Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Saftig couscouskaka med smak av flädersaft

Igår när jag som bäst stod och lagade couscous till middag fick jag en briljant idé. Den liksom slog ner från klar himmel och jag var tvungen att ta tag i saken direkt. Jag insåg nämligen när jag rörde runt i min couscous att det är buljongen som är viktigast när det kommer till tillagninen. Utan en god buljong är couscous rätt meningslöst. . Vad händer om man ersätter grönsaksbuljongen med något sött? Borde man inte kunna använda couscous i en kaka då? 
 
När jag får en sådan här idé, då blir jag lätt ivrig och vill sätta planerna i verket direkt. Det spelar liksom ingen roll att klockan är närmre nio på kvällen och jag egentligen borde varva ner i soffan efter en lång dag. När jag tänker på det är matlagning egentligen lika mycket avslappning för mig. Dessutom fanns en annan fördel att göra en kaka. Jag hade en massa ägg i kylen, och eftersom jag åker till Sverige på lördag ville jag göra något med dem medan de fortfarande var färska. 
 
Och resultatet?
 
Helt jävla fantastiskt. Alltså, ursäkta ordvalet, men jag måste få ge mig själv en klapp på axeln här. 
 
 
Att en idé kan bli så bra! Jag följde inget recept, utan tänkte bara till. Gick igenom skafferiet och tittade vad som fanns. Letade smaksättare och smakkombinationer som skulle kunna passa ihop. Sedan bara gjorde jag. Åh vad jag önskar att fler bara gjorde saker. Vågade testa. Går det fel, så går det fel. Det gör inget! 
 
Jag hade lyxen att ha en flaska fläderblomssaft hemma. Dessutom hittade jag vanilj, citron och kokos. Och granatäpple, pistagenötter och crème fraîche. Bara lyssna till de ingredienserna. Hur kan det ens gå fel?
 
Den här kakan innehåller inget mjöl och blir supersaftig på grund av den fluffiga couscousen och de luftiga äggvitorna. Mums. Den här kommer jag att göra igen. Gör den ni också, här kommer receptet.
 
 
Saftig couscouskaka med smak av flädersaft
2 ½ dl (okokt) couscous
2 dl vatten + ½ dl (outspädd) flädersaft
1 msk rapsolja
5 ägg
2 dl strösocker
2 msk (outspädd) flädersaft
1 ½ dl kokosflingor
Cest från ½ citron
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
Smör till formen
 
2 dl crème fraîche
Hackade pistagenötter
Granatäppekärnor
Honung
 
1.
Koka upp vatten och flädersaft tillsammans med rapsoljan i en kastrull. Ta bord från värmen och rör ner couscousen. Sätt på ett lock och ställ åt sidan.
 
2.
Separera äggvitorna från äggulorna. Vispa vitorna till luftiga toppar. Vispa gulorna och strösockret fluffigt.
 
3.
Rör ner flädersaft, kokosflingor, citroncest, vanilsocker och bakpulver i äggulorna. 
 
4.
När couscousen dragit åt sig all vätska, fluffa till den med en gaffel och rör ner även denna i äggulorna.
 
5.
Vänd sist försiktigt ner äggvitorna, utan att de tappar all sin luft.
 
6.
Häll ner smeten i en smord ugnsform och ställ in i mitten av ugnen (180 grader) i cirka 40 minuter. 
 
7.
Så fort kakan är klar, låt den kallna på ett galler. Kakan kan med fördel göras dagen innan, förvara den då i kylen.
 
8.
Innan servering:
Rör runt i crème fraîchen så att den blir någorlunda krämig. Bred ut den på kakan och toppa med ringlad honung, grovhackade pistagenötter och färska granatäppelkärnor.
 
Ett mästerverk om ni frågar mig. Mina kollegor samtycker.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0