Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Världens krämigaste, gröna smoothiebowl

Det är riktigt kallt i Milano nu. Men jag klagar inte, för det har varit varmt så länge. Jag hoppas på snö i bergen, så att jag kanske, kanske hinner åka skidor innan jul. Det hade varit magiskt.
 
Trots kylan så älskar jag att äta kalla smoothies på morgonen. Framförallt när de är illgröna och superkrämiga. Då blir jag extra glad, och ser fram emot frukosten lite mer än vanligt (och det säger mycket, för frukosten är ofta det mitt största glädjeämne på dagen, haha). Om ni vill ha världens krämigaste smoothie ska ni slänga ner avokado i blandningen, då lovar jag att du kommer få äta smoothien med sked och inte via sugrör. Namnamnam!
 
 
Världens krämigaste, gröna smoothiebowl
(1 portion)
1 näve bladspenat
½ dl mandelmjölk
1 fryst banan
½ avokado
½ lime, juiceen
2 tsk chiafrön
 
Jordnötssmör, pistagenötter, hampafrön och torkad frukt till topping
 
1.
Mixa först spenaten med mandelmjölken. Lägg sedan ner banan, avokado, limejuice och chiafrön och mixa tills superkrämig.
 
2.
Lägg upp i skål och toppa med dina favoriter.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
A super creamy green smoothie bowl
(1 serving)
1 handfull spinach
½ dl almond milk
1 frozen banana 
½ avocado
½ lime, the juice
2 teaspoons chia seeds
 
Peanut butter, pistachios, hem seeds and dried fruits for the topping.
  
1.
Mix the spinach with the almond milk before you add the banana, avocado, limejuice and the chia seeds. Continue to mix until you have a super creamy smootie.
 
2.
Add to a bowl and top with your favorite toppings.

Galette med ärtkräm, sötpotatis och purjolök (glutenfri och vegansk)

Jag insåg när jag tittade genom min receptbank, att jag har gjort en mängd olika varianter av galetter sedan jag började skriva Citroncest. Det är både söta versioner, som den här glutenfria galetten med hasselnötskräm och rabarber och den här pumpapajgaletten med kanderade valnötter, och salta versioner som den här glutenfria galetten med parmesankräm och zucchini och den här svartkålsgaletten med getostkräm och valnötter (som för övrigt passar perfekt på årets julbord som alternativ till grönkålspajen).
 
Vad jag däremot aldrig tidigare gjort, är en vegansk variant. Men eftersom jag numera lagar mer och mer vegansk mat (av den simpla anledningen att det är gott, spännande, nytt och kul att experimenter med) så kände jag att idag är dagen kommen. Jag bytte därför ut ägget i degen mot ett chia-ägg, och ersatte smöret med kokosolja. Degen blev perfekt. Krispig och smakrik. Dessutom valde jag att använda en blandning av hasselnötsmjöl, bovetemjöl och sesamfrön - så galetten är både vegansk och glutenfri (det gäller både skal och fyllning). Heja!
 
 
Galette med ärtkräm, sötpotatis och purjolök (glutenfri och vegansk)
(1 liten galette)
2 tsk chiafrön + 6 tsk vatten
½ dl hasselnötsmjöl
½ dl bovetemjöl
½ dl sesamfrön
Salt och peppar
20 g kokosolja i fast form
 
Ärtkräm
 
1 ½ dl frysta ärtor, tinade
½ dl cashewnötter, blötlagda
1 msk näringsjäst
4-5 droppar sesmolja
½ lime, skal och juice
Salt och peppar
 
Övrigt
Bakad sötpotatis i kuber
Skivad, stekt purjolök
Långrostade tomater
Persilja
Tahinisås
 
1.
Rör ut chiafröna i vattnet. Låt stå i cirka 15 minuter tills det blivit en gelé.
 
2.
Blanda hasselnötsmjöl, bovetemjöl och sesamfrön med en nypa salt och peppar. Lägg till kokosoljan (i fast form) och nyp ihop med mjölblandningen till en gryning massa. Blanda ner chia-gelén och tryck ihop till en deg.
 
3.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en cirkel, cirka 2 mm tjock. Lägg degen på något platt och sätt in i kylen minst en halvtimme - men den kan stå ännu längre (tills du ska använda den - kom bara ihåg att ta fram den 15 minuter innan så att den mjukar till sig lite och lättare går att vika).
 
4.
Mixa ihop alla ingredienser till ärtkrämen och bred ut den ovanpå degen, men lämna cirka 2-3 cm kant. Toppa ärtkrämen med sötpotatis och purjolök och vik sedan över kanterna för att hålla inne fyllningen.
 
5.
Baka i 25-30 minuter i en ugn värmd till 200 grader C.
 
6.
Ta ut från ugnen, släng på några långrostade tomater, lite färsk persilja och ringla över tahinisås (som jag gör av lika delar tahini och vatten, samt lite citronjuice och en nypa salt).
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Savory galette with a green peas cream, sweet potatos and leeks (gluten free and vegan)
(1 small galette)
2 teaspoons chia seeds + 6 teaspoons water
½ dl hazelnut flour
½ dl buckwheat flour
½ dl sesame seeds
Salt and pepper
20 g coconut oil
 
Green peas cream
1 ½ dl frozen peas, thawed
½ dl cashews, soaked
1 tablespoon nutritional yeast
4-5 dropps sesame oil
½ lime, zest and juice
Salt and pepper
 
Topping
Baked sweet potato cut in cubes
Sliced, fried leeks 
Slow roasted tomatoes
Parsley
Tahini dressing
 
1.
Mix the chia seeds with the water and let sit for about 15 minutes (until a jelly is formed).
 
2.
Mix hazelnut flout, buckwheat flour and sesame seeds with a pinch of salt and pepper. Add the coconut oil (solid form) and pinch everything to form a coarse dough. Add the chia jelly to combine.
 
3.
Roll out the dough in between two baking sheets, to form a circla about 2 mm thick. Put the circle on something flat and put it in the freidge for at least 30 minutes. It keeps in the fridge for a longer time, just remember to let it sit in room temperature for 15 minutes before you have to finish your galette - otherwise it's to stiff to fold.
 
4.
Mix all the ingredients for the green peas cream and add it ontop of the crust, but leave an edge about 2-3 cm wide. Top the cream with sweet potatos and leek, then fold over the edges to secure the filling.
 
5.
Bake for 25-30 minutes in an oven pre heated to 200 degrees C.
 
6.
Remove the galette from the oven and add on some slow roasted tomatoes, some fresh parsley and drizzle some tahini dressing (I make mine with equal parts tahini and water, some lemon juice and salt to taste). 

