Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Pasta from scratch!

Förra veckan - den 23 augusti för att vara exakt - firade jag mitt femårsjubileum med Milano. Tänk att det redan har gått så lång tid sedan jag lämnade trygga Sverige för att bege mig ut på ett äventyr som skulle vara i sex månader. De sex månaderna blev till ett år, som blev till två, som nu har blivit till fem. Mamma Mia!
 
Jag kände att detta jubileum skulle firas på italienskt vis, så även om jag större delen av tiden äter glutenfritt, blev jag så himla sugen på att göra riktigt, hederlig pasta. From scratch. Att göra egen pasta är inte svårt överhuvudtaget, även om det i Sverige blivit lite utav en pretto-grej. Du behöver inga fancy pastamaskiner (även om det såklart underlättar i vissa fall), det räcker med bra råvaror, en kavel och lite muskler - det är så le nonne italiane har gjort sin pasta i hundra år.
 
Såsen blev en kantarellsås med parmesan och timjan. Men den kommer i ett senare recept, nu fokuserar vi på pastan.
 
 
        
        
 
 
Pasta from scratch!
(2 portioner)
200 g mjöl, helst "typ 00"
2 ägg
 
1.
Lägg mjölet i en hög på ett bakbord och gör en grop i mitten där du knäcker i äggen. 
 
2.
Mixa försiktigt in mjölet från de inre kanterna av mjölhögen, med ägget. Gör detta med en gaffel tills ägget blivit lite fastare av allt mjöl. Ta sedan över med händerna och arbeta in allt mjöl.
 
3.
Knåda degen hårt i cirka 10 minuter. Detta är A och O. Degen ska bli spänstig och elastisk. Plasta in degen och lägg den att vila i kylskåpet, i minst 30 minuter.
 
4.
Har du en pastamaskin kan du nu använda den. Men om du är som jag - så gör du som de italienska tanterna: använder en kavel och muskelkraft. Kavla ut degen på mjölat bakbord, så tunt du bara kan.
 
5.
Därefter kan du välja viljen typ av pasta du vill göra - ravioli, papardelle, tagliatelle, lasagneplattor... valet är ditt! Jag valde att göra tagliatelle denna gång, och det är eklast att göra genom att rulla in din utkavlade pastadeg från två håll (längs långsidan) för att sedan skära den i 1 centimenter breda remsor. Sedan ristar du bara om dina remsor, så rullar de ut sig själva.
 
6.
Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Salta rikligt först när det kokar (det förkortar uppkoket om du inte har salt i från början). Släng i pastan och koka tills de flyter upp till ytan - det tar inte mer än 2 minuter.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Pasta from scratch!
(2 servings)
200 g flour, preferably "type 00"
2 eggs
 
1.
Place the flour in a pile on your work surface and make a whole in the middle where you crack in the eggs.
 
2.
Gently mix the flour from the inner edges of the flour pile, with the eggs. Do this with a fork until the eggs has become a bit firmer from the flour. Then take over with your hands and work all flour into the dough.
 
3.
Knead the dough roughly for about 10 minutes. This is key! The dough should be very elastic. Put the dough in plastic wrap and leave it to rest in the refrigerator for at least 30 minutes.
 
4.
If you have a pasta machine, you can use it now. But if you're like me - you do like the Italian nonnas: use a rolling pin and muscle power. Put out the dough on a floured surface, and roll it out, as thin as you can.
 
5.
Then you choose the type of pasta you want to do - ravioli, papardelle, tagliatelle, lasagna plates... the choice is yours! I chose to make tagliatelle this time, and it's easiest to do by rolling in your squared pasta sheet from two sides (along the long side) and then cutting it into 1 centimeter wide strips. Then you just shake your strips, and they'll roll themselves out.
 
6.
Bring plenty of water to a boil in a saucepan. Salt only first when the water is boiling. Throw in the pasta and let boil until they flow up to the surface - it takes no more than 2 minutes.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0