Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Salt kolapaj med björnbär och vita vinbär

Den här pajen. Oh. My. God. Om ni är ute efter en riktig belöning eller sugen på något väldigt, väldigt gott - då är det är receptet för er. Salt kola möter ett krispigt havreskal och toppas sedan med bär efter smak. Jag ska inte ta åt mig äran för receptet, jag hittade det helt enkelt på ica.se, och den enda modifiering jag har gjort är väl egentligen bara att lägga till ingefära i pajskalet och toppa med annat än de röda vinbären som föreslogs i orginalreceptet. Ja, och så valde jag att servera den med grädde utvispad med turkisk yoghurt för extra syra. Så så god, och lite räcker en lång väg - den är väldigt mättande, vilket kanske är tur, eftersom det är en hel del socker, smör och grädde i smeten. Men att unna sig, det får man göra ibland!
 
 
För övrigt var det första gången jag kokade kola. Typ. Eller det kanske jag har gjort när jag var yngre och jag och mamma bakade julgodis. Men att koka kola tillhör i alla fall inte vanligheterna i mitt hem. Men det gick bra. Det gäller bara att låta smeten få sin tid på spisen, och sedan göra kulprovet efter cirka 25 minuter för att se om den är klar - om inte är det bara att koka den lite längre. Tipset för att sedan rengöra kastrullen som du kokat kolan i är att fylla den med vatten och diskmedel och låta koka upp igen. Då rengör den nästan sig själv och du slipper riva ditt hår av förtvivlan när kolan stelnat och inte vill gå bort hur mycket du än gnuggar med diskborsten.
 
 
Salt kolapaj med björnbär och vita vinbär
(1 paj)
125 gram smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
 
3 dl vispgrädde
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ dl muscovadosocker
1 ½ tsk vaniljsocker
75 gram smör
½ tsk flingsalt
 
1 ½ dl vispgrädde
1 dl turkisk yoghurt
Bär
 
1.
Smält smöret. Blanda med socker och havregryn. Blanda mjöl med kanel och ingefära, rör sedan ner i smöret och blanda snabbt ihop till den deg.
 
2.
Tryck ut i smord form med löstagbar kant (24-26 cm i diameter). Låt skalet gå up cirka 3 centimeter upp på kanten. Ställ i kylen i en halvtimme. Grädda sedan i ugn i 10 minuter på 200 graders värme. Låt svalna.
 
3.
Koka upp grädde, sirap och muscovadosocker till en kola. Det tar cirka 25-30 minuter för den att bli rätt i konsistensen. Testa genom att droppa lite smet i ett glas med kallt vatten. Om du kan rulla smeten till en kula så är den klar. 
 
4.
Ta bort från värmen och vänd ner smör skuret i bitar samt vaniljsocker. Låt svalna helt. Häll sedan i pajskalet.
 
5.
Strö flingsalt över pajen och sätt sedan in i kylen att stelna. Minst en timme.
 
6.
Vid servering vispar ni grädde och blandar med turkiskt yoghurt. Dekorera pajen med valfria bär. Ät och njut.
 

Raw bovetegröt 2.0

Min kärlek till bovete beskrev jag i det här inlägget, så det tänker jag inte göra igen. Istället går jag direkt på nästa recept, en raw bovetegröt. Och nu så här i skrivande stund inser jag att jag tidigare skrivit om en raw bovetegröt, men denna gången ser receptet lite annorlunda ut, så jag kör. Det får bli en raw bovetegröt 2.0.
 
 
Raw bovetegröt 2.0
(1 port)
¾ dl bovetegryn
1 ½ dl kokosmjölk
½ msk psylliumfrön
½ tsk flytande honung
1 knivsudd vaniljsocker
 
Bär/Kokosflingor/nötter till toppingen
 
1.
Natten innan du vill äta din bovetegröt till frukost blandar du bovete, kokosmjölk, psylliumfrön, honung och vaniljsocker i en burk med lock. Skaka om burken och sätt i kylen. Gå och lägg dig!
 
2.
På morgonen rör du om i burken och toppar sedan med det du tycker är extra gott. Mumsfilibabba!

Ugnsbakad avokado med tomater och fetaoströra

Det här med att äta varm avokado är kanske något som inte lockar många - men jag tror helt enkelt det beror på att ni inte ens har provat. För om ni någon gång har ungsbakat en avokado kommer ni att inse att en varm avokado blir ännu krämigare än en kall avokado. Dessutom är det kul att variera tillagningssätt lite då och då. Ett tips när det kommer till ugnsbakad avokado är att ta bort kärnan och gröpa ur hålet lite extra. Knäck sedan ett ägg i hålet och baka tills ägget stelnat - et voilà, där har ni en bra frukost! Eller lunch. Eller middag.
 
