att det förblir saftigt.
 
4.
Blanda blomkålen med ruccola och lägg upp på en tallrik. Dela dadlar och soltorkade tomater i mindre bitar och lägg på salladen. Strö över kapris. Skär upp kalkonbröstet och toppa salladen med det.

Frittata-burgare i sötpotatisbröd med tapenade, torkade tomater och avokado

Idag har jag möjligen konstruerat den optimala vego-burgaren. Well, optimal i smaker, sen att den är i princip omöjlig att äta med händerna, gör att den kanske inte uppfyller hamburgarens alla krav. Men ändå, ni fattar. Det här är magi på en tallrik.
 
Jag tog egentligen bara vad som fanns hemma. Det vill säga, själva burgaren är en bit av min frittata som jag gjorde häromdagen (eller helt, ärligt, som jag gjorde ytterligare en sats av igår, eftersom den är så sinnessjukt god, och perfekt att preppa). Tapenaden blev över från gårdagen då jag gjorde blomkålsbiff. Bröden gjorde jag av två skivor sötpotatis som jag snabbt bakade av i ugnen (men om ni har en brödrost, kan ni faktiskt tillaga dem även där). De bakade tomaterna gjorde jag för några dagar sedan. Två gånger om jag ska vara ärlig, då den första omgången blev kol. 
 
Grejen är, att är man bara lite påhittig så går det att förvandla ingredienserna i kylen till något magiskt. För det här var verkligen så gott. Och med nästan alla ingredienserna redan preppade, tar det inte lång tid heller. Fem av fem toasts från mig.
 
Och för er som undrar: nej, jag åt inte upp burgaren med händerna. Direkt efter jag tagit fotona fick jag demolera burgaren på en tallrik och äta upp med kniv och gaffel. Men det är vardag i en matbloggares liv...
 
 
Frittata-burgare i sötpotatisbröd med tapenade, torkade tomater och avokado
(2 portioner)
1 relativt stor sötpotatis - du ska få ut 4 skivor
2 bitar frittata - recept här
3 msk tapenade - recept här
1 näve ruccola
1 liten avokado
Torkade tomater - recept här (men jag hade ingen parmesan på denna gången)
1 tsk olivolja
Salt/peppar/paprikapulver
 
1.
Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba sötpotatisen och skär sedan ut fyra skivor från mitten, cirka 1 cm tjocka. Får du inte ut fyra skivor, får du helt enkelt ta två sötptatisar. Skalkarna som blir över, delar du och bakar tillsammans med skivorna, så har du sötpotatis till en annan gång också. Win win. 
 
2.
Lägg sötpotatisskivorna på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja och krydda med salt, peppar och paprikapulver på båda sidor. Sätt in i ugnen och baka tills sötpotatisen blivit mjuk, men inte mosig. Vänd skivorna efter halva tiden - det tar cirka 25-30 minuter totalt.
 
3.
Lägg en sötpotatisskiva på en tallrik. Bred på tapenaden. Lägg på ruccola, följa av en skiva frittata. Skiva avokadon och lägg på. Toppa med ytterligare en skiva sötpotatis och avsluta med lite mer tapenade samt torkade tomater.

Sesamfröpanerad blomkålsbiff med sötpotatisstomp och tapenade på oliver och soltorkade tomater

Oftast, när jag gör blomkålsbiff, så brukar jag panera den i parmesanost - det blir så himla knaprigt och gott, och dessutom tillför parmesanen en massa smak. Och så är det glutenfritt också, vilket alltid är positivt. Här kan ni se ett recept på parmesanpanerad blomkålsbiff.
 
Denna gång, ville jag dock göra något annat, och eftersom jag ändå inte hade någon parmesan hemma, så föll valet på sesamfrön. Och resultatet blir precis lika knaprigt. Sesamfrön har ju inte en lika stark smak som parmesanost, så jag rekommenderar er att salta och peppra mer än vanligt, för extra smak.
 
Till min blomkålsbiff (som på riktigt är ett jättebra alternativ till en vanlig biff, om du som vegetarian vill delta på alla sommarens grillfester), serverade jag världens enklaste sötpotatisstomp - som bara består av sötpotatis och kryddor. Både blomkålsbiffen och sötpotatisen blir klara av sig själva i ugnen, så under tiden har du tid att göra tapenaden på oliver och soltorkade tomater.
 
Det här receptet är vegetariskt och fritt från gluten, laktos och extra tillsatt socker. En rätt för alla, med andra ord. 
 
 
Sesamfröpanerad blomkålsbiff med sötpotatisstomp och tapenade på oliver och soltorkade tomater
(1 portion)
1 skiva blomkål
2 msk kokosmjöl
1 ägg
4 msk sesamfrön
1 medelstor sötpotatis
1 msk olivolja
Salt/peppar/paprikapulver
 
8 grekiska oliver
4-5 soltorkade tomater i olja
2 msk sesamfrön
1 msk tomatpuré
4-5 basilikablad
Salt/peppar
 
1.
Sätt ugnen på 225 grader.
 
2.
Skär ut en cirka två centimeter tjock skiva från mitten av att blomkålshuvud. Pudra båda sidorna med kokosmjöl, salt och peppar. Doppa sedan i ett uppvispat ägg, och sist i sesamfrön. Lägg i en ugnsform som du smörjt med lite olivolja.
 
