Bakad vitkål med äggkräm
Alltså, det här med att baka vitkål i ungen är ju en sak (salt, peppar, smör, in i ugnen och baka tills mjuk). Men det jag vill fokusera på i detta recept, är äggkrämen som jag serverar till. Den må inte se mycket ut till världen, men herre, det var den godaste överraskning jag varit med om.
Krämen vispas snabbt ihop på spisen. Nyckelordet är just vispas för om du inte vispar, kommer det bli äggröra. Äggröra är ju också gott såklart, men inte när man väntar sig något annat. Så: vispa, det är mitt enda tips.
Vad som skiljer min äggkräm från många andra, är att jag smaksätter den med misopasta - en chock eller hur? Känns som att jag överanvänder misopasta nu för tiden, men det är ju så gott! Ni kan självklart göra äggkräm med en mängd andra smaksättningar, men lova mig att ni testar min. Okej? Tack o hej!
Äggkräm
2 äggulor
½ dl grekisk yoghurt
2 msk valfri mjölk
2 tsk misopasta
½ lime, saften
Salt & peppar
15 g smör
1.
Häll alla ingredienser, förutom smöret, i en liten kastrull och värm upp medan du konstant vispar.
2.
Ta bort kastrullenf rån värmen när krämen tjocknat. Häll i smöret och rör om tills det blivit en homogen kräm.
Egg Cream
2 egg yolks
½ dl Greek yoghurt
2 tbsp milk
2 tsp miso paste
½ lime, the juice
Salt & pepper
15 g butter
1.
Add all ingredients but the butter una small sauce pan. Heat up whilst whisking constantly.
2.
Remove from heat when the cream has thickened. Add the butter and whisk to combine.
Arancini di Riso: italienska risottobollar fyllda med mozzarella
När det kommer till rester, tänker jag oftast som så här: gör om, gör rätt. Eller, gör rätt, är kanske till att ta i, men vad jag menar är följande. Istället för att värma upp dina tråkiga rester i micron - något som vi alla vet är lika med en middag som är exakt noll procent rolig - så försök komma på sätt att förädla och förvandla resterna. Kalla macaroner kanske blir en gratäng. Ungsbakade rotfrukter kan lätt bli en soppa. Och risotto, det kan bli det här: arancini.
Det är nästan så att jag tycker att arancini är godare än själva risotton, så jag gör med glädje alldeles för mycket risotto för att säkra mig en dos till mina arancini dagen därpå. Det handlar alltså om risottobollar, som fylls med valfri fyllning - i mitt fall mozzarella - och sedan paneras innan de friteras. Herre Gud. Risotto, ost och fritering - ja, ni hör ju att denna rätt har alla rätta element för att bli magisk.
Om ni aldrig haft möjligheten att testa på Arancini på Siclien, där de sägs komma ifrån, så misströsta inte - här får ni mitt recept så att ni kan göra dem där hemma. Buon Appetito!
Arancini di riso - risottobollar fyllda med ost
(4-5 bollar)
1 portion kall risotto
25 g mozzarella
¾ dl bovetemjöl
1 ägg
¾ dl panko
½ dl solrosolja
Salt och peppar
Avokadokräm
½ avokado
Citronsaft, några droppar
½ msk olivolja
Salt och peppar
Persilja
1.
Dela mozzarellan i mozzarellan i mindre bitar.
2.
Ta en del risotto i handen och pressa ihop den en boll, lite större än en golfboll. Platta ut den, lägg en bit mozzarella i mitten och tryck ihop den igen. Upprepa tills allt ris är använt.
3.
Vänd bollarna i mjöl, sedan ägg (kryddat med salt och peppar) och sist panko.
4.
Värm upp solrosolja i en panna. Stek/halvfritera bollarna runt om tills alla sidor är gyllene. Låt sedan rinna av på ett hushållspapper.
5.
Mixa avokado, citronsaft, olivolja, salt och peppar till en slät kräm. Lägg upp på en tallrik. Toppa med dina arancini och avsluta med hackad persilja.
*** ENGLISH RECIPE ***
Arancini di riso - risotto balls stuffed with mozzarella
(4-5 risotto balls)
1 portion of left over risotto
25 g mozzarella
¾ dl buckwheat flour
1 egg
¾ dl panko breadcrumbs
½ sunflower oil
Salt and pepper
Avocado crème
½ avocado
Lemon juice, a few drops
½ tablespoon olive oil
Salt and pepepr
Parsley
1.
Cut the mozzarella in smaller pieces.
2.
Put som risotto in you hand and squeeze it to a ball, a bit bigger than a golf ball. Press i flat, put a piece of mozzarella in the middle and push it back together to form a ball. Repeat until all rice is used.
3.
Roll the balls in buckwheat flour, then egg (that you have seasoned with salt and pepper), and then panko.
4.
Heat up some sunflour oil in a pan and fry/deep-fry the balls until they are golden all around. Put on a kitchen towel to let the excess oil drip off.
5.
Mix avocado, lemon juice, olive oil, salt and pepper to a smooth crème. Put on a plate and top with the arancini. Finish with some parsley.
Steamed buns (#baobuns) med BBQ-glaserad tempeh & misohummus
De här bröden tar sin lilla tid att göra - eller de är egentligen rätt snabba att svänga ihop - men då de ska jäsa i två omgångar, är det ingenting för den som inte har något tålamod. Dock kan jag garantera, att det är väl värt väntan, för dessa ångade bullar - bao buns - är verkligen så goda.
