Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Citron- och vitlöksfrästa champinjoner med blomkålspuré och sotad purjolök

Ni vet väl att det finns många fler sätt att göra saker och ting krämiga, än att blanda ner en massa smör och grädde? Smör och grädde i all ära (nomnomnom), men ibland mår kroppen bra av att välja andra alternativ. Idag gjorde jag min blomkålspuré superkrämig och god genom att blanda ner en matsked tahini. Ett hett tips!
 
Att koka purjolök i vitt vin är en av mina favorit-tillagningssätt när det kommer till denna lök. Men det har nu fått konkurrens av att sota den i ugnen (eller på grillen). Det är superlätt - att bränna mat kan ju de flesta lyckas med! Bara dela den på längden och låt den bakas på högsta värmen i ugnen tills den blivit mjuk och fått fin färg.
 
Mina bästa tips när det kommer till att steka champinjoner är 1) att först steka dem i en torr panna - champinjonerna avger rätt mycket vatten, så om du steker ur vätskan först, innan du tillsätter olja och smaksättare, kommer slutresultatet bli mycket bättre, och 2) på tal om smak, så finns det få kombinationer som passar så bra till just champinjoner, som citron och vitlök. 
 
 
Citron- och vitlöksfrästa champinjoner med blomkålspuré och sotad purjolök
(1 portion)
1 liten purjolök
1-2 tsk olivolja
1 citron, saften
1 liten näve finhackad koriander/persilja
Salt/peppar
 
250-300 g blomkål
1 msk tahini
Örtsalt/peppar/paprikapulver
 
6-8 medelstora champinjoner
1 tsk olivolja
1 citron, skalet
1 vitlöksklyfta
1 rosmarinkvist
Salt/peppar
 
1.
Sätt ugnen på 250 grader. Dela purjolöken på längden och skölj mellan alla lager. Torka av, och lägg på en plåt med snittytan upp. Ringla över olivolja och smaksätt med salt och peppar. Sätt in i ugnen och låt stå där tills den blivit mjuk och fått gott om färg. Ta ut, pressa över lite citronsaft och strö över finhackad koriander och/eller persilja.
 
2.
Koka upp saltat vatten i en kastrull. Dela blomkålen i mindre delar och koka mjuk i saltvattnet. Häll av vattnet och mixa sedan blomkålen till en slät puré med hjälp av en stavmixer. Rör ner tahini och smaksätt med örtsalt, peppar och paprikapulver.
 
3.
Sätt en torr panna på spisen. Borsta av eventuell jord från chamoinjonerna och dela dem i fjärdedelar. Stek svampen i den torra pannan, tills de har släppt sitt vatten och är torra igen. Först då häller du på olivolja, rivet citroncest, riven vitlök och rosmarinen. Stek champinjonerna ganska hårt = extra gott. Smaka av med salt och peppar.
 
4.
Lägg upp blomkålspurén och purjolöken på en tallrik. Toppa med svampen och eventuellt några valfria frön, i mitt fall, solrosfrön.
 
Buon Appetito!

Kommentarer
Postat av: Solnedg%E5ng

Åh så gott det ser ut! :)

Svar: Tack! Jag älskar champinjoner, speciellt med citron och vitlök! :)
Louise Laurenius

2017-03-20 @ 16:55:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0