Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Pannkakor utan ägg och gluten - är det möjligt?

Jag blev så himla sugen på krispiga pannkakor igårkväll innan jag gick och lade mig. Så det också det första jag tänkte på idag när jag klev upp. Bara till att ta tag i saken. Men nu har jag ju en tendens till att aldrig gå den enkla vägen. Så istället för att göra vanliga pannkakor med ägg och vetemjöl, så bestämde jag mig för att göra en variant som var både glutenfri och äggfri. Är det ens möjligt?
 
Ja, det är det! Vill man, så kan man. Det gäller bara att vara beredd på att ingredienserna kanske inte beter sig på samma sätt som de ingredienser man är van vid att arbeta med. Denna smeten blev t.ex. mer trögflytande än vanlig pannkakssmet, så jag fick helt enkelt bre ut den i stekpannan med hjälp av en slickepott. Lite mer jobb, men det var det värt för resultatet blev pannkakor som var krispiga i kanterna, och mjuka och goda i mitten - precis som jag ville ha det!
 
 
Veganska och glutenfria pannkakor med vispad kokosgrädde
(5-6 pannkakor)
1 dl bovetemjöl
1 tsk fiberhusk
1 nypa salt
2 msk solrosolja/rapsolja
2½-3 dl valfri mjölk (mandel/kokos/soja etc)
Kokosolja till stekning
 
Topping
Vispad kokosgrädde
Jordnötssmör
Banan
Fikon
Helt bovete
 
1. 
Blanda bovetemjöl, fiberhusk och salt i en bunke. Tillsätt olja och mjölk, lite i taget medan du vispar, för att undvika klumpar. Låt vila 10 minuter.
 
2.
Värm kokosolja i en stekpanna. Stek pannkakor. Smeten är mer trögflytande än vanlig pannkakssmet, så du behöver troligen hjälpa till att smeta ut den med en stekspade.
 
3.
Kokosgrädden gör du genom att sätta en burk kokosmjölk, upp och ner i kylen, över natten. När den blir kall separeras kokosvattnet från grädden. På morgonen vänder du burken, öppnar den som vanligt och skopar ut grädden, som du sedan vispar upp med lite vaniljpulver, salt och agave.
 
4.
Servera dina pannkakor med kokosgrädde, jordnötssmör och färsk frukt. 
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Vegan and glutenfree crêpes with whipped coconut cream
(5-6 crêpes)
1 dl buckwheat flour
1 teaspoon psyllium husk
1 pinch of salt
2 tablespoons of sunflower oil
2½-3 dl plantbased milk
Coconut oil for frying
 
Topping
Whipped coconut cream
Peanutbutter
Banana
Figs
Whole buckwheat groats
 
1.
Mix buckwheat flour, psyllium husk and salt in a bowl. Add oil and milk, a small amount at a time whilst whipping, to avoid clumps. Allow to rest for 10 minutes.
 
2.
Heat coconut oil in a frying pan. Make crêpes. The batter is more viscous than the usual crêpes batter, so you probably need to help to spread it out with a spatula.
 
3.
Make the coconut cream by putting a can of coconut milk, upside down, in the fridge overnight. When it gets cold, the coconut water separates from the cream. In the morning, turn the jar, open it as usual and scoop out the cream, which you then whisk with some vanilla powder, salt and agave.
 
4.
Serve your crêpes with coconut cream, peanut butter and fresh fruit.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0