Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Saffransbullar fyllda med marsipan

Bara för att Lucia är över, innebär det ju inte att vi måste sluta äta saffransbullar och lussekatter. Eller hur? Det är så märkligt att vi endast äter saffran i december, det är ju en krydda som kan användas till så mycket, året om. Här i Italien - och framförallt här i Milano där saffransrisotton härstammar från - används saffran hela tiden. Jag tycker vi borde ta efter italienarna. Så tråkigt att spara det goda till bara en månad...
 
I år gjorde jag saffransbullar fyllda med marsipan, istället för vanliga lussekatter. Jag ville göra något nytt, och jag är glad att jag gjorde så, för dessa blev så himla goda. Receptet kommer från vår bakdrottning Leila, men jag har ändrat det lite. Bytte ut mjölken till mandelmjölk; kanelen i degen till vaniljsocker; mandelmassan till marsipan; och romessensen till riktig rom. Men i övrigt tar jag inte cred för något, så tack Leila för receptet!
 
 
Saffransbullar fyllda med marsipan
(12 bullar)
100 g smör 
½ g saffran 
2 ½ dl mandelmjölk
¼ vispgrädde
25 g jäst
1 ägg
1 dl strösocker 
1 tsk vaniljsocker
½ krm salt 
8-10 dl vetemjöl special
 
Fyllning
100 g marsipan
100 g rumsvarmt smör 
½ dl råsocker
1 msk mald kanel
1 msk rom
 
Innan gräddning
1 ägg
1 msk vispgrädde
 
Efter gräddning
½ dl ljus sirap
½ msk vatten
Strösocker
 
1.
Smält smöret i en kastrull tillsammans 
med saffranet och låt det koka upp. Ta av från värmen och tillsätt mandelmjölk och grädde, låt svalna till 37°.
 
2.
Vispa ut jästen med den fingerljumma vätskan i en bunke. Tillsätt ägg, socker, kardemumma och salt. Arbeta in mjölet i degen lite i taget tills den börjar släppa från kanterna. Jag använde en elvisp först, och tog sedan över med händerna. Har du en bakmaskin, så använd den.
 
3.
Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek, 45–60 minuter.
 
4.
Blanda marsipan, smör, råsocker, kanel och rom till en krämig fyllning.
 
5.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock. Bred över fyllningen. Vik ena långsidan mot mitten, och den andra långsidan över (treslag). Dela plattan på mitten och kavla ut en platta i taget så att den blir lite bredare och längre. Skär sedan 6 långa remsor av varje platta. Tvinna varje remsa och snurra ihop till en bulle.
 
6.

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper (se till att ändarna hamnar under knuten). Låt bullarna jäsa under bakduk till 
dubbel storlek, cirka 40 minuter.
 
7.
Sätt ugnen på 225 grader C. Pensla bullarna med ägg blandat med grädde och grädda dem till gyllene färg i mitten av ugnen (cirka 
15 minuter). Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrörd med en skvätt vatten och strö genast över strösocker.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Saffron buns filled with marzipan
(12 buns)
100 g butter 
½ g saffron 
2 ½ dl almond milk
¼ cream, 40% fat
25 g yeast
1 egg
1 dl caster sugar 
1 teaspoon vanilla sugar
½ pinch of salt 
8-10 dl flour
 
Fyllning
100 g marzipan
100 g butter at room temperature
½ dl brown sugar
1 tablespoon grounded cinnamon
1 tablespoon rum
 
Before baking
1 egg
1 tablespoon cream, 40% fat
 
After baking
½ dl syrup (or honey)
½ tablespoon water
Caster sugar
 
1.
Melt the butter in a sauce pan with the saffron and bring it to a boil. Remove the pan from the heat and whisk in almond milk and cream. Let cool to 37 degrees C.
 
2.
Crumble the yeast in a bowl and pour in the butter and cream liquid. Let the yeast dissolve in the liquid. Add egg, sugar, vanilla sugar and salt and start adding the flour, a little at a time. Work the dough until it doesn't stick to the bowl anymore. If you have a baking machine, ute it. I used an electrical whisk at first, then I finished kneeding with my hands.
 
3.
Let the dough rise under a table cloth for 1 hour.
 
4.
Mix the marzipan, butter, brown sugar, cinnamon and the rum to a creamy filling.
 
5.
Roll out the dough to a rectangular shape, about 1 cm thick. Spread out the filling. Fold one side towards the middle, and then the other side above. Cut the dough in half, and roll out on half at a time, so it becomes a bit wider and longer. Cut 6 strips out of every half, twin them then roll to a bun.
 
6.
Add the buns to a baking sheet and let them rise again under a table cloth, this time for about 40 minutes.

 
7.
Pre-heat the oven to 225 degrees C. Brush the buns with egg mixed with cream, then bake them until golden (about 15 minutes). Brush the baked buns with syrup mixed with water and sprinkle som caster sugar on top.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0