Igår ugnsbakade jag både avokado och tomater. När det kommer till tomater kan man såklart ugnsbaka dem på låg temperatur i flera timmar - men om man som jag är en hungrig själ och inte har tid att vänta, så går det lika bra att göra snabbversionen - 200 grader i 30 minuter. Efter halva tiden slänger ni in avokadon med snittytan uppåt, och ja sedan löser de liksom sig själv. Under tiden blandar ni ihop fetaost med lite olivolja, gräslök samt salt och peppar. När avokadon är klar tar ni ut den och fyller hålen med fetaoströran innan ni toppar med tomaterna. Gott gott gott. Och supernyttigt!
 

Matkonst på riktigt

Det var länge sedan jag gjorde ett inlägg här som är matrelaterat - men som inte är ett recept. Så idag när jag snubblade över de här fotografierna kände jag att det var dags. För hur fina är inte de här kartorna över några av våra mest matorienterade länder?
 
Jag älskar det här konceptet med att göra matkartor och på så vis ta vara på den främsta anledningen, i alla fall i min mening, att resa och upptäcka världen. För mig är maten alltid det viktigaste när jag reser. Det är genom maten som jag lär mig om ett lands kultur. När jag kommer till en ny plats är det första jag gör att leta upp en matvarubutik och gå igenom alla gångar, hyllor och frysar för att lära mig vad och hur man äter. Ett land kan ha den finaste stranden, eller den vackraste bergstoppen, eller den mest intensiva storstaden, men utan matkulturen betyder det ingenting. För hur mycket bättre blir inte en sandstrand med en solmogen, nyskivad mango i din hand? Hur mycket mer behaglig blir inte en snöklädd bergstopp med en rykande het soppa framför dig? Hur mycket mer laddad blir inte en storstad när du äter på innekrogen nummer 1 just då? Mat är den extra kryddan i resandet. Bokstavligen talat.
 
Fotografierna är tagna av Henry Hargreaves och stylade av Caitlin Levin. Det finns fler foton, och de hittar ni här. Gå in och njut av riktig konst.
 
Tomaternas land: Italien
 
Kryddornas land: Indien 
 
Ostens land: Frankrike

Sesamflarn med mer sesam helt enkelt

För bara några dagar sedan gjorde jag ett sesamflarn till middag som blev så gott. Om det kan ni läsa här. Det blev faktiskt så gott att jag bestämde mig för att återupprepa denna middag redan i helgen som gick - men med lite modifieringar. Jag ändrade i flarn-receptet så att det nu innehåller ännu mer sesamfrön och mindre mjöl. Dessutom valde jag en ny topping grundad på en avokadohummus (jag kunde inte bestämma mig för om jag ville ha guacamole eller hummus, så det blev en kombination). Här kommer mitt pimpade sesamflarnrecept. Lika krispigt som det förra, men med mer smak av sesam. Gott!
 
 
Sesamflarn med mer sesam helt enkelt
(1 port)
15-20 gram rumstempererat smör
½ dl grahamsmjöl
1 dl sesamfrön
1 tsk fiberhusk
½ tsk salt
½ ägg
 
1 dl kokta kikärtor
½ avokado
1 vitlöksklyfta
Citronsaft och cest från ½ citron
1 msk hackad gräslök
Salt&peppar
 
En skiva kalkon
3 körsbärstomater
Fetaost
 
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
 
2.
Blanda tärnat smör med mjöl, sesamfrön och salt till en grynig massa. Tillsätt det halva ägget och knåda ihop till en deg. Lägg i kylen i cirka 10 minuter. 
 
3.
Bred ut degen med en stekspade på ett bakplåtspapper (denna deg är något lösare än den förra, så den går inte att kavla ut - om du inte har världens tålamod...). Grädda i ugnen i cirka 15 minuter.
 
4.
Under tiden mixar du alla ingredienser till avokadohummusen med en stavmixer.
 
5.
När flarnet är redo, låt svalna så länge du okar vänta, bred sedan på avokadohummus och toppa med kalkon, tomater och fetaost. Och citroncest och gräslök om du vill!

