Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Quinotto!

Vad gör man när man är sugen på risotto, men inte har något aborio- eller carnaroliris hemma? Man går helt enkelt igenom skafferiet efter andra gryn som skulle kunna fungera, och kommer så småningom fram till att quinoa - det borde gå bra. Igår lagade jag därför Quinotto till lunch. Väldigt annorlunda från vanlig risotto, men fortfarande väldigt gott. Det hela handlar om vad man gör med den. Jag gjorde quinotton krämig med ungsbakad aubergine, som jag mixade till en kräm. Sedan blandade jag ner edamamebönor, gjorde en egen persiljeolja och toppade allt med kallrökt lax och pumpakärnor. Mums!
 
 
Quinotto
(2 port)
1 dl okokt quinoa
3 dl vatten
1 buljongtärning
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 liten aubergine (10 cm)
1 dl skalade edamamebönor
1 dl olivolja
1 näve persilja
Salt/peppar/paprikapulver/Tabasco
50 gram kallrökt lax
pumpakärnor
 
1.
Sätt ugnen på 225 grader. Dela auberginen på längden, skär skåror i köttet och smörj in den med salt och hälften av olivoljan (½ dl). Sätt in i ugnen och baka tills den blivit mjuk, cirka 25-30 minuter.
 
2.
Koka upp vattnet med buljongtärningen så att du får en buljong att späda quinotton med.
 
3.
Finhacka lök och vitlök, sautera i olivolja i en stekpanna. När löken blivit mjuk, tillsätt quinoan och låt den rostas med i 1-2 minuter. Tillsätt sedan buljong, cirka 1 dl i taget. Låt buljongen koka in under omrörning, tillsätt inte mer buljong förrän den du tillsatt tidigare är borta.
 
4.
Ta ut auberginen från ugnen, ta bort köttet från skalet. Mixa köttet till en purée/kräm.
 
5.
Ta bort quinotton från spisen när den är klar. Vänd ner auberginekrämen och rör om. Tillsätt edamamebönor. 
 
6.
Mixa resten av olivoljan och hackad persilja med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar, paprikapulver och möjligen liten Tabasco.
 
7.
Servera quinotton i en skål. Toppa med lax, pumpakärnor och persiljeoljan.
 
Buon appetito!

Anjovissallad

Anjovis. Bara ordet fick mig att rysa som liten. Anjovisen var det som förstörde vad som annars kunnat vara en god potatisgratäng på julbordet, men som istället blev oätlig och dessutom kallad för Janssons frestelse. Det är nog just mellan Janssons frestelse och anjovis som vi svenskar först och främst drar likhetstecken, men annat är det i Italien. Anjovis anses vara en Medelhavsfisk, och man äter den färsk fångad från havet, eller inlagd i en god olivolja. Den inlagda anjovisen används främst till att göra olika pastasåser, för smälter du anjovisen i en stekpanna kommer den ge din sås en extra smakkick. Eller så används den som topping på en av Italiens ursprungspizzor, Pizza alla Napoletana, tillsammans med tomatsås, oregano och kapris – men utan mozzarella.

Som tur är har mina smaklökar ändrats sedan jag var ung. Precis som jag nu älskar lök, sill och röd paprika, vilket jag tidigare avskydde, har jag också lärt mig att älska anjovis. Så pass mycket att jag kan äta de små filéerna som snacks direkt från burken. Och det är ju inte dåligt eftersom anjovis är fylld med omega 3-fetter, protein och järn. 


Jag rekommenderar er att blanda ner anjovis i salladen nästa gång det är tid för en nyttig lunch - ge firren en chans, ni kommer inte ångra er. Här nedan blandade jag den med borlottibönor, rödbeta och persilja. Och så toppade jag med olivolja, peppar och pumpakärnor. Svårare än så är det inte att uppleva en smaksensation i munnen!


Gnocchi med saffransgul auberginesås

Det finns ett uttryck i Italien som säger Giovedì gnocchi, Venerdì pesce, Sabato trippa. Det kan direkt översättas till torsdag gnocchi, fredag fisk, lördag komage och är ett uttryck som härstammar från Rom och beskriver vad man historiskt sett har ätit dessa dagar - att jämföras med vår ärtsoppa på torsdagar, tacosmys på fredagar och kycklingfest på lördagar. Inga konstigheter alltså. Men det är intressant att undersöka varifrån detta uttyck kommer ifrån. Vissa italienska källor menar att det var de romerska kristna som åt gnocchi på torsdagen för att detta var dagen de ägnade sig åt botgöring - men att äta gnocchi tycker jag inte är ett straff, så jag går inte med på den beskrivningen! En annan förklaring är att de romerska osteriorna tillagade gnocchi på torsdagar för att sedan ekonomiskt klara av helgen som ofta innefattade tillredning av middagar med dyrare ingredienser. Den förklaringden tycker jag låter mer vettig. För gnocchi är ju billigt - huvudingrediensen är potatis, sedan behövs bara lite mjöl, ett ägg och en nypa salt.
 
Jag har ännu inte tagit mig för att göra egna gnocchi - bortsett från ett misslyckat försök där jag använde helt fel sorts potatis vilket resulterade i klister. Typ. Däremot brukar jag handla hem färsk gnocchi och göra egen sås - ibland får man ta genvägar och precis detta gjorde jag igår. Trots att det var söndag och inte utnämnd gnocchidag, så smakade det underbart. Jag skulle kunna äta gnocchi alla dagar i veckan...
 
Min sås gjorde jag enklast möjligast av ett fåtal ingredienser - ungsbakad aubergine, ricotta och saffran. Saffran alltså! Min uppmaning till er är att börja använda det mer i matlagningen - inte bara till lussekatterna. Den kryddan piffar verkligen upp det mesta!
 