Onigirazu a.k.a. sushi-sandwich

Vet ni vad Onigirazu är? Det visste inte jag heller, förrän igår då jag insåg att det har varit lite av en trend på Instagram ett bra tag nu. Jag tycker om att testa trender, men jag anpassar dem ofta efter mig själv och vad jag själv tycker om. Eller till vad jag har hemma.
 
Onigirazu är det japanska namnet på sushi-sandwiches, alltså egentligen bara sushi i annan form. Det som är så bra med sushi är att det går att variera i oändlighet - vilket var precis vad jag gjorde när jag använde quinoa istället för ris. Sushimästarna skulle säkert få hjärtattack av att se detta, men hey - det funkar! En baserade jag sedan på tofu, den andra på sötpotatis och guacamole. Sistnämnda blev godast, men det blir ju lätt så efter som just sötpotatis och avokado är en match made in heaven.
 
RÖSTA PÅ CITRONCEST I BLOGGPRISET 2017
 
Jag har blivit nominerad som en av sju matbloggar till att kunna vinna Bloggpriset 2017 i kategorin "Mat-och bakbloggar". Så kul! Det skulle betyda allt om du vill rösta på min blogg, vilket du gör här. Två klick, sedan är du klar. Tack, tack, tack. 
 
 
Onigirazu a.k.a. sushi-sandwich
(4 onigirazu)
2 noriark
2 dl kokt quinoa
2 msk hummus
 
Fyllningsalternativ
Stekt tofu
Sötpotatis bakad i skivor
Inlagd rödlök
Spenat
Guacamole
Sesamfrö
 
1.
Blanda quinoan med hummusen så att den blir lite klibbig och lättare att forma. Jag kokade min quinoa i grönsaksbuljong och gurkmeja, därav den gula färgen.
 
2.
Lägg plastfolie på din arbetsbänk, och sedan ett niriark ovanpå. Forma en fyrkant av en fjärdedel av quinoan och lägg den som en romb ovanpå noriarket.
 
3.
Toppa med valfri fyllning. Jag hade quinoa-spenat-tofu-rödlök-quinoa i en, och quinoa-sötpotatis-guacamole-spenat-rödlök-quinoa i den andra.
 
4.
Vik in alla noriarkets kanter som ett paket/kuvert och taighta till allt med platsfolie. Lägg i kylen i 5 minuter. Skär sedan dina onigirazu på diagonalen med en välslipad kniv. Strö över sesamfrön och servera.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Onigirazu a.k.a. sushi-sandwich
(4 onigirazu)
2 nori
2 dl cooked quinoa
2 tablespoons hummus
 
Filling
Fried tofu
Baked sweet potato slices
Pickled red onions
Spinach
Guacamole
Sesame seeds
 
1.
Mix the quinoa with the hummus to make it a bit sticky (to resemble sushi rice). I cooked my quinoa in vegetable stock and turmeric, hence the yellow color.
 
2.
Add some cling film on your working surface and put a nori sheet on top. Take a forth of the quinoa and form a square that you put in the middle of the nori sheet, like a diamond.
 
3.
Top with whatever filling you want. I had quinoa-spinach-tofu-red onions-quinoa in one and quinoa-sweet potatos-guacamole-spinach-red onions-quinoa in the other one.
 
4.
Fold the edges of the nori sheet towards the middle and make it tight with the help of the cling film. Put them in the fridge for about 5 minutes, then cut them diagonally with a sharp knife. Sprinkle some sesame seeds on top and serve.

Rösta på Citroncest.blogg.se i Bloggpriset 2017

Ny vecka, nya tag! Jag börjar inte denna vecka med ett recept som i vanlig ordning, utan med en vädjan om att rösta på mig i min bloggportals stora bloggpristävling. Utav tusentals nominerade bloggar har Citroncest, min blogg och tillika kärleksbarn, valts ut till en av sju finalister i kategorin "Årets mat- och bakbloggare". Det är ju helt fantastiskt!
 
Jag skulle bli så glad om du vill hjälpa mig att få en röst. Jag är nominerad bland större bloggar som jag både läser och ser upp till, så om jag ska ha någon chans över huvudtaget, så måste du hjälpa mig. Jag kommer vara oändligt tacksam, och fortsätta att inspirera med fler recept - det lovar jag.
 
Klicka på länken nedan för att komma till omröstningen. Pusshej!
 
Rösta på Citroncest.blogg.se i Bloggpriset 2017
 

Krämig sötpotatisglass med tahiniströssel

Ni som har följt bloggen ett tag, vet att jag redan i somras kom på idén att göra sötpotatisglass av fryst, bakad sötpotatis. Episk idé om jag får säga det själv. Av den glassen gjorde jag dessutom glutenfria ice cream sandwishes vilka ni hittar receptet på här. Nu har jag dock förfinat mitt gamla recept på sötpotatisglass - istället för att använda fryst bakad sötpotatis, mixar jag en fryst banan med sötpotatispuré och jordnötssmör. Resultatet blir en av de krämigaste glassarna du kan tänka dig. Winning!
 
Jag gjorde även ett snabbt strössel - för även om det är frukostglass, så ska man få ha strössel på toppen om man vill det. Karamellströssel rimmade dock inte så bra med sötpotatisglass, så jag gjorde en annan version på havregryn, bovetekärnor och tahini. Gnugga ihop ingredienserna till en grynig massa och du är hemma.
 
Lova mig att gå utanför boxen och testa detta - du kommer inte att ångra dig.
 
 
Krämig sötpotatisglass med tahiniströssel
(1 portion)
1 fryst banan
1 dl sötpotatispuré
1 msk jordnötssmör
2 tsk chiafrön
½ tsk kanel
 
½ dl (glutenfria) havregryn
2 msk bovetekärnor
1-2 tsk tahini
1 nypa var av kanel/kardemumma/salt
Evt. lite honung
 
Valnötter och kanderad apelsin till topping
 
1.
Mixa alla ingredienser till glassen till en krämig smet. Häll upp i skål.
 
2.
Gnugga ihop alla ingredienser till strösslet till en grynig massa. Häll på glassen.
 
3.
Toppa eventuellt med lite valnötter och kanderad apelsin.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Creamy sweet potato nice cream with tahini streusel
(1 serving)
1 frozen banana
1 dl sweet potato purée
1 tablespoon peanutbutter
2 teaspoons chia seeds
½ teaspoon cinnamon
 
½ dl (gluten free) oats
2 tablespoons buckwheat groats 
1-2 teaspoons tahini
1 pinch each of cinnamon(cardamom/salt
Optional: a drizzel of honey 
 
Walnuts and candid orange for the topping
 
1.
Mix all ingredients to form a creamy nice cream. Add to a bowl.
 
2.
Rub togheter alla ingredients for the steusel. Add on top of the nice cream.
 
3.
Top the nice cream with some walnuts and candid orange if you want to.

Pizza på sötpotatisbotten med majskräm och stekt lök

 
Jag har tidigare gjort pizzabotten på blomkål, men ska erkänna att jag tycker det är svårt att få dem att hålla ihop - om man inte vräker ner en massa ost som smälter och då fungerar som klister. Men hur mycket jag än älskar ost, så förlorar ju bottnen lite sitt syfte av att vara nyttig (vad nyttigt är, är dock en individuell fråga) om den består till 50% av ost. Så idag provade jag på ett nytt experiment. Jag bytte ut blomkålen mot sötpotatis. Och lämnade kvar osten i kylen.
 