Krämig boveterisotto med avokado

Bovete, bovete, bovete. En favorit i mitt lilla hem. Grynen går att använda på så många olika sätt - råa, kokta, i söta rätter likväl som i salta. Och trots namnet är bovete inte alls släkt med vete, istället är det besläktat med rabarber. Japp, det är sant! Och så är det glutenfritt, så det är ett jättebra alternativ till alla som har känsliga magar. Även för oss som inte är glutenallergiker, bovete innehåller nämligen massa mineraler samt alla åtta essentiella aminosyror, och dessutom är det mycket mer lättsmält än vete. Alla tummar upp som finns i världen för bovete med andra ord!
 
Här kommer ett recept på en supersnabb, krämig boveterisotto. Vegetarisk och tillfredsställande. Och bra för dig.
 
 
Krämig boveterisotto med avokado
(1 port)
1 dl okokt bovete
2 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
½ msk olivolja
1 ½ msk philadelphia
½ msk jordnötssmör
15 gram fetaost
½ msk hackad gräslök
½ avokado
Parmesanost
Salt/peppar/olivolja
 
1.
Skölj av bovetet i kallt vatten i en sil. Häll sedan i en kastrull tillsammans med vatten, grönsaksbuljongtärning, olivolja och lite salt. Låt koka på medelvärme tills vattnet kokat bort. Rör om lite då och då. Det tar cirka 10 minuter.
 
2.
Blanda philadelphia, jordnötssmör, smulad fetaost och hackad gräslök till en kräm. Smaka av med salt och peppar.
 
3.
När bovetet kokat klart, rör ner krämen. Häll upp i en djup tallrik och toppa med skivad avokado och riven parmesanost. Salta, peppra och ringla över lite olivolja (eller chiliolja om du har).

Kardemummapäron med kokosyoghurt och pistagenötter

Tadaa! Här kommer ett nytt efterrätt-till-frukost-tips. Ni ska veta att doften som sprider sig i ert hem när ni ugnsbakar kardemumma- och kanelkryddade päron är helt magisk. Snabbt går det också, så även om det kanske ser lite mer komplicerat ut än den vanliga skålen fil-med-flingor, så är det faktiskt inte så. Det enda som krävs är 10-15 minuter i ugnen och under tiden blandar ni till yoghurt och hackar pistagenötter, sedan är frukosten klar! Och ja, det fungerar precis lika bra som en nyttigare efterrätt.
 
 
Kardemummapäron med kokosyoghurt och pistagenötter
(1 port)
1 päron (Kaiser)
½ dl vaniljyoghurt
1 msk kokosflingor
10 pistagenötter
Kanel
Kardemumma
Honung
 
1.
Sätt ugnen på 180 grader
 
2.
Dela päronet på hälften och gröp ur kärnhuset med en sked. Ringla lite honung över snittytan och krydda sedan med kanel och stött kardemumma. Sätt in i ugnen i 10-15 minuter - tills det blivit mjukt.
 
3.
Blanda vaniljyoghurt med kokosflingor till en lite tjockare kräm. Skala och hacka pistagenötterna.
 
4.
Ta ut päronen och fyll hålen efter kärnhuset med kokosyoghurten. Toppa med pistagenötter. 
 

Sesamflarn med gräslöksphiladelphia och tomater

Min middag igår! Den var så god. Jag bestämde mig för att experimentera i köket och det slutade med ett sesamflarn som jag toppade med philadelphia smaksatt med gräslök. Jag skivade även några tomater på toppen och strödde kapris och rivet citroncest över hela härligheten. Det blev så lyckat. Som ett mellanting av pizza och knäckebröd liksom. Toppingen går ju att variera precis efter tycke och smak - själv älskar jag gräslök. Alltså älskar. Det är den bästa kompromissen mellan gul lök och vitlök tycker jag, och går bra att äta rå utan att få varken kass andedräkt eller ont i magen.
 
 
Sesamflarn med gräslöksphiladelphia och tomater
(1 flarn)
25 gram rumstempererat smör
1 ½ dl grahamsmjöl + lite till utbakning
½ skalade sesamfrön
½ tsk salt
1 ägg
 
½ dl philadelphia
1 msk hackad gräslök
3-4 romanatomater
1-2 msk kapris
Citroncest
Salt&peppar
 
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
 
2.
Blanda tärnat smör med mjöl, sesamfrön och salt till en grynig massa. Tillsätt ägget och knåda ihop till en deg. Lägg i kylen i cirka 10 minuter. 
 
