Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Tofubowl med kalla risnudlar, jordnötssås och krämig avokado

Värmen i Milano är ihärdig, och min önskan om att endast äta kall mat består. Därför gjorde jag idag en #tofubowl till lunch. Det passade utmärkt, för tofun hade jag stekt igår, så den var redan kall i kylen. Och risnudlarna sköljde jag i kallt vatten när de var klara - inga konstigheter. Så egentligen är det här bara en kall nudelsallad. Kalla den, vad ni kalla den vill, huvudsaken är att ni testar. Jordnötssåsen är så sjukt god till det här. Hade jag haft något kvar av min vietnamesiska fiskolja som jag köpte i Mũi Né så hade jag använt den istället för vitvinsvinäger, men denna gång fick vinägern stå för syran...
 
Det bästa av allt?
Well, förrutom smaken så är det att rätten är både glutenfri och vegansk! Heja!
 
 
Tofubowl med kalla risnudlar, jordnötssås och krämig avokado
(1 portion)
80 g risnudlar
5 dl vatten + 1 tsk salt
50 g tofu
Salt/peppar/paprikapulver
1 msk olivolja
1 tsk (glutenfri) soja
 
2 msk jordnötssmör, osockrat
1 tsk sesamolja
1 tsk (glutenfri) soja
½ tsk vitvinsvinäger
1-2 msk olivolja
Salt/peppar
 
Persilja
½ avokado
3 soltorkade tomater
Sesamfrön
 
1.
Lägg risnudlarna i en bunka. Koka upp vatten och salt. Slå vattnet över nudlarna och låt stå i 6-8 minuter, tills de är al dente. Skölj av i kallt vatten i en sil. Lägg tillbaka i bunken.
 
2.
Krydda tofun rikligt med salt, peppar och paprikapulver. Dela den i tärningar. Stek i olivolja, ca 5 minuter. Avsluta med att hälla i sojan i pannan och låt den karamelliseras/avdunstra.
 
3.
Blanda alla ingredienser till jordnötssåsen i en skål. Slå sedan den över risnudlarna och blanda väl så att alla nudlar täcks.
 
4.
Hacka valfri mängd persilja och vänd ner i risnudlarna. Skiva avokadon. Vill du göra en blomma så visar jag hur man gör här.
 
5.
Lägg upp risnudlar i en skål. Toppa med tofu, soltorkade tomater, avokado och sesamfrön.
 
Buon appetito!
 
 

Sommartallrik!

Ibland har man ingen lust alls att laga mat. Eller så har man redan lagat så mycket mat att kylen behöver tömmas på rester. Eller, så är det helt enkelt så att man inte kan bestämma sig för vad man vill äta - och då är det helt enkelt bara till att ge sig hän sina önskningar och fylla en tallrik med precis det man känner för. Precis så gjorde jag häromdagen. Lite hummus, lite spenat. Lite picklad rödlök och hyvlade grönsaker. Lite rökt lax och så en mascarponekräm med citron och gräslök. En helt perfekt sommartallrik i min mening. Vilka är era favoriter?
 
Lite av allt möjligt.

Nicecream i melonskål med hallon och fikon

Är inte det här en vacker syn så säg? Egentligen är det ju bara en form av fruktsallad bestående av melon, banan, hallon och fikon, men tänk vilken skillnad det kan göra att mixa bananen till glass och använda melonen som skål! Världens smarrigaste frukost, och härligt läskande i sommarvärmen. Och enkelt är det också - så enkelt att det knappt behövs ett recept. Det enda ni gör är att halvera en liten melon (välj den ni tycker är godast) och gröp ur kärnorna. Mixa sedan en fryst banan med några mortlade kardemummakärnor till en glass. Fyll melonen med glassen och toppa med hallon, fikon, mynta och rostade kokosflakes. Ta-da! 
 
Ett tips från coachen: skär av en liten bit av melonens underdel så står den stabilt...

Matvideo: sockerfri körsbärssylt med chiafrön

Vad äter ni till frukost idag? Om ni inte redan har ätit upp söndagsfrukosten, så kommer här ett tips i form av min senaste video för Chef in Camicia.
 
Sylt är oftast full av socker, men inte min version. Den är gjord av bara tre ingredienser: körsbär, honung och chiafrön. Inget raffinerat socker så långt ögat kan nå. Det är så bra med chiafrön, för de gör att vätskan blir mer geléig när den svalnar, vilket gör att syltsockret inte behövs. Hela receptet på chiasylten hittar ni skriftligt här. Och självklart kan ni byta ut körsbären mot precis vilken frukt eller vilka bär ni vill!
 
I videon serverar jag sylten med en blandning av mascarpone och kokosmjölk, samt granola (ja, jag vet att det står hasselnöter i videon, men det ser vi alla att det inte är... med det sagt, tror jag inte alls att det skulle vara fel att servera med hasselnötter - ni gör precis som ni själv vill). Chiasylten passar också utmärt till gröt, t.ex. den här bakade, eller varför inte på sommartårtan eller inrullad i pannkakorna?
 

