Tuna Tacos med rivet äpple, avokado, picklad rödlök och hemmaslagen chilimajo
Alltså det här receptet, lova mig att ni testar det! Till exempel på fredag då det vankas fredagsmys med tacos. Då kan ni byta ut allt som heter Santa Maria och fixa till något som är hundra gånger godare (och då tycker jag ändå om vanlig tacos, men det här är i en annan klass).
Det här receptet kom till av den enkla anledning att det var färsk tonfisk på extrapris i min supermercato häromdagen. Det kan man ju inte bara låta passera, så jag köpte med mig en bit hem och började fundera på vad jag skulle göra med den. Efter mycket tankeverksamhet kom jag på det: tuna tacos. Jag har velat göra det så himla länge, men det har liksom aldrig blivit tillfälle till det. Förrän nu. Jag slängde således min färsa tonfisk i frysen för att ta död på eventuella bakterier då den sedan skulle ätas rå. Då kanske ni undrar varför man inte bara köper fryst tonfisk från början - men faktum är att det blir väldigt mycket godare med färsk som du själv fryser, så är det bara. Låt tonfisken ligga i frysen i ett dygn, låt den sedan tina, sen är ni redo för att laga mat.
Just det, den picklade löken måste också förberedas, så det kan ni göra samma dag ni lägger tonfisken i frysen. Koka upp en lag och häll över den skivade löken, ställ sedan burken i kylen i minst 4 timmar - men gärna ett dygn så kommer smakerna fram ännu bättre. För att summera. Två saker måste alltås förberedas, sedan går resten rätt snabbt!
Tuna Tacos med rivet äpple, avokado, picklad rödlök och hemmaslagen chilimajo
(6 st = 2 port)
300 g färsk tonfisk
1 tsk soja
Salt&peppar
2 rödlökar
½ dl ättika (eller vitvinsvinäger)
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten
6 Wontonplattor
Paprikapulver
Salt&peppar
1 äggula
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk Dijonsenap
2 ½ dl solrosolja
2 torkade peperoncini (eller chiliflakes)
Tabasco, några droppar
Salt&peppar
1 äpple
½ avokado
1 vårlök
Dag ett
1.
Lägg tonfisken i frysen.
2.
Gör den picklade rödlöken. Skiva upp två rödlökar i ringar och lägg i en tätslutande burk. Koka upp ättika, strösocker och vatten (1-2-3 lag). Häll lagen över rödlöken. Låt svalna, stäng sedan burken och förvara i kyl i minst ett dygn. Du kommer inte använda all rödlök i detta recept, men det är supergott till massa annat också (och dessutom blir löken så vackert rosa - man äter ju med ögat också).
Dag två
Tonfisken: Ta ut tonfisken från frysen i god tid och låt den tina. Skär den i strimlor och finhacka den sedan. Låt kniven jobba igenom hela tonfisken så att den blir mör och god. Smaksätt med soja, salt och peppar.
Tacoskalen: Lägg ut 6 Wontonplattor på en skärbräda. Pensla dem med solrosolja på båda sidorna. Strö över paprikapulver, salt och peppar på ena sidan. Häng dem sedan över ett ugnsgaller (som du hänger tvätt...) med två gallerstänger emellan varje. Grädda på 140 grader i cirka 10-15 minuter. Ta ut och låt torka över kanten på en skål eller liknande.
Chilimajonäs: Separera ägget och lägg gulan i en bunke. Blanda med vitvinsvinäger och senap. Tillsätta olja, först droppvis, sedan i en jämn stråle under konstant vispning. När du fått ihop din majonäs, smaksätt med torkad peperoncini och Tabasco beroende på hur starkt du vill ha det. Smaka av med salt och eventuellt lite peppar.
Montering: Skala och riv äpplet. Skiva avokado och vårlök tunt (stek eventuellt vårlöken i lite olivolja om du tycker rå lök kan smaka för starkt). Lägg lite rivet äpple i tacoskalet. Toppa med tonfisk, avokado, picklad rödlök och vårlök. Ringla över chilimajonäsen.
Kommentarer
Svar:
Ja, supersmarrigt! :)
Louise Laurenius
Svar:
Haha, nej snälla dö inte! :) Laga tacos istället - mycket bättre!
Louise Laurenius
Svar:
Ja, gör det! :) Sen får du berätta hur det blev!
Louise Laurenius
Svar:
Tack så mycket, vad roligt att du tycker det! :)
Louise Laurenius
Svar:
Supergott! :)
Louise Laurenius
Svar:
Tack, vad roligt att höra! :)
Louise Laurenius
Svar:
Ja, så himla gott! Perfekt mat till helgen! ;)
Louise Laurenius
Svar:
Woop woop! ;)
Louise Laurenius
Svar:
Vad roligt! Ja det får du göra! :)
Louise Laurenius
Svar:
Åh, vanlig tacos är inte fel det heller! Nästa gång kan du testa mitt recept! ;) Ha en fin helg du också!
Louise Laurenius
Svar:
Supergott! ;)
Louise Laurenius
Svar:
Vad roligt att höra! Tack! Och trevlig helg! :)
Louise Laurenius
Svar:
Åh, tack snälla! :)
Louise Laurenius
Svar:
Tack så mycket! Det var det! ;) Testa vettja! :)
Louise Laurenius
Svar:
Ja, ibland kan det vara kul att ända på klassikerna lite! :)
Louise Laurenius
Svar:
Eller hur? Så mycket fräschare än Svensson-tacos, och mycket roligare smak dessutom! :)
Louise Laurenius
Trackback