Bottnen består helt enkelt av sötpotatis, glutenfria havregryn, mandelmjöl, ett chiaägg och salt. That's it. Men det blev en riktigt härlig botten som höll ihop bra och orkade bära all min episka fyllning. Jag gjorde en kräm av blötlagda cashewnötter, majs och näringsjäst (och för er som inte vet vad näringsjäst är: torkade inaktiva flingor av jäst - det är alltså inget som jäser - som är fulla med vitamin B och bidrar till en massa umamismak). Och så stekte jag lök låååångsamt i olivolja tills den blev riktigt mjuk och söt. Namnamnam. 
 
Jag tycker ni ska testa den här bottnen. Toppingen kan ni ju variera efter smak. Gör ni precis som jag, så är pizzan både glutenfri och vegansk. Ciao Ciao!
 
 
Pizza på sötpotatisbotten med majskräm och stekt lök (vegansk & glutenfri)
(1-2 portioner)
1 medelstor sötpotatis
1 dl (glutenfria) havregryn
½ dl mandelmjöl
1 msk chiafrön + 3 msk vatten
Salt & örtsalt
 
1 dl blötlagda cashewnötter
½ dl kokt majs
½ dl vatten
2 msk näringsjäst
Salt/peppar/paprikapulver/gurkmeja
 
1 rödlök
1 msk olivolja
Salt/peppar
 
Isbergssallad, tomater, koriander, tahinidressing till topping
 
1.
Värm ugnen till 210 grader C. Lägg bakplåtspapper i en springform (ca. 24-26 cm i diameter) och smörj det med lite olivolja.
 
2.
Blanda ut chiafröna med vattnet och låt det stå i cirka 10 min tills det blivit en gelé (veganskt ägg). Skala sötpotatisen och dela den i små kuber. Lägg ner dem i en matberedare och kör tills de blivit fint strimlade. Häll ut innehållet i en skål. I samma matberedare pulserar du sedan havregrynen och mandelmjölet till en finkorning massa. Blanda ner i sötpotatisen tillsammans med chiaägget. Smaksätt med salt och örtsalt.
 
3.
Pressa ut sötpotatismassan i springformen till en jämn botten och grädda sedan i ugnen i cirka 30 minuter. Ta sedan ut bottnen, lossa försiktigt springformen och vänd botten upp och ner på en plåt med bakplåtspapper. Dra försiktigt av det första bakplåtspappret och baka sedan botten i ytterligare 10-15 minuter.
 
4.
Under tiden som bottnen gräddas steker du rödlök i olivolja långsamt över låg värme tills de blivit riktigt mjuka och nästan lite söta. Smaksätt med salt och peppar.
 
5.
Om du inte redan har blötlagt cashewnötterna i flera timmar, häll då kokande vatten över dem och låt stå i 15 minuter. Mixa sedan cashewnötter, majs, vatten, näringsjäst och kryddor till en kräm.
 
6.
Sprid ut krämen över bottnen. Toppa med strimlad isbergssallad, skivade tomater, lök, koriander och tahinidressing. Enjoy!
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Sweet potato crust pizza with corn cream and soft fried onion (vegan & gluten free) 
(1-2 servings)
1 medium sized sweet potato
1 dl (gluten free) oats
½ dl almond flour
1 tablespoon chia seeds + 3 tablespoons water 
Salt & herb salt
 
1 dl soaked cashews
½ dl cooked corn 
½ dl water
2 tablespoons nutritional yeast
Salt/pepper/paprika/turmeric
 
1 red onion
1 tablespoon olive oil 
Salt/pepper
 
Iceberg lettuce, tomatos, cilantro, tahini dressing for the topping
 
1.
Pre-heat the oven to 210 degrees C. Put a baking sheet in the bottom of a spring form (24-26 cm in diameter) and grease with olivoil.
 
2.
Mix the chia seeds with the water and let sit for about 10 minutes, until it has formed a jelly (vegan egg). Peel the sweet potato and cut it into small cubes. Add them into a food processor and mix until they are finely shredded. Add the sweet potatos to a bowl. In the same food processor, add the oats and almond flour and pulse until they are finely crumbled. Add the mixture into the sweet potatoes with the chia egg as well as salt and herb salt.
 
3.
Press out the sweet potato mixture in the prepared spring form and bake in the oven for about 30 minutes. Then carefully turn the crust up side down onto another baking sheet. Peel of the first baking sheet and bake it for an additional 10-15 minutes. 
 
4.
In the meanwhile, fry red onion rings in olive oil slowly over low heat, until they are soft and almost a bit sweet. Season with salt and pepper.
 
5.
If you havn't already soaked cashew nuts in a couple of hours, then soak them in boiling water for about 15 minutes. Then mix them with corn, water, nutritional yeast and spices to form a spreadable cream.
 
6.
Add the corn cream to the crust. Top with shredded iceberg lettuce, sliced tomatos, onion, cilantro and tahinidressing. Enjoy!
 

Sötpotatiscurry med garam masala och gurkmeja

Varje gång jag bestämmer mig för att göra en maträtt, som jag kan servera basmatiris till, blir jag sjukt exalterad. Jag älskar ris mer än livet själv. Jag har insett det nu. Jag vill inte ta bort för mycket fokus från sötpotatiscurryn som jag gjorde idag, men låt mig bara säga: Ris, amen to you!
 
Nu när min lilla bön till risets storhet är över, kan vi fokusera på denna sötpotatiscurry jag gjorde idag. Jag använde inte curry i min curry. Det vill säga, jag använde inte den krydda vi normalt sätt känner till som curry. För ni vet väl att curry egentligen betyder kryddad sås, och att en curryblandning kan bestå av lite allt möjligt? I mitt fall av garam masala, gurkmeja, kanel och ingefära. Man tager vad man haver med andra ord. Jag gillar när man kan göra lite som man själv vill. Det är liksom lite så jag jobbar i köket...
 
Så, ta mitt recept och använd som inspo och gör sedan din grej av det hela. Om du vill. Eller så gör precis som jag - det går också bra! Hej svej.
 
