Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Arancini di riso - risottobollar fyllda med ost

Jag gjorde ju svamprisotto häromdagen - om du missade det, så hittar du det receptet här. Jag gjorde en extraportion, och eftersom det alltid är trevligare att förädla sina rester, än att bara värma upp dem, så bestämde jag mig idag för att göra arancini
 
Namnet arancini kommer från det italienska ordet för apelsin, arancia, för slutresultatet påminner just om en liten gyllene apelsin. Vad det faktiskt är, är risottobollar som oftast är fyllda med något - det kan vara allt från ragù, till ost, till skinka, till choklad (om du gör en sötare version) - innan de friteras och avnjuts som snabbmat.
 
Det finns mer eller mindre traditionella versioner av arancini, och jag vågar inte alls kalla min version traditionell eftersom jag då troligen får hela sicilianska matmaffian efter mig. Däremot vågar jag kalla mina arancini fantastiskt goda! Jag fyllde min överblivna svamprisotto med mozzarella som smälte och blev underbar under friteringen. Och så serverade jag dem till en superlätt - och supergod - avokadokräm.
 
Enjoy!
 
 
Arancini di riso - risottobollar fyllda med ost
(4-5 bollar)
1 portion kall risotto
25 g mozzarella
¾ dl bovetemjöl
1 ägg
¾ dl panko
½ dl solrosolja
Salt och peppar
 
½ avokado
Citronsaft, några droppar
½ msk olivolja
Salt och peppar
Persilja
 
1.
Dela mozzarellan i mozzarellan i mindre bitar. 
 
2.
Ta en del risotto i handen och pressa ihop den en boll, lite större än en golfboll. Platta ut den, lägg en bit mozzarella i mitten och tryck ihop den igen. Upprepa tills allt ris är använt.
 
3.
Vänd bollarna i mjöl, sedan ägg (kryddat med salt och peppar) och sist panko.
 
4.
Värm upp solrosolja i en panna. Stek/halvfritera bollarna runt om tills alla sidor är gyllene. Låt sedan rinna av på ett hushållspapper.
 
5.
Mixa avokado, citronsaft, olivolja, salt och peppar till en slät kräm. Lägg upp på en tallrik. Toppa med dina arancini och avsluta med hackad persilja.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Arancini di riso - risotto balls stuffed with mozzarella
(4-5 risotto balls)
1 portion of left over risotto
25 g mozzarella
¾ dl buckwheat flour
1 egg
¾ dl panko breadcrumbs
½ sunflower oil
Salt and pepper
 
½ avocado
Lemon juice, a few drops
½ tablespoon olive oil
Salt and pepepr
Parsley
 
1.
Cut the mozzarella in smaller pieces.
 
2.
Put som risotto in you hand and squeeze it to a ball, a bit bigger than a golf ball. Press i flat, put a piece of mozzarella in the middle and push it back together to form a ball. Repeat until all rice is used.
 
3.
Roll the balls in buckwheat flour, then egg (that you have seasoned with salt and pepper), and then panko. 
 
4.
Heat up some sunflour oil in a pan and fry/deep-fry the balls until they are golden all around. Put on a kitchen towel to let the excess oil drip off.
 
5.
Mix avocado, lemon juice, olive oil, salt and pepper to a smooth crème. Put on a plate and top with the arancini. Finish with some parsley.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0