Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Tomatsås med Philadelphia

Tomatsås. Det är ett hett, och ack så känsligt, ämne i detta land format som en stövel. Jag kommer ihåg när jag jobbade i Gressoney i italienska Alperna vintern 2008. Jag hade varit ute en kväll med mina italienska guidekompisar och vi skulle ha efterfest hemma hos mig. I Italien äter man inte kebab från någon oklar vagn klockan fyra på morgonen när uteställena stänger, istället går man hem och kokar pasta med tomatsås. Så, väl hemma hos mig ställde jag mig vid spisen för att göra mina kompisar glada men möttes direkt av en hög av protester. EN SVENSKA KAN INTE LAGA PASTA OCH TOMATSÅS, LOUISE SÄTT DIG VID BORDET DET HÄR LÖSER VI. Jahapp. Det var liksom inte läge att argumentera emot, så jag satte mig snällt på min plats och blev sedermera serverad en riktig smarrig pastarätt! Så jag understryker, tomatsås är ett känsligt ämne i detta land, även klockan fyra på morgonen efter x antal drinkar.
 
Det finns säkert lika många recept på tomatsås som det finns italienare i världen. Så ett till med en lite annorlunda ingrediens gör väl inget heller?
 
 
Tomatsås med Philadelphia
(ca 3 dl sås)
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad oregano
1 burk krossade tomater
1 burk vatten
1 stor kvist färsk rosmarin
4-5 salviablad
3-4 msk Philadelphia
1-2 tsk soja
Salt/peppar/socker
 
1.
Värm olivolja och stek finhackad vitlök. Tillsätt tomatpurén och låt den rosta i någon minut eller två. Tillsätt oreganon.
 
2.
Häll ner innehållet i en burk krossade tomater. Fyll burken med vatten och addera detta. Lägg ner rosmarin och salvia. Låt koka på svag värme, med lock på, i minst 30 minuter, men gärna längre. Såsen ska reducera ungefär till hälften.
 
3.
Sila av såsen genom en finmaskig sil. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt philadelphia (detta steg är väldigt okonventionellt och kan hoppas över, men jag tycker philadelphian gör tomatsåsen väldigt krämig och god - det beror såklart på vad du ska ha den till).
 
4.
Smaka av med soja, salt, peppar och en nypa socker. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0