 
Sötpotatiscurry med garam masala och gurkmeja (vegansk)
(2 portioner)
1 msk olivolja
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
½ msk garam masala
½ msk gurkmeja
1 tsk kanel, malen
1 tsk ingefära, malen
2 msk tomatpuré
1 medelstor sötpotatis
2 dl kokosmjölk
2 dl vatten
½ apelsin, juicen
1 dl ärtor
1 vårlök
1 näve koriander
Salt och peppar
 
Basmatiris till servering
 
1.
Värm upp olivolja i en gryta. Skiva purjolöken och finhacka vitlöken. Stek mjuk i olivoljan.
 
2.
Häll ner garam masala, gurkmeja, kanel, ingefära och tomatpuré i grytan och låt kryddorna rosta någon minut (det kommer bli väldigt torrt i grytan - men kryddorna måste rostas för att ge mer smak).
 
3.
Skär sötpotatisen i cuber och släng ner i grytan. Låt steka i 2-3 minuter innan du häller på kokosmjölk, vatten och apelsinjuice. Sätt på ett lock och låt grytan puttra i cirka 20 minuter - tills sötpotatisen är mjuk. 
 
4.
Släng ner ärtor, skivad vårlök och hackad koriander på slutet (spara lite av varje till toppingen). Smaka av med salt och peppar.
 
5.
Häll upp i skålar och servera med ris. Dekorera med återstående grönt.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Sweet potato curry with garam masala and turmeric (vegan)
(2 servings)
1 tablespoon olive oil
1 leek
1 garlic clove
½ tablespoon garam masala
½ tablespoon turmeric
1 teaspoon grounded cinnamon
1 teaspoon grounded ginger
2 tablespoons tomao paste
1 medium sized sweet potato 
2 dl coconut milk
2 dl water
½ orange, the juice
1 dl green peas
1 spring onion
1 handfull cilantro
Salt and pepper
 
Basmati rice for the serving
 
1.
Heat the olive oil in a pot. Slice the leek and finely chop the garlic. Fry them until soft.
 
2.
Add garam masala, turmeric, cinnamon, ginger and tomato paste into the pot. Let the spices toast a minute (the pot will get dry, but this is essential to get as much flavor as possible out of the spices).
 
3.
Cut the sweet potato in cubes, about 1x1 cm and add to the pot. Let them fry for 2-3 minutes before you add coconut milk, water and orange juice. Put on a lid and let the stew simmer for about 20 minutes - until the sweet potato has become soft. 
 
4.
Add green peas, slices spring onions and chopped cilantro in the end (save some of it for the topping).
 
5.
Divide into two bowls and serve with basmati rice. Decorate with the remaining greens.

Japanska gyoza (dumplings) med sötpotatisfyllning (veganska)

Idag gjorde jag gyoza. Låter namnet inte bekant? Well, jag visste inte heller exakt vad det var förrän jag googlade och insåg att gyoza är bara den japanska versionen av kinesiska dumplings (jiaozi). Vad som skiljer dem båda åt, kan jag inte säga - det enda jag vet att jag kunde välja mellan att köpa wontonplattor eller gyozaplattor häromdagen då jag var i Chinatown här i Milano. De såg exakt likadana ut, så jag tog helt enkelt det som var svårare att uttala...
 
Nåväl. Jag gjorde en fyllning av det jag hade i kylen, och insåg att det inte bara är ramensoppor som är bra för att använda upp rester - det är även dumplings. Man kan liksom variera fyllningen i oändlighet. Jag blandade ihop sötpotatispuré, vårlök, ingefära, vitlök, lime, solroskärnor och isbergssallad. Fyllningen blev så god att jag hade kunnat äta den med sked. Yum. 
 
 
Japanska gyoza med sötpotatisfyllning
(16 gyoza - 2 portioner)
16 gyozaplattor
1 dl sötpotatispuré
1 dl finhackad isbergssallad
2 tunt skivade vårlökar
½ dl solroskärnor
1 tumbit ingefära, riven
1 vitlöksklyfta, riven
1 lime, skal och juice
1 tsk soja
Salt & peppar
 
1.
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen.
 
2.
Lägg en tesked fyllning mitt på gyozaplattan och blöt försiktigt ner kanterna runt omkring med ett vått finger.
 
3.
Knip ihop dina dumplings och ånga sedan i t.ex. en bambukorg i 5-6 minuter.
 
4.
Servera t.ex. med jordnötssås.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Japanese gyoza with sweet potato filling
(16 gyoza - 2 servings)
16 gyoza wrappers
1 dl sweetpotato purée
1 dl finely chopped isberg lettuce
2 finely sliced spring onions
½ dl sunflower seeds
1 thumbpiece fresh ginger, grated
1 garlic clove, grated
1 lime, zest and juice
1 tsk soy sauce
Salt & pepper
 
1.
Mix all ingredients for the filling.
 
2.
Add a teaspoon of the filling on top of the gyoza wrapper. Dip your finger in water and draw a circle on the edges of the wrapper. 
 
3.
Fold your dumplings, then steam them e.g. in a bamboo steamer for 5-6 minutes.
 
4.
Serve e.g. with peanut sauce.

Julig Raw Frozen Cheesecake med smak av pepparkaka och apelsin (vegansk & glutenfri)

Jag vet, jag veeet. Det är inte ens december än, och det är kanske lite för tidigt att börja med årets julbak. Men jag fick en idé. Och när jag får en idé, då kan jag inte vänta flera veckor på att sätta den i verket. Det ska helst ske på en gång. Så nu får ni årets första julrecept, trots att kalendern endast visar 19 november. 
 
Jag utgick från ett recept jag gjort tidigare på raw frozen cheesecake. Den gången smaksatte jag med lime, vilket gav en fräsch, lite mer somrig variation. Denna gången smaksatte jag botten med pepparkakskryddor, och fyllningen med apelsin = jul i en munsbit. Toppingen består av kanderad apelsin, pistagenötter och flagad choklad, vilket om något ger ännu mer julkänsla.
 
Helt enkelt: letar ni efter en ny juldessert i år, då ska ni spara detta receptet bland favoriterna. Dessutom passar den både veganerna och glutenallergikerna, och det är ju aldrig fel.
 