3.
Mjöla ett bakplåtspapper lite lätt och kavla ut degen till en cirka 3-4 millimeter tjock cirkel. Du behöver kanske även mjöla kavel och ovansida på flarnet om det är svårt att kavla. Nagga sedan botten och sätt in i ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna och krispa till sig på ett galler.
 
4.
Blanda philadelphia med hackad gräslök och salt och peppar. Skiva tomaterna. Bred ut philadelphiaröran på flarnet och toppa med tomater, kapris och citroncest. Toppa med ytterligare salt och peppar, samt balsamicocrème om du vill.

Bananglass

Jag har haft besök i hela fem dagar (vilken lyx!), och så mycket mat har därför inte lagats - däremot har vi ätit väldans massa god mat på olika ställen i Milano och i Cinque Terre där vi spenderade två lata dagar i solen. Jag tror jag har ökat mitt pasta-intag med 300 procent de senaste dagarna. Det är väldigt märkligt egentligen, hur jag kan bo i pasta-landet nummer ett, och ändå mer eller mindre aldrig äta denna vara. Det samma gäller pizza. Otroligt sällan. Jag behöver helt enkelt besök för att inse vad jag går miste om - för oj vad mycket god pasta det finns! 
 
Nu var det dock inte pasta jag skulle skriva om. Det var bananglass som skulle få äran att fylla detta inlägg. Bananglass är min favorit när det kommer till frukost. Det är helt fantastiskt gott, och väldigt svalkande så här mitt i sommaren. Av någon anledning har jag aldrig skrivit om det på Citroncest - jag tror det mest beror på att det är så otroligt simpelt att jag tänkt att det inte behövs någon förklaring. Men så bjöd jag Nora på denna bananglass när hon nu var och hälsade på, och hon mer eller mindre tvingade mig att publicera ett inlägg om det. Eftersom Nora är en av mina mest flitiga läsare, är hennes ord min lag. Så här kommer det. Receptet på världens bästa frulle.
 
 
Bananglass
(1 port)
1-2 bananer
 
1.
Skala bananen och skär den i skivor. Lägg i frysen över natten. På morgonen tar ni er stavmixer/blender/matberedare och mixar den frysta bananen till en glassliknande konsistens. Klart.
 
Hur enkelt?
 
Jag brukar pimpa min glass på olika sätt. Mina två favoritsmaksättningar är att mixa med lite stött kardemumma, eller att veva ner en tesked jordnötssmör. Lakritspulver funkar också. Likaså kanel. Och så glöm inte att toppa allt med massa goda bär, nötter eller kanske till och med hemmagjord granola.

Banankakor med smak av ingefära

De här kakorna kom till en dag då jag vill ha något att tugga på till mitt eftermiddagskaffe. Jag har väldigt sällan småkakor hemma (läs: aldrig), om det inte är så att jag har bakat dem själv (vilket jag alltså sällan gör, eftersom jag då också äter upp alla själv). Därför måste jag låta fantasin flöda de gånger kaksuget slår till och skafferiet gapar tomt. Eller, skafferiet är ju inte direkt tomt. Det är fyllt med mandelmjöl, kokosmjöl, havregryn, bovete och annat trevligt som lätt kan användas till att slänga ihop något gott. Och hunger och sug är bra för fantasin - det får i alla fall mig att experimentera med det jag har.
 
Av den här smeten blev det fyra stora kakor, variant mjuka, inte krispiga. Perfekta att doppa i kaffet eller toppa med choklad eller jordnötssmör om man så vill. Jag åt dem som de var och det var också smaskigt. Hälften sparade jag till frukosten dagen därpå. Alltså kakor till frukost! Älskar när kakor är så pass nyttiga att de också fungerar bra som dagens första mål (bananen och honungen står för sötningen, så inget vitt socker behövs).
 
 
Banankakor med smak av ingefära
(4 stycken)
1 dl havregryn
1 (stor) banan
½ dl kokosmjöl
1 msk honung
Kanel
Ingefära
Hasselnötter
 
1.
Mosa bananen. Blanda ner havregryn, kokosmjöl och honung. Krydda med kanel och ingefära efter smak. Rör ihop till en deg.
 
2.
Forma 4 kakor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Toppa varje kakor med några hasselnötter. Grädda på 180 grader i cirka 15-20 minuter. Låt svalna på galler.