Gazpacho Verde med hyvlad gurka och krämig burrata

När det är så varmt som det är i Milano just nu, har jag absolut ingen lust att äta saker som kommer hett ut från ugnen eller stekpannan. Att äta kall mat är ytterligare ett sätt att kyla ner sig, och det är en chans jag inte låter gå förbi. Dock kan det vara svårt att få just kall mat att smaka gott, för många av smakerna i maten vi lagar utvecklas ju av värme. Men då är det här ett ypperligt, och fantastiskt smakfullt, alternativ. Röd gazpacho kanske ni redan känner till, men det är är dess gröna syssling. Istället för tomat, är basen i denna kalla soppa gurka, spenat och basilika. Tre ingredienser som ger den vackraste gröna färg ni någonsin skådat i en tallrik.
 
Det som dock tar den här gazpachon till högre höjder är burratan som jag serverar den med. Jag fullkomligt älskar burrata - som lättast kan beskrivas som mozzarella på steroider... Den är så krämig och len och gojjig - och alldeles, alldeles underbar. Den kostar lite mer än mozzarella, och är kanske lite svårare att få tag på hemma i Sverige, men jag lovar er att det är värt både tid och pengar!

 
Gazpacho Verde med hyvlad gurka och krämig burrata
(2 portioner)
1 gurka
70 g babyspenat
30 g basilika
1 tsk bitvinsvinäger
2 tsk soja
½ tsk sesamolja
2 msk olivolja
½-1 dl vatten (beroende på hur vattnig gurkan är)
1 liten vitlöksklyfta
½ lime, cest och saft
1 tsk torkad timjan
½ tsk paprikapulver
1 liten nypa socker
Salt & peppar
 
150 g burrata
Gurka att hyvla
 
Sesamfrön, gräslök och olivolja till serveringen
 
1.
Grovhacka gurkan och mixa den tillsammans med alla övriga ingredienser till gazpachon. Smaka till sist av med salt och peppar. Häll den genom en sil så att endast en slät, grön, härlig vätska återstår. Sätt in i kylen och låt bli kall, minst en timme.
 
2.
Hyvla en gurka med en potatisskalare. 
 
3.
Lägg en näve av den hyvlade gurkan i en djup tallrik. Lägg burratan ovanpå gurkan. Häll på gazpachon. Toppa med sesamfrön och hackad gräslök. Ringla över lite olivolja.
 
Buon Appetito!

Sötpotatistoast på 3 olika vis

Visste ni att man kan rosta sötpotatis i en brödrost? Det är sant! Är det inte en fantastisk idé? Jag såg någon göra det i en video, och kände mig direkt manad att prova. Det är ju det perfekta glutenfria alternativet till en macka! Sötpotatis kan man toppa med precis vad man vill - det är alltså lika varierbart som en vanlig brödskiva. Jag tycker att sötpotatis och avokado är de bästa av vänner, så de fick samsas på två av mina mackor. På den tredje gjorde jag en lite sötare variant, av ricotta, fikon, honung och hasselnötter! Mumma! Testa det här, och berätta vad ni tycker.
 
Och yes - har ni ingen brödrost, så går det lika bra att rosta sötpotatisen som vanligt - i ugnen.
 
 
Sötpotatistoast på 3 olika vis
1 sötpotatis
(1 msk olivolja)
 
½ avokado
½ citron
salt & peppar
15 g fetaost
1 msk granatäppelkärnor
 
1 ägg
1 msk hackad gräslök
 
2 msk ricotta
1 fikon
5-7 hackade hasselnötter
1 tsk honung
 
1.
Tvätta potatisen, och skiva i 1 cm tjocka skivor. Stoppa ner dem i brödrosten och rosta det antal gånger som krävs för att sötpotatisen ska bli klar. Alternativt, sätt ugnen på 220 grader, lägg sötpotatisen på en plåt, ringla med olivolja och baka i ugn i ca 25 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
 
2.
Mosa avokadon, pressa över citron, salta och peppra. 
 
3.
Pochera ägget. (Här är tips på hur du gör).
 
4.
Toppa en sötpotatis med hälften av avokadon, fetaost och granatäppelkärnor. Nästa med resten av avokadon, det pocherade ägget och gräslök. Och den sista med ricotta, skivat fikon, hasselnötter och honung.
 
Buon appetito!

Quinoasallad med anka, björnbär och rostade edamame

Som matbloggare är kylen alltid full av rester. Det blir ju så eftersom man hela tiden vill testa nya maträtter och arbeta med nya ingredienser. Men ibland ofta måste kylen tömmas, och de där resterna måste ätas upp. Jag har tidigare nämnt att bästa sättet att göra rester roliga, är att göra om dem, inte bara värma upp dem - för mikrad mat kan vara det värsta som finns. Försök istället komma på en annan rätt du kan göra av resterna. En omelett är ett hett tips, i den kan du slänga ner många olika ingredienser. Nästa tips är det här: quinoasallad. Jag älskar quinoa! Den är glutenfri och dessutom rik på både protein och fiber. Och så passar den till nästan allt.
 
