Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Pannkakor utan ägg och gluten - är det möjligt?

Jag blev så himla sugen på krispiga pannkakor igårkväll innan jag gick och lade mig. Så det också det första jag tänkte på idag när jag klev upp. Bara till att ta tag i saken. Men nu har jag ju en tendens till att aldrig gå den enkla vägen. Så istället för att göra vanliga pannkakor med ägg och vetemjöl, så bestämde jag mig för att göra en variant som var både glutenfri och äggfri. Är det ens möjligt?
 
Ja, det är det! Vill man, så kan man. Det gäller bara att vara beredd på att ingredienserna kanske inte beter sig på samma sätt som de ingredienser man är van vid att arbeta med. Denna smeten blev t.ex. mer trögflytande än vanlig pannkakssmet, så jag fick helt enkelt bre ut den i stekpannan med hjälp av en slickepott. Lite mer jobb, men det var det värt för resultatet blev pannkakor som var krispiga i kanterna, och mjuka och goda i mitten - precis som jag ville ha det!
 
 
Veganska och glutenfria pannkakor med vispad kokosgrädde
(5-6 pannkakor)
1 dl bovetemjöl
1 tsk fiberhusk
1 nypa salt
2 msk solrosolja/rapsolja
2½-3 dl valfri mjölk (mandel/kokos/soja etc)
Kokosolja till stekning
 
Topping
Vispad kokosgrädde
Jordnötssmör
Banan
Fikon
Helt bovete
 
1. 
Blanda bovetemjöl, fiberhusk och salt i en bunke. Tillsätt olja och mjölk, lite i taget medan du vispar, för att undvika klumpar. Låt vila 10 minuter.
 
2.
Värm kokosolja i en stekpanna. Stek pannkakor. Smeten är mer trögflytande än vanlig pannkakssmet, så du behöver troligen hjälpa till att smeta ut den med en stekspade.
 
3.
Kokosgrädden gör du genom att sätta en burk kokosmjölk, upp och ner i kylen, över natten. När den blir kall separeras kokosvattnet från grädden. På morgonen vänder du burken, öppnar den som vanligt och skopar ut grädden, som du sedan vispar upp med lite vaniljpulver, salt och agave.
 
4.
Servera dina pannkakor med kokosgrädde, jordnötssmör och färsk frukt. 
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Vegan and glutenfree crêpes with whipped coconut cream
(5-6 crêpes)
1 dl buckwheat flour
1 teaspoon psyllium husk
1 pinch of salt
2 tablespoons of sunflower oil
2½-3 dl plantbased milk
Coconut oil for frying
 
Topping
Whipped coconut cream
Peanutbutter
Banana
Figs
Whole buckwheat groats
 
1.
Mix buckwheat flour, psyllium husk and salt in a bowl. Add oil and milk, a small amount at a time whilst whipping, to avoid clumps. Allow to rest for 10 minutes.
 
2.
Heat coconut oil in a frying pan. Make crêpes. The batter is more viscous than the usual crêpes batter, so you probably need to help to spread it out with a spatula.
 
3.
Make the coconut cream by putting a can of coconut milk, upside down, in the fridge overnight. When it gets cold, the coconut water separates from the cream. In the morning, turn the jar, open it as usual and scoop out the cream, which you then whisk with some vanilla powder, salt and agave.
 
4.
Serve your crêpes with coconut cream, peanut butter and fresh fruit.

Pumpabollar med asiatiska smaker serverade med en krämig gurksallad

Ingefära, lime och vitlök. Soja, fisksås och rostad sesamolja. Det är mina standardsmaksättare då jag ska laga något som är inspirerat från Asien. Och precis alla dessa ingredienser innehåller dessa pumpabollar som jag gjorde igår. Namnam!
 
Av en händelse blev denna lunch både vegansk, glutenfri och laktosfri. Det var liksom inte meningen, det bara blev så. Dock funderar jag på att testa att bli vegan i en vecka. Av den enda anledningen att jag är nyfiken. Jag tror jag kommer att sakna ägg och ost mest, men en vecka kan jag lätt överleva. Ja, så får det nog bli - jag testar. Återkommer när jag börjar.
 
Under tiden kan ni testa det här receptet. Man behöver inte vara vegan, gluten- eller laktosallergiker för att tycka om det. Jag lovar. Jag är inget av det. Jag tycker bara om god mat.
 
 

 
 
Pumpabollar med asiatiska smaker serverade med en krämig gurksallad
(2 portioner)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta 
½ lime
1 tumbit ingefära
1 liten näve koriander
1 ½ dl pumpapuré 
½ dl bovetemjöl
½ dl näringsjäst
2 tsk fiberhusk
1 tsk soja
Några droppar fisksås
Några droppar rostad sesamolja
Salt och peppar
Olivolja
Sesamfrön
 
4 små persiska gurkor (eller en liten vanlig engelsk gurka)
1 liten näve koriander
2 msk solrosfrön
2 msk tahini
2 msk vatten
½ tsk limejuice
Salt
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader C.
 
2.
Skala löken och skiva den i ringar. Stek den mjuk i olivolja över låg/medel värme. Tillsätt finriven vitlök, limeskal och ingefära och låt steka med några minuter.
 
3.
Lägg över lökblandningen i en mixer och tillsätt grovhackad koriander och pumpapuré. Mixa till en smet.
 
4.
Lägg över i en skål och tillsätt bovetemjöl, näringsjäst, fiberhusk, soja, fisksås, sesamolja samt salt och peppar. Rör ihop till en lite fastare smet och låt stå i 10 minuter.
 
5.
Rulla bollar av smeten (den är rätt kladdig) som du sedan rullar i sesamfrön. Lägg på en plåt och baka i cirka 30 minuter - vänd dem efter halva tiden.
 
6.
Gör din gurksallad under tiden. Dela gurkan i mindre bitar. Finhacka koriandern. Blanda gurka, koriander och solrosfrön i en skål. Häll på tahinidressing (bara blanda ihop tahini, vatten, lime och salt).
 
