Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Nöt- och fröbröd med dadlar och aprikoser (glutenfritt & veganskt)

Jag bjöd på detta brödet igår när jag hade några vänner över på Lusse-fika, och tro det eller ej, men det var mer populärt än saffransbullarna (vilka ni dock också ska få recept på vad det lider). Det här brödet är fullproppat med nötter, frön och torkad frukt och det är så mättande och smakrikt - och har ett perfekt crunch. Jag älskar det! Och vet ni vad? Det är både vaganskt och glutenfritt. Men det behöver ni inte säga till någon, för inte ens världens största motståndare till vegansk mat skulle märka någon skillnad. 
 
Servera detta bröd på julbordet. Det kommer bli en hit. Garanterat.
 
 
Nöt- och fröbröd med dadlar och aprikoser (glutenfritt & veganskt)
(1 bröd)
½ dl grovt hackade dadlar
½ dl grovt hackade aprikoser
2 dl hasselnötter
2 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl hela linfrön
3 msk nyponskalsmjöl
5 ½ dl (glutenfria) havregryn
3 msk fiberhusk
2 msk chiafrön
2 tsk brödkryddor
½ msk salt
6 dl vatten
½ dl rapsolja + extra till formen
2 msk agavesirap
 
1.
Olja en brödform som rymmer 1 ½ liter.
 
2.
Blanda de grovt hackade dadlarma och aprikoserna med nötter, frön och torra ingredienser.
 
3.
Koka upp vattnet och tillsätt det tillsammans med olja och agave. Blanda om ordentligt. 
 
4.
Häll ner i formen och låt vila under bakduk i 1 ½ timme. 
 
5.
Grädda brödet på 175 grader C, i cirka 1 timme. Håll koll, tiden kan variera beroende på ugn. Det ska bli torrt.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Nuts and seeds bread with dates and apricots (gluten free & vegan)
(1 loaf of bread)
½ dl coarsly chopped dates
½ dl coarsly chopped apricots
2 dl hazelnuts
2 dl sunflower seeds
1 dl pumpkin seeds
1 dl flax seeds
3 tablespoon rosehip flour
5 ½ dl (gluten free) oats
3 tablespoon psyllium husk
2 tablespoon chia seeds
2 teaspoons bread spices
½ tablespoon salt
6 dl water
½ dl rapeseed oil + extra for the form
2 tablespoon agave
 
1.
Grease a bread loaf form (1 ½ liters) with oil.
 
2.
Mix the chopped dates and apricots with the nuts, seeds and all the dry ingredients.
 
3.
Bring the water to a boil, and add that to the nuts and seeds mixture together with the oil and the agave. Mix thoroughly.
 
4.
Add the dough into the bread form and let rest underneeth a kitchen towel for 1 ½ hours.
 
5.
Bake the bread in an oven preheated to 175 degrees C, for about 1 hour. Times can vary dipending on your oven - make sure it's dry before you remove it.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0