Denna gång gjorde jag mig av med ankresterna och björnbärsreduktionen från detta recept. I samma sallad slängde jag också ner björnbär, spenat, fetaost och rostade edamamebönor. Och så toppade jag med en ros gjord av rödbeta. Inte helt fel för att vara rester...
 

Bakade havregrynsmuffins med banan och björnbär

Ibland har man kanske inte tid att sätta sig ner och äta frukost. Det händer inte mig särskilt ofta, i och för sig, för jag prioriterar alltid att hinna med dagens första mål. Men då och då, när jag är på resande fot till exempel, behöver jag en frukost som går att slänga ner i väskan - och nu har jag uppfunnit världens bästa to-go-frulle. Kolla bara in dessa glutenfria och sockerfria bakade havregrynsmuffins, fyllda med mumsiga björnbär! De blev riktigt bra, och är fyllda av smak från kryddor som kardemumma, vanilj, kanel och ingefära. En mogen banan gör dem lagom, naturligt, söta, i övrigt är där inget socker i smeten. En perfekt start på dagen, helt enkelt. 
 
* For English recipe, see bottom of post *
 
 
Bakade havregrynsmuffins med banan och björnbär
(4 stycken)
1 mogen banan
2 ½ dl (glutenfria) havregryn
1 ägg (eller ett chiaägg*)
1 tsk vaniljpulver
½ tsk bakpulver
½ tsk kanel
½ tsk ingefära (pulver)
4 kardemummakärnor, mortlade
80 g björnbär
 
* För att göra ett chiaägg blandar du 1 msk chiafrön med 3 msk vatten. Låt stå i 10 minuter tills det bildats en gelé. Detta "ägg" fungerar sedan som ett vanligt ägg (dvs binder smeten), men är helt veganskt!
 
1.
Sätt ugnen på 220 grader
 
2.
Mosa bananen och lägg i en bunke. Blanda ner alla övriga ingredienser utom björnbären. Rör om. Dela björnbären på hälften om de är stora. Vänd försiktigt ner tre fjärdedelar av bären, spara resten till toppingen.
 
3.
Fördela smeten i fyra muffinsformar. Toppa med resten av björnbären. 
 
4.
Grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter.
 
5.
Servera med färska bär. Ringla eventuellt över lite honung eller jordnötssmör - om du vill vara lite extravagant, det behövs egentligen inte.
 
Buon appetito e buona giornata!
 
English version
1 ripe banana
1 cup (glutenfree) rolled oats
1 egg (or one chia egg* for vegan option)
1 tsp vanilla powder
½ tsp baking powder
½ tsp cinnamon
½ tsp grounded ginger
4 cardamom seeds, peeled and grinded
80 g blackberries
 
* mix 1 tbsp chia seeds with 3 tbsp water. Let sit until gel forms, then use as a normal egg to bind batter.
 
Pre heat the oven to 220 degrees C (425 degrees F). Mash the banana with a fork, put in a bowl. Stir in all additional ingredients, exept for the blackberries. Gently fold in the blackberries, but save some for the topping. Divide the batter into 4 cupcake forms. Top with remaining blackberries. Bake in oven, about 20 minutes. 

Lax- och äppeltartar med fetaost och gräslök. Serverad med råraka

Det enda jag tänker på när jag ser den här bilden är när jag skulle trixa och stapla min Biff Rydberg på höjden i Mästerkocken-tävlingarna i Gävle. Den gången gick det så där. Med bara några få minuter till godo rasade tornet och jag fick börja om från början. P a n i k. Men jag löste det. Någorlunda i alla fall.
 
Den här gången var det dock inte några större bekymmer att stampla min lax- och äppeltartar på höjden. Det är ju så, att när det inte betyder något - och du inte har någon tidspress - då går det oftast bättre. Det här är en väldigt simpel tartar, med bara några få ingredienser. Men det behövs oftast inte mer än så, om du väljer rätt ingredienser vill säga. Jag serverade tartaren på en råraka - till en början för att jag ville bli mätt, men det visade sig vara ett väldigt bra komplement till laxen.
 
 
Lax- och äppeltartar med fetaost och gräslök. Serverad med råraka
(1 portion)
70 g lax
½ äpple
½ lime, saft och cest
20 g fetaost
Gräslök
Salt & peppar
 
2 potatisar
2 msk smör
Salt & peppar
 
1.
Skala och riv potatisen på rivjärnets grova sida. Pressa ut så mycket vätska som möjigt. Smält smöret i en stekpanna. Lägg ner potatisen i pannan och forma till en råraka. Stek gyllene på båda sidor. Salta och peppra.
 
2.
Skär laxen i minre kuber. Skala öpplet och skär i mindre bitar. Riv limecestet fint. Pressa limesaften över äpplet för att hindra det från att bli brunt. Smula fetaosten och finhacka gräslöken.
 