3.
Skala och dela sötpotatisen i mindre bitar. Lägg på plåt och ringla över olivolja, salt, peppar och paprikapulver. 
 
4.
Sätt in sötpotatis och blomkålen i ugnen och baka tills de blivit mjuka (och sesamfröna fått lite färg), cirka 30 minuter.
 
5.
Under tiden mixar du ihop oliver (glöm inte ta bort kärnan om du vill att din mixer ska överleva), grovhackade soltorkade tomater, sesamfrön, tomatpuré och basilika till en tapenade. Smaka av med salt och peppar. 
 
6.
När sötpotatisen är klar, mosa den till ett stomp med en gaffel - den ska inte vara helt slät, utan ha lite bitar kvar.
 
7.
Lägg upp på tallrik och dekorera med lite basilika.

Fänkåls- och apelsinsallad med stekt kalkonbröst

Det behövs verkligen inte mycket för att göra god, näringsrik mat. Idag tog jag mig ann utmaningen att göra något smarrigt till lunch på bara fem ingredienser (men då utesluter jag kryddor och olivolja, som jag anser vara väsentliga i varje kök). Och det gick hur bra som helst. Det handlar bara om att välja rätt ingredienser, och göra något vettigt av dem. Billigt var det också - det färska kalkonbröstet köpte jag på erbjudande för bara drygt 1 Euro! Hallå eller, slå det om du kan.
 
Dessutom tog det mig inte mer än 10 minuter att fixa lunchen, det är också ett plus när solen skiner där ute och du hellre spenderar lunchpausen i solen, än i köket. 
 
 
Fänkåls- och apelsinsallad med stekt kalkonbröst
(1 portion)
1 medelstor fänkål
1 msk kapris
1 apelsin
10 cashewnötter
1 kalkonbröst à 125 g
1 msk olivolja
Salt & peppar
 
1.
Skiva fänkålen så tunt du kan, möjligen med en mandolin. Spara fänkålsdillen till senare. Lägg i en bunke och massera in med lite olivolja, salt och peppar. Häll ner kaprisen.
 
2.
Skala apelsinen med en kniv, så att du får bort allt det vita. Skiva halva apelsinen i så tunna skivor du kan och lägg ner i fänkålssalladen. Spara den andra halvan till senare.
 
3.
Rosta cashewnötterna i en torr panna till gyllene. Ta ur pannan.
 
4.
Värm upp lite olivolja i samma panna. Krydda kalkonbröstet med salt och peppar. Stek på båda sidor i olivolja, tills det fått fin stekyta. Pressa sedan ner juicen från apelsinen och låt koka in (eventuellt med lite vatten) i kalkonen.
 
5.
Lägg upp salladen på en tallrik. Toppa med uppskivad kalkon och cashewnötter. Toppa med fänkålsdillen.
 

Frittata med broccoli, rödlök och gurkmeja

Är det inte otroligt hur ägg kan förvandlas till nästan vad som helst? Det måste ju vara världens bästa råvara - tack hönsen för att ni delar med er! Idag valde jag att använda hela sju ägg till min frittata, och tillsammans med broccoli och rödlök, har jag därför middagen klar till hela veckan. Mer eller mindre. Jag tror inte jag kommer tröttna heller, för denna frittata är så god - och dessutom är den nästan ännu godare kylskåpskall än direkt från ugnen. Perfekta rester med andra ord.
 
Jag valde att smaksätta frittatan med gurkmeja och paprikapulver, vilket också gjorde den extra gul. Dessutom hade jag också ungsbakat tomater till gårdagens Salade Niçoise, så de fick också vara med på tallriken. Annars skulle jag rekommendera er att servera frittatan till en sallad, kanske med fänkål, eller något annat smarrigt...
 
 
Frittata med broccoli, rödlök och gurkmeja
(1 frittata, 4-6 portioner)
7 ägg
500 g broccoli
½ rödlök
1 tsk olivolja
1 tsk gurkmeja
½ tsk paprikapulver
1 ½ bakpulver
Salt & peppar
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper i en form med löstagbara kanter, cirka 24-26 cm i diameter.
 
