Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Israelisk sallad med tahinidressing

Hej på er!
 
Jag kom hem från Israel i söndags, och nu är jag så inspirerad av all fantastisk mat jag ätit under mina dagar i Tel Aviv och Jerusalem. Tel Aviv är en så levande stad, och restaurangscenen är magiskt. Du hittar allt från de minsta falafelhaken, till fine-dining restauranger och inneställen à la vegan och raw. Israelisk mat är till väldigt stor del baserad på grönsaker, och vi började varje måltid med ett hav av antipasti (som såklart inte alls heter antipasti i Israel, men jag kommer inte på ett bättre ord), bestående av olika röror, pitabröd, bakad aubergine och friterad blomkål... och hummus i massor såklart!
 
Så. Nu vill jag laga en massa israelisk mat, och kokboken Jerusalem av Yotam Ottolenghi står högst upp på min önskelista. Idag börjar jag med en väldigt enkel israelisk sallad, som bara består av finhackad tomat, gurka och persilja - men det som gör hela skillnaden är tahinidressingen. Så. Himla. Gott! 
 
Ett tips bara: försök hitta persisk gurka istället för den vanliga engleska gurkan vi ofta köper. Persisk gurka är mindre, och betydligt mindre vattnig, vilket get ett bättre resultat. Hittar du inte det, så se till att ta bort kärnhuset på den engelska gurkan.
 
 
Israelisk sallad med tahinidressing
(2 portioner)
200-300 g Persisk gurka
3 mogna kvisttomater
1 näve bladpersilja
2 msk solrosfrön
 
½ dl tahini
½ dl vatten
1 tsk citronsaft
1 nypa salt
1 liten näve fin hackad bladpersilja
(1 vitlöksklyfta)
 
1.
Dela gurkan i små tärningar. Gör det samma med tomaterna efter att du har tagit bort kärnhuset. FInhacka persiljan. Blanda allt i en bunke, och häll ner solroskärnorna.
 
2.
Blanda alla ingredienser till dressingen. Vitlöken tillsätter du om du vill - jag utelämnade den. Häll ner dressingen i bunken och rör om.
 
3.
Servera salladen som den är, tillsammans med fisk eller kyckling, med pitabröd - eller som jag, med avokado.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Israeli salad with tahinressressing
(2 servings)
200-300 g Persian Cucumber
3 sun ripe tomatoes
1 handfull parsley
2 tablespoons sunflower seeds
 
½ dl tahini
½ dl water
1 teaspoon of lemon juice
1 pinch of salt
1 small handfull of finely chopped parsley
(1 garlic clove)
 
1.
Cut the cucumber into small dice. Do the same with the tomatoes after you have removed the kernels. Finely chop the parsley. Mix everything in a bowl, and add the sunflowers.
 
2.
Mix all dressing ingredients. Only add the garlic if you want - I omitted it. Pour the dressing into the salad bowl and stir.
 
3.
Serve the salad as it is, along with fish or chicken, with pita bread - or like me, with avocado.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0