Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Blomkålstortilla med avokadokräm och brysselkål

Det råder ju något av en kolhydratsrädsla i hemmen nu för tiden. Jag inte överhuvudtaget en supportare av den - dels för att jag gillar bröd alldeles för mycket, men främst för att jag inte tror på att kolhydrater i olika former är farliga. Men. Jag tror samtidigt att det finns en risk att många tror att jag är en anhängare av just low carb. Varför? Jo, för att jag lagar mycket mat där vanliga kolhydrater har ersatts av något annat. 
 
När jag, som här till exempel, ersätter en vanlig majstortilla med en blomkålsvariant, handlar det inte om att jag inte vill äta den där majstortillan. Det handlar om att jag tycker om själva experimentet med att förvandla blomkål till något som man inte tänker sig det kan vara. Det är där kreativiteten i köket ligger hos mig. Tänka till. Tänka om. Tänka nytt. Så, så är det med det. Ville bara förtydliga. Ät pastan och var glad. Eller gör det inte. Det bestämmer du helt själv.
 
 
Blomkålstortilla med avokadokräm och rostad brysselkål
(1-2 portioner)
400 (cirka) g blomkål
1 ½ msk kokosmjöl 
½ msk fiberhusk
1 ägg
150 g brysselkål
1 avokado
½ lime, saften
Olivolja
Koriander
Tahini
Salt/peppar/paprikapulver
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader C.
 
2.
Dela blomkålen i buketter och släng ner i din matberedare. Pulsera tills du har fått fram ett ris. Koka upp vatten och släng ner blomkålsriset. Låt det koka max 2 minuter, häll sedan av vattnet genom en sil och skölj med kallt vatten. Häll över blomkålsriset i en kökshandduk och pressa ut så mycket vatten du bara kan genom handduken. Nu ska du ha ca 3 dl torr massa.
 
3.
Släng ner blomkålen i matberedaren igen, tillsammans med kokosmjöl, fiberhusk, ägg och kryddor. Mixa tills du har en homogen smet/deg. Dela upp i fyra bitar och gör små rundlar på en plåt (täckt med bakplåtspapper). Baka i cirka 30 minuter - vänd på dem efter 20 minuter. Låt svalna något.
 
4.
Dela brysselkålen i kvartar och lägg på en plåt. Ringla över olivolja, smaksätt med salt, pepper och paprikapulver. Baka i cirka 15 minuter i ugnen.
 
5.
Mixa avokado, 1 msk olivolja och limesaft till en kräm. Smaksätt med salt och peppar.
 
6.
Bred ut avokadokrämen på tortillan, toppa med brysselkål, tahini och koriander.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Cauliflower tortilla with avocado créme and rosted Brussel sprouts
(1-2 servings)
400 (circa) g cauliflower
1 ½ tbsp coconut flour 
½ tbsp psyllium husk
1 egg
150 g Brussel sprouts
1 avocado
½ lime, the juice
Olive oil
Cilantro
Tahini
Salt/pepper/paprika powder
 
1.
Pre-heat the oven to 200 degrees C.
 
2.
Blend the cauliflower florets in a food processor until it forms a rice. Add to boiling water and let cook for 1-2 minutes. Rinse with cold water. Add the cauliflower rice to a clean dish towel and squeeze out all the excess water.
 
3.
Add the cauliflower to the food processor again, this time with coconut flour, psyllium husk, egg and spices. Blend until smooth. Divede the batter into four parts and make balls that you then flatten out on an oven tray (covered with a parchment paper). Bake the tortillas for about 30 minutes, flip them over after 20 minutes. Let cool slightly.
 
4.
Vut the Brussel sprouts into quarters and add to the baking sheet. Drizzle with olive oil, salt, pepper and paprika powder. Bake for about 15 minutes.
 