7.
Lägg upp på ett fat och njut!
 
*** ENGLISH RECEIPE ***
 
Pumpkin balls with Asian flavors served with a creamy cucumber salad
(2 servings)
1 yellow onion
1 garlic clove
½ lime
1 thumb piece of ginger
1 small handfull coriander
1 ½ dl pumkin purée
½ dl buckwheat flour
½ dl nutritional yeast
2 teaspoons psyllium husk
1 teaspoon soy sauce
A few drops of fish sauce
A few drops of roasted sesame oil
Salt and pepper
Oliveoil
Sesame seeds
 
4 persian cucmber (or one small english one)
1 handfull coriander
2 tablespoons of sunflower seeds
2 tablespoons tahini
2 tablespoons water
½ teaspoon lime juice
Salt
 
1.
Pre-heat the oven to 200 degrees C.
 
2.
Peel the onion and slice it. Cook it softly in olive oil over low to medium heat. Add grated garlic, ginger and lime zest and let simmer for a few minutes.
 
3.
Add the onion mixture to a mixer and add coarsely chopped coriander and pumpkin purée. Mix to a batter.
 
4.
Add the batter to a bowl and add buckwhet flour, nutritional yeast, psyllium husk, soy sauce, fish sauce, sesame oil and salt and pepper. Stir together to a firmer batter and leave to rest for 10 minutes.
 
5.
Roll balls out of the batter (it is quite sticky) that you then roll in the sesame seeds. Put them on an oven tray and bake for about 30 minutes - turn them over after half the time.
 
6.
In the meantime, make your cucumber salad. Cut the cucumber in smaller pieces and finely chop up the coriander. Mix cucumber, coriander and sunflower seeds in a bowl and pour over the tahini dressing (just mix the tahini with water, lime juice and salt).
 
7.
Put on a plate and enjoy!

Pumpalasagne med salvia och ricottakräm

En av de bästa sakerna med hösten, är väl ändå att det är pumpasäsong? Jag älskar pumpa! Det är en så varierbar gurkväxt (faktiskt!) som går att modifiera till en mängd olika saker och rätter. Några av mina favoriter, som jag har gjort genom åren, är:
 
Salvia-smör-pistage-&-honungsglaserad hasselbackspumpa
Glutenfri Pumpapaj-galette med Kanderade Valnötter och Chokladspindlar
Pumpa-dumplings med salviasmör
Pumparisotto med ingefära och lakritspulver
Pumpabröd med Pumpahummus Även en glutenfri variant här
Pumpapaj med karamelliserade valnötter
 
Ni ser, man kan göra nästa allt med pumpa - det är bara fantasin som sätter gränser. En sak som jag tidigare inte har gjort, är pumpalasagne, men när jag gnuggade geniknölarna kom idén till mig. Och det är jag glad för att den gjorde! Det här är nog den godast vegetariska lasagne jag någonsin ätit. Jag slurkade hela formen. På riktigt. Kunde inte hejda mig. 
 
Jag gjorde allt från scratch - till och med lasagneplattorna - vilket gjorde att det tog sin lilla tid att få lasagnen klar. Men desto godare är det att avnjuta det färdiga resultatet. Du behöver dock inte göra det, om du vill spara tid - du kan köpa både färska lasagnaplattor och färdig pumpapuré (se dock till att köpa den som bara består av pumpa - inget annat). Men som sagt - allt blir godare om du gör det själv!
 
 
 
 
Pumpalasagne med salvia och ricottakräm
(1-2 portioner)
4 färska lasagneplattor (så här gör du egen pasta)
250 g pumpa
6-8 salviablad
Salt, peppar, paprikapulver
1 msk olivolja
 
100 g bladspenat
Färskriven muskotnöt
Salt
 
1 dl ricotta
¾ dl färskriven parmesan + extra till toppen
1 msk olivolja
Salt och peppar
 
Solrosfrön
 
1.
Om du gör din egen pasta, så börjar du med den. Här kan du se hur du gör. Till detta recept gjorde jag en portion pasta (100 g mjöl + 1 ägg). Men det slutade med att jag endast använde hälften då jag kavlade ut degen väldigt tunt. Nåväl - du behöver fyra lasagneplattor som passar till din form.
 
2.
Rosta pumpan: dela den i bitar, lägg på en plåt och krydda med salt, peppar och paprikapulver. Ringla över olja. Släng på salviabladen och låt baka i ugn tills pumpan är mjuk (cirka 30-40 minuter beroende på bitarnas storlek). Lägg pumpabitarna i en skål (spara salvian till senare) och mixa den till en puré med en stavmixer.
 
3.
Lägg spenaten i en skål. Förväll den genom att hälla på kokande vatten och låt den står i 2 minuter. Häll sedan av vattnet och krama ur vätskan. Smaksätt med riven muskotnöt och salt efter smak.
 
4.
Blanda ricotta, parmesan, olivolja, salviabladen som du tidigare rostade och nu har finhackat, salt och peppar till en kräm.
 
5.
Bygg din lasagne: börja med lite pumpapuré i botten av en ungsform. Lägg på en lasagneplatta, toppa med pumpapuré, spenat och ricottakräm. Strö över solroskärnor för crunch. Upprepa processen tills du har den sista lasagneplattan på toppen. Då blandar du resterande ricottarkräm med lite pumpapuré och brer över. Avsluta med riven parmesan och ett salviablad.
 
6.
Baka i ugnen i cirka 25-30 minuter på 210 grader. Låt svalna 10 minuter innan du sätter gaffeln i ditt lasagne-paradis! ENJOY!
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Pumpkin lasagna with sage and ricotta crème
(1-2 servings)
4 fresh lasagne plates (Here is how you make your own pasta)
250 g pumpkin
6-8 sage leaves
Salt, pepper and paprika powder
 
1 tablespoon of olive oil
100 g spinach
Freshly grounded nutmeg
Salt
 
1 dl ricotta
¾ dl freshly grated parmesan + extra for the top
1 tablespoon of olive oil
Salt and pepper
 
Sunflower seeds
 
1.
If you make your own pasta, you start with that. Here you can see how easy it is. For this recipe I made one serving of pasta (100 g flour + 1 egg). But I ended up using only half of it as I rolled out the dough very thinly. Anyways, you need 4 lasagna plates to fit your ovenware.
 