Bruschetta med ricotta, aprikos och rosmarin

Bruschetta. Hur kan något gå fel med färskt bröd och god topping? Helt omöjligt att lyckas med en bruschetta, bara fantasin sätter gränser för hur ni kan utveckla er italienska macka. Brödet behöver förresten inte ens vara färskt - hela idén med bruschetta föddes som en fattigmansrätt för länge sedan då man ville ta vara på bröd som blivit torrt.  
 
Efter att ha sett en bild på Pinterest bestämde jag mig för att göra en bruschetta med ricotta och aprikos. Men jag pimpade upp min med rosmarin och mitt hemmagjorda jordnötssmör också. Himmel vad gott det blev!
 
 
Bruschetta med ricotta, aprikos och rosmarin
(upprepa nedanstående för det antal bruscette ni vill ha)
1 brödskiva
1-2 aprikoser
2 msk (buffalo-) ricotta
1 tsk jordnötssmör
½ tsk honung
1 kvist färsk rosmarin
Smör till stekning
Salt&peppar
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader. Släng in brödskivan på en plåt och låt den grillas. Vänd när den blivit gyllenbrun på ovansida. Upprepa.
 
2.
Dela aprikosterna i klyftor. Stek i smör och rosmarin i en stekpanna tills de blivit gyllende. Vill ni kan ni lägga till socker i detta skede och få mer karamelliserade aprikoser. 
 
3.
Blanda ricotta, jordnötssmör, honung, samt hackad rosmarin (använd den som aprikoserna tidigare stektes med). Smaka av med salt och peppar.
 
4.
Bred ricottan på brödet. Toppa med aprikoserna. Svårare än så är det inte att njuta av livet.
 
 

Burrata!

Det här är inte ett recept. Det här är ett tips. Och ni som följer tipset kommer att älska mig för att jag har introducerat er till denna gåva från osthimmeln. Tipset stavas Burrata. B u r r a t a. Som en mozzarella upphöjt till hundra. Skillnaden är, att då mozzarellan är en relativt hård färskost, beter sig burratan annorlunda. När du sticker kniven i burratan framträder ett krämigt innanmäte som, helt ärligt, gör livet värt att leva. Det är så, så gott.
 
Burrata kommer från södra Italien, från regionen Puglia. Osten ser precis ut som en boll vilken är fylld med grädde och strimlade bitar av mozzarella. Dessa strimlade bitar kallas stracciatella (nej, det är inte bara en glass-smak), och ibland säljs endast stracciatella i vissa butiker eller på vissa restauranger (som att bara äta mittenbiten på kanelbullen). Stracciatellan kan uppfattas som smörig, och det är just därifrån Burratan har fått sitt namn - smör heter nämligen burro på italienska.
 
Jag kan tänka mig att det kan vara rätt svårt att hitta Burrata i Sverige - eftersom den är så färsk så har den kort hållbarhet och den måste mer eller mindre distribueras direkt från leverantör till slutkonsument inom en dag. Men, om ni lyckas hitta en passionerad ostguru i Sverige som har förstått att importera Burrata, gå då och köp er en. Ni kan tacka mig för tipset sen.
 
 
Enklast är bäst. Spenat, tomater, olivolja och balsamico är allt som behövs för att göra Burratan sällskap. Lite nötter och salt och peppar och också helt okej för extra crunch och smak.

Pannbiffar med Curryhummus

Häromdagen köpte jag med mig nötfärs på väg hem från jobbet. Jag hade tänkt fylla mina glutenfria piroger med någon sorts köttfärsfyllning, men när jag väl kom hem ångrade jag mig och valde att fylla dem med svamp istället. Så köttfärsen blev liggandes i kylen i väntan på att jag skulle inspireras till att göra något med den. Men inspirationen kom aldrig. Jag väntade på att något roligt recept skulle flimra förbi - ett recept som inte var tacos, hamburgare eller köttbullar, men ett tag kändes det som att köttfärs endast var ämnat åt de tre rätterna. Utgångsdatumet för färsen började närma sig och till slut var jag helt enkelt tvungen att använda den - jag hatar nämligen att slänga mat. Beslutet föll på pannbiffar, typiskt svenskt och en bra kompromiss mellan köttbullar och hamburgare. Men eftersom jag tycker om att äta otraditionell mat så serverade jag inte mina pannbiffar med potatis, brunsås och lingon (som för övrigt inte går att få tag på här om man inte åkter till IKEA). Istället valde jag att göra en stark curryhummus och serverade mina pannbiffar på en spenatbädd. Fullträff!
 
