Linguine med pumpasås och saltrostade nötter
En av de godaste såserna du kan göra till din pasta, är pumpasås. Världens enklaste - den består mer eller mindre bara av pumpa. Låter tråkigt inser jag nu, men hemligheten är att du rostar pumpan med en massa kryddor så att den tar massa smak, och sedan mixar du den slät och krämig. Jag lovar, det är världens godaste.
Idag valde jag att toppa min pasta med saltrostade nötter, parmesan och persilja. Det gav extra crunch, smak och färg, så det rekommenderar jag er att också göra! Mer crunch, smak och färg åt folket! Ciao!
Linguine med pumpasås och saltrostade nötter
(1 portion)
60-80 g linguine
300 g pumpa
1 msk olivolja
Salt/peppar/paprikapulver/kanel/ingefära
1 liten näve nötter
1 msk vatten
1 tsk salt
Riven parmesan och persilja till toppingen
1.
Dela pumpan i bitar och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och krydda med salt, peppar, paprikapulver, kanel och ingefära. Blanda runt. Sätt in plåten i ugnen (200 grader) och låt pumpan bli mjuk, det tar cirka 25 minuter.
2.
Mixa pumpan slät med en stavmixer och lägg i en kastrull.
3.
Koka upp rikligt med saltat vatten till pastan. Koka pastan enligt beskrivningen. Ta cirka 1 dl av pastavattnet och häll ner i pumpapurén och värm upp den i kastrullen.
4.
Rosta nötterna i en torr panna. När de är varma, häller du på vatten och direkt efter salt. Skaka om pannan så att alla nötter täcks med salt. När vattnet avdunstar fastnar saltet på nötterna. Låt nötterna rosta klart i pannan tills de är torra igen.
5.
Häll av vattnet från pastan och blanda den med pumpasåsen. Lägg upp på tallrik och toppa med riven parmesan, persilja och grovhackade nötter.
*** ENGLISH RECIPE ***
Linguine with pumpkin sauce and salt toasted nuts
(1 serving)
60-80 g linguine
300 g pumpkin
1 tablespoon olive oil
Salt/pepper/smoked paprika/cinnamon/ginger
1 small handful of nuts
1 tablespoon water
1 teaspoon salt
Grated parmesan and parsley for the topping
1.
Cut the pumpkin into cubes and put on an oven tray. Drizzle with olive oil and season with salt, pepper, paprika powder, cinnamon and ginger. Mix. Bake in an oven pre-heated to 200 degrees C for about 25 minutes (until the pumpkin is soft and tender).
2.
Mix the pumpkin to a purée witj an immersion blender. Add the purée to sauce pan.
3.
Bring enough salted water to a boil for the pasta. Cook the pasta according to the package. Add about 100 ml of the pasta water to the pumpkin purée and heat the purée up in the sauce pan.
4.
Toast the nuts in a dry pan. When they are hot, add the water and directly after tha salt. Shake the pan so that all the nuts are covered in salt. When the water evaporate, the salt stick to the nuts. Let the nuts toast in the pan until they are dry again.
5.
Drain the pasta water and add the linguine to the pumpkin saude. Add to a plate and top with grated parmesan, parsley and coarsly chopped nuts.
Kommentarer
Trackback