Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Vegansk risgrynsgröt med rivet äpple

Hur äter ni egentligen risgrynsgröt i er familj? Som del av hela julbuffén? Till Lunch? Till förrätt? Till efterrätt som ris à la malta? I vår familj samlas släkten alltid den 23 december för att äta risgrynsgröt till middag. Mamma bakar alltid ett julgransbröd som vi äter till, och så börjar julen på riktigt. När jag var liten satte vi självklart ut en tallrik gröt till tomten, men det var ett tag sedan nu... 
 
Idag bestämde jag mig dock för att tjuvstarta med risgrynsgröten och kokade mig en vegansk variant till frukost. Det är en av många positiva saker med att ha ett hemmakontor - då kan man ta sig tid att göra risgrynsgröt på morgonen och så hinner man arbeta bort några mail medan gröten puttrar på spisen. Det här med hemmakontor reducerar väldigt mycket stress, det vill jag lova...
 
Här kommer i alla fall receptet på vegansk risgrynsgröt med kokosmjölk och arborisris - grötris går inte att hitta i Milano, så då får man ta vad man har, och arboriris fungerade utmärkt!
 
 
Vegansk risgrynsgröt med rivet äpple
(2 portioner)
1 ½ dl arborioris
3 dl vatten
1 msk kokosolja
2 kanelstänger
1 nypa salt
1 burk (400 g) kokosmjölk
Kanel, rivet äpple, granatäppelkärnor och pistagenötter till toppingen
 
1.
Koka upp ris, vatten, kokosolja, kanelstänger och salt i en tjockbottnad kastrull. Sätt på locket och låt sjuda i cirka 20 minuter. Vattnet ska koka in, men rör under tiden så att riset in fastnar i bottnen på kastrullen.
 
2.
Häll på hälften av kokosmjölken och låt koka in över svag värme. Häll sedan på resten av kokosmjölken och låt koka tills krämig. Riset ska koka cirka 35-40 minuter totalt.
 
3.
Fördela i skålar och toppa med kanel, rivet äpple, granatäppelkärnor och pistagenötter.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Vegan rice porridge with grated apple
(2 servings)
1 ½ dl arborio rice
3 dl water
1 tablespoon coconut oil 
2 cinnamon sticks
1 pinch of salt
1 can (400 g) coconut milk
Cinnamon, grated apple, pomegranate seeds and pistachios for the topping
 
1.
Bring rice, water, coconut oil, cinnamon sticks and salt to a boil in a sauce pan. Put the lid on and lower the heat. Let simmer for about 20 minutes. Stir every now and then, so that the rice wont stick to the bottom of the pot.
 
2.
When there is no more liquid, add half of the coconut milk and let simmer over low heat until there is no more liquid. Then add the rest of the coconut milk and let simmer until the rice is cooked and the porridge is creamy. The porridge should cook for about 35-40 minutes in total.
 
3.
Serve in bowls and top with cinnamon, grated apple, pomegranate seeds and pistachios 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0