2.
Roast the pumpkin: Divide it into pieces, put them on a plate and season with salt, pepper and paprika powder. Drizzle with olive oil. Att the sage leaves and bake in the oven until the pumpkin is soft (about 30-40 minutes depending on the size of the pieces). Put the pumpkins in a bowl (save the sage for later) and mix it into a puree with a hand mixer (or in a blender).
 
3.
Put the spinach in a bowl. Parboil it by pouring boiling water on top and allow to sit for 2 minutes. Then drain the water and squeeze out the excess liquid. Sesaon with grated nutmeg and salt.
 
4.
Mix the ricotta, parmesan, olive oil, the sage that you previously roasted and now have finely chopped, salt and pepper into a cream.
 
5.
Build your lasagna: start with some pumpkin purée in the bottom of the form. Add a lasagne plate, top with pumpkin purée, spinach and ricotta crème. Sprinkle oversome sunflower seeds for extre crunch. Repeat the process until you have put the last lasagna plate at the top. Then mix the remaining ricotta crème with some pumpkin purée and add on top. Finish with some grated parmesan and a sage leaf.
 
6.
Bake in the oven for about 25-30 minutes at 210 degrees C. Allow to cool 10 minutes before putting the fork in your lasagna Paradise! ENJOY!

Stekt gröt med kaneläpplen, grekisk yoghurt och jordnötssmör

Ibland älskar jag Instagram lite mer än vanligt. Som när någon i mitt flöde lägger upp en bild på stekt gröt, och jag direkt känner varföööör har jag aldrig tänkt på det? Genialt! Precis så var det för några dagar sedan då Saltå Kvarn lade upp sin bild på stek gröt - och sedan dess har jag inte kunnat tänka på något annat. Så idag slog jag slag i saken, och gjorde min egen version av stekt gröt - och jag tror nu att jag har hittat en ny favorit på frukostmenyn.
 
Egentligen började jag att laga min frukost redan igår. Stekt gröt är nämligen kall gröt, som pimpas i en stekpanna när den har stelnat. Och det tar ju sin lilla tid innan gröt stelnar, så jag lagade helt enkelt en portion havregrynsgröt igår innan jag gick och la mig - så var den redo för att bli pimpad imorse när jag gick upp. Episk planering!
 
Havregröten kan du variera precis som du vill, med olika smaksättningar och adderingar. Dagen till ära smaksatte jag den med både kanel och kardemumma - och rörde dessutom i både vallmofrön och russin för att göra den extra rolig. Bestäm själv - låt fantasin flöda.
 
 
Stekt gröt med kaneläpplen, grekisk yoghurt och jordnötssmör
(1 portion)
1 dl (glutenfria) havregryn
2 ½ dl vatten
1 nypa salt
1 nypa kanel
1 nypa kardemumma
1 tsk vallmofrön
2 msk russin
 
½ äpple
1 tsk kanel
1 tsk agavehonung
1 msk smör
 
½ dl grekisk yoghurt
1 nypa vaniljpulver
1-2 msk jordnötssmör
Valnötter
 
1.
Lägg havregryn i en kastrull tillsammans med vatten, salt, kanel, kardemumma och vallmofrön. Koka ihop till en gröt, långsamt över låg värme. Häll i russinen och låt dem bli lite varma och mjuka. När gröten är klar häller du över den i en form (min var cirka 10x15 cm). Låt gröten svalna. Täck den sedan med ett lock/folie och sätt in den i kylen över natten för att den ska stelna.
 
2.
Skala äpplet och skär det i tärningar. Stek det mjukt i lite smör, tillsammans med kanel och agave, i en panna.
 
3.
Ta ur gröten ur formen (jag hade en aluminiumform vilket gjorde detta steg enkelt). Skär sedan gröten i bitar - i mitt fall i tre längder - som du steker i smör i en panna för att få en krispig yta.
 
4.
Blanda yoghurten med lite vaniljpulver och lägg upp på en tallrik. Lägg på gröten och toppa med äpplena, jordnötssmör och lite valnötter.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Fried porridge with cinnamon apples, Greek yogurt and peanutbutter
(1 serving)
1 dl (glutenfree) oats
2 ½ dl water
1 pinch of salt
1 pinch of cinnamon
1 pinch of cardamom
1 teaspoon of poppy seeds
2 tablespoons raisins
 
½ apple
1 teaspoon of cinnamon
1 teaspoon agave honey
1 tablespoon butter
 
½ dl Greek yogurt
1 pinch of vanilla powder
1-2 tablespoons peanutbutter
Walnuts
 
1.
Add oats in a saucepan together with water, salt, cinnamon, cardamom and poppy seeds. Let it simmer slowly over low heat. Add the raisins and let them get warm and soft. When the porridge is ready, pour it into a container (mine was about 10x15 cm). Allow the porridge to cool. Then cover with a lid/foil and put it in the fridge overnight to solidify.
 
2.
Peel the apple and dice it. Fry it gently in some butter, together with some cinnamon and agave.
 
3.
Remove the porridge from the container (I used an aluminum container which made this step easy). Then cut the porridge into pieces - in my case in three pieces lenghtwise - that you then cook in butter in a pan to get a crispy surface.
 
4.
Mix the yogurt with some vanilla powder and put on a plate. Add the porrisge and top with the apples, peanut butter and some walnuts.

Potstickers med lök- och misofyllning & jordnötssås (veganska)

 
Jag fortsätter i min asiatiska anda, och gjorde därför potstickers till lunch idag. Potstickers är egentligen bara ett annat namn för dumplings, men istället för att bara ångkoka dem, steker man dem först på ena sidan, så att de får en trevligare (tycker i alla fall jag) yta och lite mer textur. Och idag gick jag ännu lite längre i krispighetsgrad, och liksom halvpanerade dem med sesamfrön innan jag stekte dem. Magi!
 
Jag ska vara ärlig och säga att jag experimenterade med en glutenfri deg bestående av kikätsmjöl och rismjöl, men den blev inte alls som jag tänkte, så det slutade med att jag gjorde en vanlig wontondeg på vetemjöl, salt och vatten. Vill ni dock göra glutenfria potstickers, så har jag tidigare gjort sådana på bovetemjöl - de blev väldigt bra, och receptet på dessa hittar ni här.
 
