Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Arancini di Riso: italienska risottobollar fyllda med mozzarella

När det kommer till rester, tänker jag oftast som så här: gör om, gör rätt. Eller, gör rätt, är kanske till att ta i, men vad jag menar är följande. Istället för att värma upp dina tråkiga rester i micron - något som vi alla vet är lika med en middag som är exakt noll procent rolig - så försök komma på sätt att förädla och förvandla resterna. Kalla macaroner kanske blir en gratäng. Ungsbakade rotfrukter kan lätt bli en soppa. Och risotto, det kan bli det här: arancini.
 
Det är nästan så att jag tycker att arancini är godare än själva risotton, så jag gör med glädje alldeles för mycket risotto för att säkra mig en dos till mina arancini dagen därpå. Det handlar alltså om risottobollar, som fylls med valfri fyllning - i mitt fall mozzarella - och sedan paneras innan de friteras. Herre Gud. Risotto, ost och fritering - ja, ni hör ju att denna rätt har alla rätta element för att bli magisk.
 
Om ni aldrig haft möjligheten att testa på Arancini på Siclien, där de sägs komma ifrån, så misströsta inte - här får ni mitt recept så att ni kan göra dem där hemma. Buon Appetito!
 
 
Arancini di riso - risottobollar fyllda med ost
(4-5 bollar)
1 portion kall risotto
25 g mozzarella
¾ dl bovetemjöl
1 ägg
¾ dl panko
½ dl solrosolja
Salt och peppar
 
Avokadokräm
½ avokado
Citronsaft, några droppar
½ msk olivolja
Salt och peppar
Persilja
 
1.
Dela mozzarellan i mozzarellan i mindre bitar.
 
2.
Ta en del risotto i handen och pressa ihop den en boll, lite större än en golfboll. Platta ut den, lägg en bit mozzarella i mitten och tryck ihop den igen. Upprepa tills allt ris är använt.
 
3.
Vänd bollarna i mjöl, sedan ägg (kryddat med salt och peppar) och sist panko.
 
4.
Värm upp solrosolja i en panna. Stek/halvfritera bollarna runt om tills alla sidor är gyllene. Låt sedan rinna av på ett hushållspapper.
 
5.
Mixa avokado, citronsaft, olivolja, salt och peppar till en slät kräm. Lägg upp på en tallrik. Toppa med dina arancini och avsluta med hackad persilja.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Arancini di riso - risotto balls stuffed with mozzarella
(4-5 risotto balls)
1 portion of left over risotto
25 g mozzarella
¾ dl buckwheat flour
1 egg
¾ dl panko breadcrumbs
½ sunflower oil
Salt and pepper
 
Avocado crème
½ avocado
Lemon juice, a few drops
½ tablespoon olive oil
Salt and pepepr
Parsley
 
1.
Cut the mozzarella in smaller pieces.
 
2.
Put som risotto in you hand and squeeze it to a ball, a bit bigger than a golf ball. Press i flat, put a piece of mozzarella in the middle and push it back together to form a ball. Repeat until all rice is used.
 
3.
Roll the balls in buckwheat flour, then egg (that you have seasoned with salt and pepper), and then panko.
 
4.
Heat up some sunflour oil in a pan and fry/deep-fry the balls until they are golden all around. Put on a kitchen towel to let the excess oil drip off.
 
5.
Mix avocado, lemon juice, olive oil, salt and pepper to a smooth crème. Put on a plate and top with the arancini. Finish with some parsley.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0