 
Julig Raw Frozen Cheesecake med smak av pepparkaka och apelsin (vegansk & glutenfri)
(4 portionsformar)
 
Botten
5 medjool-dadlar
1 dl solroskärnor
½ dl riven kokos
1 ½ msk kokosolja i fast form
1 tsk pepparkakskryddor
 
Fyllning
2 dl blötlagda cashewnötter
¾ dl kokosmjölk
½ apelsin, cest och juice
½ dl agavesirap
1 ½ msk smält kokosolja
 
Topping
Kanderade apelsiner
Pistagenötter
Choklad (vegansk)
 
1.
Börja dagen innan med att blötlägga cashewnötterna i vatten. Då blir de mjuka och får rätt konsistens till cheesecaken. Om du glömmer detta, kan du snabb-blötlägga dem genom att hälla på kokande vatten och låta dem stå i en timme (men då är inte cheesecaken längre raw för er som bryr er om det...).
 
2.
Mixa alla ingredienser till bottnen i en mixer tills det blir en formbar massa. Fördela massan i fyra formarna och tryck till med fingrarna så att bottnen blir jämn. Sätt in i frysen för att stabiliseras.
 
3.
Mixa alla ingredienser till fyllningen så att det blir en superlen smet. Fördela smeten över bottnarna i formarna. Sätt tillbaka in i frysen och låt stå i cirka 1 timme sedan kan du toppa dem med kanderad apelsin, hackade pistagenötter och eventuellt lite flagad choklad. Sätt sedan tillbaka dem i frysen och låt dem stelna helt (det tar några timmar).
 
4.
Ta fram cirka 10-15 minuter innan servering så att cashewkrämen hinner tina något. Enjoy!
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Raw Frozen Christmas Cheesecake with gingerbread flavors and orange (vegan & gluten free)
(4 small cheesecakes)
 
Bottom layer
5 medjool dares
1 dl sunflower seeds
½ dl desiccated coconut 
1 ½ msk coconut oil, soild
1 tsk gingerbread spices
 
Filling
2 dl cashew nuts, soaked overnight 
¾ dl coconut milk
½ orange, zest and juice
½ dl agave
1 ½ msk coconut oil, melted
 
Topping
Candid oranges
Pistachios
Chocolate (vegan)
 
1.
Start one day a head by saoking the ashewnuts in water so that they become soft. If you are in a hurry, you can also soak the cashewnuts in boiling water for 30 minutes (but the cheesecake is no longer raw in that case).
 
2.
Mix all the ingredients for the bottom layer until it becomes a dough you can press in between your fingers. Divide the dough in four (stable) muffin forms and press the dough to the bottom of the form so that they become even. Put in the fridge whilst you do the filling.
 
3.
Mix all ingredients for the filling until it becomes a super smooth batter. Divide the filling over the bottom layer, then put them in the freezer. After one hour, you decorate the top with candid orange, pistachios and some chocolate. Then you put them back in the freezer for a couple of hours, until the have solidified completely. 
 
4.
Let the cheesecakes thaw for 10-15 minutes in room temperature before serving. Enjoy!

Steamed buns (#baobuns) med tofu, avokado och BBQ-glaserad lök

Det har öppnat ett ställe som serverar baobuns nära min kompis här i Milano. Och sedan hon berättade det för mig, har jag inte kunnat släppa tanken på att göra just baobuns - eller steamed buns/ångade bröd - själv. Eftersom jag för tillfället gör undantag från min glutenfria kost lite då och då, slapp jag hitta ett glutenfritt brödrecept som fungerade, så de här brönden är helt och hållet gjorda på vanligt vetemjöl. 
 
Normalt sätt är baobuns fyllda med fläsk eller kyckling - långkokta på något vis - och även om det skulle vara jättegott, så hade jag inte lust att vänta 48 timmar på att en fläsksida skulle gå klart. Det får bli ett projekt jag sparar till en annan gång. Istället använde jag vad jag hade hemma: tofu. Och så gjorde jag typ världens godaste BBQ-glaserade lök, som satte smak på hela rätten. Världsgott. Och vet du - eftersom jag använde tofu istället för fläsk, är detta dessutom veganskt. Hallå! Om jag kunde äta detta varje dag som vegan, så skulle jag inte tveka att konvertera. Men så gillar jag ju i och för sig min ost alldeles för mycket...
 
 
Steamed buns (#baobuns) med tofu, avokado och BBQ-glaserad lök
(8 bröd)
12 g jäst
1 dl ljummet vatten
¼ dl rapsolja
1 msk socker
½ tsk salt
2 ½ dl vetemjöl
1 krm bakpulver
 
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 tumbit ingefära
½ dl ketchup
½ dl agavesirap
1 msk soja
½ citron, juicen
½ tsk Srirachasås
Salt/peppar/paprikapulver
 
200 g tofu
Salt/peppar/paprikapulver
1 tsk soja
2 tsk olivolja
 
Isbergssallad, avokado, koriander, rosépeppar och sesamfrön till servering
 
1.
BUNS, steg 1
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan rapsolja, socker och salt. Blanda ut bakpulvret i vetemjölet och häll sedan ner i degvätskan. Knåda degen med en elvisp med degkrokar/i en matberedare/för hands i cirka 10 minuter - tills degen blir slät och glansig. Lägg i en bunke, täck med en handduk och låt jäsa till dubbel storlek (cirka 60 minuter).
 
2.
Grovhacka löken, finhacka vitlöken och riv ingefäran. Stek allt i olivolja tills löken börjar bli lite genomskinlig. Häll sedan ner ketchup, agavesirap (eller vanlig honung/sirap om du inte bryr dig om att receptet ska vara veganskt), soja, citronsaft, Srirachasås samt salt, peppar och paprikapulver. Låt såsen koka ner över medelvärme tills den blir klibbig. 
 
3.
BUNS, steg 2
Dela degen i 8 lika stora bitar. Kavla ut varje bit till en aval längd, cirka 15-20 cm. Pensla ovansidan med lite olja, och vik sedan längden på mitten. Lägg på ett smörpapper. Upprepa med alla degbitar och låt sedan jäsa ytterligare en gång, i cirka 45-60 minuter.
 
4.
BUNS, steg 3
Hetta upp vatten i en kastrull och sätt din bambulåda ovanpå. Har du ingen bambulåda, kan du göra som jag gjorde: Häll vatten i botten på en kastrull. Knykla ihop 3-4 stora bollar av aluminiumfolie (stora nog att gå över vattenytan). Ställ en tallrik som tåler värme på bollarna (se till att den är lite mindre än kastrullens diameter så att ångan stiger längs sidorna). Lägg sedan så många buns som får plats på tallriken (med smörpappret under) och sätt på ett lock på kastrullen. Ånga bröden i 6-7 minuter. Låt sedan svalna.
 
5.
Dela tofun i bitar, cirka 2x7 cm. Krydda dem runt omkring med salt, peppar och paprikapulver. Stek i olivolja på båda sidor. När de börjar bli klara häller du i lite soja, för att få extra färg, smak och krisp.
 
