Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Glutenfri svårtkålsgalette med getostkräm och valnötter

December och jul betyder kåltider. Grönkål, rödkål och brunkål vart vi än vänder oss. Och inte är det något fel med det - kål är ju så himla gott! Men nu ska jag introducera er för ännu en färg på kålen, nämligen svartkål. Ja, så heter den i alla fall på italienska (Cavolo Nero), men på svenska är jag nästan hundra procent säker på att den översätts till Toscansk kål - så nu vet ni vad ni ska leta efter i butikerna.
 
Jag såg hela två grönkålspajer med chèvre och valnötter på social media idag - så jag kände att det var läge för mig att inspireras. Men eftersom jag inte äter gluten, så valde jag att vända mig till min glutenfria galettebotten istället - den är så bra! Blir perfekt krispig och med bara några få ändringar fungerar den lika bra till söta pajer - det kommer ni snart att få se om ni följer Citroncest på Instagram
 
Japp, har inte mer att säga än så. Testa att introducera denna galetten på julbordet så blir både vegetarianer och glutenallergiker glada. Och alla andra för den delen.
 
 
Glutenfri svårtkålsgalette med getostkräm och valnötter
(1 liten galette)
1 tsk chiafrön + 3 tsk vatten
½ dl mandelmjöl
½ dl majsmjöl
½ dl sesamfrön
Salt och peppar
25 g smör
 
1 äggula
30 g getost
1 msk ricotta
1 dl riven parmesan
½ citron, endast skal
Salt och peppar
 
1 msk olivolja
150 g svartkål/Toscansk kål
1 liten rödlök
 
Getost och valnötter till topping
 
1.
Rör ut chiafröna i vattnet. Låt stå i cirka 15 minuter tills det blivit en gelé.
 
2.
Blanda mandelmjöl, majsmjöl och sesamfrön med en nypa salt och peppar efter smak. Tärna smöret och nyp ihop med mjölblandningen till en gryning massa. Blanda ner chia-gelén och tryck ihop till en deg.
 
3.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en cirkel, cirka 2 mm tjock. Lägg degen på något platt och sätt in i kylen minst en halvtimme - men den kan stå ännu längre (tills du ska använda den - kom bara ihåg att ta fram den 15 minuter innan så att den mjukar till sig lite och lättare går att vika).
 
4.
Värm upp olivolja i en stekpanna. Skiva rödlöken och stek mjuk över låg/medel-värme. Ta bort stjälken från svartkålen och riv den sedan i större bitar. Förväll kålen några minuter i pannan tillsammans med löken.
 
5.
Blanda ihop äggula, getost, ricoota, parmesan, citroncest samt salt och peppar till en kräm. Lägg på galette-skalet men lämna en kant på cirka 3 cm runt om.
 
6.
Lägg på lök- och kålblandningen på getostkrämen och vik sedan försiktigt in kanterna på galetten. Det behöver inte vara perfekt - det ska vara rustikt. 
 
7.
Toppa kålen med lite mer getost och valnötter och grädda sedan i ugn - cirka 30 minuter på 200 grader. Håll koll - krämen ska hinna sätta sig och getosten ska få lite färg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0