Dadelfudge med lakrits och lime (vegansk och glutenfri)
Yay, årets tråkigaste månad är över, och en av årets bästa har börjat. Heja! Glad första december på er. Nu får vi frossa i julgodis, julbak, juleljus, julkalendrar, julmarknader och julmys i en hel månad. Man kan ju ha det sämre, eller hur?
Jag börjar direkt med ett nypåfunnet julgodis. En fudge på mandel och dadel, smaksatt med lakrits och lime. Krämig och full med smak, utan att vara fullproppad med oraffinerat socker, grädde och smör (inget fel på socker, grädde och smör - men om vi nu ska frossa i en hel månad så kan det ju vara bra med alternativ, eller hur?).
Tycker ni inte om lakrits (hej Nora) så kan ni egentligen bara använda basen med mandel och dadlar och smaksätta precis som ni vill. Till exempel med saffran och pistagenötter. Eller med pepparkakskryddor. Eller med apelsin och choklad. Jag kommer högst troligen själv göra andra varianter så fort dessa har tagit slut...
Dadelfudge med lakrits och lime (vegansk och glutenfri)
(20-25 bitar)
2 ½ dl skållade mandlar
10-12 dadlar
1 nypa salt
1 tsk lakritspulver
1 lime, skal (samt juice från halva)
20 g (vegansk) choklad
1.
Mixa mandlarna till ett mandelmjöl
2.
Hacka dadlarna och släng ner i mixern tillsammans med salt, lakritspulver, limeskal och limejuice. Mixa till allt är blandat. Om dadlarna är hårda, blötlägg dem då i kokande vatten innan du mixar ner dem - och om du använder medjooldadlar kan du använda färre (du behöver cirka 1 ½ dl hackade dadlar).
3.
Pressa ut massan i en form, cirka 10x15 cm och sätt in i kylen i 30 minuter.
4.
Skär upp fudgen i lagom stora bitar, ringla över smält choklad och strö eventuellt över lite mer limecest. Sätt tillbaka i kylen för att chokladen ska stelna. Förvara sedan i en burk i kylen.
*** ENGLISH RECIPE ***
Date fudge flavored with liquorice and lime (vegan and glutenfree)
(20-25 pieces)
2 ½ dl almonds
10-12 dates
1 pinch of salt
1 teaspoon liquorice powder
1 lime, zest (and juice from half)
20 g (vegan) chocolate
1.
Mix the almonds to a coarse flour.
2.
Chop the dates and add to the mixer with salt, liquorice powder, lime zest and lime juice. Mix to combine. If the dates are too hard, soak them in boiling water before you add them to the mixer - and if you use medjool dates you can use less (in total approximately 1 ½ dl chopped dates).
3.
Press out the dough in a form, about 10x15 cm and put in the fridge for 30 minutes.
4.
Cut the fudge in pieces, drizzle with some melted chocolate and some lime zest. Return to the fridge until the chocolate has hardened. Keep in an air tight container in the fridge.
Kommentarer
Trackback