6.
Strimla isbergssallad, skiva avokado och grovhacka koriandern. Fyll bröden med alla dina tillbehör och avsluta med rosépeppar och sesamfrön på toppen.
 
*** ENGLISH RECIPE *** 
 
Steamed buns (#baobuns) with tofu, avocado and BBQ-glazed onions
(8 buns)
12 g fresh yeast
1 dl lukewarm water
¼ dl rapeseed oil
1 tablespoon sugar
½ teaspoon salt
2 ½ dl flour
½ teaspoon baking powder
 
1 yellow onion 
1 clove of garlic
1 tablespoon olive oil
1 thumb piece ginger 
½ dl ketchup
½ dl agave
1 tablespoon soy sauce 
½ lemon, the juice
½ teaspoon Sriracha sauce
Salt/pepper/paprika powder
 
200 g tofu
Salt/pepper/paprika powder
1 teaspoon soy sauce 
2 teaspoon olive oil
 
Isberg lettuce, avocado, cilantro, red pepper corns and sesame seeds for the serving
 
1.
BUNS, step 1
Desolve the yeast in the water and then add rapeseed oil, sugar and salt. Mix the flour and the baking powder in a seperate bowl, then add it to the yeast mixture. Kneed the dough for about ten minutes - until it's smooth and shiny. Put in a bowl, cover witha kitchen towel and let rise until it has doubled in size (about 60 minutes)
 
2.
Coarsly chop the onions, finely chop the garlic, grate the ginger. Fry everything in olive oil until the onions become translucent. Add ketchup, agave, soy sauce, lemon juice, Sriracha and spices and let it reduce over medium heat until it beomes sticky. 
 
3.
BUNS, step 2
Divide the dough into 8 equal sized pieces. Roll out every piece, to an oval shape about 15-20 cm long. Brush the top with some olive oil and then fold it in half. Put the bun on a piece of parchement paper. Repeat with all dough pieces and then let rise under the kitchen towel again, this time for about 45-60 minutes.
 
4.
BUNS, step 3
Heat water in a sauce pan and put you bamboo steamer ontop. Add as many buns that will fit in the bamboo steamer (with the parchemnt paper underneith) and put on the lid. Steam the buns for 6-7 minutes, then let cool.
 
5.
Cut the tofu in pieces, circa 2x7 cm. Season with salt, pepper and paprika powder. Fry in olive oil on both sides. Just before they're done, add som soy sauce into the pan for extra flavor, color and texture.
 
6.
Serve your buns with shredded isberg lettuce, slized avocado, koriander, tofu, onions and top it all of with red pepper corns and sesame seeds.

Fylld bakad sötpotatis med avokadokräm

Först och främst måste jag säga: heja Sverige! Jag har haft familjen på besök de senaste dagarna och i måndags var vi på San Siro och såg svenska herrlandslaget avancera till VM. Det var en av de bättre upplevelserna jag varit med om, och även om det nu är landssorg här i Italien, så känner jag att jag vill se ännu fler (svenska) landskamper, för den atmosfären går det verkligen att ta på. Underbart.
 
Med familjen på besök har de flesta måltiderna ätits utanför hemmet, och köket har inte använts på några dagar. Jag klagar absolut inte - det är underbart att få äta vällagad italiensk mat (åt bland annat en magisk Risotto alla Milanese - saffransrisotto - igår). Men jag ska erkänna att jag längtar tillbaka till min mat efter några dagar. Nu har familjen åkt hem igen, och det känns väldigt tomt i lägenheten. Kylen är däremot full, och nu ska det lagas mat.
 
Till lunch idag gjorde jag den här bakade sötpotatisen som ser ut att vara proppfull med goda grejer - och det var precis vad den också var. Gurka, majs, groddar, avokadokräm, hampafrön, hasselnötter... Du kan ju stoppa ner precis exakt vad du vill i den där. Jag njöt av varje tugga i alla fall. Precis som jag alltid gör när det är sötpotatis med i bilden...
 
 
Fylld bakad sötpotatis med avokadokräm
(1 portion)
1 sötpotatis
½ dl tärnad gurka
½ dl majs
½ dl groddar
5-8 hasselnötter
3 salviablad
½ msk hampafrön 
Srirachasås
Salt/peppar/paprikapulver
Olivolja
 
½ avokado
1 msk olivolja
½ lime, saften
Salt/peppar
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader C. Picka sötpotatisen runt om med en gaffel och lägg sedan på en plåt. Låt baka i ugnen i 45-60 minuter beroende på storlek. Den ska kännas mjuk när du trycker på den.
 
2.
Stek majsen i olivolja och krydda med salt, peppar och paprikapulver. Hacka hasselnötterna. Stek salviabladen krispiga i olivolja.
 
3.
Mixa ihop alla ingredienser till avokadokrämen.
 
4.
Gör ett snitt i sötpotatisen när den är klar och pressa den från sidorna så att öppningen delar sig. Gröp eventuellt ur lite av sötpotatisen. Lägg sedan i tärnad gurka, groddar och majs. Toppa med avokadokrämen och avsluta med hasselnötter, hackade salviablad, hampafrön och Srirachasås.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Loaded baked sweet potato with avocado crème
(1 serving)
1 sweet potato
½ dl diced cucumber
½ dl corn
½ dl sprouts
5-8 hazelnuts
3 sage leaves
½ msk hemp seeds 
Sriracha
Salt/pepper/paprika powder
Olive oil
 
½ avocado
1 tablespoon olive oil
½ lime, the juice
Salt/pepper
 
1.
Pre-heat your oven to 200 degrees C. Stick the sweet potato all aroud with a fork, then add the sweet potato to an oven tray. Bake for about 45-60 minutes, depending on size. It should feel soft when pressed.
 
2.
Fry the corn in olive oil and season with salt, pepper and paprika powder. Coarsley chop the haxel nuts. Fry the sage leaves in olive oil until cripsy. 
 
3.
Mix all ingrediens for the avocado crème in a blender
 
4.
Cut the sweetpotato open and press it from the sides to make the opening wider. Add diced cucumber, sprouts and corn. Top with the avocado crème and finish with hazel nuts, chopped sage leaves, hemp seeds and Sriracha.

Linguine med pumpasås och saltrostade nötter

En av de godaste såserna du kan göra till din pasta, är pumpasås. Världens enklaste - den består mer eller mindre bara av pumpa. Låter tråkigt inser jag nu, men hemligheten är att du rostar pumpan med en massa kryddor så att den tar massa smak, och sedan mixar du den slät och krämig. Jag lovar, det är världens godaste. 
 
Idag valde jag att toppa min pasta med saltrostade nötter, parmesan och persilja. Det gav extra crunch, smak och färg, så det rekommenderar jag er att också göra! Mer crunch, smak och färg åt folket! Ciao!
 