Och vet ni vad? Dessa potstickersen är helt veganska. Detta för att jag gjorde en fyllning baserad på lök, sötpotatis och misopasta. Inget kött och inga mejeriprodukter alls. Men fullt av smak!
 
 
      
      
 
 
Potstickers med lök- och misofyllning & jordnötssås
(14-16 stycken = 2 portioner)
 
Deg till wonton
150 gram mjöl
110 ml vatten
1 nypa salt
 
Fyllning
1 gul lök
1 vårlök
1 pak choi
1 lime, skalet
2-3 cm ingefära
1 vitlöksklyfta
1 dl sötpotatismos
1-2 msk misopasta
1 tsk agave
Salt & peppar
1 msk olivolja
1 näve färsk koriander
 
Jordnötssås
1 msk jordnötssmör
2 msk sesamolja
1 tsk soja
½ tsk agave
½ lime, juicen
Salt & peppar
1 tsk sesamfrön
 
Vatten + sesamfrön till potsickers innan stekning
Solrosolja och vatten till stekning/ångning
Edamamebönor till servering
 
1.
Börja med degen:
Koka upp vattnet. Häll mjölet i en bunke och blanda med en nypa salt. Häll över det kokande vattnet. Rör om med en slev tills allt vatten har blandat sig med mjölet. Häll sedan över blandningen på ett bakbord och arbeta ihop till en deg. Fortsätt knåda i 5-10 minuter för att aktivera glutenet i mjölet. Täck sedan med plastfolie och låt vila i minst 30 minuter i kylen.
 
2.
Fyllning:
Grovhacka gul lök och vårlök och stek mjuk i olivolja. Finstrimla din pak choi och häll ner i pannan. Riv vitlök, ingefära och limeskal och addera till pannan tillsammans med sötpotatismos och misopasta. Smaka av med agave och salt och peppar. Ta bort från värmen och rör sedan ner grovhackad färsk koriander.
 
3.
Tillbaka till degen:
Dela degen i 14-16 lika stora delar. Platta ut varje degbit till en cirkel, cirka 8-10 cm i diameter. Gör detta antingen med en kavel, eller genom att arbeta med tumme och pekfinger och liksom stretcha ut degen med händerna.
 
4.
Det finns nu olika sätt att vika en dumpling. Idag gjorde jag trianglar genom att ta en degplatta som jag la i handflatan. Jag lade sedan en tesked av fyllningen i mitten och vek ihop två kanter upp till hälften. Sedan vek jag in den andra delen för att forma tre sidor som jag knep ihop. Omöjligt att förklara - titta på bilderna för att kanske förstå bättre.
 
5.
Detta steg är sedan valfritt, men vill du ha ännu mer krispig yta, så kan du doppa dumplingarnas botten i först vatten sedan sesamfrön, innan du går vidare till nästa steg.
 
6.
Värm solrosolja i en stekpanna och stek pot-stickersen, med den platta sidan ned, i 2 minuter på medelvärme tills de fått en gyllenbrun yta (eller att sesamfröna blivit gyllene). Häll sedan i 1 dl vatten i pannan och täck direkt med ett lock. Ånga pot-stickersen i 8-10 minuter, eller tills allt vatten avdunstat. Ta bort locket och låt dem koka ytterligare någon minut till de släpper lätt från pannan.
 
7.
Gör jordnötssåsen under tiden som pot-stickersen tillagas. Bara blanda alla ingredienser.
 
8.
Servera potstickersen med edamamebönor och jordnötssås. Ät med pinnar för att avsluta på topp!
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Potstickers with onions and miso filling & peanutbutter sauce
(14-16 potstickers = 2 servings)
 
Dought for wonton
150 grams of flour
110 ml of water
1 pinch salt
 
Filling 
1 yellow onion
1 spring onion
1 pack choi
1 lime, the zest
2-3 cm piece ginger
1 garlic clove
1 dl sweet potato puré
1-2 tablespoons miso paste
1 teaspoon of agave
Salt & Pepper
1 tablespoon of olive oil
1 handfull fresh coriander
 
Peanutbutter sauce
1 tablespoon peanut butter
2 tablespoons sesame oil
1 teaspoon soy sauce
A few drops of fish sauce
½ teaspoon agave
½ lime, the juice
Salt & Pepper
1 teaspoon of sesame seeds
 
Water + sesame seeds for the potsickers before frying
Sunflower oil and water for frying and steaming
Edamame beans for serving
 
1.
Start with the dough:
Bring the water to a boil. Add the flour into a bowl and mix with a pinch of salt. Pour over boiling water. Stir with a wooden spoon until all water is mixed with the flour. Then pour the mixture onto a baking table and knead for 5-10 minutes to activate the gluten in the flour. Then cover with plastic foil and allow to rest for at least 30 minutes in the fridge.
 
2.
Filling:
Dice yellow onion and spring onions and fry in olive oil until soft. Sjred your pack choi and add to the pan. Grate garlic, ginger and lime and add to the pan together with sweet potato puré and miso paste. Season with agave and salt and pepper. Remove from heat and then add your roughly chopped fresh coriander.
 
3.
Back to the dough:
Divide the dough into 14-16 equal parts. Form each piece into a circle, about 8-10 cm in diameter. Do this either with a rolling pin, or by working with thumb and forefinger and stretching the dough with your hands.
 
4.
There are now some different ways to fold a dumpling. Today I made triangles by placing a piece of dough in my palm. I then put a teaspoon of the filling in the middle and folded together two edges up to the middle. Then I took the other part to shape three sides that I pinched together. Impossible to explain - look at the photos to maybe understand better.
 
5.
This step is optional, but if you want an even more crisp surface, you can dip the bottom of the dumplings into water and then sesame seeds before moving on to the next step.
 
6.
Warm up sunflower oil in a frying pan and fry the pot stickers, with the flat side down for 2 minutes on medium heat until they have a golden  surface (or the sesame seeds have become golden). Then pour 1 dl of water into the pan and cover directly with a lid. Steam the pot stickers for 8-10 minutes, or until all water is evaporated. Remove the lid and let them cook for another minute until they don't longer stick to the pan.
 