3.
Lägg rårakan på en tallrik. Sätt en cylinderform på rårakan och börja stapla lager av lax-äpple-feta-limecest-gräslök. Salta och peppra. Upprepa ytterligare en gång. Se till att det är tight staplat så att det inte faller när du tar bort ringen.
 
4.
Toppa med gräslök. Ät - och ja, tartaren kommer att rasa så fort du sticker kniven i den (med andra ord: det är inte så vikitgt om du lyckas med det eller inte...) 

Ny matvideo: Sushi på blomkålsris

Idag är det #köttfrimåndag! Härligt tycker jag, och egentligen inget konstigt efterso jag oftast har #köttfritisdag, #köttfrionsdag, #köttfritorsdag och... ja, ni fattar grejen. Jag älskar kött. Men jag äter det ytterst sällan. För grönsaker är också gott. Och nyttigt. Fullt med vitaminer som gör mig (och dig!) glad. Här kommer min senaste video för Chef in Camicia. Denna gången gjorde jag sushi på blomkålsris. Supergott. Och lätt att göra. Och så går det snabbt också. Ni ser hur jag gör i videon, men om ni vill ha exakt recept, så kan ni kolla in det här receptet. Eller så kan ni kolla in det här receptet där jag gör sushi på quinoa. Allt funkar... nästa allt i alla fall!

Titta en massa gånger nu, så vi når 50 000 views! 

Anka med björnbärsreduktion, stekt potatis, spenat, färska fikon, körsbärskompott & pinjenötter

Anka alltså! Vilken grej! Precis som förra gången jag lagade anka, så har jag återigen insett att jag äter alldeles för lite av denna varan. För det är ju extremt gott. Och faktiskt inte särskilt svårt att tillaga. En sak att komma ihåg är, att trots att anka är en fågel, så ska köttet inte genomstekas som kyckling, ankan ska ätas rosa precis som en vanlig köttbit - då är den som saftigast och godast. Jag lagar alltid (okej, "alltid" känns som en överdrift då jag har tillagat anka två gånger i livet...) min anka endast i stekpannan. Och det har fungerat bra. Men vill ni kan ni använda termometer och låte den gå klart i ugnen...
 
Detta recept kom egentligen bara till av en händelse. Det var anka på offerta i affären igår. Och så hade jag varit på marknaden dess förinnan och inhandlat färska fikon och björnbär. I skåpet hade jag några pinjenötter och som icke-ätare av gluten är kylen nu som oftast full av potatis som substitut till pasta och bröd. Så ja, det blev en kombination av det som fanns hemma. Och det blev helt magiskt! Känner lite att jag skulle kunna ställa upp i Sveriges Mästerkock en gång till med denna rätten. Hehe. Vem vet, det kanske rent av blir av...
 
 
Anka med björnbärsreduktion, stekt potatis, spenat, färska fikon, körsbärskompott & pinjenötter
(2 portioner)
250 g ankbröst
2 potatisar
70 g babyspenat
3 msk körsbärskompott (recept här)
2 msk pinjenötter
1 stort fikon
1 msk olivolja
1 msk smör
Salt & peppar
 
1 msk olivolja
1 scharlottenlök
2 msk vitvinsvinäger
2 msk strösocker
100 g färska björnbär
1 bit ingefära, ca 2 cm
1 dl vatten
1 tsk grönsaksbuljong i pulver (eller ½ tärning)
1 tsk soja
Salt & peppar
 
1.
Ta ut ankan från kylen ca 30 minuter till en timme innan du ska laga den. Skåra ett rutmönster i skinnet, utan att skära i köttet. Gnid in skinnet i salt och låt stå framme tills ankan närmat sig rumstemperatur.
 
2.
Under tiden kan du göra björnbärsreduktionen. Värm upp olivolja i en mindre kastrull över låg värme. Finhacka scharlottenlöken. Stek den mjuk i oljan, utan att den tar färg. Tillsätt sedan vitvinsinäger, socker och björnbären. Låt koka långsamt tills sockret löst upp sig och björnbären blivit mjuka och släppt sin saft. TIllsätt riven ingefära, vatten, grönsaksbuljong och soja. Smaka av med salt och peppar. Höj värmen och låt koka så att vätskan reduceras ner till hälften. Sila av reduktionen i en skål, häll sedan tillbaka reduktionen i en ren kastrull. (OBS: om du inte har någon körsbärskompott kan du använda själva "resterna" från reduktionen för att ge lite mer smak och färg till tallriken - annars kan du slänga det). 
 
3.
Tillbaka till ankan. Lägg bröstet i en kall, torr stekpanna (om pannan är kall från början så får fettet lång tid på sig att smälta, och skinnet blir krispigt medan bröstet blir inte riskerar att bli torrt – ett hett tips). Sätt pannan på medelhög värme och låt ankan sakta stekas. Ös ankan med sitt eget fett under tiden. När skinnet är gyllene och krispigt vänder du ankan och låter den steka 2-3 minuter på andra sidan. Ta sedan bort från värmen och låt vila under folie i ca 10 minuter så att alla köttsafter har tid att sätta sig och göra ankan ännu godare.
 
