Vegansk "Pulled Pork" på Aubergine
Jag älskar när det går att förvanda klassiker till veganska eller vegetariska alternativ - utan att för den delen tappa smakerna. Precis så är det i detta fall, där jag förvandlade en aubergine till något som liknar helt vanlig pulled pork. Det är klart att konsistensen är lite annorlunda - det går ju inte att helt och hållet förvänta sig totala kopior - men alltså, jag blev verkligen positivt överraskad.
Det tar lite tid då auberginen ska bakas i lite olika omgångar, så detta kanske är mer ett helgprojekt (om du inte är som jag och arbetar hemifrån - då har man turen att kunna vänta på auberginen i ugnen, medan man sitter och skriver på datorn... en fördel). Dock går det snabbare än om du skulle göra vanlig pulled pork.
Har ni några tips på hur man kan göra vego-alternativ av klassiker? Hör av er! Jag har även gjort en vegansk ragù i dagarna - recept på den kommer inom kort.
Vegansk Pulled Pork på Aubergine
(2 portioner)
1 mellanstor aubergine
1 tsk kummin
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk rökt flingsalt
2 tsk farinsocker
1 tsk peppar
1 dl BBQ- sås
4-6 mini-hamburgarbröd
Sallad, mosad avokado och granatäppelkärnor till servering.
1.
Värm ugnen till 200 grader.
2.
Placera auberginen på en plåt och pricka den med en gaffel runt om hela. Baka den i 40-50 minuter, eller tills skalet är rynkigt. Ta ur från ugnen och sänk värmen till 100 grader.
3.
Lägg auberginen i en skål och täck med plast eller en tallrik. Låt den svala och svettas i 15-20 minuter, tills skalet är lätt att dra av, och den är tillräckligt kall att hantera. Ta bort stjälken och skalet, och dra liksom långa stripor av auberginen.
4.
Blanda kummin, paprika, salt, socker och peppar i en liten skål innan du strör det över auberginen. Sprid sedan ut den på en plåt igen och baka i 30 minuter, tills auberginen börjar torka något. Under tiden gör du din favorit BBQ-sås. Mitt recept hittar ni i kommentarerna på denna bild.
5.
Höj temperaturen till 180 grader. Häll BBQ-såsen över auberginen och rör om så att alla delar täcks. Baka i 15 minuter, tills såsen är absorberad av auberginen.
6.
Servera auberginen i små hamburgerbröd, med sallad, mosad avokado och granatäpple - eller annat du tycker är gott!
*** ENGLISH RECIPE ***
Pulled Eggplant Sliders
(2 servings)
1 medium sized eggplant
1 tsp cumin seeds
1 tsp smoked paprika
1 tsp smoked salt
2 tsp brown sugar
1 teaspoon pepper
1 dl BBQ-sauce
4-6 mini buns
Green leaves, mashed avocado & pomegranate seeds
1.
Preheat the oven to 200 degrees C.
2.
Place the eggplant on a baking sheet and prick all over with a fork. Bake for 40-50 minutes, or until the skin is wrinkled. Reduce the oven temperature to 100 degrees C.
3.
Transfer the eggplant to a large bowl and cover. Let cool and sweat for 15-20 minutes, until the skin peels off easily, and it’s cool enough to handle. Trim the stems from the eggplant and remove the skin completely. Tear the eggplant flesh into thin strips and set aside.
4.
In a small bowl, combine the cumin, smoked paprika, smoked salt, brown sugar and pepper and mix well. Add the eggplant strips to a non-stick baking sheet and sprinkle with the spice mix. Mix well. Bake for 30 minutes, until the ends of the eggplant strips start to dry out. In the meanwhile, make your favourite BBQ-sauce.
5.
Increase the oven temperature to 180 degrees C. Pour the barbecue sauce over the eggplant and toss well to coat. Bake for 15 minutes more, until the sauce is absorbed by the eggplant.
6.
Serve the eggplant in mini buns with mashed avocado, green leaves and pomegranate seeds.
Kommentarer
Trackback