Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Coconut caramel mocha tarts

En söndag som spenderas i köket är en bra söndag - om du frågar mig. Igår var första dagen i Milano, som det faktiskt kändes lite som höst. Temperaturen ligger fortfarande på runt 20 grader, men om man är van vid sommartemperaturer på runt 40 grader, så blir skillnaden märkbar då det kryper ner på hälften. Detta märks framförallt på att italienarna tar på sig dunjacka och vinterskor. Alltså. Det må vara kallare, men det är långt kvar till istiden... just sayin'. 
 
Nåväl. Svalare temperaturer gör att det känns ok att stanna inne, istället för att ta promenader i parken, så jag valde att spendera förmiddagen i köket. Och jag lyckades skapa världens godaste små tarteletter. Om du använder vegansk choklad, är dessa helt vaganska och glutenfria. Men säger du inte det till någon, så är det ingen som kommer märka skillnaden...
 
Jag gjorde två portionspajer, men om du har ätit en stor middag innan, kan du nog mätta två personer per paj. Är du däremot en gottegris, så go for it! De innehåller ju varken oraffinerat socker eller smör. Nästan nyttigt. (Läs med en nypa salt - kalorierna är nyttiga, men de är fortfarande kalorier...).
 
Goda är de i alla fall!
 
 
 
 
Coconut caramel mocha tarts
(2 tarteletter)
1 dl glutenfria havregryn
½ dl kokosflingor 
½ tsk vaniljpulver 
½ tsk malen kardemumma
1 nypa salt
1 msk agavesirap
2 tsk smält kokosolja
1-2 tsk vatten
40 g mörk (vegansk) choklad
 
5 medjooldadlar
1 msk vatten
1 nypa flingsalt
 
1 dl kokosgrädde
1 msk mandelsmör
1 tsk espresso
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
 
Smält choklad, kokoschips och rostade mandlar till topping
 
1.
Börja med att sätta ugnen på 180 grader C och att blötlägga dadlarna genom att hälla kokande vatten över dem.
 
2.
Mixa havregrynen till ett mjöl. Häll sedan ner kokosflingor, vaniljpulver, kardemumma, salt, agave, kokosolja och 1 msk vatten i mixern och mixa tills det blir en semiblöt massa som du kan pressa ihop mellan fingrarna. Är den för torr, häller du i lite mer vatten. Tryck ut massan i två portionspajformar (som du har smort med kokosolja) och baka i ugnen i 10-12 minuter - ta ut när de har får fin gyllene färg. Låt svalna
 
3.
Häll av vattnet från dadlarna, men spara drygt en matsked. Mixa dadlar (utan kärnor, såklart), vatten och salt tills det blivit en slät massa som smakar karamell. Sätt i kylen så länge.
 
4.
Vispa upp kokosgrädden med mandelsmör, kaffe, vaniljpulver och en nypa salt. Sätt i kylen så länge.
 
5.
Smält chokladen över vattenbad. Fördela hälften av chokladen i bottnarna av de två pajskalen. Spara resten av chokladen till toppingen. Sätt in pajskalen i kylen tills chokladen stelnat.
 
6.
Lägg i dadelkaramellen i pajskalen. Toppa med kokosgrädden. Sätt in i kylen så att det stabiliseras lite. Toppa sedan med resterande choklad, kokoschips och hackade, rostade mandlar. Förvara i kyl.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Coconut caramel mocha tarts
(2 tartlets)
1 dl glutenfree oats
½ dl desiccated coconut
½ teaspoon vanilla powder
½ tsk ground cardamom
1 pinch of salt
1 tablespoon agave
2 teaspoon melted coconut oil
1-2 tablespoons of water
40 g dark (vegan) chocolate
 
5 medjool dates
1 tablespoon water
1 pinch of seasalt
 
1 dl coconut cream
1 tablespoon almond butter
1 teaspoon espresso
1 pinch of vanilla powder
1 pinch of salt
 
Melted chocolate, coconut chips and toasted almonds for the topping

1.
Pre-heat the oven to 180 degrees C and soak the dates in boiling water.
 
2.
Mix the oats to form a flour. Add desiccated coconut, vanilla, cardamom, salt, agave, coconut oil and 1 tablespoon water and mix everything until you have a semi wet crumbly dough that you can press together inbetween the fingers. If the dough is too dry, add more water. Divide the dough into two portion pie tins (that you have greased with coconut oil) and bake in the oven for 10-12 minutes. Remove when they have a nice golden color. Let chill.
 
3.
Rinse the dates, but save about 1 tablespoon of the soaking water. Mix the dates (pitted, of course), water and salt until it has become a paste that tastes like caramell. Let rest in the fridge.
 
4.
Whip coconut cream with almond butter, coffee, vanilla and a pinch of salt. Let rest in the fridge.
 
5.
Melt the chocolate over a bain marie. Take half of the chocolate and spread over the bottoms of the two pie shells. Save the remaining chocolate for the topping. Put the pie shells in the fridge until the chocolate has firmed up.
 
6.
Add the caramel in the shells. Top with coconut cream. Put the tarts in the fridge to make it more stable. Then top with the remaining chocolate, coconut flakes and chopped, toasted almons. Store in the fridge.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0