Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Semlor med hemmagjord mandelmassa

Klockan är snart 12 - hur många semlor har du hunnit äta idag? I Milano tillhör inte semlan pasticceriornas (konditoriernas) vanliga sortiment, så vill du äta en semla i Italien, ja då får du ta saken i egna händer. Så jag rullade upp ärmarna och började knåda ihop en deg. Jag ska inte ta cred för receptet på vetebullarna, det kommer från Roy Fares, och det var en av de bästa degarna jag någonsin arbetat med. Så smidig. 
 
Mandelmassan fick jag dock skapa själv, eftersom det är ytterligare en sak som inte går att finna i de italienska butikerna. Men med lite mandel, florsocker och äggvita gör du din egen madelmassa på ett kick. När jag var liten ville jag endast äta semlor utan madelmassa. Idag skulle jag kunna äta en semla utan bröd och grädde - det vill säga bara mandelmassan. Så gott. Är det inte märkligt hur dina smaklökar ändras med tiden?
 
Hoppas du har en fin Fettisdag. I Italien kallas dagen Martedì Grasso (som boksavligen betyder exakt samma sak som på svenska: tisdag + fett). Här symboliserar dagen slutet på Carnevale, och det är idag sista dagen (i teorin) som du kan äta de typiska bakverken förknippade med festligheten, där Chiacchiere nog är de mest kända.
 
 
Semlor med hemmagjord mandelmassa
(15 stycken)
 
Fördeg
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
25 g jäst
 
Vetedeg
3 dl vetemjöl 
1 ägg
1 tsk salt
1 msk malen kardemumma
100 g smör, rumstempererat
1 dl strösocker
 
Mandelmassa
1 ½ dl skållad mandel
1 ¼ dl florsocker
1 nypa salt
1 msk äggvita
 
Fyllning & dekoration
Vispad grädde
Florsocker
 
1.
Fördeg: Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan i det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.
 
2.
Vetedeg: Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig och känns elastisk.
 
3.
Dela degen på 15 lika stora bitar. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,5-2 timmar.
 
4.
Grädda mitt i ugnen på 210 grader i ca 10-12 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.
 
5. 
Mixa mandel, florsocker och salt till en finkornig massa. Tillsätt äggvitan och fortsätt mixa tills mandelmassan gått ihop. Rulla ihop i plastfolie och förvara i kylen tills du ska använda den.
 
6.
Vispa grädden till önskad konstistens. (Om den vispas lite hårdare är det lättare att spritsa, men du kan också bara lägga på lösvispad grädde med en sked).
 
7.
När bullarna svalnat, klipp en triangel och lyft bort locket. Fyll sedan med mandelmassa (blandad med lite mjölk och brödinkråmet), spritsa på grädden, lägg på locket och avsluta med florsocker på toppen.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Traditional Swedish Semla
(15 Semlor)
 
Pre-fermenter
2 dl milk
4 dl all purpose flour
25 g yeast
 
Dough
3 dl all purpose flour 
1 egg
1 teaspoon salt
1 tablespoon ground cardamom
100 g butter at room temperatur
1 dl caster suger
 
Almond Paste
1 ½ dl almonds without shell 
1 ¼ dl powdered sugar
1 pinch of salt
1 tablespoon egg white
 
Filling & decoration
Whipped cream
Powdered sugar
 
1.
Pre-fermenter: Heat up the milk to 37 degrees C. Mix with the yeast and add the flour. Work the ingredients in your baking machine until they form a looser dough. Let rest under a kitchen towel for 15 minutes.
 
2.
Dough: Mix all the ingredients with the pre-fermenter. Wotk the dough on low speed for about a minute, then raise the speed and keep working the dough for about 7-8 minutes. The dough should feel elastic and shouldn't stick to the bowl.
 
3.
Divide the dough into 15 equal pieces. Roll each piece to a ball and put on oven trays covered with baking parchment. Let rise under a kitchen towl for 1,5-2 hours - or until doubled in size.
 
4.
Bake the buns in the oven (210 degrees C) for 10-12 minutes. The bun should have a golden color.
 
5. 
In the meanwhile, mix almonds, powdered sugar and salt to a choarse paste. Add the egg white and continue to mix until you have a smooth paste. Roll in plastic foil and keep inte the fridge.
 
6.
Whisk the cream.
 
7.
When the buns have cooled down, cut a lid from the top. Remove some of the bread filling. Mix the bread filling with the almond paste and some milk. Fill the hole in the bun with the almond paste, then whipped cream, and finally top with the lid and powdered sugar.

Kommentarer
Postat av: Angelica Wåhlin

Men nej, vad gott! Har faktiskt aldrig bakat egna, kanske borde testa :)

Svar: Det får du göra Angelica! Till nästa år! ;)
Louise Laurenius

2018-02-13 @ 13:26:16
URL: http://angelicawahlin.se/
Postat av: Sara Tuvesson

Åh så otroligt gott det ser ut ! :)

Svar: Tack Sara! :)
Louise Laurenius

2018-02-17 @ 10:02:19
URL: http://baakochmaat.blogg.se/
Postat av: Linn

Jag har just hittat hit och vill bara säga att jag tycker att din blogg är hur inspirerande som helst. Och så fina semlor - jag gillar verkligen idéen med stjärnor som lock. Så bra idé ju!

Svar: Hej Linn! Vad glad jag blir! Tack så mycket, och varmt välkommen hit! :)
Louise Laurenius

2018-02-19 @ 13:27:17
URL: http://https://www.frokenkrasen.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0