 
Linguine med pumpasås och saltrostade nötter
(1 portion)
60-80 g linguine
300 g pumpa
1 msk olivolja
Salt/peppar/paprikapulver/kanel/ingefära
 
1 liten näve nötter
1 msk vatten
1 tsk salt
 
Riven parmesan och persilja till toppingen
 
1.
Dela pumpan i bitar och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och krydda med salt, peppar, paprikapulver, kanel och ingefära. Blanda runt. Sätt in plåten i ugnen (200 grader) och låt pumpan bli mjuk, det tar cirka 25 minuter.
 
2.
Mixa pumpan slät med en stavmixer och lägg i en kastrull.
 
3.
Koka upp rikligt med saltat vatten till pastan. Koka pastan enligt beskrivningen. Ta cirka 1 dl av pastavattnet och häll ner i pumpapurén och värm upp den i kastrullen.
 
4.
Rosta nötterna i en torr panna. När de är varma, häller du på vatten och direkt efter salt. Skaka om pannan så att alla nötter täcks med salt. När vattnet avdunstar fastnar saltet på nötterna. Låt nötterna rosta klart i pannan tills de är torra igen.
 
5.
Häll av vattnet från pastan och blanda den med pumpasåsen. Lägg upp på tallrik och toppa med riven parmesan, persilja och grovhackade nötter.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Linguine with pumpkin sauce and salt toasted nuts
(1 serving)
60-80 g linguine
300 g pumpkin
1 tablespoon olive oil 
Salt/pepper/smoked paprika/cinnamon/ginger
 
1 small handful of nuts
1 tablespoon water
1 teaspoon salt
 
Grated parmesan and parsley for the topping
 
1.
Cut the pumpkin into cubes and put on an oven tray. Drizzle with olive oil and season with salt, pepper, paprika powder, cinnamon and ginger. Mix. Bake in an oven pre-heated to 200 degrees C for about 25 minutes (until the pumpkin is soft and tender).
 
2.
Mix the pumpkin to a purée witj an immersion blender. Add the purée to sauce pan.
 
3.
Bring enough salted water to a boil for the pasta. Cook the pasta according to the package. Add about 100 ml of the pasta water to the pumpkin purée and heat the purée up in the sauce pan.
 
4.
Toast the nuts in a dry pan. When they are hot, add the water and directly after tha salt. Shake the pan so that all the nuts are covered in salt. When the water evaporate, the salt stick to the nuts. Let the nuts toast in the pan until they are dry again.
 
5.
Drain the pasta water and add the linguine to the pumpkin saude. Add to a plate and top with grated parmesan, parsley and coarsly chopped nuts.

Peanutbutter Cups!

Tänk att något så enkelt kan bli så gott. Två ingredienser som passar perfekt tillsammans för att skapa precis den lilla munsbit du behöver för att få en regning måndag att bli bättre. Jag pratar om choklad och jordnötssmör. En match made in heaven. Ni som har smakat på det amerikanska godiset Reese's Peanutbutter Cups vet precis vad jag talar om - och det bästa av allt är att du kan göra dem superenkelt själv.
 
 
Hemmagjorda Peanutbutter Cups
(8-10 stycken)
100 g mörk choklad
2-3 msk jordnötssmör
Eventuellt lite flingsalt
 
1.
Smält chokladen över vattenbad.
 
2.
Lägg lite choklad i botten av en silikonform, du kan t.ex. använda en isbitsform. Lägg in i frysen 5 minuter för att stelna.
 
3.
Lägg på jordnötssmör på chokladen och toppa sedan med resterande choklad och sist flingsalt (om du vill). Sätt tillbaka i frysen och låt stelna. Tada, klart!
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Homemade peanutbutter cups
(8-10 cups)
100 g dark chocolate
2-3 tablespoons of peanutbutter
Some sea salt
 
1.
Melt the chocolate over a bain-marie.
 
2.
Divide half of the chocolate in a silikon form - you can also use an ice cube form. Put in the freezer 5 minutues to solidify.
 
3.
Divide the peanutbutter ontop of the solidified chocolate, then top with the remaining melted chocolate and finish off with some sea salt. Put in the freezer to solidify. Done!

Krispig tofu-taco i hemmagjorda majstortilla

Igår testade jag ett recept som jag tänkte spela in tillsammans med Chef in Camicia nästa vecka. Jag hade egentligen inte tänkt lägga ut receptet, men nu blev det så gott att jag inte kunde låta bli. 
 
Taco kan ju se ut på en mängs olika sätt. Svennebanan-taco. Fisk-taco. Fancy-taco. Det finns nog lika många taco-typer som det finns taco-lagare. Min version idag är gjord på tofu. Tofu som är panerad i panko och stekt gyllene och kripsig i olivolja. Typ det bästa du kan göra med tofu... 
 
Majstortillan har jag gjort många gånger förr. De är så lätta att göra, och blir alltid bra. Här har jag använt dem som bas till szechuan-aubergine. Och här har de agerat bas till mina fisktacos. Ni ser, de kan användas till allt - välj själv fyllning efter smak!
 
 
Krispig tofu-taco i hemmagjorda majstortilla
(2-3 taco)
100 g fast tofu
2 msk bovetemjöl
1 ägg
½ dl panko
Salt & peppar
Olivolja till stekning
 
¾ dl majsmjöl
¼ dl maizena
1 nypa salt
1 äggvita
¾ dl vatten
Rapsolja till stekning
 
1 msk tahini 
1 msk vatten
Några droppar citronsaft
Salt
 
Isbergssallad
Avokado
Sesamfrön
 
1.
Börja att blanda till smeten till majstortillan. Blanda majsmjöl, maizena och salt i en bunke. Vispa sedan ner äggvita och vatten och låt smeten vila i tio minuter. Stek sedan majstortilla i lite olja i en stekpanna. Det blir 2-3 tortilla beroende på hur stora du göra dem.
 
2.
Torka av tofun och dela den i kuber. Salta och peppra rikligt. Vänd kuberna i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i panko. Stek sedan gyllene i olivolja på medelhög värme. Låt rinna av på hushållspapper.
 
3.
Blanda tahini, vatten, citronsaft och salt till en sås.
 
4.
Lägg strimlad isbergssallad och skivad avokado i botten på en tortilla. Toppa med tofu och ringla över tahinisåsen. Avsluta med sesamfrön.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Crispy tofu taco in homemade corn tortilla
(2-3 tortilla)
100 g firm tofu
2 tablespoons flour
1 egg
½ dl panko breadcrumbs
Salt & pepper
Olive oil
 
¾ dl corn flour
¼ dl maizena
1 pinch of salt
1 egg white
¾ dl water
Rapeseed oil
 
1 tablespoon tahini 
1 tablespoon water
Some drops of lemon juice
Salt
 
Iceberg lettuce
Avocado
Sesame seeds
 
1.
Start with the corn tortilla. Mix corn flour, maizena and salt. Then whisk in the egg white and water. Let rest for 10 minutes then fry in rapeseed oil in a pan. You'll get 2-3 tortillas depending on how big you make them.
 
