Anka med risnudlar i asiatiska smaker och brynt pak choi
Anka med risnudlar i asiatiska smaker och brynt pak choi
(2 port)
1 stort ankbröst med skinn
½ msk salt
1 pak choi
1 tsk soja
1 tsk sesamfrön
150 g risnudlar
2 msk soja
1 msk olivolja
½ msk vitvinsvinäger
½ tsk Srirachasås
½ lime, skal + cest
Ingefära, ca 3 cm lång bit
½ vitlöksklyfta
Salt och peppar
1-2 vårlökar
10-12 pistagenötter
1.
Ta ut ankan från kylen ca 30 minuter till en timme innan du ska laga den. Skåra ett rutmönster i skinnet, utan att skära i köttet. Gnid in skinnet i salt och låt stå framme tills ankan närmat sig rumstemperatur.
2.
Marinera nudlarna under tiden. Koka först upp vatten som du häller över nudlarna för att förvälla dem. Låt stå i 10 minuter, häll sedan av vattnet. Blanda soja, olivolja, vinäger och Sriracha med pressad vitlök, riven ingefära och cest och saft från en halv lime. Salta och peppra. Häll marinaden över nudlarna och låt stå tills de är redo att stekas.
3.
Tillbaka till ankan. Lägg bröstet i en kall, torr stekpanna (om pannan är kall från början så får fettet lång tid på sig att smälta, och skinnet blir krispigt medan bröstet blir inte riskerar att bli torrt – ett hett tips). Sätt pannan på medelhög värme och låt ankan sakta stekas. Ös ankan med sitt eget fett under tiden. När skinnet är gyllene och krispigt vänder du ankan och låter den steka 2-3 minuter på andra sidan. Ta sedan bort från värmen och låt vila under folie i ca 10 minuter så att alla köttsafter har tid att sätta sig och göra ankan ännu godare.
4.
Medan ankan vilar delar du din pak choi i två delar och bryner den med snittytan ner i ankfettet. Ta sedan bort från värmen, pensla med soja och strössla över sesamfrön.
5.
Häll sedan ner nudlarna i samma stekpanna. Skiva upp vårlöken och tillsätt till nudlarna. Stek dem varma – det går snabbt, ca 2 minuter.
6.
Skiva upp ankan i vinkel mot fibrerna.
7.
Lägg upp nudlar på en tallrik, toppa med ankan och pak choi. Toppa med hackade pistagenötter och servera med en limeklyfta.