Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Salade Niçoise med halstrad tonfisk, rostad potatis och bakade tomater

I de flesta fall, då du blir serverad en Salade Niçoise, så kommer du få en sallad med kokt potatis, rödlök, tomater, ägg, kapris, oliver och tonfisk på burk. Det låter kanske inte så himla jätteupphetsande. Men i grunden är det ju faktiskt en god, mättande sallad, som man kan göra betydligt mer intressant bara genom några små förändringar. 
 
Först och främst, stryk burk-tonfisken och kosta på dig en skiva färsk tonfiskfilé istället. Inte lika ekonomiskt för plånboken kanske, men din gom och mage kommer att tacka dig i all evighet.
 
För det andra, koka inte potatisen. Det är mycket godare att skiva den i klyftor, krydda och sedan rosta i ugnen tills de blivit mjuka inuti, och krispiga utanpå.
 
För det tredje, när du ändå har potatisarna i ugnen, släng med rödlöken och tomaterna på plåten. Bakade tomater smakar magiskt - och rödlök som är tillagad, tycker jag personligen, är godare än rå. 
 
Voilà, svårare än så är det faktiskt inte. Lägg upp snyggt på tallrik och njut.
 
 
Salade Niçoise med halstrad tonfisk, rostad potatis och bakade tomater
(1 portion)
1 tonfiskfilé, ca 100 g, rumstempererad
1 ägg
1-2 potatisar
½ rödlök
3-4 små kvisttomater
1 näve valfri salladsblad
3-4 cocktailtomater i rolig färg
1 inlagt kronärtskockshjärta
3-4 oliver
1 msk kapris
2 msk olivolja
Salt/peppar/paprikapulver
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
 
2.
Tvätta potatisarna och dela dem i klyftor. Lägg på en plåt och smaksätt med salt, peppar och paprikapulver. Ringla över olja. Skala och skiva rödlöken i båtar. Lägg tillsammans med potatisarna. Lägg kvisttomaterna bredvid. Baka i ugn i cirka 30 minuter - eller tills potatisen är klar.
 
3.
Koka ägget till den fasthet du vill ha på gulan.
 
4.
Lägg upp sallad på en tallrik. Sprid ut potatis, lök, ägg (som du delat i fjärdedelar), cocktailtomater, kronärtskockshjärta, oliver och kapris ovanpå salladen.
 
5.
Värm upp lite olivolja i en stekpanna. Salta och peppra tonfisken på båda sidor. Halstra den på hög värme, cirka 45 sekunder på varje sida. Ta av från värmen och skiva den i en halv centimeter tjocka skivor. Lägg överst på salladen och toppa med de bakade tomaterna.
 
Bon Appétit!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0