2.
Skär broccolin i mindre "träd" och koka i lättsaltat vatten i fem minuter.
 
3.
Skär rödlöken i båtar och stek mjuk i olivolja.
 
4.
Knäck äggen i en bunke och vispa ihop med gurkmeja, paprikapulver, bakpulver, salt och peppar.
 
5.
Vänd ner broccolin och rödlöken i äggen, och häll sedan ner i formen.
 
6.
Baka i ugnen tills äggen stelnat, cirka 25-30 minuter.

Salade Niçoise med halstrad tonfisk, rostad potatis och bakade tomater

I de flesta fall, då du blir serverad en Salade Niçoise, så kommer du få en sallad med kokt potatis, rödlök, tomater, ägg, kapris, oliver och tonfisk på burk. Det låter kanske inte så himla jätteupphetsande. Men i grunden är det ju faktiskt en god, mättande sallad, som man kan göra betydligt mer intressant bara genom några små förändringar. 
 
Först och främst, stryk burk-tonfisken och kosta på dig en skiva färsk tonfiskfilé istället. Inte lika ekonomiskt för plånboken kanske, men din gom och mage kommer att tacka dig i all evighet.
 
För det andra, koka inte potatisen. Det är mycket godare att skiva den i klyftor, krydda och sedan rosta i ugnen tills de blivit mjuka inuti, och krispiga utanpå.
 
För det tredje, när du ändå har potatisarna i ugnen, släng med rödlöken och tomaterna på plåten. Bakade tomater smakar magiskt - och rödlök som är tillagad, tycker jag personligen, är godare än rå. 
 
Voilà, svårare än så är det faktiskt inte. Lägg upp snyggt på tallrik och njut.
 
 
Salade Niçoise med halstrad tonfisk, rostad potatis och bakade tomater
(1 portion)
1 tonfiskfilé, ca 100 g, rumstempererad
1 ägg
1-2 potatisar
½ rödlök
3-4 små kvisttomater
1 näve valfri salladsblad
3-4 cocktailtomater i rolig färg
1 inlagt kronärtskockshjärta
3-4 oliver
1 msk kapris
2 msk olivolja
Salt/peppar/paprikapulver
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
 
2.
Tvätta potatisarna och dela dem i klyftor. Lägg på en plåt och smaksätt med salt, peppar och paprikapulver. Ringla över olja. Skala och skiva rödlöken i båtar. Lägg tillsammans med potatisarna. Lägg kvisttomaterna bredvid. Baka i ugn i cirka 30 minuter - eller tills potatisen är klar.
 
3.
Koka ägget till den fasthet du vill ha på gulan.
 
4.
Lägg upp sallad på en tallrik. Sprid ut potatis, lök, ägg (som du delat i fjärdedelar), cocktailtomater, kronärtskockshjärta, oliver och kapris ovanpå salladen.
 
5.
Värm upp lite olivolja i en stekpanna. Salta och peppra tonfisken på båda sidor. Halstra den på hög värme, cirka 45 sekunder på varje sida. Ta av från värmen och skiva den i en halv centimeter tjocka skivor. Lägg överst på salladen och toppa med de bakade tomaterna.
 
Bon Appétit!

Risnudlar med krämig jordnötssås, purjolök och soltorkade tomater

Idag stod det snabbmat på lunch-matsedeln. Så snabbmat blev det. Den här rätten tar inte mer än 10 minuter att göra. Men tro inte att det avspeglar sig på smaken, för den här såsen är verkligen smockfull av smaker. Jag älskar att göra asiatiska rätter (ja, jag vet att asiatiskt är väldigt generaliserande att skriva, men när en rätt innehåller soja, ingefära och sesamolja så driver mina tankar automatiskt åt öst), för det krävs så lite för att få en stor smakupplevelse.
 
Risnudlarna ska ligga och dra i uppkokt vatten i cirka 5-7 minuter, och helt ärligt är det precis den tiden du behöver för att göra klart sås och tillbehör. Snabbare än att ringa hemleverans eller dra till en av de stora hamburgerkedjorna. Just saying! Snabbast mat gör du själv - och då åker näringsinnehållet automatiskt upp också. Win win. 
 
 
Risnudlar med krämig jordnötssås, purjolök och soltorkade tomater
(1 portion)
80 g risnudlar
½ purjolök
1 näve persilja
3-4 soltorkade tomater
10 jordnötter
 
2 msk jordnötssmör
1 msk soja
1 tsk sesamolja
1 tsk vitvinsvinäger
1 tumbit ingefära, riven
1 tsk chiliflakes
½ lime, juice
½ dl vatten
Salt & peppar
 
1.
Läg risnudlarna i en bunke. Koka upp vatten och salt och häll över risnudlarna. Låt stå och svälla i 5-7 minuter. Se till att risnudlarna är täckta med vatten.
 
2.
Skiva purjolöken i halvmånar. Stek i olivolja och salt, nästan tills de är lite halvbrända = godast.
 
3.
Grovhacka persilja och soltorkade tomater.
 
4.
Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull. Värm upp och låt koka ihop - jordnötssmöret ska smälta och det ska bli en sås.
 
5.
Häll av vattnet från nudlarna. Vänd ner såsen och 3/4 av purjolöken. Rör om. Lägg upp i skål och toppa med resten av purjolöken, persliljan, tomaterna och jordnötter.

RSS 2.0