4.
Under tiden som ankan vilar värmer du smör och olja i en stekpanna. Skär potatisarna i rektangulära bitar. Stek dem på alla sina fyra sidor tills de är genomstekta och har fått en fin yta. Salta och peppra medan de steks. Ta ur dem från pannan och släng ner spenaten så att den får steka i 2 minuter. Värm på björnbärsreduktionen.
 
5.
Skär fikonet i skivor. Skär ankan i sneda skivor. 
 
6.
Lägg upp på tallrik. Jag började med potatisen, sedan spenaten. Såg till att ankan låg lite snett på potatisen för att skapa lite höjd. Dekorera med körsbärskompotten och fikonen. Strö över pinjenötter och avsluta med björnbärsreduktion. 
 
Buon appetito!
 
http://picasion.com/
Före och efter björnbärsreduktion...

Chiapudding och overnight oats på en och samma gång

Jag är så frustrerad över att min mixer har gått sönder - mest för att det gör att jag inte kan göra min bananglass på morgonen. Eller min bovetegröt. Jag har blivit så van vid att pimpa mina frukostar att vanlig yoghurt känns tråkig att äta. Men det finns ju fler alternativ. Som chiapudding till exempel. Denna gång blandade jag ner lite havregryn i smeten, så det blev en mix av både chiapudding och overnight oats. En lyckad kombination.
 
Och så är det ju det här med rosorna. Hittills har jag gjort rosor av avokado, ananas, jordgubbar - och nu också mango. Det finns inget stop. Men det är så kul att göra, och så blir det ju så fint. Och jag tycker verkligen man ska lägga ner lite tid på att göra maten fin. Även frukosten. Och även om det bara är för en själv. 
 
 
Chiapudding med overnight oats
(1 portion)
1 ½ dl kokosmjölk
2 ½ msk chiafrön
½ dl (glutenfria) havregryn
1 knivsudd vaniljpulver
 
½ mango
Granatäppelkärnor
Pistagenötter
 
1.
Blanda kokosmjölk, chiafrön, havregryn och vaniljpulver i en burk. Låt stå i kylen 15 minuter. Blanda sedan igen. Sätt in i kylen och låt stå över natten.
 
2.
Häll upp i skål. Toppa med mango, granatäppelkärnor och pistagenötter. Om du vill lära dig hur man gör en ros av mangon, kan du titta på min video här. Det är en avokado i videon, men principen är den samma.

Glutenfritt, veganskt och supersmarrigt mellanmål!

Här kommer ett supersnabbt tips till er som söker efter ett lika snabbt mellanmål, som är gltenfritt, veganskt, mättande och fullt med energi för att ladda inför ett träningspass (exempelvis). De här äppelkakorna kan ni självfallet variera precis som ni vill, men ett tips är att använda ett nötsmör (jag använder jornötssmör för att jag älskar det helt enkelt) som bas, eller som klister. Då fastnar resten av toppingen lättare och du behöver inte kladda ner hela dig. 
 
Gör alltså så här: Skiva några skivor av ett äpple. Smeta på nötsmör. Toppa med det ni tycker är gott - i mitt fall blev det solroskärnor, jordnötter, kokosflakes, granatäppelkärnor och limecest. Ja, och några valnötter tror jag bestämt också att jag tryckte dit. Gott gottis. Nu ska jag iväg och fira en kompis som fått nytt jobb. Heja! Trevlig helg på er!
 
Alltså. Har ni sett något mer inbjudande?

Veganska "köttbullar" med zucchininudlar och pistagepesto

Ciao ragazzi! Jag har precis kommit hem från videoinspelningar på en stekhet terrass här i Milano. Alltså det var varmt - och då är det ändå inte samma extrema temperaturer här som förra året... än. Men vi var på 9:onde våningen, så kanske gjorde närheten till solen sitt... Nåväl. Jag spelade in nya receptvideos till Chef in Camicia, och ett av recepten jag gjorde skulle göra, var det här. Dock beslutade sig min n y i n k ö p t a mixer sig för att gå i sönder (vilket gör mig extremt ledsen, då mixern är något jag använder varje dag i köket), så det blev ingen video. Men. Jag provlagade receptet igår, så ni behöver en oroa er - en skriftlig version kommer här.
 
Låt inte ingredienslistan skrämma er. Det är så värt alla steg, för dessa köttfria köttbullar är så himla goda. Och mättande. De är gjorda på solroskärnor, jordnötssmör och kokosolja bland annat. Och smaksatta med gurkmeja, ingefära och lime. Veganska med andra ord - något som inte heller får skrämma er, vegansk mat är så mycket mer än salladsblad. Det här är ju ett bevis på det.
 
