Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Polentakaka med saffran och fikon (gluten- och laktosfri)

Ibland experimenterar jag i köket och har en klar bild av vad det ska blir. Och så blir det inte så. Men det behöver inte alltid betyda att det blir dåligt. Precis så är fallet med den här kakan. Jag inspirerades av ett gammalt avsnitt av Ernst Jul där han använde kokt mannagrynsgröt som bas i en kaka. Men jag ändrade receptet till att bli både glutenfritt och laktosfritt genom att byta ut mannagrynen mot polenta och alla mjölk och grädde till mandelmjölk.
 
Resultatet blir en väldigt saftig kaka, med en annorlunda konsistens. Man får äta den med öppet sinne - förvänta dig inte en kladdkaka eller sockerkaka, för det är det långt ifrån. Men den är god. Framförallt eftersom den är smaksatt med både saffran och vanilj, fylld med fikon och toppad med kokosgrädde och granatäpplen. Mums!
 
 
Polentakaka med saffran och fikon
(1 kaka, cirka 10 portioner)
5 dl mandelmjölk
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 dl polenta
 
2 ägg
2 dl mandelmjölk
1 påse saffran (0,5 gram)
½ dl råsocker
½ dl kokossocker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 dl grovhackade torkade fikon
 
Granatäpple, mandelflagor, honung och vispad kokosgrädde till servering
 
1.
Sätt ugnen på 180 grader och klä en springform med bakplåtspapper i botten.
 
2.
Koka upp mjölk, vaniljsocker och salt. När det kokar vispar du i polentan och fortsättar att vispa i cirka 3-5 minuter, tills polentan blivit en klistrig gröt.
 
3.
Blanda ägg, mjölk, saffran, råsocker, kokossocker, vaniljsocker och salt till en äggstanning. Vänd sedan ner polentagröten - lite i taget så det inte blir äggröra av värmen - och sist de hackade fikonen.
 
4.
Häll smeten i springformen och baka i mitten av ugnen i cirka 45 minuter.
 
5.
Låt svalna, servera sedan med lättvispad grädde/kokosgrädde, granatäpple, honung och mandelflagor.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Polenta cake with saffron and figs
(1 cake, approx 10 servings)
5 dl almond milk
1 teaspoon vanilla sugar
1 pinch of salt
1 dl polenta
 
2 egg
2 dl almond milk
0,5 grams of saffron
½ dl brown sugar
½ dl coconut sugar
1 teaspoon vanilla sugar
1 pinch of salt
1 dl coarsly chopped dried figs
 
Pomegranate seeds, slivered almonds, honey and whipped coconut cream for the serving
 
1.
Pre-heat the oven to 180 degrees C and line a spring form with a baking sheet in the bottom. 
 
2.
Bring milk, vanilla sugar and salt to a boil. Stir in the polenta and continue to whisk for about 3-5 minutes, until the polenta has become a sticky porridge consistency. 
 
3.
Mix eggs, milk, saffron, brown sugar, coconut sugar, vanilla sugar and salt. Add the polenta porridge - a little at a time as you want to avoid the eggs to scramble - and finally the chopped dried figs.
 
4.
Pour the batter into the spring from and bake in the middle of the oven for about 45 minutes.
 
5.
Let cool, then serve with whipped coconut cream, pomegranate seeds, honey and slivered almonds.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0