7.
Make the peanutbutter sauce while the potstickers are cooking. Just mix all ingredients.
 
8.
Serve the potatickers with edamame beans and the peanutbutter sauce. Eat with sticks for a more authentic feeling.

En asiatisk rice bowl

I helgen tog jag en powerwalk till gatan Via Paolo Sarpi - Milanos svar på China Town. Syftet var egentligen bara att gå ut och gå och få lite luft, men när jag ändå var där så passade jag på att gå in i en av matvarubutikerna som ligger på samma gata. Jag älskar verkligen att gå in i de butikerna, för jag vet ungefär vad 10 procent av allt är - resten är ett mysterium. 
 
Och som vanligt köpte jag saker som jag egentligen inte alls vet hur jag ska använda, men som ändå inspirerade mig. Som till exempel enokisvamp, katsuobushi (torkade och rökta tonfiskflingor) och wakame. Haha, nu får jag fasen googla inspiration för att bli av med ingredienserna - men jag tror faktiskt redan jag har några idéer i huvudet. Dessutom köpte jag pak choi, koriander, miso, tufu wasabi och annat mer normalt, så jag har ett helt nytt asiatiskt skafferi - vilken lycka!
 
Jag börjar enkelt - med en skål med ris och en massa god topping. Smaksätt det bara rätt, så behöver det inte vara så svårt att få till en god, asiatisk middag. Jag använder basmatiris som bas - min nya kärlek. Det fanns en tid då jag inte kunde tänka mig något tråkigare än ris, men nu dagdrömmer jag om att få trycka ner mitt face i en skål med nykokt ris. Så gott!
 
 
En asiatisk rice bowl
(2 portioner)
1 ½ (okokt) basmatiris
1 msk smör
150 g fast tofu
1 pak choi
1-2 salladslökar
Enokisvamp
Rostad lök
Olivolja
Soja
Sesamfrön
Salt, peppar & rökt paprikapulver
 
1.
Lägg riset i blöt i minst 30 minuter. Häll sedan av vattnet och koka enligt förpackningen (normalt sätt ska du koka upp dubbelt så mycket vatten som ris, hälla ner ris och lite salt, och låta koka under lock på svag värme i cirka 10 minuter). När riset är färdigkokt, rör ner en matsked smör för extra len smak.
 
2.
Dela tofun i kuber och krydda runt om med salt, peppar och paprikapulver. Hetta upp lite olivolja i en panna och stek tofun. Häll i lite soja mot slutet, för en extra gyllene och smakrik yta.
 
3.
Dela din pak choi på hälften och stek i en panna med olivolja (snittytan ner). Häll på lite soja även här och låt ytan karamellisera lite. Ta av från spisen och strö över sesamfrön.
 
4.
Skiva vårlöken. Stek den och enokisvampen i lite olja. Salta. 
 
5.
Fördela riset i två skålar. Toppa med tofu, pak choi, vårlök och enoki. Avsluta med rostad lök. Du kan också dra över lite mer soja, sesamolja eller Srirachasås för extra smak och hetta.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
An Asian rice bowl
(2 servings)
1 ½ (uncooked) basmati rice 1
tablespoon butter
150 g of firm tofu
1 pak choi
1-2 spring onions
Enoki mushrooms
Fried onions
Olive oil
Soy sauce
Sesame seeds
Salt, pepper & smoked paprika powder
 
1.
Soak the rice in water for at least 30 minutes. Then rinse the water and cook according to the package (usually you should bring twice as much water as rice to a boil, stirr in the rice and some salt, and then let simmer under a lid over low heat for about 10 minutes). When the rice is cooked, stir in a tablespoon of butter for extra silkiness!
 
2.
Divide the tofu into cubes and season with salt, pepper and paprika. Add some olive oil into a pan and fry the tofu. Add some soy sauce in the end, for an extra golden and tasty surface.  
 
3.
Cut your pak choi in half and fry in a pan with olive oil. Caramellize the surface with some soy sauce. Remove from the stove and sprinkle with sesame seeds.
 
4.
Slice the spring onions and fry with the enoki mushrooms in some olive oil and salt.
 
5.
Distribute the rice in two bowls. Top with tofu, pak choi, spring onions and enoki. Finish with friend onions. You can also top with some more soy sauce, sesame oil or Sriracha sauce for extra taste and heat.

Frukostkaka med choklad-chiapudding och kiwiros

Vissa dagar är bättre lämpade att äta kaka till frukost. Som lördagar. Och födelsedagar. Och idag är det både lördag och min favorit-brorsdotters födelsedag, så varför inte slå till?
 
Jag gjorde en kakbotten av dadlar, kokosolja, jordnötssmör och solrosfrön, som jag smaksatte med lite vanilj, salt och kardemumma. Glutenfri och fri från raffinerat socker med andra ord. Fyllningen består av en chiapudding, som jag dagen till ära smaksatte med raw kakaopulver, för är det lördag och födelsedag - ja, då är choklad på sin plats. Sist toppade jag den med en fancy-pancy kiwiros. Mest för fotonas skull, om jag ska vara ärlig (för visste blir det fint) - du kan toppa din lilla frukostkaka med precis vad du vill. 
 
Grattis på födelsedagen Tyris, du är den bästa tjejen jag vet!
 
 
          
          
 
 
Frukostkaka med choklad-chiapudding och kiwiros
(1 portion)
2 medjool-dadlar
½ solrosfrön
1 msk jordnötssmör
1 msk kokosolja (fast form)
¼ tsk kardemumma
¼ tsk vaniljpulver
1 nypa salt
 
½ dl kokosmjölk
½ dl mandelmjölk
1 ½ msk chiafrön
2 tsk raw kakaopulver
1 nypa salt
 
1 gul kiwi
 
1.
Lägg alla ingredienser till bottnen i en mixer och kör tills det blir en smulig och klibbig massa.
 
2.
Klä en portions-pajform med bakplåtspapper och tryck ut massan i formen. Sätt in i frysen medan du fortsätter med chiapuddingen.
 
3.
Blanda alla ingredienser till chiapuddingen och låt stå i 15 minuter så den hinner tjockna lite. Häll sedan i chiapuddingen i pajskalet. Sätt in i kylen några timmar, eller över natten.
 
