Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Glutenfria piroger med svampfyllning

Piroger. Det finns en mängd olika typer och sorter. Karelska piroger från Finland. Pirozhki från Ukraina. Pirsoki från Grekland. Degar gjorda av potatis, mjöl eller majs. Öppna, stängda, kokta, bakade. Fyllda med köttfärs eller kål. Grönsaker eller fisk. Eller efterrättspiroger fyllda med frukt, bär och choklad. Oändliga möjigheter med andra ord.
 
När jag igår bestämde mig för att göra piroger föll beslutet på att försöka mig på att skapa några glutenfria varianter. Jag har skafferiet fyllt med mandelmjöl, kikärtsmjöl, kokosmjöl och majsmjöl, så det kändes inte mer än rätt att utnyttja vad jag redan hade hemma. Degen blev över förväntan! Krispig efter tillagning. Lite svårarbetad då den blev något fuktigare än en vanlig vetemjölsdeg skulle blivit. Men det löste jag genom att mjöla ett dubbelvikt bakplåtspapper och kavla ut degen mellan det. 
 
Fyllningen går ju som sagt att variera i oändlighet. Ta det ni har hemma i kylen. Jag älskar svampfyllningar, så jag baserade min fyllning på chaminjoner och deras bästa vänner, lök, vitlök och citron. Och så slänge jag i lite påläggskalkon som jag hade hemma, och kryddade med massa oregano. Alltså. Mums.
 
 
Glutenfria piroger med svampfyllning
(4 stycken)
2 dl mandelmjöl
1 dl kikärtsmjöl
½ dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 msk olivolja
2 ägg
1 nypa salt
Timjan
 
200 g champinjoner
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
½ citron, skalet
100 g kalkon
½ dl Turkisk yoghurt
1 msk oregano
Några droppar Tabasco
Salt & Peppar
Olivolja till stekning
 
1.
Blanda alla torra ingredienser till degen i en bunke. Knäck i ett ägg i taget. Blanda. Häll i olivoljan. Krydda. Rör om väl. Sätt sedan in degen i kylen i cirka en halvtimme.
 
2.
Grovhacka löken, och skiva champinjonerna fint. Stek dem tillsammans med finhackad vitlök i olivolja i en stekpanna. När vattnet lämnat champinjonerna, krydda med rivet citronskal, oregano, och tabasco. Grovhacka kalkonen och vänd ner i röran. Bind ihop allt med turkisk yoghurt. Smaka av med salt och peppar.
 
3.
Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i fyra delar. Rulla till bollar och platta ut. Mjöla ett dubbelvikt bakplåtspapper och lägg den utplattade bollen mellan de båda papperna. Kavla ut, men inte för tunt, då blir det svårt att arbeta med den utan att den spricker. 
 
4.
Lägg en fjärdedel av fyllningen på nedre halvan av degen. Vik över den andra halvan, och knip ihop kanterna. Pensla med ägg eller mjölk för att få en mer gyllene yta. Grädda i ugn i cirka 15 minuter.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0