 
Veganska "köttbullar"
(1 portion)
5 msk solroskärnor
2 msk koksolja (rumsvarm)
2 msk osötat jordnötssmör
1 tsk chiafrön
2 krm gurkmeja
1 lime, cest samt saft från halva
2 cm ingefära
1 tsk honung
Salt och peppar
3 msk sesamfrön
Olivolja till stekning
 
1.
Mixa solroskärnorna till ett grovt mjöl i en mixer. Tillsätt övriga ingredienser (ej sesamfröna) och rör om till en deg. Låt den stå och dra i cirka 15 minuter.
 
2.
Rulla till bollar - cirka 5-6 stycken (detta är lättare att göra med lite fuktiga händer). Rulla dem sedan i sesamfrön och ställ in dem i kylskåpet 20 minuter för att få dem att stadga sig.
 
3.
Stek bollarna i lite kokosolja på medelvärme. Låt dem bli gyllene på en sida innan du vänder dem, då är de lättare att hantera.
 
Pistagepesto
1 knippe färsk persilja
1 knippe färsk basilika
½ citron (cest och saft)
½ vitlöksklyfta
30 pistagenötter
½ msk olivolja
Salt och peppar
 
1.
Grovhacka persiljan och basilikan. Cesta citronen och pressa ut saften. Finhacka vitlöksklyftan. Skala pistagenötterna.
 
2.
Mixa allting tillsammans med olivolja. Smaka av med salt och peppar efter behag.
 
Zucchininudlar
1 zucchini
 
1.
Skär remsor av zucchinin med en osthyvel. Skär remsorna i tunna skivor. Lägg i skål och häll över kokande vatten. Låt dem stå i 1 minut, häll sedan av dem.
 
2.
Blanda zucchininudlarna med pistagepeston. Servera med solrosbollarna.
 
Buon appetito!

Grattis Sverige!

Grattis på Nationaldagen alla där hemma! Idag startade jag dagen väldigt svenskt - med overnight oats toppade i precis rätt färger! Ett perfekt sätt att starta dagen, och dessutom kände jag mig lite mer hemma för en liten stund. Jag tycker vi ska bli bättre på att uppskatta Sverige, det är så lätt att fokusera på allt som inte fungerar i landet - men om ni tänker på det så är Sverige bannemig ett av de mest välfungerade länderna i världen. Flytta till Italien - eller ett annat land för den delen - i fyra år, och ni kommer inse hur mycket smidigare saker fungerar där hemma, hur mycket mer jämlikt vårt samhälle är och att det aldrig kommer finnas en tradition som är vackrare än midsommar...
 
 
Overnight oats med kokos, mango och blåbär
(1 portion)
1 dl (glutenfria) havregryn
1 dl kokosmjölk
¾ dl sojamjölk (eller valfri mjölk)
1 knivudd vaniljpulver
2 tsk chiafrön
½ banan
 
Mango
Blåbär
Kokosflakes
Hasselnötter
Bovetekärnor
 
1.
Blanda havregryn, kokosmjölk, sojamjölk, vaniljpulver och chiapulver i en burk. Rör om och sätt in i kylen över natten.
 
2.
På morgonen mosar du bananen och blandar ner i dina overnight oats. Häll sedan upp i serveringsglas.
 
3.
Toppa med valfri frukt, bär och nötter - exempelvis mango, blåbär, kokosflakes, hasselnötter och bovetekärnor.

Ny matvideo: Nyttiga - och GODA - sötpotatisnachos

Här kommer tredje videon i mitt samarbete med Chef in Camicia. Denna gång bjuder jag på riktigt goda sötpotatisnachos. De är för övrigt inte bara goda, de är också betydligt nyttigare än originalet. Toppen tycker jag! Det här är en superlätt måltid som går snabbt att slänga ihop. Testa! Receptet hittar ni i videon, men vill ni har det skriftligt så finns det även här.


Smörstekta pilgrimsmusslor med potatisstomp, parmesan- och persiljaströssel, hackade pistagenötter och granatäppelkärnor

Jag vet inte riktigt vad som hände igår, för min statistik på bloggen sköt i höjden! Är det någon som sett om något av mina inlägg blivit delat någonstans? Jag är nyfiken. Nåväl, välkomna hit, nya som gamla läsare.
 
Idag ska jag bjuda er på ett riktigt gött recept, som jag formulerade i huvudet medan jag styrde stegen till marknaden i morse. Egentligen vet jag inte alls varför, men jag fick ett plötsligt sug efter pilgrimsmusslor. Jag får alltid lust att äta sådant som jag aldrig äter. Märkligt egentligen. Men det är ju bra också - för då får jag testa att laga till nya ingredienser, och det är ju precis så man utvecklas i sin matlagning. Nu hade jag en sådan väldans tur att jag hittade färska pilgrimsmusslor i affären. Med romsäcken kvar. OCH liggandes i sitt fina skal. För en matbloggare är det jackpot - en pilgrimsmussla är ju så mycket finare om den serveras i sitt skal, än om den serveras på en vanlig tallrik. Kolla själva.
 
Alltså! Drömmen i ett snäckskal!
 