4.
Gör en ros av kiwin. Det gör du på samma sätt som jag har gjort en ros av en avokado i denna video.
 
5.
Toppa kakan med kiwirosen och servera.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Raw chocolate chia pudding breakfast cake
(1 serving)
2 medjool dates
½ dl sunflower seeds
1 tablespoon peanutbutter
1 tablespoon coconut oil 
1 pinch of cardamom
1 pinch of vanilla
1 pinch of salt
 
½ dl coconut milk
½ dl almond milk
1 ½ tablespoon chia seeds
2 teaspoons raw chocolate power
1 pinch of salt
 
1 yellow kiwi
 
1.
Mix all ingredients for the crust to a sticky crumble.
 
2.
Put parchment paper in a one-serving pie form. Press out the crumble to form a crust. Put in the freezer to chill.
 
3.
In the meanwhile, mix all ingredients for the chia pudding and let sit for 15 min. Then pour it into  the crust and put the cake in the fridge for a couple of hours, or overnight.
 
4.
Slice the kiwi in thin slices, and roll them up to form a kiwi rose. You can see how I make it in this video, where I make a rose out of an avocado - it's the same concept.
 
5.
Put the kiwi rose on top of the cake and serve!

Snabbt glutenfritt rosmarinknäcke med fikon, gorgonzola och lufttorkad skinka

Ibland gör man (läs: jag) en deg och stoppar den i ugnen utan att riktigt veta vad det ska bli av det hela. Så var det denna gång. I mitt huvud hade jag nog tänkt mig att det skulle bli något som liknande en focaccia i konsistensen, men när jag var klar med min deg, insåg jag rätt snabbt att den nog lämpade sig bättre som knäckebröd. Eller något åt det hållet. Så jag rullade ut den tunnt och bakade av den i ugnen. Resultatet blev en botten med smak av rosmarin, som går att toppa med precis vad som helst.
 
Jag valde att toppa min med fikon, gorgonzola och lufttorkad skinka för att 1) jag råkad ha det hemma 2) det är en av världens godaste smakkombinationer och 3) jag tänker överdosera fikon så länge jag fortfarande kan hitta färska i affären...
 
Erkänn att ni blir lite avundsjuka på min lunch? Jag blir liksom lite avundsjuk på mig själv...
 
 
Snabbt glutenfritt rosmarinknäcke med fikon, gorgonzola och lufttorkad skinka
(2 portioner)
2,5 dl (glutenfria) havregryn
1 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk
1 nypa salt
1 ägg
1 msk agavesirap
1 msk olivolja
1 msk vatten
1 tsk hackad färsk rosmarin
 
Topping
Majonäs
Ruccola
Färska fikon
Gorgonzola
Lufttorkad skinka
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader C. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
 
2.
Mal havregrynen till ett mjöl i en mixer/blender. Blanda sedan med alla övriga ingredienser.
 
3.
Lägg degen på plåten och lägg ett annat bakplåtspapper ovanpå. Kavla ut så tunt du kan (cirka en 3-5 mm tjock).
 
4.
Baka i ugnen i cirka 15 minuter. Vänd på brödet och baka ytterligare 3-4 minuter på andra sidan.
 
5.
Låt svalna några minuter och toppa sedan med majonäs, ruccola, färska fikon, gorgonzola och lufttorkad skinka.
 
*** ENGLISH RECIPE *** 
 
Quick glutenfree rosemary crispbread topped with figs, gorgonzola and parma ham
(2 portions)
2,5 dl (glutenfree) oats
1 teaspoon baking powder
2 teaspoons psyllium husk
1 pinch of salt
1 egg
1 tablespoon agave syrup
1 tablespoon olive oil
1 tablespoon water
1 teaspoon fresh rosemary, chopped
 
Toppings
Mayonnaise
Arugula
Fresh figs
Gorgonzola
Parma ham
 
1.
Pre-heat the oven to 200 degrees C. Line a tray with parchment paper.
 
2.
Ground your oats in a blender until the form a flour. Add to a bowl together with the rest of the ingredients.
 
3.
Put the dough on the tray, and put another parchment paper on top. Roll out the dough as thin as you can (about 3-5 mm thick).
 
4.
Bake the crispbread in the oven about 15 minutes. Turn the bread upside down and bake another 3-4 minutes.
 
5.
Let chill for some minutes, then top with mayonnaise, arugula, fresh figs, gorgonzola and parma ham.

Glutenfri chokladkaka med quinoa

Jag vet, jag vet! Det låter ju helt knäppt att baka en kaka med quinoa. Men sanningen är att det det fungerar alldeles utmärkt! Jag har tidigare bakat kakor med couscous, men denna gång ville jag testa något nytt och eftersom jag alltid har quinoa hemma, så fick experimentet baseras just på det. 
 
Jag ska vara ärlig och säga, att jag först hade tänkt göra quinoa-brownies, men då min form var alldeles för stor (alternativ, jag hade för lite smet - det beror på hur man ser på det) så blev slutresultatet tunnare än jag vill att brownies ska vara. Men vad gör man då? Man anpassar namnet på receptet till vad det faktiskt blev: brownies blev alltså kaka.
 
Testa det här nästa gång du vill baka något gott, saftigt, chokladigt och kladdigt. Dessutom glutenfritt, laktosfritt och fritt från raffinerat socker (jag använde kokossocker och agavesirap som sötning).
 
Sist men inte minst, så hällde jag ner lite av mitt morgonkaffe i smeten, vilket gav extra smak! Tycker du inte om kaffe, kan du dock byta ut det mot mandelmjölk.
 
 
 
Glutenfri chokladkaka med quinoa
(1 kaka)
2 ½ dl kokt quinoa (ca 1 dl okokt)
1 dl kakao
½ dl kokossocker
½ dl agavesirap
½ dl smält kokosolja
½ dl kokt kaffe
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 nypa flingsalt
Chocolate chips
 
1.
Sätt ugnen på 180 grader C och klä en springform (22-24 cm i diameter) med bakplåtspapper.
 
2.
Lägg den kokta, och kalla, quinoan i en blender och mixa tills det plir en paste.
 
3.
Häll quinoan in en skål och tillsätt de övriga ingredienserna (utom chocholate chipsen). Blanda och häll ner smeten i springformen. Toppa med chocholate chips.
 
