Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Glutenfria sötpotatisgnocchi med smält smör, salvia och rosépeppar

Jag älskar sötpotatis! Ä L S K A R. En annan sak jag också älskar, är gnocchi. Så igår efter att jag hade lagt upp ett recept på In-Italias blogg på vanliga hemmgjorda potatisgnocchi, blev jag inspirerad att ändra lite i receptet genom att 1) använda sötpotatis samt 2) göra dem glutenfria. Vanlig mjölig potatis och sötpotatis fungerar dock lite annorlunda, det är inte bara smaken som skiljer sig åt rejält, utan också konsistensen. Sötpotatis är oftast lite blötare, så du behöver använda mer (glutenfritt) mjöl och mindre ägg för att få ihop en deg (som ändå kommer att vara mer kladdig än vanlig gnocchi-deg...). Det tar lite längre tid att få ihop, men det är så värt det i slutändan.
 
Brutti ma buoni - fula men goda - är egentligen ett namn på en italiensk typ av småkaka, men det passar rätt bra här också...
 
Mina sötpotatisgnocchi var kanske inte det vackraste världen har skådat, men de var så goda. Jag gjorde dem glutenfria genom att blanda den mosade sötpotatisen med hasselnötsmjöl och kikärtsmjöl istället för vetemjöl. Och så kryddade jag dem med kanel, ingefära och muskotnöt, för det är smaker som gifter sig perfekt med sötpotatis. Jag gjorde dessutom en smör- och salviasås att ha till, i Italien är det standard till denna typ av rätt. Två ingredienser som tillsammans kompletterar gnocchi perfekt. Och så parmesan på toppen. Och rosépeppar. För att det är gott. Och fint.
 
 
Glutenfria sötpotatisgnocchi med smält smör, salvia och rosépeppar
(2 portioner)
400-500 g sötpotatis
1 dl hasselnötsmjöl
½ dl kikärtsmjöl
1 msk fiberhusk
½ ägg
1 tsk kanel
½ tsk ingefära
Riven muskotnöt
Salt & vitpeppar & paprikapulver
Polenta
 
25 g smör
8-10 salviablad
 
½ dl färskriven parmesan
Hela rosépepparkorn
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg sötpotatisen på en plåt, stick en gaffel i den några gånger och baka i ugn i cirka 40-60 minuter, tills den blivit mjuk. Skala medan den är varm, låt sedan svalna. Detta går bra att göra dagen innan, förvara sötpotatisköttet i kylen.
 
2.
Blanda sötpotatisen med äggula, hasselnötsmjöl, kikärtsmjöl, fiberhusk och alla kryddor. Knåda inte för mycket, då blir det segt, men se till att få ihop en relativt smidig deg. Dela degen i två-tre delar och rulla ut varje del till en lång korv på mjölat (glutenfritt) bakbord. Skär i 1,5 cm långa bitar. Rulla varje bit mot baksidan av en gaffel för att skapa skåror (detta är överkurs, men gör att såsen fastnar lättare på gnocchin sedan). Lägg gnocchin på en skärbräda som är täckt med polentagryn. Polentan är till för att att gnocchin inte ska fastna i brädan. Låt gnocchin torka medan du kokar upp en stor kastrull med vatten.
 
3.
Lägg gnocchin, cirka hälften i taget, i det kokande vattnet. De är klara när de flyter upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev.
 
4.
Under tiden som gnocchin kokar, smält smöret i en stekpanna och låt det bryna. Lägg i salvian så att den krispar till sig. Se till att inte bränna smöret.
 
5.
Släng ner gnocchin i stekpannan och låt steka i salviasmöret någon minut eller så. Häll upp i en djup tallrik och toppa med riven parmesan och rosépeppar.
 
Buon appetito!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0