Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Blåmusslor i tomatsås

For English recipe, see end of blog post -
 
Det kan vara jag som har förutfattade meningar, men jag har fått för mig, att många är rädda för - eller i alla fall avstår från - att laga musslor. Jag antar att det känns främmande för många och man vet inte riktigt hur man ska gå till väga. Men faktum är att musslor är nästan lättare att få till perfekta, än till exempel en bit fiskfilé. Ofta serveras musslor kokta i vin, med fänkål eller något annat smarrigt. Eller i en fisksoppa. Eller gratinerade. Eller i en pasta. Det finns en massa möjligheter. 
 
Idag köpte jag med mig musslor hem från marknaden (följer ni föresten Citroncest på Instagram, för där kan ni se några bilder från dagens besök på marknaden) och jag hade redan en klar idé om vad jag ville göra med dem. Enklast möjligast egentligen, men kanske också godast. Well, det är en smaksak förståss, men jag ville äta dem med en god tomatsås, och en massa färsk persilja. Och titta vilken härlig lördagslunch det blev. Inte illa alls
 
 
Blåmusslor i tomatsås
(2 portioner)
1 kg färska blåmusslor
1 msk olivolja
1 sharlottenlök
1 vitlöksklyfta
1-2 torkade peperoncini (eller ½ tsk chiliflakes)
400 g krossade tomater + lika mycket vatten
1 näve bladpersilja
½ tsk torkad timjan
Salt/peppar
 
1.
Förbered musslorna. Lägg dem i ett durkslag och skölj dem med kallt vatten. Ta bort alla musslor som är trasiga eller inte stänger sig om du slå dem i bordet. Skrubba alla andra musslor och ta bort skägget. Lägg på en handduk att torka.
 
2.
Värm upp olivoljan i en stor kastrul. Finhacka lök och vitlök och fräs i oljan några minuter till sammans med peperoncinin/chiliflakes. Häll på tomaterna, fyll burken med vatten och häl ned även detta i kastrullen. Låt koka upp. Grovhacka hälften av persiljan och släng ner i kastrullen tillsammans med torkad timjan. Sänk sedan värmen så att det sjuder och inte kokar, låt tomatsåsen reducera ner, delvis täckt med lock, i cirka 25 minuter.
 
3.
Släng ner musslorna i kastrullen, sätt på locket och låt koka upp. Skaka kastrullen lite då och då, tills musslorna öppnar sig, cirka 3 minuter. Kasta de musslor som inte öppnat sig (om många inte har öppnat sig, koka då någon minut till för att se om det kan hjälpa).
 
4.
Smaka av tomatsåsen med salt och peppar. Anledningen till att du gör det först nu, är för att om du gör det innan tomatsåsen reducerat, finns det risk för att den blir jättesalt i slutet, när vätskan avdunstrat men saltet finns kvar.
 
5.
Servera musslorna med tomatsåsen, dekorera med resten av persiljan. Ett smarrigt bröd är gott att doppa i såsen.
 
- ENGLISH RECIPE - 
 
Mussels in tomato sauce
(2 portions)
1 kg mussels, scrubbed and debearded
1 Tbsp olive oil
1 shallot, chopped fine
1 clove of garlic, minced
½ teaspoon dried red-pepper flakes
2 cups drained canned tomatoes in thick puree, chopped
2 cups water
3 tablespoons chopped fresh parsley
1/4 teaspoon dried thyme
Salt and pepper to taste
 
1.
In a large pot, heat the oil over moderately low heat. Add the onion and garlic and cook, stirring occasionally, until the onion is translucent, about 5 minutes. Stir in the parsley, tomatoes, thyme, and red-pepper flakes. Reduce the heat and simmer, partially covered, for 25 minutes, stirring occasionally.
 
2.
Discard any mussels that have broken shells or that don't clamp shut when tapped. Add the mussels to the pot. Cover; bring to a boil. Cook, shaking the pot occasionally, just until the mussels open, about 3 minutes. Remove the open mussels. Continue to boil, uncovering the pot as necessary to remove the mussels as soon as their shells open. Discard any that do not open.
 
3.
Taste the broth and with salt and pepper. Ladle the broth over the mussels and sprinkle with parsley.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0