4.
Baka kakan i ugnen cirka 30-35 minuter. Låt den sedan svalna något innan du pudrar den med florsocker (om du vill) och serverar med färsk frukt och bär.
 
*** ENGLSH RECIPE ***
 
Glutenfree chocolate cake with quinoa
(1 cake)
2 ½ dl cooked quinoa (approx. 1 dl uncooked)
1 dl kakao
½ coconut sugar
½ agave syrup
½ melted coconut oil
½ coffee
2 eggs
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon vanilla powder
1 pinch of sea salt
Chocolate chips
 
1.
Pre-heat the oven to 180 degrees C and line a spring form (22-24 cm in diameter) with parchment paper.
 
2.
Put the cooked, and cooled, quinoa in a blender/mixer and blend until a kind of paste forms.
 
3.
Transfer the quinoa to a bowl and add the remaining ingredients (except for the chocolate chips). Stir to combine and pour the batter into the form. Top with the chocolate chips.
 
4.
Bake in the oven about 30-35 minutes. Let cool, then serve with powdered sugar and fresh berries. 

Zucchininudlar med tomatsås och ugnsbakade tomater med fänkålsfrön

Jag älskar min grönsakssvarv! Det var nästan så att jag saknade den lite, när jag var hemma i Skåne i tre veckor. Det är liksom lite som magi, att kunna förvandla en massa olika grönsaker till spaghetti. Eller hur? Och just på grund av denna saknad, kom svarven till användning nästan direkt när jag kom tillbaka till Milano i veckan.
 
Jag gjorde zucchininudlar, som nog är den vanligaste "pastan" man gör i en grönsakssvarv. Men glöm inte att du också kan svarva potatis, betor, pumpa - you name it! Till mina zoodles gjorde jag en så himla god tomatsås. Jag ugnsbakade tomater med fänkålsfrön, sedan mixade jag dem till en sås med lite fetaost, majonäs och Sriracha. Alltså fänkålsfrön! Har ni smakat på fänkålsfrön som är rostade (antingen i stekpanna eller i ugn) med olivolja och salt? Det är så sjukt gott att jag kan äta det som snacks. Testa vettja!
 
 
Zucchininudlar med tomatsås och ugnsbakade tomater med fänkålsfrön
(1 portion)
1 liten zucchini
15 cocktailtomater
1 msk olivolja
2 tsk fänkålsfrön
20 g fetaost
2 msk majonäs
3 msk (osötad) mandelmjölk
Sriracha, salt och peppar efter smak
Persilja
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader C.
 
2.
Dela tomaterna på hälften och lägg på en plåt. Krydda med salt, peppar, fänkålsfrön och olivolja. Baka i ugnen cirka 25 mnuter.
 
3.
Gör zucchininudlar i en grönsakssvarv, eller genom att hyvla skivor med en osthyvel som du senda skär i remsor med en kniv. Lägg dem i en skål.
 
4.
Ta hälften av de bakade tomaterna och mixa med fetaost, majonäs, mandelmjölk, Srirachasås, salt och peppar. Häll ner såsen i zucchininudlarna och rör om.
 
5.
Lägg upp på en tallrik och toppa med resten av tomaterna, lite extra fetaost och avsluta med persilja.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Zucchini noodles (zoodles) with tomato sauce and roasted tomatoes
(1 serving)
1 small(ish) zucchini
15 cocktail tomatoes
1 tablespoon olive oil
2 teaspoons fennel seeds
20 g feta cheese
2 tablespoons maionese
3 tablespoons almond milk
Sriracha, salt and black pepper to taste
Parsley
 
1.
Pre-heat the oven to 200 degrees C.
 
2.
Divide the tomatoes in halves and put on an oven tray. Season with salt, pepper, fennel seeds and olive oil. Bake for about 25 minutes in the oven.
 
3.
In the meantime make zoodles out of the zucchini by using a spiralizer or a knife. Put your zoodles in a bowl.
 
4.
Take half of the baked tomatoes and blend with feta, maionese, almond milk, sriracha sauce and some salt and pepper to form a sauce. Pour the sauce over the zoodles and mix to combine.
 
5.
Put everything on a plate and top with the remaining baked tomatoes, some extra feta and parsley. 

Björnbärspizza med tre italienska ostar och grön topping

För någon vecka sedan var jag, pappa, min bror och min brorsdotter ute i skogarna och plockade björnbär. Heja svensk allemansrätt! Jag har hittat det perfekta stället, där det dignar av björnbärsbuskar - förra året plockade jag sju liter på under en timme. I år har solen inte varit lika närvarande i Skåne, så björnbären var inte lika söta och mogna, men fortfarande väldigt smarriga!
 
Det är väldigt gott att laga mat med björnbär - och inte bara spara dem till frukosttopping eller till efterrätten (även om glass med björnbär inte ska underskattas). Därför valde jag att göra en björnbärspizza av vår fångst. Den gjorde jag av färdigköpt (!) glutenfri pizzabotten, björnbär och tre olika italienska ostar (för ost, är alltid en bra idé - framför allt då det kommer till parmesan, ricotta och mozzarella). Testa det här nästa gång du vill variera pizzan, jag lovar att du inte kommer bli besviken.
 
 
              
 
Björnbärspizza med tre italienska ostar och grön topping
(1 pizza)
1 (glutenfri) pizzabotten
1 ½ dl björnbär
1 dl ricotta
1 liten näve färsk timjan
1 msk lönnsirap
50 g mozzarella
1 dl färskriven parmesan
6-7 valnötter
Salt & peppar
 
½ avokado, basilika, ärtskott och timjan till topping
 
1.
Sätt ugnen på 225 grader C och sätt in en plåt så den blir varm.
 
2.
Mosa björnbären i en skål (spara 5-6 stycken till senare). Blanda ner ricotta, finhackad timjan, lönnsirap, salt och peppar. Rör om.
 
3.
Bred björnbärsröran på en pizzabotten. Lägg på björnbären du sparade, samt valnötter, mozzarella och parmesan. För över bottnen på den varma plåten och grädda i 12-15 minuter.
 
