Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

En lite annorlunda risgrynsgröt

Vet ni vad? I hela mitt 30-åriga liv har min släkt ätit risgrynsgröt på kvällen den 23 december. Som en uppladdning inför julafton. Jag vet inte hur denna tradition började - det får mamma eller pappar inflika - men jag kan tänka mig att det var för att julbordet redan var så stort på julafton, att vi liksom inte hade tid (eller hunger) att äta julgröten på själva julafton.
 
Det roliga är dock, att jag aldrig ätit risgrynsdag på någon annan dag. Bara den 23 december. Jag har alltså hittills i mitt liv ätit risgrynsgröt bara 29 gånger (om vi hypotetiskt antar att jag åt gröt även när jag var drygt 8 månader). Tanken har liksom aldig slagit mig, att man kan äta risgrynsgröt även på andra dagar. Förrän nu.
 
Jag blev så jäkla sugen på risgrynsgröt igår, att jag bestämde mig för att, för första gången i mitt liv, koka min egen gröt. Dock fick jag anpassa den lite efter gällande omständigheter. Som att jag bor i Italien och inte kan köpa något som heter grötris. Jag tog därför arborioris istället - risottoris - och det blev extremt bra. Dessutom använde jag kokosmjölk istället för vanlig mjölk, vilket gjorde gröten magiskt krämig. Och vegansk till på köpet.
 
 
Risgrynsgröt på arborioris och kokosmjölk (vegansk)
(2 portioner)
1 ½ dl arborioris
3 dl vatten
1 msk kokosolja
2 kanelstänger
1 nypa salt
1 burk (400 g) kokosmjölk
 
Kanel, rivet äpple, agave och flagad mandel till topping
 
1.
Koka upp ris, vatten, kokosolja, kanelstänger och salt i en tjockbottnad kastrull. Sätt på locket och låt sjuda i cirka 20 minuter. Vattnet ska koka in, men rör under tiden så att riset in fastnar i bottnen på kastrullen.
 
2.
Häll på hälften av kokosmjölken och låt koka in över svag värme. Häll sedan på resten av kokosmjölken och låt koka tills krämig. Riset ska koka cirka 35-40 minuter totalt.
 
3.
Fördela i skålar och toppa med kanel, rivet äpple, agave och flagad mandel.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Rice porridge made with arborio rice and coconut milk (vegan)
(2 servings)
1 ½ dl arborio rice
3 dl water
1 tablespoon coconut oil 
2 cinnamon sticks
1 pinch of salt
1 can (400 g) coconut milk
 
Cinnamon, grated apple, agave and slivered almonds for the topping
 
1.
Bring rice, water, coconut oil, cinnamon sticks and salt to a boil in a sauce pan. Put on the lid, lower the heat and let simmer for about 20 minutes. Stir in the meanwhile so that the rice wont stick to the bottom of the pot.
 
2.
When there is no more liquid, add half of the coconut milk and let boil over low heat until there is no more liquid. Then add the rest of the coconut milk and let simmer until the rice is cooked and the porridge is creamy. THe porridge should cook for about 35-40 minuutes in total.
 
3.
Serve in bowls and top with cinnamon, grated apple, agave and slivered almonds. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0