5.
Bland the avocado with 1 tablespoon oliveoil, and the limejuice until smooth. Season with salt and pepper.
 
6.
Spread the avocado creme ontop of the tortillas. Top with Brussel sprouts, tahini and cilantro.

Siciliansk Caponata (grönsaksröra)

Vet ni. Jag tycker ibland att italienare kan vara otroligt dryga när de påstår sig vara bäst på precis all matlagning. Det är lite därför jag inte lagar så mycket italienskt, för det finns alltid någon som ska lägga en kommentar om att "man inte gör så" eller att man ska "använda den sortens tomat och inte den andra". Ja - italienare är otroligt duktiga, och det finns en anledning till att landet har ett av de mest uppskattade köken i världen. De vet liksom vad som gäller. Men. Ibland borde de vara lite mer öppna för intryck från andra platser. Förstå att det finns fler än ett sätt att göra en rätt på. Okej, du kanske inte får kalla en rätt för Carbonara om du använder bacon istället för guanciale - men det betyder inte att rätten inte är god med bacon. Hänger ni med mig?
 
Nåväl. En sak som italienare däremot har hundra procent rätt att kalla världens bästa grönsaksröra, är den här Caponatan från Sicilien. Smakerna gifter sig så extremt bra, och jag skulle kunna äta detta 24/7. Så gott. Ät Caponatan som den är, kanske med en bit god focaccia, eller servera den som tillbehör till fisk, kött eller fågel - passar till allt. 
 
 
Siciliansk Caponata
(4 portioner)
300 g aubergine 
½ dl salt
150 g zucchini
150 g röd paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 stjälkselleri
1 msk capris
50 g Taggiasche-oliver (eller kalamata)
30 g gula russin
200 ml passata (passerade tomater)
200 ml vatten
2 msk vitvinsvinäger
Olivolja Salt/Peppar/Socker
Bladpersilja eller basilika
 
1.
Skär auberginen i centimeterstora kuber och lägg i en skål. Strö över saltet över auberginen och låt den stå i minst en timme. Saltet drar ut den beska vätskan från auberginen. Efter en timme sköljer du auberginen noga under rinnande kallt vatten, sedan baddar du den torr med en handduk.
 
2.
Värm ugnen till 220 grader C.
 
3.
Skär zucchini och paprika i ungefär lika stora bitar som auberginen. Lägg alla tre grönsaker på en ugnsplåt och ringla över olja. Smaksätt med salt och peppar och baka i cirka 30 minuter i mitten av ugnen.
 
4.
Under tiden gör du tomatsåsen. Skriva den gula löken i halvmånar och finhacka vitlöken. Stek dem i olivolja i en stekpanna tills löken blivit mjuk men inte tagit färg. Häll ner sellerin som du skivat i halvcentimeter tjocka skivor, följt av kapris, oliver och russin. Häll sedan på tomaterna och vattnet och låt allt koka på låg till mellanvärme i cirka 20 minuter. Det ska reduceras ner och bli tjockare. Smaksätt till sist med vitvinsvinäger, salt, peppar och en nypa socker.
 
5.
Häll i de ugnsbakade grönsakerna i tomatsåsen och rör om så att allt täcks. Slutligen hackar du lite persilja eller basilika och vänder ner, sedan är Caponatan klar.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
SICILIAN CAPONATA
(4 servings)
300 g eggplant
½ dl salt
150 g zucchini
150 g red peppers
1 yellow onion
1 garlic clove
1 stick of celery
1 tbsp capers
50 g Taggiasche olives (or calamata olives)
30 g yellow raisins
200 ml passata
200 ml water
2 tsp white wine vinegar
Olive oil Salt, pepper, sugar
Parsley or Basil
 
1.
Cut the eggplant in centimeter cubes and add to a bowl. Sprinkle about 1/2 dl of salt (yes, it’s a lot) over the eggplant and let sit for at least an hour. This makes the eggplant release it’s bitter liquids. Rinse the eggplant under running cold water, the pat dry with a towel.
 
2.
Pre-heat the oven to 200 degrees C.
 
3.
Cut the zucchini and the pepper in similar size pieces and put in a baking sheet with the eggplant. Drizzle with olive oil, season with salt and pepper then bake for about 30 minutes.
 
4.
In the meanwhile, slice the onion and finely chop the garlic. Fry until soft in olive oil in a pan, then add the celery that you’ve sliced in 1/2 cm pieces. Add capers, olives and raisins, followed by passata and water. Let cook over low/medium heat for about 20 minutes, until it reduces to half. Season to taste with vinegar, salt, pepper and sugar.
 
5.
Add the baked veggies to the tomato sauce and stir to combine. Finally add some chopped parsley or basil, and you’re done!

RSS 2.0