2.
Cut the tofu in cubes and season with lots of salt and pepper. Cover in flour, then egg and finally panko. Fry in oil until golden, then drain the excess oil on a paper towel.
 
3.
Mix tahini, water, lemon juice and salt to form a tahini sauce.
 
4.
Put some shredded lettuce and sliced avocado in a tortilla. Top with tofu, tahini sauce and finish of with some sesame seeds.

Glutenfritt, saftigt pumpabröd

Igår slog jag mig ner i soffan och började arbeta, som jag gör alla andra vardagar. Inget konstigt med det, förrän kag två timmar in i arbetet insåg att jag var ledig. Alla Helgons Dag är nämligen en helgdag i Italien, något jag inte tänkte på då jag jobbar mot Sverige/Danmark, men är anställd i Italien. Nåväl, avklarat jobb är alltid avklarat jobb, men det var bara att slå igen datorn och hitta på något roligare. Roligare i detta fall = baka. 
 
Jag hade lust att baka bananbröd, men kände för att experimentera lite (mest för att mina bananer inte var tillräckligt mogna) Det var då jag kom på idén att använda pumpan jag hade i kylen istället. Jag bakade av den i ugnen och mixade den sedan till en puré, som fick agera substitut för den mosade bananen. Brödet smaksatte jag med klassiska pumpapaj-smaker som kanel, ingefära och muskot. Och så gjorde jag brödet extra saftigt med tillskottet av grekisk yoghurt i smeten. Resultatet blev bättre än jag vågade hoppas på! Så himla gott, och inte alls jätteonyttigt - jag sötade hela brödet med bara två matskedar kokossocker samt lite mörk hackad choklad, men det räckte gott och väl.
 
Passa på att göra detta brödet nu, medan pumpa fortfarande går att finna i affärerna. Så får du gå tillbaka till att göra bananbröd resten av året. Åh, och förresten: brödet är glutenfritt om du använder glutenfria havregryn till att göra havremjölet. Heja!
 
 
Glutenfritt, saftigt pumpabröd
(1 bröd)
2 dl pumpapurée
1 dl grekisk yoghurt
2 ägg
2 msk kokossocker
1 ½ dl bovetemjöl
1 dl havremjöl
2 tsk pofiber
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
Malen muskotnöt
1 liten näve russin
40 g mörk choklad, grovhackad
Pumpakärnor till topping
 
1.
Värm ugnen till 180 grader C. Lägg bakplåtspapper i en brödform.
 
2.
Blanda pumpapuré, grekisk yoghurt, ägg och kokossocker.
 
3.
Blanda bovetemjöl, havremjöl, pofiber, salt, vaniljsocker och bakpulver.
 
4.
Blanda ner de torra ingredienserna i de våta. Häll sedan ner kanel, ingefära, muskotnöt, russin och choklad och rör om.
 
5.
Häll över i brödformen, toppa med pumpakärnor och baka i cirka 40 minuter. Låt sedan svalna på ett galler. Servera t.ex. med jordnötssmör och banan.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Glutenfree and moist pumpkin bread
(1 loaf)
2 dl pumpkin purée
1 dl Greek yoghurt
2 eggs
2 tablespoons coconut sugar
1 ½ dl buckwheat flour
1 dl oat flour
2 teaspoons pofiber
1 pinch of salt
1 teaspoon vanilla sugar
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon grounded cinnamon
1 teaspoon grounded ginger
Grounded nutmeg
1 small handful of raisins
40 g dark chocolate, chopped
Pumpkin seeds for the topping
 
1.
Pre-heat the oven to 180 degrees C. Line a bread form with parchment paper.
 
2.
Mix pumpkin purée, eggs, Greek yoghurt and coconut sugar.
 
3.
Mix buckwheat flour, oat flour, pofiber, salt, baking powder and vanilla sugar.
 
4.
Add the dry ingredients to the wet. Stir in cinnamon, ginger, nutmeg, raisins and chopped chocolate.
 
5.
Add the batter to the bread form, top with pumpkin seeds and bake for about 40 minutes. Let cool, then serve with e.g. peanut butter and banana.

Zucchininudlar med krämig avokadosås och stekt svamp

Hej! Här har det inte hänt mycket på ett tag. Det beror på att jag drabbades av influensan-från-helvetet och åt totalt 1 äpple, 2 vindruvor och 1 ägg på tre dagar. Inte så mycket att skriva recept på med andra ord. Men nu är jag tillbaka, och matlusten likaså. 
 
Idag bjuder jag på världen enklaste veganska och glutenfria rätt. Snabbt går det att göra, och mättande är det också. Och gott! Men det vet ni redan, jag lägger inte ut något recept som jag inte tycker är gott. Känns onödigt. Du behöver bara några fåtal ingredienser sedan har du världens krämigaste "pastarätt" klar att mumsa på.
 
 
Zucchininudlar med krämig avokadosås och stekt svamp
(1 portion)
1 zucchini
5-6 champinjoner
½ citron, cest + saft
1 liten vitlöksklyfta
½ avokado
1 msk olivolja
Salt & peppar
 
1.
Svarva zucchinin för att få fram zucchininudlar. Lägg i en skål och häll över kokande vatten. Låt stå i 3 minuter, häll sedan av vattnet.
 
2.
Stek svampen gyllene i olivolja, tillsammans med citroncest, finhackad vitlök och salt.
 
3.
Mixa avokadon med olivolja, citronsaft, salt och peppar till smoooooth. Blanda sedan avokadosåsen med zucchininudlarna.
 
4.
Lägg upp i en skål, toppa med svampen och avsluta eventuellt med några solroskärnor.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Zoodles with creamy avocado sauce and fried mushrooms
(1 serving)
1 zucchini
5-6 mushrooms
½ lemon, cest and juice
1 small garlic clove
½ avocado
1 tablespoon olive oil
Sunflower seeds
 
1.
Spiralize the zucchini and put it in a bowl. Pour boiling water over the zoodles and let sit for 3 minutes before you drain them.
 
2.
Fry mushrooms in some olive oil with lemon zest, finely chopped garlic and salt. 
 
3.
Mix the avocado with olive oil, lemon juice, salt and pepper until silky smooth. Then mix the avocado sauce with the zoodles.
 
4.
Put in a bowl, top with the mushrooms and finally some sunflower seeds.

RSS 2.0