Pizza på sötpotatisbotten med majskräm och stekt lök
Jag har tidigare gjort pizzabotten på blomkål, men ska erkänna att jag tycker det är svårt att få dem att hålla ihop - om man inte vräker ner en massa ost som smälter och då fungerar som klister. Men hur mycket jag än älskar ost, så förlorar ju bottnen lite sitt syfte av att vara nyttig (vad nyttigt är, är dock en individuell fråga) om den består till 50% av ost. Så idag provade jag på ett nytt experiment. Jag bytte ut blomkålen mot sötpotatis. Och lämnade kvar osten i kylen.
Bottnen består helt enkelt av sötpotatis, glutenfria havregryn, mandelmjöl, ett chiaägg och salt. That's it. Men det blev en riktigt härlig botten som höll ihop bra och orkade bära all min episka fyllning. Jag gjorde en kräm av blötlagda cashewnötter, majs och näringsjäst (och för er som inte vet vad näringsjäst är: torkade inaktiva flingor av jäst - det är alltså inget som jäser - som är fulla med vitamin B och bidrar till en massa umamismak). Och så stekte jag lök låååångsamt i olivolja tills den blev riktigt mjuk och söt. Namnamnam.
Jag tycker ni ska testa den här bottnen. Toppingen kan ni ju variera efter smak. Gör ni precis som jag, så är pizzan både glutenfri och vegansk. Ciao Ciao!
Pizza på sötpotatisbotten med majskräm och stekt lök (vegansk & glutenfri)
(1-2 portioner)
1 medelstor sötpotatis
1 dl (glutenfria) havregryn
½ dl mandelmjöl
1 msk chiafrön + 3 msk vatten
Salt & örtsalt
1 dl blötlagda cashewnötter
½ dl kokt majs
½ dl vatten
2 msk näringsjäst
Salt/peppar/paprikapulver/gurkmeja
1 rödlök
1 msk olivolja
Salt/peppar
Isbergssallad, tomater, koriander, tahinidressing till topping
1.
Värm ugnen till 210 grader C. Lägg bakplåtspapper i en springform (ca. 24-26 cm i diameter) och smörj det med lite olivolja.
2.
Blanda ut chiafröna med vattnet och låt det stå i cirka 10 min tills det blivit en gelé (veganskt ägg). Skala sötpotatisen och dela den i små kuber. Lägg ner dem i en matberedare och kör tills de blivit fint strimlade. Häll ut innehållet i en skål. I samma matberedare pulserar du sedan havregrynen och mandelmjölet till en finkorning massa. Blanda ner i sötpotatisen tillsammans med chiaägget. Smaksätt med salt och örtsalt.
3.
Pressa ut sötpotatismassan i springformen till en jämn botten och grädda sedan i ugnen i cirka 30 minuter. Ta sedan ut bottnen, lossa försiktigt springformen och vänd botten upp och ner på en plåt med bakplåtspapper. Dra försiktigt av det första bakplåtspappret och baka sedan botten i ytterligare 10-15 minuter.
4.
Under tiden som bottnen gräddas steker du rödlök i olivolja långsamt över låg värme tills de blivit riktigt mjuka och nästan lite söta. Smaksätt med salt och peppar.
5.
Om du inte redan har blötlagt cashewnötterna i flera timmar, häll då kokande vatten över dem och låt stå i 15 minuter. Mixa sedan cashewnötter, majs, vatten, näringsjäst och kryddor till en kräm.
6.
Sprid ut krämen över bottnen. Toppa med strimlad isbergssallad, skivade tomater, lök, koriander och tahinidressing. Enjoy!
*** ENGLISH RECIPE ***
Sweet potato crust pizza with corn cream and soft fried onion (vegan & gluten free)
(1-2 servings)
1 medium sized sweet potato
1 dl (gluten free) oats
½ dl almond flour
1 tablespoon chia seeds + 3 tablespoons water
Salt & herb salt
1 dl soaked cashews
½ dl cooked corn
½ dl water
2 tablespoons nutritional yeast
Salt/pepper/paprika/turmeric
1 red onion
1 tablespoon olive oil
Salt/pepper
Iceberg lettuce, tomatos, cilantro, tahini dressing for the topping
1.
Pre-heat the oven to 210 degrees C. Put a baking sheet in the bottom of a spring form (24-26 cm in diameter) and grease with olivoil.
2.
Mix the chia seeds with the water and let sit for about 10 minutes, until it has formed a jelly (vegan egg). Peel the sweet potato and cut it into small cubes. Add them into a food processor and mix until they are finely shredded. Add the sweet potatos to a bowl. In the same food processor, add the oats and almond flour and pulse until they are finely crumbled. Add the mixture into the sweet potatoes with the chia egg as well as salt and herb salt.
3.
Press out the sweet potato mixture in the prepared spring form and bake in the oven for about 30 minutes. Then carefully turn the crust up side down onto another baking sheet. Peel of the first baking sheet and bake it for an additional 10-15 minutes.
4.
In the meanwhile, fry red onion rings in olive oil slowly over low heat, until they are soft and almost a bit sweet. Season with salt and pepper.
5.
If you havn't already soaked cashew nuts in a couple of hours, then soak them in boiling water for about 15 minutes. Then mix them with corn, water, nutritional yeast and spices to form a spreadable cream.
6.
Add the corn cream to the crust. Top with shredded iceberg lettuce, sliced tomatos, onion, cilantro and tahinidressing. Enjoy!
Kommentarer
Trackback