 
Pannbiffar
(4 biffar - 2 port)
300 gram nötfärs
½ dl rismjölk (eller valfri mjölk)
½ dl ströbröd
½ gul lök
½ msk soja
½ msk fisksås
Salt&peppar
Smör till stekning
 
1.
Riv löken fint och blanda med mjölk, ströbröd, soja, fisksås och kryddor. Låt svälla i cirka 10 minuter. Blanda därefter ner färsen. Forma till fyra biffar.
 
2.
Värm en rejäl klick smör i en lagom varm stekpanna. När smöret tystnat, lägg ner pannbiffarna och stek cirka 3-4 minuter på varje sida. 
 
3.
Vill ni så kan ni sedan göra en toppredning och göra en sås av stekskyn. Blanda 1 msk mjöl med 2 msk vatten i ett glas och vispa ut alla klumpar. Häll sedan redningen i stekpannan samtidigt som ni vispar med en ballongvisp eller liknande. Volià, där har ni er sås.
 
Curryhummus
(2 port)
1 burk kikärtor
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 msk curry
Några droppar Tabasco
½ tsk honung
½ citron, saft och cest
Salt&peppar
 
1.
Häll av kikärtorna och skölj noga. Finhacka vitlöken. Blanda alla ingredienser i en skål och mixa till hummus med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Stekt tonfiskfilé på enklaste vis

När jag tänker på tonfiskfilé, går mina tankar alltid först och främst till restaurangen Don Quixote i Viareggio. För år 2009, just på den restaurangen, åt jag nämligen den godaste tonfisk jag någonsin hade ätit – och troligen också någonsin kommer att äta. Det är min benchmark-tonfisk, som jag för alltid kommer att jämföra all tonfisk jag får serverad med. Den var så anspråkslös, men tillagad till perfektion. Ackompanjerad av de enklaste av tillbehör – hasselbackspotatis och ugnsrostade körsbärstomater. När jag för bara någon vecka sedan var på blixtvisit i Viareggio för en natt tillsammans med vänner föreslog jag ett återbesök på Don Quixote – bara för att få berättat för mig att restaurangen har stängt. Vilken sorg.

Så för att hedra Don Quixote bestämde jag mig därför igår för att tillaga min egen tonfisk. Att sträva efter den perfektion jag minns från 2009 kan ju få vem som helst att få ångest, men jag kände ändå att det var värt ett försök. Och det blev bra. Över-förväntan-bra. Inte Don Quixote-bra, men bra. Det hade ju varit tråkigt att lyckas till hundra procent redan första gången, eller hur? Det här receptet är så enkelt – har ni en bra råvara behöver ni inte anstränga er särskilt mycket. Håll tillbehören enkla. Jag serverade min tonfisk med rucola, tomat och hemmagjord tapenade (och det receptet hittar ni här).

 
Stekt tonfiskfilé
(Räkna cirka 150 gram tonfisk per person)
Tonfiskfilé
Citroncest
Salt&peppar
Olja till stekning
 
1.
Krydda din tonfisk med rivet citronskal, salt och peppar - på båda sidorna.
 
2.
Värm upp olivolja i en stekpanna. Stek filén cirka 3 minuter på var sida på medelhög värme. Filén ska vara rosa i mitten när den är klar (gärna lite mer rosa än min är ovan).
 
3.
Servera med rucola, tomat och tapenade!
 
Enjoy!

Tapenade!

Att svarta oliver, persilja, vitlök, citron och ansjovis kan bli så gott när man mixar det tillsammns, kunde jag knappt tänka mig. Hemmagjord tapenade är superenkel att svänga ihop och passa utmärkt på crostini eller som tillbehör till fisken eller köttet. När ni gör den själv kan ni dessutom välja själv vilka kryddor och smaker som ska ta överhand och därmed bäst passa till er valda rätt för kvällen. Så här gjorde jag.
 
 
Tapenade
(Cirka 2 dl)
250-300 gram svarta, urkärnade, oliver
1 näve persilja
½ vitlöksklyfta
½ citron, skalet
5 ansjovisfiléer
Några droppar Tabasco
Salt&Peppar
Pistagenötter
 
1.
Grovhacka persiljan. Finhacka vitlöken. Riv citronskalet. Hacka ner ansjovisen. Mixa allting tillsammans med oliverna med en stavmixer. Smaksätt med Tabasco och salt&peppar. Toppa med pistagenötter vid servering - det ger extra crunch och sälta.

