Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Vegetarisk måndag: krämig polenta med lök, svamp och rosmarin

Polenta är lika lätt att göra som vanlig gröt, men den kräver samma uppmärksamhet som risottto - det vill säga att du vaktar den och rör om då och då. Men ger du den bara tillräckligt med kärlek under tillagningen så ska du se att den kommer ge dig samma kärlek tillbaka när du äter den. Polenta tillagad på det här viset är magiskt krämig och är perfekt att servera till grönsaker av olika slag. Denna gång valde jag lök (som blir sådär underbart söt av sig själv när den får lagas till i ugnen) och pioppinosvamp som blir jättelen och smörig när den steks i pannan. 
 
 
Krämig polenta med lök, svamp och rosmarin
(2-3 port)
2 dl grovkorning polenta
9 dl vatten
1 tsk salt
1 dl mjölk
30 gram smör
3 msk riven parmesan
 
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
4 rosmarinkvistar
1-2 msk olivolja
Salt&peppar
 
125 Pioppinosvamp (eller vanliga champinjoner)
Citroncest
Salt
 
1.
Sätt ugnen på 190 grader. Skala löken och dela den i halvmånar. Skala vitlöken och krossa den med knivbladet. Lägg allt på en plåt tillsammans med rosmarin och ringla över olivolja. Salta och peppra. Sätt in i ugnen och låt stekas medan du gör polentan, ca 40 minuter. Rör om då och då.
 
2.
Koka upp 8 dl vatten i en tjockbottnad kastrull. När det kokar, häll sakta ner polentan lite i taget somtidigt som du rör om. Sänk sedan värmen och fortsätt rör om ungefär var tredje minut. När polentan börjar släppa från kanten börjar den bli klar, den ska dock vara len och mjuk och inte korning. För bästa krämighet, tillsätt den sista decilitern vatten, låt koka in, och tillsätt sedan mjölken och låt koka in. Smaka av med smör och parmesan och eventuellt lite salt och peppar.
 
3.
När det återstår cirka 10 minuter innan polentan är klar, stek då svampen i en stekpanna i lite olivolja. Smaksätt med citroncest och salt. 
 
4.
Lägg upp polentan i en djup skål. Toppa med löken och sist svampen. Dekorera med rosmarin. Njut!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0