4.
Ta ut pizzan och toppa med avokado, basilika, ärtskott och timjan. Enjoy! 
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Blackberry pizza with three Italian cheeses and green topping
(1 pizza)
1 (gluten-free) pizza crust
1 ½ dl blackberries
1 dl ricotta
1 small handfull fresh thyme
1 tablespoon maple syrup
50 g mozzarella
1 dl freshly grated parmesan
6-7 walnuts
Salt & pepper
 
½ avocado, basil, pea sprouts and thyme for the topping
 
 
1.
Pre-heat the oven to 225 degrees C and insert an oven tray to get hot.
 
2.
Mash the blackberries in a bowl (save 5-6 blackberries for later). Mix ricotta, finely chopped thyme, maple syrup, salt and pepper.
 
3.
Smear out the blackberry-ricotta mixture on a pizza crust. Add the blackberries you saved, as well as walnuts, mozzarella and parmesan. Place the crust on the hot oven tray and bake for 12-15 minutes.
 
4.
Remove the pizza from the oven and top with avocado, basil, pea sprouts and thyme. Enjoy!

Ice cream sandwishes med sötpotatisglass

Nu när vi ändå är inne på sötpotatisglass (läs förra inlägget här), så går det ju utmärkt att förgylla den glassen för att uppnå nya höjder. Det kan man till exempel göra genom att göra glassen till ice cream sandwiches. Hemmagjorda. Glutenfria. Sockerfria. Och alldeles magiska. Det bästa som finns, med andra ord. Jag skulle vilja påstå att dessa glassar är så pass hälsosamma, att du kan äta dem till (lyx)frulle. Och att äta nyttig dessert till frukost är ju lite av min grej...
 


                
 
 
Ice cream sandwishes med sötpotatisglass
(3 sandwiches)
1 mogen banan
2 ½ dl glutenfria havregryn
½ dl mandelmjöl
1 nypa salt
20 g mörk choklad
 
2 dl fryst sötpotatis i kuber (ugnsbakad innan fryst)
½ banan
2 msk jordnötssmör
1 msk chiafrön
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
 
1.
Mosa bananen och blanda med havregryn, mandelmjöl och salt. Grovhacka chokladen och vänd ner i smeten.
 
2.
Dela upp degen i 6 delar och platta ut kakor på en plåt med bakplåtspapper. Kakorna sprider inte ut sig i ugnen, så gör dem så stora som du vill ha dem.
 
3.
Grädda cirka 15 minuter på 180 grader C. Låt svalna
 
4.
Gör glassen genom att mixa fryst sötpotatis, banan, jordnötssmör, chiafrön, vaniljpulver och salt till en slät glassmet.
 
5.
Fördela glassen på tre av kakorna, och lägg på de andra tre kakorna som lock. Lägg in i frysen i minst 2 timmar innan du sätter tänderna i din alldeles egna ice cream sandwich - utan tillsatt socker och annat onödigt tjafs!
 
Ice cream sandwishes with sweet potato ice cream
(3 sandwiches)
1 ripe banana
2 ½dl glutenfree oats
½ dl almond flour
1 pinch of salt
20 g dark chocolate
 
2 dl frozen sweet potatoes in cubes (baked before frozen)
½ banana
2 tablespoons peanut butter
1 tablespoon chia seeds
1 pinch of vanilla powder
1 pinch of salt
 
1.
Mash the banana and mix with oats, almond flour and salt. Coarsely chop the chocolate and add to the batter. Mix.
 
2.
Divide the dough into 6 even pieces and make cookies that you put on an oven tray. The cookies will not spread in the oven, so make them the size you want the end result to be.
 
3.
Bake in an oven pre heated to 180 degrees C, for about 15 minutes. Let cool.
 
4.
Make the icecream by combining frozen sweet potatoes, banana, peanut butter, chia seeds, vanilla powder and salt in a mixer. Mix until smooth.
 
5.
Divide the ice cream on top of three of the cookies. Put the other three cookies on top as a lid. Put them in the freezer and leave them there for at least 2 hours. Et voilà - your very own ice cream sandwiches are done - and you haven’t added any unnecessary sugars.

Sötpotatisglass - lite konstigt, mycket gott

Ni som följer Citroncest, vet att jag är ungefär världens största fan av sötpotatis. Jag gör sötpotatisnachos, jag gör sötpotatisburgare, jag gör sötpotatissoppa, jag gör sötpotatisvåfflor och jag gör sötpotatisbrownies... finns det något mer man kan göra, undrar ni kanske nu? Ja, det finns det såklart!
 
Jag kom nämligen på den briljanta idén att frysa in en del av min bakade sötpotatis, för att sedan använda den som bas i min nicecream till frukosten dagen därpå. En helt fantastisk idé. Om jag får säga det själv. Och frukosten blev också så himla god! Annorlunda, och jag älskar annorlunda smaker. Testa det här - det krävs bara lite förberedelse, sedan går det på ett kicka att slänga ihop frukosten!
 
 
Sötpotatisglass
(1 portion)
1 bakad sötpotatis, fryst i kuber
1 liten banan
2 msk jordnötssmör
1 msk chiafrön
Bär, nötter och frön till topping
 
1.
Mixa den frysta sötpotatisen med banan, jordnötssmör och chiafrön till det liknar en glassmet. 
 
2.
Lägg upp i skål och toppa med bär och nötter - eller varva glass och bär i ett glas som jag gjorde.
 
Sötpotatisen bakade jag i kuber på 200 grader C i cirka 25 minuter. Lite salt och olivolja bara. Låt svalna och frys sedan över natten.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Sweet potato Icecream
(1 serving)
1 baked sweet potatoes, frozen in cubes
1 small banana
2 tablespoons peanut butter
1 tablespoon chia seeds
Berries, nuts and seeds for the topping
 
1.
Mix the frozen sweet potatoes with banana, peanut butter and chia seeds until it resembles soft serve.
 
 
2.
Put the icecream a bowl and top with berries and nuts - or layer ice cream and berries in a glass as I did.
 
I baked the sweet potatoes in cubes at 200 degrees C for about 25 minutes. Some salt and olive oil only. Allow to cool and freeze overnight.

RSS 2.0