Frukostcrumble med frukt och bär

Här kommer nästa frukostdessert. Eller dessertfrukost. Fungerar åt båda håll, beroende på hur man vill se det. Det här är så enkelt, att det knappt behövs ett recept. Se det mer som ett tips. Variera frukt och bär efter smak. Variera kryddor efter smak. Gör som ni vill helt enkelt. Så här gjorde jag min crumble.
 
 
Frukostcrumble med frukt och bär
(1 port)
½ nektarin
Hallon
Björnbär
2 msk havregryn
1 tsk honung
Kanel/Kardemumma/Lakrits/Ingefära/Pepparkakskryddor (välj själv)
Turkisk yoghurt
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader
 
2.
Dela nektarinen i mindre bitar. Lägg den tillsammans med bären i en ungssäker portionsform.
 
3.
Blanda havregrynen med honung och valfri smaksättning till en crumble. Toppa bären med crumblen.
 
4.
Sätt in i ugnen i cirka 8 minuter, tills crumblen fått lagom färg och bären blivit lagom varma.
 
5.
Servera med en klick turkisk yoghurt.

Glutenfria lågkaloribullar

Här kommer ett till recept som jag har glömt skriva ner i bloggen, men ni som även följer Citroncest på Instagram har sett bilden passera förbi. Detta är glutenfria lågkaloribullar, som jag inte alls ska ta åt mig äran för, receptet har jag hittat här. Basen består av äggvita och riven zucchini, och binds ihop av fiberhusk och pofiber. Jag trodde inte det skulle bli mycket av det om jag ska bli ärlig, men min nyfiken tog över så jag var tvungen att testa. Jag öste på med en massa kryddor och la dessutom till körsbärstomater, och resultatet blev långt över förväntan. Supersmakrikt. Eftersom bullarna innehåller zucchini och tomater blir det rätt fuktigt, och jag rekommenderar er att äta upp det inom ett par dagar, annars kan jag tänka mig att det lätt kan mögla. Men å andra sidan - då varje bulle inte innehåller mer än 25 kalorier är det lätt att snabbt göra slut på dem.
 
 
Glutenfria lågkaloribullar
(5 st)
 
Tips:
Dubblar ni receptet kan ni även göra en limpa istället för bullar
 
85 gram riven zucchini (vägd efter allt vatten är urkramat)
90 gram äggvita
1¼ dl pofiber
½ msk fiberhusk
½ tsk salt
3-4 körsbärstomater.
Massa kryddor efter smak (örtsalt, timjan, rosmarin, peppar osv)
Solroskärnor/Pumpakärnor till topping
 
1.
Sätt ugnen på 160 grader.
 
2.
Vispa äggvitorna kompakt och fluffigt, men inte stenhårt.
 
3.
Blanda och stavmixa de torra ingredienserna för att förhindra att pofibret grynar sig.
 
4.
Vänd försiktigt ner den (jätte)urkramade zucchinin i äggvitan tillsammans med grovhackade tomater.
 
5.
Tillsätt de torra ingredienserna pö om pö.
 
6.
Forma 5 bullar. Lägg på plåt. Toppa med solroskärnor/pumpakärnor. Sätt in i ugnen ca 30 minuter. Håll koll.

Frukostparfait #2

Det här med att äta parfait till frukost - jag gillar det. Att lägga massa gott på hög i ett glas och sedan sticka ner skeden och få med alla lager in i munnen. Himmelriket. Testa själva så ska ni få se. Det bästa är att ni bestämmer själv vad ni vill ha i glaset, därför går det att variera massor. 


I morse såg mina lager ut så här:
Turkisk yoghurt
Blåbär
Mosad banan blandad med mortlad kardemumma
Smultron
Granatäppelkärnor
Müsli som jag blandade ut med lite lakritspulver
Hackat färskt fikon
Mer mosad banan
Kokosflingor
Granatäppelkärnor
Björnbär


Glutenfria piroger med svampfyllning

Piroger. Det finns en mängd olika typer och sorter. Karelska piroger från Finland. Pirozhki från Ukraina. Pirsoki från Grekland. Degar gjorda av potatis, mjöl eller majs. Öppna, stängda, kokta, bakade. Fyllda med köttfärs eller kål. Grönsaker eller fisk. Eller efterrättspiroger fyllda med frukt, bär och choklad. Oändliga möjigheter med andra ord.
 