Jag valde att göra ett potatisstomp som jag smaksatte med vårlök. Det lade jag i botten på skalet. Romsäcken stekte jag i smör. Pilgrimsmusslan stektes i både olja och smör. Hög temperatur är det som gäller - och snabbt ska det gå! Allt toppades med ett strössel på parmesan, citroncest och persilja. Och hackade pistagenötter. Och granatäppelkärnor. Och lite av det brynta smöret. Lyxlunch! Minst sagt! 
 
Beräkna tre musslor per person för en lunch. Som aptitretare eller förrätt räcker 1-2 stycken per person. 
 
Smörstekta pilgrimsmusslor med potatisstomp, parmesan- och persiljaströssel, hackade pistagenötter och granatäppelkärnor
(2 portioner)
6 pilgrimsmusslor med skal och romsäck
Salt & peppar
2 msk olivolja
2 msk smör
 
6 medelstora potatisar
2 msk ricotta
2 msk smör
2 msk mjölk
1 vårlök
Salt & peppar
 
½ dl färskriven parmesan
Cest från 1 citron
2 msk finhackad persilja
 
15 pistagenötter
2 msk granatäppelkärnor
 
1.
Koka upp vatten i en kastrull. Skala potatisarna och dela dem i mindre bitar. Salta vattnet. Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet. Mosa potatisen med en ballongvisp eller liknande. Blanda ner ricotta, smör och mjölk. Blanda tills du får ett mos, det får gärna vara lite bitar kvar. Hacka vårlöken och vänd ner. Smaka av med salt och peppar.
 
2.
Avlägsna försiktigt pilgrimsmusslorna från sina skal. Skär bort romsäcken, men spara den för gud skull! Skölj pilgrimsmusslorna i kallt vatten. Rengör skalen noga. Stek romsäcken i smör på hög värme, cirka 30 sekunder på varje sida. Torka av pannan. Hetta upp olivolja. Lägg i smöret och låt det bli gyllene. Det är viktigt att pannan är varm (det är därför du behöver ha i olivolja eftersom den tåler högre värme och hindrar smöret från att brännas). Salta och peppra pilgrimsmusslorna på båda sidor. Stek snabbt, cirka 1 minut på varje sida.
 
3.
Riv parmesan och citroncest. Finhacka persiljan. Blanda. Hacka pistagenötterna.
 
4.
Lägg potatisstompet i botten på skalen. Lägg på pilgrimsmusslan och romsäcken. Strössla över parmesanblandningen. Toppa med pistagenötter och granatäppelkärnor.
 
Buon appetito!

Breakfast Bonanza Bowl

Igår hittade jag färska fikon i affären för första gången i år! Döm min lycka! Jag ä l s k a r fikon. Och jag som alltid längtar efter frukost, längtade ännu mer i natt. Frukosten idag bestod av kokosyoghurt blandat med turkisk yoghurt, toppad med fikon, en massa blåbär, honungsrostade havregryn, kokosflakes och chiafrön. Gosh! Tänk att en frukostskål kan pigga upp en så mycket på en regnig dag (nej, vi i Milano är inte lika lyckligt lottade med vädret som ni verkar vara där hemma just nu).
 
Breakfast Bonanza!

Körsbärsrisotto med basilika

Jag köpte två kilo körsbär på marknaden förra lördagen. Det var egentligen tänkt att jag skulle använda större delen av dem till några recept jag skulle spela in för Chef in Camicia. Men då det störtregnade i onsdags då vi skulle spela in, och själva inspelningsplatsen var utomhus på en terrass, så fick vi flytta på inspelningen till nästa onsdag. Inga problem egentligen. Förrutom att jag nu hade två kilo körsbär att använda upp. Efter att ha gjort ytterligare en omgång körsbärschiasylt och använt dem i åtskilliga frukostar, så kände jag idag att det var dags att komma på något nytt. Det slutade med den här, lite kontroversiella, risotton. 
 
Jag vet inte om en italienare skulle godkänna en risotto med körsbär. Fast nu när jag tänker på det är jordgubbsrisotto en grej här i Italien, så varför skulle de inte tycka om körsbärsrisotto? Det kanske också är en grej. Jag får googla och utbilda mig. Nåväl, vart var jag? Körsbärsrisotto. Jag gjorde bara som jag alltid gör när jag gör en risotto, men bytte ut lite av buljongen till mixade körsbär. Det gav risotton sin röda färg och lite syrliga smak. Väldigt gott. Testa det här om ni vill prova något nytt och annorlunda.
 
 
Körsbärsrisotto med basilika
(2 portioner)
1 l grönsaksbuljong
1-2 msk olivolja
1 gul lök
2 dl avorioris
1 ½ dl vitt, torrt vin
20-25 körsbär
1 handful basilika
1 dl färskriven parmesan
2 msk smör
Salt & peppar
 
1.
Koka upp buljongen och låt den sedan sjuda. Om du inte har egengjord grönsaksbuljong fungerar det att koka upp 1 liter vatten med 1 grönsakstärning. 
 
