Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Köttbullar med kikärtsmos, champinjonsås och granatäpple

Jag hittade kalvfärs till extrapris i affären häromdagen och blev direkt sugen på att göra köttbullar... och när jag får en sådan tanke så går den inte över förrän köttbullarna är gjorda och uppätna. Idag är det ju exakt en månad kvar till julafton så att äta köttbullar känns inte mer än rätt. (Förresten, var tog tiden vägen - det var inte länge sedan jag gick utomhus utan jacka, nu har kylan kommit även till Milano). Jag hade ingen potatis hemma så jag gjorde ett mos av kikärtor istället. Så gott. Och lingon är omöjligt att hitta i Milano om man inte åker till IKEA så jag hade granatäpple som syrligt inslag. Kungen av denna rätt var dock såsen. Jag fick till en helt otroligt god och krämig sås med perfekt sälta. Ibland är klassiska rätter verkligen det bästa man kan äta. 
 
 
Köttbullar med kikärtsmos, champinjonsås och granatäpple
(2 port)
250 g kalvfärs
¼ dl ströbröd
½ dl vatten
½ gul lök
1-2 rosmarinkvistar
Salt/peppar/vitpeppar/socker
 
1 burk kokta kikärtor
1 msk olivolja
Salt/peppar/soja
 
5-6 champinjoner
1 msk smör
1 msk mjöl
1 tsk köttbuljong
2 dl vatten
½ dl grädde
1 msk soja
Salt/peppar
 
Granatäppelkärnor
 
1. Köttbullarna
Blanda ströbrödet med vattnet och låt det svälla cirka 15 minuter. Riv löken fint och tillsätt i ströbrödet tillsammans med alla kryddor. Blanda sist ner färsen. Rulla rulla rulla en massa köttbullar. Lägg på en ugnsplåt och stek i cirka 10 minuter på 225 graders värme (tills köttbullarna fått fin färg). Stek dem sedan i smör för mer yta, färg och smak.
 
2. Kikärtsmoset
Mixa kikärtor, olivolja, salt, peppar och soja till ett mos. Värm sedan detta i en kastrull på spisen.
 
3. Champinjonsåsen
Skiva champinjonerna. Stek dem i en torr stekpanna. När de avgett allt sitt vatten, tillsätt då olivolja, salt och peppar och låt champinjonerna få färg, häll sedan av dem i en skål. (Stek köttbullarna i samma panna för mer smak). Glasera sedan av pannan med smöret. När smöret smält, tillsätt då mjölet och låt bubbla ihop till en massa. Tillsätt köttbuljongen och vattnet (lite i taget). Låt koka ihop. Tillsätt sedan grädden och smaka av med soja, salt och peppar. Tillsätt svampen.
 
Vänd ner köttbullarna i såsen och servera sedan med kikärtsmoset och granatäppelkärnorna (eller med lingonsylt såklart). Enjoy.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0