Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Glutenfri galette med rabarber, hasselnötskräm och apelsin

Jag är hemma på besök hos mina föräldrar i Skåne, och när jag är här, då drar jag fördel av att rabarbern växer som ogräs i deras trädgård. Det har blivit allt från rabarbercurd, till rabarbercheesecake till rabarbersaft genom åren - och denna gång blev det en inte-så-traditionell rabarberpaj. 
 
Jag gjorde pajen i form av en galette - och jag måste säga att jag älskar den här pajdegen. Jag gör den på mandelmjöl, bovetemjöl och sesamfrön, och binder ihop den med chiaägg, så den är smaskigt glutenfri och krispig på en och samma gång. Sedan fyller jag den med en fyllning som består av både färskost, yoghurt och ägg - mixade till en härlig massa med hasslnötter och kryddor som kanel och kardemumma. Rabarben marinerar jag i socker och apelsinsaft innan den läggs på pajen. En massa smaker, som fungerar strålande tillsammans. 
 
Det som är bra med pajdegen, är att den fungerar till så mycket. Jag har gjort samma botten till en äppelpaj, och när fikonen kommer, då kan jag garantera er, att jag kommer göra en version med fikon och chèvre - ta bara bort sockret från pajdegen, och den kan användas i saltare versioner. Perfekt!
 
 
Glutenfri galette med rabarber, hasselnötskräm och apelsin
(1 galette, ca 6-8 portioner)

Pajskalet
2 msk chiafrön
6 msk vatten
1 ½ dl mandelmjöl
1 dl bovetemjöl
1 dl sesamfrön
2 tsk strösocker
1 nypa salt
50 g smör

Raberberna
10 rabarber (cirka)
1 apelsin, skal och saft
½ dl socker
 
Fyllningen
1 ½ dl hasselnötter
2 msk strösocker
½ tsk kanel
½ tsk kardemumma
1 nypa salt
1 äggula
½ dl philadelphia
½ dl turkisk yoghurt

Servering
Glass & kolasås
 
1.
Blanda chiafrön med vatten i en skål och låt stå i 15 minuter ungefär, tills det blivit en gelé. Blanda mandelmjöl, bovetemjöl, sesamfrön, socker och salt i en bunke. Skär smöret i små kuber och arbeta in det i mjölblandningen med fingrarna, tills det blivit lite som grov sand eller grus. Blanda ner chiagelén och rör om tills degen går ihop.
 
2.
Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut till en cirkel som är cirka 2-4 mm tjock. Lägg på en plåt och sätt in i kylskåpet i 30 minuter.
 
3.
Skölj rabarbern och ta av blast och rot. Dela dem i 8-10 cm lång stänger vilka du sedan delar på hälften på längden. Blanda rivet apelsinskap, pressad apelsinsaft och socker i en bunke och lägg ner rabarbern. Rör om och låt rabarbern stå och marinera i minst 20 minuter.
 
4.
Släng ner hasselnötterna i en matberedare tillsammans med sockret. Mixa till ett fint mjöl. Häll över i en bunke och smaksätt med kanel, kardemumma och salt. Rör ner äggula, philadelphia och turkisk yoghurt och blanda till en smet.
 
5.
Ta fram pajskalet från kylen och låt stå i rumstemperatur i 15 minuter, så att du lättare kan vika den utan att den går sönder. Bred ut fyllningen på skalet men lämna en kant på cirka 2-3 cm. Lägg rabarberna i ett fint mönster på fyllningen. Vik över kanten över fyllningen och rabarberna. Strö över lite strösocker på kanterna.
 
6.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 30-35 minuter, tills pajskalet fått fin färg.
 
7.
Servera med vaniljglass och hemmagjord kolasås
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Glutenfree galette with rhubarb, hazelnut cream and orange
(1 galette, about 6-8 servings)
 
Pie Crust
2 tablespoons of chia seeds
6 tablespoons of water
1 ½ dl almond flour
1 dl buckwheat flour
1 dl sesame seeds
2 teaspoon of caster sugar
1 pinch of salt
50 g butter
 
Rhubarbs
10 rhubarbs (approximately)
1 orange, peel and juice
½ dl caster sugar
 
Filling
1 ½ dl hazelnuts with peel
2 tablespoons of caster sugar
½ teaspoon of cinnamon
½ teaspoon cardamom
1 pinch of salt
1 egg yolk
½ dl cream cheese
½ dl Turkish or Greek yogurt
 
To serve
Ice cream and caramel sauce  
 
1.
Mix the chia seeds with the water and leave for 15 minutes until it has become a jelly. Mix almond flour, buckwheat flour, sesame seeds, sugar and salt in a bowl. Cut the butter into small cubes and work it into the flour mixture with your fingers until it becomes a bit like coarse sand. Add the chia gel and stir until the dough comes together.
 
2.
Place the dough between two baking sheets and by using a rolling pin, roll it out to a circle that is approximately 2-4 mm thick. Add to an oven tin and put in the refrigerator for 30 minutes.
 
3.
Rinse the rhubarb and remove blast and root. Divide them into 8-10 cm long rods which you then split in half lenghtwise. Mix fine grated organe zest, squeezed orange juice and sugar in a bowl and add the rhubarbs. Stir and let the rhubarb sit and marinate for at least 20 minutes.
 
4.
Put the hazelnuts in a food processor together with the sugar. Mix it to a fine flour. Pour the flour into a bowl and flavor with cinnamon, cardamom and salt. Stir in egg yolk, cream cheese and Turkish yoghurt and mix into a batter.
 
5.
Remove the pie crust from the refrigerator and allow to sit at room temperature for 15 minutes, so you can fold it more easily without breaking it. Spread the filling on the crust, but leave an edge of approximately 2-3 cm. Put the rhubarb in a nice pattern on top of the filling. Fold the edge over the filling and the rhubarb. Sprinkle some sugar on the crust.
 
6.
Bake in the middle of the oven at 200 degrees C for 30-35 minutes, until the crust gets a nice color.
 
7.
Serve with vanilla ice cream and homemade caramell sauce

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0