Galette med ärtkräm, sötpotatis och purjolök (glutenfri och vegansk)
Jag insåg när jag tittade genom min receptbank, att jag har gjort en mängd olika varianter av galetter sedan jag började skriva Citroncest. Det är både söta versioner, som den här glutenfria galetten med hasselnötskräm och rabarber och den här pumpapajgaletten med kanderade valnötter, och salta versioner som den här glutenfria galetten med parmesankräm och zucchini och den här svartkålsgaletten med getostkräm och valnötter (som för övrigt passar perfekt på årets julbord som alternativ till grönkålspajen).
Vad jag däremot aldrig tidigare gjort, är en vegansk variant. Men eftersom jag numera lagar mer och mer vegansk mat (av den simpla anledningen att det är gott, spännande, nytt och kul att experimenter med) så kände jag att idag är dagen kommen. Jag bytte därför ut ägget i degen mot ett chia-ägg, och ersatte smöret med kokosolja. Degen blev perfekt. Krispig och smakrik. Dessutom valde jag att använda en blandning av hasselnötsmjöl, bovetemjöl och sesamfrön - så galetten är både vegansk och glutenfri (det gäller både skal och fyllning). Heja!
Galette med ärtkräm, sötpotatis och purjolök (glutenfri och vegansk)
(1 liten galette)
2 tsk chiafrön + 6 tsk vatten
½ dl hasselnötsmjöl
½ dl bovetemjöl
½ dl sesamfrön
Salt och peppar
20 g kokosolja i fast form
Ärtkräm
1 ½ dl frysta ärtor, tinade
½ dl cashewnötter, blötlagda
1 msk näringsjäst
4-5 droppar sesmolja
½ lime, skal och juice
Salt och peppar
Övrigt
Bakad sötpotatis i kuber
Skivad, stekt purjolök
Långrostade tomater
Persilja
Tahinisås
1.
Rör ut chiafröna i vattnet. Låt stå i cirka 15 minuter tills det blivit en gelé.
2.
Blanda hasselnötsmjöl, bovetemjöl och sesamfrön med en nypa salt och peppar. Lägg till kokosoljan (i fast form) och nyp ihop med mjölblandningen till en gryning massa. Blanda ner chia-gelén och tryck ihop till en deg.
3.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en cirkel, cirka 2 mm tjock. Lägg degen på något platt och sätt in i kylen minst en halvtimme - men den kan stå ännu längre (tills du ska använda den - kom bara ihåg att ta fram den 15 minuter innan så att den mjukar till sig lite och lättare går att vika).
4.
Mixa ihop alla ingredienser till ärtkrämen och bred ut den ovanpå degen, men lämna cirka 2-3 cm kant. Toppa ärtkrämen med sötpotatis och purjolök och vik sedan över kanterna för att hålla inne fyllningen.
5.
Baka i 25-30 minuter i en ugn värmd till 200 grader C.
6.
Ta ut från ugnen, släng på några långrostade tomater, lite färsk persilja och ringla över tahinisås (som jag gör av lika delar tahini och vatten, samt lite citronjuice och en nypa salt).
*** ENGLISH RECIPE ***
Savory galette with a green peas cream, sweet potatos and leeks (gluten free and vegan)
(1 small galette)
2 teaspoons chia seeds + 6 teaspoons water
½ dl hazelnut flour
½ dl buckwheat flour
½ dl sesame seeds
Salt and pepper
20 g coconut oil
Green peas cream
1 ½ dl frozen peas, thawed
½ dl cashews, soaked
1 tablespoon nutritional yeast
4-5 dropps sesame oil
½ lime, zest and juice
Salt and pepper
Topping
Baked sweet potato cut in cubes
Sliced, fried leeks
Slow roasted tomatoes
Parsley
Tahini dressing
1.
Mix the chia seeds with the water and let sit for about 15 minutes (until a jelly is formed).
2.
Mix hazelnut flout, buckwheat flour and sesame seeds with a pinch of salt and pepper. Add the coconut oil (solid form) and pinch everything to form a coarse dough. Add the chia jelly to combine.
3.
Roll out the dough in between two baking sheets, to form a circla about 2 mm thick. Put the circle on something flat and put it in the freidge for at least 30 minutes. It keeps in the fridge for a longer time, just remember to let it sit in room temperature for 15 minutes before you have to finish your galette - otherwise it's to stiff to fold.
4.
Mix all the ingredients for the green peas cream and add it ontop of the crust, but leave an edge about 2-3 cm wide. Top the cream with sweet potatos and leek, then fold over the edges to secure the filling.
5.
Bake for 25-30 minutes in an oven pre heated to 200 degrees C.
6.
Remove the galette from the oven and add on some slow roasted tomatoes, some fresh parsley and drizzle some tahini dressing (I make mine with equal parts tahini and water, some lemon juice and salt to taste).
Kommentarer
Trackback