Julig Raw Frozen Cheesecake med smak av pepparkaka och apelsin (vegansk & glutenfri)
Jag vet, jag veeet. Det är inte ens december än, och det är kanske lite för tidigt att börja med årets julbak. Men jag fick en idé. Och när jag får en idé, då kan jag inte vänta flera veckor på att sätta den i verket. Det ska helst ske på en gång. Så nu får ni årets första julrecept, trots att kalendern endast visar 19 november.
Jag utgick från ett recept jag gjort tidigare på raw frozen cheesecake. Den gången smaksatte jag med lime, vilket gav en fräsch, lite mer somrig variation. Denna gången smaksatte jag botten med pepparkakskryddor, och fyllningen med apelsin = jul i en munsbit. Toppingen består av kanderad apelsin, pistagenötter och flagad choklad, vilket om något ger ännu mer julkänsla.
Helt enkelt: letar ni efter en ny juldessert i år, då ska ni spara detta receptet bland favoriterna. Dessutom passar den både veganerna och glutenallergikerna, och det är ju aldrig fel.
Julig Raw Frozen Cheesecake med smak av pepparkaka och apelsin (vegansk & glutenfri)
(4 portionsformar)
Botten
5 medjool-dadlar
1 dl solroskärnor
½ dl riven kokos
1 ½ msk kokosolja i fast form
1 tsk pepparkakskryddor
Fyllning
2 dl blötlagda cashewnötter
¾ dl kokosmjölk
½ apelsin, cest och juice
½ dl agavesirap
1 ½ msk smält kokosolja
Topping
Kanderade apelsiner
Pistagenötter
Choklad (vegansk)
1.
Börja dagen innan med att blötlägga cashewnötterna i vatten. Då blir de mjuka och får rätt konsistens till cheesecaken. Om du glömmer detta, kan du snabb-blötlägga dem genom att hälla på kokande vatten och låta dem stå i en timme (men då är inte cheesecaken längre raw för er som bryr er om det...).
2.
Mixa alla ingredienser till bottnen i en mixer tills det blir en formbar massa. Fördela massan i fyra formarna och tryck till med fingrarna så att bottnen blir jämn. Sätt in i frysen för att stabiliseras.
3.
Mixa alla ingredienser till fyllningen så att det blir en superlen smet. Fördela smeten över bottnarna i formarna. Sätt tillbaka in i frysen och låt stå i cirka 1 timme sedan kan du toppa dem med kanderad apelsin, hackade pistagenötter och eventuellt lite flagad choklad. Sätt sedan tillbaka dem i frysen och låt dem stelna helt (det tar några timmar).
4.
Ta fram cirka 10-15 minuter innan servering så att cashewkrämen hinner tina något. Enjoy!
*** ENGLISH RECIPE ***
Raw Frozen Christmas Cheesecake with gingerbread flavors and orange (vegan & gluten free)
(4 small cheesecakes)
Bottom layer
5 medjool dares
1 dl sunflower seeds
½ dl desiccated coconut
1 ½ msk coconut oil, soild
1 tsk gingerbread spices
Filling
2 dl cashew nuts, soaked overnight
¾ dl coconut milk
½ orange, zest and juice
½ dl agave
1 ½ msk coconut oil, melted
Topping
Candid oranges
Pistachios
Chocolate (vegan)
1.
Start one day a head by saoking the ashewnuts in water so that they become soft. If you are in a hurry, you can also soak the cashewnuts in boiling water for 30 minutes (but the cheesecake is no longer raw in that case).
2.
Mix all the ingredients for the bottom layer until it becomes a dough you can press in between your fingers. Divide the dough in four (stable) muffin forms and press the dough to the bottom of the form so that they become even. Put in the fridge whilst you do the filling.
3.
Mix all ingredients for the filling until it becomes a super smooth batter. Divide the filling over the bottom layer, then put them in the freezer. After one hour, you decorate the top with candid orange, pistachios and some chocolate. Then you put them back in the freezer for a couple of hours, until the have solidified completely.
4.
Let the cheesecakes thaw for 10-15 minutes in room temperature before serving. Enjoy!
Kommentarer
Trackback