Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Ossobuco

Det är mycket italienskt på bloggen nu. Italiensk kladdkaka med olivolja. Risotto alla milanese. Arancini. Och det vore väl trist att sluta där, så jag fortsätter min italienska fest lite längre. Faktum är att häromdagen då jag gjorde min saffransrisotto så var det bara halva rätten. Ni vet att man i Italien delar upp middagen i primi piatti och secondi piatti. Primi består oftast av pasta eller risotto, medan secondi oftast är en köttbit av något slag vilken serveras med contorni vilket oftast är grönsaker. Dock är det så att det finns några rätter som kallas piatti unici där primo och secondo serveras tillsammans. Ossobuco con risotto alla milanese är just en sådan rätt. Ossobuco betyder bokstavligen ben (osso) med hål (buco) och det refererar kalvlägget som man använder till denna rätt. Kalvlägget kokas länge och märgen blir så pass mjukt att man kan äta det direkt från hålet i benet.
 
 
Orginalreceptet, vilket jag valde att följa, innehåller ingen tomatsås även om många kockar idag adderar detta till såsen. Dock serveras det som oftast med gremolata (en blandning av persilja, vitlök och citronskal) samt med saffransrisotto eller polenta.
 
 
Ossobuco
(2 port)
2 kalvlägg
1 msk olivolja
1 gul lök
2 msk vetemjöl
1 ½ dl vitt vin
5-7 dl köttbuljong
Salt&peppar
 
1 näve bladpersilja
½ citron, skalet
1 vitlöksklyfta
 
Risotto alla milanese
 
1.
Värm olivoljan i en kastrull. Finhacka löken. Stek den långsamt mjuk i olivolja, det borde ta cirka 15 minuter.
 
2.
Förbered under tiden kalvläggen genom att klippa upp membranet som omger dem så att de inte krymplar ihop sig under tillagningen. Mjöla sedan kalvläggen på båda sidorna. 
 
3.
Lägg ner kalvläggen i kastrullen och stek dem på båda sidor så att de får en yta. Om kastrullen är för liten så går det bra att steka kalvläggen i en separat stekpanna för att sedan lägga ner dem i kastrullen tillsammans med löken.
 
4.
Tillsätt vinet och låt det koka ner. Tillsätt sedan tillräckligt med buljong så att det täcker kalvläggen. Sänk värmen till låg, sätt på ett lock och låt koka i minst 1 ½ timme. Tillsätt eventuellt mer buljong under tiden om det behövs.
 
5.
Hacka persiljan och blanda den med rivet citronskal och riven vitlök. Tillsätt detta till kalvlägget när det återstår fem minuter cirka. Spara lite till dekorering.
 
6.
Servera med saffransrisotto, polenta eller potatismos.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0