2.
Värm upp olivolja i en djup gryta. Finhacka löken. Låt löken mjukna i oljan, utan att ta färg.
 
3.
Tillsätt riset till löken och låt rosta några minuter. Häll på vinet och låt det koka in.
 
4.
Addera cirka 1 dl buljong i taget och låt det koka in medan du rör. Fortsätt så här tills riset kokat klart - det ska vara al dente, det vill säga ha en kärna.
 
5.
Mixa körsbären till en sås i en mixer. Addera körsbären med den sista buljongen. Rör om.
 
6.
Runda av risotton med parmesan och smör. Lägg ner finhackad basilika. Rör om. Smaka av med salt och peppar.
 
7.
Servera i en djup tallrik och dekorera med några körsbär.
 
Buon appetito!

Quinoasushi med jordnötssås

Idag är det Festa della Repubblica - Italiens nationaldag. Grattis Italien! Jag borde kanske hedra mitt nya hemland med ett recept på en italiensk pasta, en perfekt gräddad pizza, eller varför inte några smarriga bruschette... Men. Så blev inte fallet idag. Jag hade quionoa över från receptet jag gjorde igår (kolla in det här), och kände att jag ville använda upp den. Jag valde att göra en lite annorlunda sushi. Jag brukar ju göra min sushi med blomkålsris, men quinoa fungerar minst lika bra. Framförallt om den är kokt i kokosmjölk, för då behöver man inte tillsätta något annat för att den ska bli kladdig - det håller ihop ändå. Ett perfekt sätt, att använda upp kall quinoa alltså. 
 
Ni kan fylla er sushi med precis det ni vill. Men dagen till ära, valde jag ingredienser i Italiens färger: grön ruccola och zucchini, vit quinoa och röda jordgubbar. Så helt o-italiensk var jag ändå inte. Såsen är en superkrämig jordnötssås, som i alla fall jag älskar att äta till min sushi - den ger en massa extra smak och är lätt att röra ihop.
 
 
Quinoasushi med jordnötssås
(1 portion)
1 noriblad
1 dl kall quinoa, kokt i hälften kokosmjölk, hälften vatten
1 handfull ruccola
2 stänger zucchini
3 jordgubbar, skurna i mindre bitar
Salt & peppar
 
2 msk jordnötssmör
1 msk sesamolja
1 tsk soja
1 tsk vitvinsvinäger
2 msk hackade jordnötter
Salt & peppar
 
1.
Lägg noribladet med den frasiga sidan uppåt på en handduk, på en skärbräda. Täck noribladet med quinoan, i ett tunt lager. Lämna cirka 2 centimeter tomt, längst upp.
 
2.
Lägg ruccola, zucchini och jordgubbar ovanpå varandra, på rad, i nedre delen, cirka 2 centimeter från kanten. Salta och peppra. Rulla ihop makirullen med hjälp av en handduk.
 
3.
Skär av kanterna (några milimeter på varje sida). Skär sedan rullen på hälften, och fortsätt att skära på hälften tills du har fått 8 bitar.
 
4.
Blanda alla ingredienser till såsen. Häll upp i skål.
 
5.
Servera med dina finaste ätpinnar! 
 
Buon appetito! E auguri all'Italia!

Världens godaste quinoasallad

De flesta av mina måltider - som inte hamnar på bloggen - ser oftast ut så här. Eller okej, jag brukar kanske inte lägga ner lika mycket tid på uppläggningen som jag gjorde just denna gång då bilden skulle upp på social media, men poängen är att de ofta består av liknande ingredienser. Det här med sallader är ju inte så komplicerat - alla kan göra sin favoritsallad utan några större problem. Men denna gången tänkte jag ge er tre tips på hur ni får er, i detta fall, quinoasallad att bli typ världens bästa quinoasallad.
 
 
1.
Vi börjar med quionan. Följ volymerna som står på paketet, men byt ut hälften av vattnet mot kokosmjölk. Addera dessutom en grönsaksbuljongtärning och citroncest från en halv citron. Salta lite. Koka sedan enligt anvisningarna. Kokosmjölken kommer att göra quinon så himla krämig och smakfull, och jag lovar att ni kommer älska det!
 
2.
Arbeta alltid med olika texturer - det gör salladen mycket mer intressant, och hindrar den från att bara bli ett mos av olika ingredienser. Nötter är alltid ett bra alternativ. Eller att varva råa och kokta grönsaker. Denna gång ungsrostade jag kikärtor som jag sedan smaksatte med parmesan och rosmarin. De blir så himla goda. Som snacks. Exakt hur jag gör dem, kan ni läsa här.
 
3.
Slutligen är det mycket roligare att äta sallad om den är fin att titta på. Det här med att vi äter med ögonen etc etc... Jag pimpade min med en avokadoros, och nu är det ju så bra att ni kan se hur man gör precis en sådan i min intruktionsfilm som ni hittar här.

RSS 2.0