När jag igår bestämde mig för att göra piroger föll beslutet på att försöka mig på att skapa några glutenfria varianter. Jag har skafferiet fyllt med mandelmjöl, kikärtsmjöl, kokosmjöl och majsmjöl, så det kändes inte mer än rätt att utnyttja vad jag redan hade hemma. Degen blev över förväntan! Krispig efter tillagning. Lite svårarbetad då den blev något fuktigare än en vanlig vetemjölsdeg skulle blivit. Men det löste jag genom att mjöla ett dubbelvikt bakplåtspapper och kavla ut degen mellan det. 
 
Fyllningen går ju som sagt att variera i oändlighet. Ta det ni har hemma i kylen. Jag älskar svampfyllningar, så jag baserade min fyllning på chaminjoner och deras bästa vänner, lök, vitlök och citron. Och så slänge jag i lite påläggskalkon som jag hade hemma, och kryddade med massa oregano. Alltså. Mums.
 
 
Glutenfria piroger med svampfyllning
(4 stycken)
2 dl mandelmjöl
1 dl kikärtsmjöl
½ dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 msk olivolja
2 ägg
1 nypa salt
Timjan
 
200 g champinjoner
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
½ citron, skalet
100 g kalkon
½ dl Turkisk yoghurt
1 msk oregano
Några droppar Tabasco
Salt & Peppar
Olivolja till stekning
 
1.
Blanda alla torra ingredienser till degen i en bunke. Knäck i ett ägg i taget. Blanda. Häll i olivoljan. Krydda. Rör om väl. Sätt sedan in degen i kylen i cirka en halvtimme.
 
2.
Grovhacka löken, och skiva champinjonerna fint. Stek dem tillsammans med finhackad vitlök i olivolja i en stekpanna. När vattnet lämnat champinjonerna, krydda med rivet citronskal, oregano, och tabasco. Grovhacka kalkonen och vänd ner i röran. Bind ihop allt med turkisk yoghurt. Smaka av med salt och peppar.
 
3.
Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i fyra delar. Rulla till bollar och platta ut. Mjöla ett dubbelvikt bakplåtspapper och lägg den utplattade bollen mellan de båda papperna. Kavla ut, men inte för tunt, då blir det svårt att arbeta med den utan att den spricker. 
 
4.
Lägg en fjärdedel av fyllningen på nedre halvan av degen. Vik över den andra halvan, och knip ihop kanterna. Pensla med ägg eller mjölk för att få en mer gyllene yta. Grädda i ugn i cirka 15 minuter.
 
 

Spenat- och Bovetepannkakor

Alltså. Det här med att Citroncest inte uppdaterats sedan jag bjöd kollegorna på Midsommartårta för två veckor sedan. Det finns inga ursäkter. Däremot finns det en förklaring. Jag har varit borta från köket i Milano den senaste tiden. Varit hemma i Sverige och blivit bortskämd med mat lagad av mamma. Varit på Sicilien och blivit bortskämd med mat lagad i restauranger. Så nu vet ni. 
 
Innan jag åkte på semester hann jag dock med att laga till dessa gröna spenat- och bovetepankakor. De var himmelskt goda, och jag gjorde tillräckligt för att ha till lunch och middag i dagarna två. Jag fyllde mina pannkakor med ännu mer spenat, samt en röra gjort på ärtor, tahini, pepparot och citron. Innan jag vek pannkakorna dubbla toppade jag allt med färska fikon och granatäppelkärnor. Jag älskar färska fikon och köper på mig mängder varje gång jag är i affären eller på marknaden. Och de går åt. Naturens godis.
 
 
Spenat- och Bovetepannkakor
(5-6 st)

1 ¾ dl bovetemjöl
2 ägg
2 ½ dl mandelmjölk
1 ¼ dl vatten
1 msk smält cocosolja + mer till stekning
½ tsk salt
2 nävar babyspenat
10 basilikablad
 
1.
Häll alla ingredienser i en skål och mixa med en handmixer. Ställ in i kylen för att svälla i en halvtimme.
 
2.
Stek i kokosolja i en stekpanna, ca 1-2 minuter på varje sida. Låt svalna på ett galler.
 
3.
Gör en röra av mosade ärtor som du smaksätter efter behag med tahini, citron, pepparrot, salt och peppar.
 
4.
Lägg spenat, ärtröra, fikon och granatäppelkärnor i pannkakan. Vik dubbel. Ät.

RSS 2.0