Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Veganska havrerutor med jordgubbs-chiasylt

De här havrerutorna passar lika bra till frukost som till mellanmål eller dessert - allt beror på humöret. Jag fyller dem med en jordgubbssylt som blir tjock med hjälp av chiafrön - superbra om man vill slippa använda en massa syltsocker ( tycker du inte om jordgubbar så ta ett annat bär). Och om du inte bryr dig om socker, så ta din favoritsylt som du redan har hemma, då blir receptet ännu enklare att slänga ihop.
 
 
Veganska havrerutor med jordgubbs-chiasylt
(6 havrerutor)
 
Jordgubbs-chiasylt
250 g färska jordgubbar 
1 msk agave
1 msk chiafrön
 
Bas
1 msk chiafrön
3 msk vatten 
1/3 dl kokosolja, smält
1/3 dl agave 
2 ½ dl (glutenfria) havregryn
1/2 dl (glutenfritt) havremjöl
1 dl mandelmjöl 
½ tsk bakpulver
½ tsk flingsalt
½ tsk vaniljpulver
½ tsk malen kardemumma
 
1.
Värm ugnen till 180°C.
 
2.
Chiasylten: Dela jordgubbarna i mindre bitear och värm upp dem i en liten kastrull, på medelvärme. Låt det koka upp, och sänk sedan värmen så att det får sjuda (utan lock) i cirka 10-15 minuter. Rör och mosa jordgubbarna litegrann med en träslev. Ta bort från värmen och rör i agave och chiafrön. Låt svalna helt - sylten tjocknar medan den svalnar.
 
3.
Till basen: Mixa ihop chiafröna och vattnet i en liten skål, vänta i 15 minuter, tills det blivit en gelé (ett så kallat chiaägg).
 
4.
I en större skål rör du ihop smält kokosolja och agave. När chiaägget är klart, rör du i det också.
 
5.
I en annan skål rör du ihop havregryn, havremjöl (mixade havregryn), mandelmjöl, bakpulver, salt, vaniljpulver och kardemumma. Häll i de torra ingredienserna i de våta och rör tills degen går ihop.
 
6.
Spara 1 dl deg till toppen av havrerutorna.
 
7.
Tryck ut resten av degen i en form (cirka 15x15 cm), och pressa ner degen för att få den jämn och fin.
 
 
8.
När chia-sylten har tjocknat och svalnar, fördelar du den i ett jämt lager ovanpå bottnen.
 
9.
Fördela resten av degen, som du sparade över sylten, precis som en smulpaj. 
 
10.
Baka i 25-30 minuter, tills toppingen är gyllene och fast.
 
11.
Låt allt svalna, först i rumstemperatur, sedan i kyl tills den har satt sig helt och håller. Skär sedan allt i lagom stora rutor.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Vegan Strawberry oat crumble squares
(6 squares)
 
Strawberry chia jam
250 g fresh strawberries
1 tablespoons agave syrup
1 tablespoons chia seeds
 
Base
1 tablespoon chia seeds
3 tablespoons water
1/3 dl coconut oil, melted
1/3 dl agave syrup
2 ½ dl (glutenfree) oats
1/2 dl (glutenfree) oat flour
1 dl almond flour
½ teaspoon baking soda
½ teaspoon fine sea salt
½ teaspoon vanilla powder
½ teaspoon grounded cardamom
 
1.
Preheat oven to 180°C.
 
2.
For the jam: Cut the strawberries in smaller pieces and put in a sauce pan over medium heat. Bring to a boil and reduce heat to low. Simmer, uncovered, for about 10 to 15 minutes, stirring frequently, until the strawberries break down and the mixture thickens slightly. Remove from heat and stir in the agave and the chia seeds. Let cool completely - the jam will thicken as it cools down.
 
3.
For the base: In a small bowl, mix together the chia seeds and water to make a ”chia egg”. Set aside for a few minutes until thickened.
 
4.
In a large bowl, stir together the melted coconut oil and the agave syrup. When the chia egg has thickened, stir that in, too.
 
5.
In another bowl, combine rolled oats, oat flour, almond flour, baking soda, salt, vanilla and cardamom. Add the dry to the wet and stirr until the dough comes together.
 
6.
Set aside 1 dl of dough for the crumble topping.
 
7.
Spoon the remaining dough into a pan (about 15x15 cm) and press down to spread the dough out evenly, until it covers the entire base.
 
8.
When the chia jam has thickened and cooled, pour about 2 dl on top of the oat mixture and spread it out evenly.
 
9.
Crumble the remaining cup of dough over the jam layer.
 
10.
Bake uncovered for 25 to 30 minutes, until the topping is semi-firm to the touch.
 
11.
Place the pan directly on a cooling rack for 20 to 30 minutes, and then place it in the fridge until completely cool (about 30 more minutes). Slice into squares.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0