Äter du dem ute på restaurang, är det inte ovanligt att de fylls med pork belly, tonfisk eller något annat långkok. Men när jag gör dem hemma, föredrar jag att använda mig av tofu eller tampeh - båda fungerar utmärkt som fyllning, och dessutom kan du ge dem massor av extra smak genom att koka en egen BBQ-glaze. Och, en sak till: väljer du tofu eller tempeh som fyllning, är dessa helt vaganska! Heja!
Vad fyller du helst dina bao buns med?
Steamed buns (#baobuns) med BBQ-glaserad tempeh & misohummus
(8 bröd)
12 g jäst
1 dl ljummet vatten
¼ dl rapsolja
1 msk socker
½ tsk salt
2 ½ dl vetemjöl
1 krm bakpulver
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 tumbit ingefära
½ dl ketchup
½ dl agavesirap
1 msk soja
½ citron, juicen
½ tsk Srirachasås
Salt/peppar/paprikapulver
200 g tempeh
2 dl hummus + 1 msk miso
Bladspenat
Avokado
Sesamfrön
1.
BUNS, steg 1
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan rapsolja, socker och salt. Blanda ut bakpulvret i vetemjölet och häll sedan ner i degvätskan. Knåda degen med en elvisp med degkrokar/i en matberedare/för hands i cirka 10 minuter - tills degen blir slät och glansig. Lägg i en bunke, täck med en handduk och låt jäsa till dubbel storlek (cirka 60 minuter).
2.
Grovhacka löken, finhacka vitlöken och riv ingefäran. Stek allt i olivolja tills löken börjar bli lite genomskinlig. Häll sedan ner ketchup, agavesirap (eller vanlig honung/sirap om du inte bryr dig om att receptet ska vara veganskt), soja, citronsaft, Srirachasås samt salt, peppar och paprikapulver. Låt såsen koka ner över medelvärme tills den blir klibbig.
3.
BUNS, steg 2
Dela degen i 8 lika stora bitar. Kavla ut varje bit till en aval längd, cirka 15-20 cm. Pensla ovansidan med lite olja, och vik sedan längden på mitten. Lägg på ett smörpapper. Upprepa med alla degbitar och låt sedan jäsa ytterligare en gång, i cirka 45-60 minuter.
4.
BUNS, steg 3
Hetta upp vatten i en kastrull och sätt din bambulåda ovanpå. Har du ingen bambulåda, kan du göra som jag gjorde: Häll vatten i botten på en kastrull. Knykla ihop 3-4 stora bollar av aluminiumfolie (stora nog att gå över vattenytan). Ställ en tallrik som tåler värme på bollarna (se till att den är lite mindre än kastrullens diameter så att ångan stiger längs sidorna). Lägg sedan så många buns som får plats på tallriken (med smörpappret under) och sätt på ett lock på kastrullen. Ånga bröden i 6-7 minuter. Låt sedan svalna.
5.
Dela tempehn i bitar, cirka 2x7 cm. Krydda dem med salt, peppar och paprikapulver. Stek i olivolja på båda sidor. När de börjar få lite yta häller du på BBQ-såsen och låter den klibba fast sig på tempehn.
6.
Gör din favorit-hummus (eller köp färdig). Blanda ner 1 msk misopasta.
7.
Fyll bröden med alla dina tillbehör och avsluta med sesamfrön
*** ENGLISH RECIPE ***
Steamed buns (#baobuns) with BBQ-glazed tempeh & miso hummus
(8 buns)
12 g fresh yeast
1 dl lukewarm water
¼ dl rapeseed oil
1 tablespoon sugar
½ teaspoon salt
2 ½ dl flour
½ teaspoon baking powder
1 yellow onion
1 clove of garlic
1 tablespoon olive oil
1 thumb piece ginger
½ dl ketchup
½ dl agave
1 tablespoon soy sauce
½ lemon, the juice
½ teaspoon Sriracha sauce
Salt/pepper/paprika powder
200 g tempeh
2 dl hummus + 1 tbsp miso
Baby spinach leaves
Avocado
Sesame seeds
1.
BUNS, step 1
Desolve the yeast in the water and then add rapeseed oil, sugar and salt. Mix the flour and the baking powder in a seperate bowl, then add it to the yeast mixture. Kneed the dough for about ten minutes - until it's smooth and shiny. Put in a bowl, cover witha kitchen towel and let rise until it has doubled in size (about 60 minutes).
2.
Coarsly chop the onions, finely chop the garlic, grate the ginger. Fry everything in olive oil until the onions become translucent. Add ketchup, agave, soy sauce, lemon juice, Sriracha and spices and let it reduce over medium heat until it beomes sticky.
3.
BUNS, step 2
Divide the dough into 8 equal sized pieces. Roll out every piece, to an oval shape about 15-20 cm long. Brush the top with some olive oil and then fold it in half. Put the bun on a piece of parchement paper. Repeat with all dough pieces and then let rise under the kitchen towel again, this time for about 45-60 minutes.
4.
BUNS, step 3
Heat water in a sauce pan and put you bamboo steamer ontop. Add as many buns that will fit in the bamboo steamer (with the parchemnt paper underneith) and put on the lid. Steam the buns for 6-7 minutes, then let cool.
5.
Cut the tempeh in pieces, circa 2x7 cm. Season with salt, pepper and paprika powder. Fry in olive oil on both sides. When they've started to get some color, add the BBQ-glaze and let it stick to the tempeh.
6.
Make your favorite hummus recipe (or buy one already done from the supermarket). Add a tablespoon of miso in it.
7.
Serve the bao buns with all your fillings. Finish off with some sesame seeds.