Sötpotatis- och ingefärsbiffar med quinoasallad och pestokräm
Jakten på den perfekta vegoburgaren är - för mig - en ständigt pågående jakt. Ibland är det svårt att få till smak och konsistens precis så som jag vill ha dem... det måste finnas ett tuggmotstånd och så ska de smaka mer än bara mosade bönor.
De här biffarna blev superbra! De är fulla av smak från sötpotatis, ingefära och citron, och dessutom får de ett crunch av sesamfröna i smeten. Idag serverade jag dem till en quinoasallad - men jag har en biff över, och den ska jag baka ett bröd till i dagarna så att jag kan äta upp den som hamburgare. Snacka om goda rester - längtar redan!
Sötpotatis- och ingefärsbiffar med quinoasallad och pestokräm
(2 portioner)
250 g sötpotatis
1 dl kikärtor
1 msk tahini
1 msk olivolja
1 citron
1 tumbit ingefära
1 msk Maizena
3 msk sesamfrön
Salt, peppar, örtsalt
Olivolja till stekning
3-4 msk pesto
1-2 tsk majonäs
2 nävar ruccola
1 dl kokt quinoa
Valnötter
1.
Skala sötpotatisen och riv den på den grova sidan på ett rivjärn. Lägg i en bunke.
2.
Mixa kikärtor, tahini, olivolja, cest från en halv citron, salt och peppar till en hummus och häll över i bunken med sötpotatis.
3.
Riv resten av citroncesten samt ingefära och häll ner i bunken tillsammans med Maizena, sesamfrön, salt, peppar och örtsalt. Knåda ihop till en deg och låt stå i 15 minuter.
4.
Forma biffar (jag gjorde två stora, men du kan även göra 4 små) och stek i olivolja tills de blivit gyllene på båda sidor.
5.
Blanda pesto med majonäs för att få en krämig sås. Blanda ruccola med quinoa.
6.
Lägg upp quinoasalladen, följt av en biff på en tallrik. Toppa med pestokrämen och avsluta med att strö över några valnötter.
*** ENGLISH RECIPE ***
(2 servings)
250 g sweet potatoes
1 dl chickpeas
1 tablespoon tahini
1 tablespoon of olive oil
1 lemon
1 thumb piece of ginger
1 tablespoon Maizena
3 tablespoons sesame seeds
Salt, pepper, herb salt
Olive oil for frying
3-4 tablespoons pesto
1-2 teaspoons mayonnaise
100 g of arugula
1 dl cooked quinoa
Walnuts
1.
Peel the sweet potatoes and grate it on the coarse side of a grater. Put in a bowl.
2.
Mix chickpeas, tahini, olive oil, cest from half a lemon, salt and pepper to a hummus and pour into the bowl with the sweet potatoes.
3.
Grate the rest of the lemon zest and ginger and put in the bowl together with Maizena, sesame seeds, salt, pepper and herb salt. Knead to a dough and leave for 15 minutes.
4.
Form patties (I did two large, but you can also make 4 small ones) and fry them in olive oil until they become golden on both sides.
5.
Mix the pesto with mayonnaise to get a creamy sauce. Mix the ruccola with the quinoa.
6.
Add the quinoa salad, followed by a pattie onto a plate. Top with the pesto cream and finish with some walnuts
Kommentarer
Trackback