Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Kladdkaka med olivolja och fikonmarmelad

Hur många av er bakade kladdkaka igår? Det var ju trots allt #kladdkakansdag igår. Något som inte kunnat komma mer lägligt, för trots alla piller jag måste knapra i mig efter min tum-operation så finns det nog inget som läker såren bättre än choklad. Det får en åtminstone att skingra tankarna ett tag.
 
Dock blir en så simpel sak som kladdkaka rätt så klurigt att baka med bara en hand, men vill man så kan man. Det gäller allt i livet. Jag har fått en ny kur antibiotika så jag får fortfarande inte äta laktosprodukter, därför fick jag komma på nya lösningar för att ersätta smöret som allt som oftast ingår i en kladdkaka. Valet föll på att göra kakan lite mer italiensk genom att använda olivolja i smeten och resultatet blev så himla bra! Jag slängde dessutom ner några matskedar fikonmarmelad för att göra den extra krämig och så använde jag mörk choklad av bra kvalitet (jag kunde inte hitta någon laktosfri choklad men tänker mig att ju högre kakaohalt desto mindre laktos, eller... äh, jag vet inte, men den smällen fick jag ta - och jag överlevde). Den här kladdkakan blev riktigt smarrig och jag lovar er att den inte smakar oliv - den smakar bara himmel.
 
Jag gjorde en liten kladdkaka som räcker till 2-3 personer. Jag ville helt enkelt inte göra en hel, det är livsfarligt att ha ståendes i kylen när man är hemma sjukskriven. Den här storleken passar perfekt att dela med en partner, eller vän, eller varför inte med pappa - det är ju Fars Dag idag! Grattis pappa. Kladdkaka kommer på posten.
 
 
Kladdkaka med olivolja och fikonmarmelad
(2-3 portioner)
75 g mörk choklad (gärna med havssalt)
1 ägg
½ dl råsocker
½ dl olivolja
½ dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk fikonmarmelad
 
1.
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
2.
Smörj en form med olivolja.
 
3.
Smält chokladen över vattenbad. Blanda ägg och socker försiktigt, det ska inte bli fluffigt, då blir kakan torr. Blanda ner olivoljan, sedan vetemjöl och salt. Tillsätt den smälta chokladen och fikonmarmelad. Häll ner i formen och grädda i cirka 20-25 minuter. 
 
4.
Prova med en sticka om kakan är klar, den ska vara kladdig, men inte rinnig.
 
5.
Servera med grädde, eller för laktosintoleranta: kokosgrädde eller sojayoghurt utblandat med mer fikonmarmelad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0