Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Sushi på blomkålsris och rödbeta

Jag borde kanske döpa om den här bloggen till Blomkålsbloggen, för det känns som jag skriver blomkålsrecept minst en gång i veckan. Är det inte pizza på blomkålsbotten, så är det blomkålssallad, blomkålsbiff eller stekt blomkålsris. Eller som nu, sushi på blomkålsris. Det är ju helt fantastiskt hur mycket man kan förändra en grönsak med lite fantasti och kreativitet. Men nej, bloggen får fortfarande heta Citroncest, det låter trevligare tycker jag!
 
Blomkålsris kan man göra på många olika sätt. Det går snabbt och är enkelt och fungerar toppen som substitut till vanligt ris i många olika rätter. Och det är ju bra, eftersom blomkål har många fler näringsämnen, mindre kalorier och fler vitaminter än vanligt vitt ris. Och det innebär också att man kan äta dubbelt så mycket sushi än normalt sätt. Tummen upp med andra ord!
 
Att göra egen sushi på blomkålsris är inte svårt allt. Man måste bara blanda riset med något som binder ihop det så att det blir sådär kletigt som sushiris är. Det kan man göra exempelvis med ricotta eller turkisk yoghurt. Faktum är att jag testade båda varianter idag - endast för att ricottan tog slut - och resultatet blev lika bra. Så ta det ni har hemma (men skippa vaniljyoghurten... eller förresten, det kanske blir gott som blomkåls-risifrutti. Nä glöm det, någonstans får man nog sätta punkt). 
 
 
Jag delade upp mitt blomkålsris i två delar idag, och rev ner rödbeta i den ena som ni kan se på bilden. Ser det inte superhärligt ut? Vilken fantastisk färg - det gjorde det ännu roligare att äta upp min lunch! Ni kan såklart rulla in precis vad ni vill i er sushi, men eftersom det är #vegetariskmåndag idag så skippade jag fisken och höll mig till frukt och grönsaker - morot, mango, avokado, rättika och rödbeta för att vara exakt. Mumsigt!
 
Sushi på blomkålsris och rödbeta
(2 rullar - 16 bitar)
 
500 g blomkål
1 liten kokt rödbeta
2-3 msk ricotta
3-4 msk yoghurt
Salt/peppar
 
1 morot
¼ avokado
½ rödbeta
En bit mango
En bit rättika (eller picklad om du har hemmagjord)
 
2 noriblad
 
Till servering
Soja
Sesamfrön
Wasabi
 
 
1.
Koka upp vatten i en kastrull. Riv blomkålen på den grova delen på ett rivjärn och lägg i en bunke. Slå över det kokande vattnet och låt stå och dra 3-4 minuter. Häll sedan av i ett durkslag, skölj med kallt vatten och pressa ut så mycket vatten du kan. Häll upp på en tunn diskhandduk och pressa ut ytterligare vatten. Dela upp riset i två delar (två femtedelar respektive tre femtedelar - ungefär - den ena ska alltså vara lite mindre). 
 
2.
Riv rödbetan på den fina delen av rivgärnet. Pressa ut så mycket saft som möjligt och lägg sedan i skålen med den mindre delen blomkålsris. 
 
3.
Blanda ner ricotta i rödbetsriset och yoghurt i det naturella blomkålsriset. Riset ska bli kletigt, inte rinnigt, anpassa mängden ricotta/yoghurt efter det. Salta och peppra.
 
4.
Skär alla grönsaker i tunna stavar, så kallat julienne på fint köksspråk.
 
5.
Ta ett noriblad och lägg på en sushimatta (om ni inte har det så funkar det bra med aluminiumfolie eller bakplåtspapper). Täck nästan hela bladet med en av rissorterna, men lämna en tom kant på ca 1 ½ cm på toppen. Lägg på grönsakerna i tunna lager bredvid varandra och rulla sedan ihop sushin med hjälp av mattan. Tryck relativt hårt, det ska bli en tight rulle.
 
6.
Dela varje rulle i 8 delar - en vass kniv är att rekommendera för att det ska bli fina kanter.
 
7.
Servera med soja strösslat med sesamfrön och wasabi.

Kommentarer
Postat av: Noriz

Du upphör aldrig att förvåna (och imponera!) med din kreativitet!

Svar: <3 <3 <3
Louise Laurenius

2016-02-08 @ 19:52:26
Postat av: Kai

Kul med varianter :) Man ska respektera rötterna, men inte vara rädd för det nya :)

2016-02-10 @ 20:07:01
URL: http://tabehodai.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0