Linguine med kål, mandelsmör (!) och hasselnötter
Jag vet, det låter jättekonstigt att slänga ner mandelsmör i en pastarätt! Men, helt ärligt, detta kan vara den godaste pastan jag någonsin lagat. Mandelsmöret ger en extra smak och krämighet, som grädde bara skulle kunna drömma om att ge. Och det passar perfekt till kålen och hasselnötterna.
Det är inte lönt jag försöker beskriva hur mycket jag njöt av varje tugga. Omöjligt. Bara gör den här pastarätten när du har kål hemma och är sugen på något snabbt, lätt och supergott!
Linguine med kål, mandelsmör (!) och hasselnötter
(1 portion)
60 g linguine
2 tsk olivolja
1 stor näve svartkål (grönkål fungerar också)
1 citron, skalet
1 vitlöksklyfta
1 tsk soja
2 msk mandelsmör
1 dl av pastavattnet
Salt & peppar
Näringsjäst och hasselnötter till serveringen
1.
Koka pastan enlig förpackningen, minus 1-2 minuter (du vill ha den al dente).
2.
Riv kålen i större bitar. Stek den mjuk i olivolja tillsammans med citroncest, vitlök, soja och salt. Till sätt 2 msk mandelsmör och 1 dl av pastavattnet och låt allt bli en krämig sås.
3.
Ta upp pastan med en tång och släng ner i stekpannan med kålen. Skaka om pannan/rör om men en slev så att allt binder sig.
4.
Lägg upp i en djup tallrik, toppa med hasselnötter och näringsjäst (för extra umami).
*** ENGLISH RECIPE ***
Linguine with Tuscan kale, almond butter (!) and hazelnuts
(1 serving)
60 g linguine
2 teaspoons olive oil
1 big handful Tuscan kale
1 lemon, the peel
1 garlic clove
1 teaspoon soy sauce
2 tablespoon almond butter
1 dl pasta water
Salt & pepper
Nutritional yeast and hazelnuts for the serving
1.
Cook the pasta according to tha package, minus 1-2 minutes (you want it al dente)
2.
Rip the kale in bigger pieces. Fry it soft in olive oil with lemon zest, grated garic, soy sauce and salt. Add 2 tablespoon almond butter and 1 dl of the pasta water. Let it become creamy in the pan.
3.
Remove the paste from the water and add to the pan with the kale. Shake the pan or yüse a spoon to mix everything to combine.
4.
Serve in a bowl, and top with hazelnuts an nutritional yeast (for extra umami).
Kommentarer
Trackback