 
Gnocchi med saffransgul auberginesås
(2 port)
250 gram gnocchi
1 aubergine
¾ dl ricotta
½ gram saffran
Salt, peppar, paprikapulver
Persilja och parmesan till servering
Smör
Olivolja
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader. Dela auberginen på längden och skåra varje halva i ett rutmönster. Smörj sedan in varje halva med olivolja. Salta. Rosta i ugnen i cirka 30-40 minuter - tills auberginen blivit mjuk. 
 
2.
Skrapa loss auberginens kött från skalet, lägg i en kastrull och mixa med en stavmixer. Addera ricotta, saffran och kryddor och värm upp allt på spisen.
 
3.
Stek gnocchin i smör i en stekpanna. När de blivit gyllenbruna - häll i auberginsåsen i pannan och blanda om så att alla gnocchi täcks av sås.
 
4.
Häll upp i djup skål och toppa med hackad persilja och riven parmesan.
 
Buon appetito!

Sirapslimpa

Det finns bröd - och så finns det bröd! Jag älskar att fixa och trixa med glutenfria varianter, för ärligt talat mår min mage bäst utav det. Men det finns vissa saker man inte ska ändra. Vissa vinnande koncept. Ett av dessa är den här sirapslimpan som är ett av de godaste bröden jag vet. Jag tror inte jag har bakat det på närmre 3 år nu, eftersom jag bor ensam (utan tillräckligt stort frysfack) och inte kan klämma en hel limpa själv. Men ikväll ska vi ha en liten get-together hemma hos en av mina kollegor och jag blev utsedd tårt- och brödbagare. Därför tog jag tillfället i akt och jag hoppas kollegorna tycker om min svenska siraslimpa lika mycket som jag. Testa att laga detta bröd, det är världens lättaste, bara att blanda ihop ingredienserna och grädda i ugnen. Ingen jäsning eller sådant där annat tjaffs behövs. Snabbt och lätt med andra ord!
 
 
Sirapslimpa
4 dl naturell yoghurt (eller filmjölk)
1 dl ljus sirap
2 skalade och rivna äpplen
1 dl grovt hackade hasselnötter
½ dl grovt hackade torkade aprikoser
1 dl pumpafrön
1 dl linfrön
1 dl solroskärnor
½ dl torkade gojibär
1 dl kruskakli
1 dl havregryn
3,5 dl rågmjöl (eller grahamsmjöl)
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor
2 tsk salt
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader. Täck en brödform med bakplåtspapper.
 
2.
Blanda yoghurt, sirap och äpplen.
 
3.
Blanda alla övriga (torra) ingredienser i en bunke. Häll över yoghurtblandningen. Blanda väl.
 
4.
Häll i smeten i brödformen. Toppa med sesamfrön och lite rågmjöl. Sätt in i ugnen i cirka 45 minuter.
 
Avnjuts bäst med smör och ost, eller leverpastej! Mums! 

Bananmuffins!

Vet ni vad? En gång i tiden räknade jag kalorierna i allt jag åt. Visst tappade jag några kilo, men vad jag framförallt lärde mig var mycket om matens näringsinnehåll och sammansättning. Jag tröttnade så småningom på det där med att räkna kalorier, det tog helt enkelt för lång tid att hålla på att väga och mäta varje ingrediens. Men lite av kunskapen sitter fortfarande kvar, och tillsammans med ett sunt förnuft kan jag nu lätt avgöra vad som är en lagom portionsstorlek (även om jag inte alltid håller mig till det - sätt några ostar framför mig och jag kan hålla på i en evighet...)
 
Vad som är viktigare för mig nu, är att maten jag äter gör något bra för kroppen. Mina måltider får gärna innehålla en högre energimängd - om jag vet att energin är bra för min kropp och mitt välmående. Hellre en högre mängd naturligt fruktsocker, än en mindre mängd rafinerat socker. Hellre än högre mängd olivolja, än en mindre mängd margarin. Hellre en högre mängd mandelmjöl, än en mindre mängd vetemjöl. You get the picture... 
 
Imorse bestämde jag mig för att svänga ihop några frukostmuffins eftersom jag tycker om att variera dagens första mål. Det slutade i ett gäng bananmuffins med smak av kardemumma och kanel. Supergoda, och gjorda med en massa bra-för-kroppen-ingredienser. Bara av rent intresse bestämde jag mig för att räkna ut kalorierna i mina muffins, och när jag insåg att de endast innehöll 97 kcal per muffins - då gick jag dirket ut i köket och tog en till. Av den anledningen - att få äta mer - kan jag ändå tänka mig att då och då ta fram köksvåg och miniräknare...
 
 
Bananmuffins 
(7 stycken)
1 mogen banan
1 ägg
3 msk mandelmjölk
3-4 msk grekisk yoghurt
1 dl kokosmjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk fiberhusk
4-5 kardemummakärnor, mortlade
1 tsk kanel
1 krm salt
10 hasselnötter
 
1.
Sätt ugnen på 180 grader.
 
2.
Mixa ihop banan, ägg, mandelmjölk och grekisk yoghurt. Blanda i en annan bunke ihop alla torra ingredienser (allt utom hasselnötterna). Rör ner banansmeten i de torra ingrendienserna och blanda väl.
 
3.
Fyll sju muffinsformar till hälften med smet. Toppa med hackade hasselnötter och sätt in i ugnen i cirka 20 minuter.
 
 
Serveringsförslag:
Toppa muffinsen med jordnötssmör eller houng samt hallon (inte inräknat i de 97 kcal) för en ännu större fest i munnen! 

Bruschette

Jag har sagt det ungerfär en miljon gånger, och jag är ledsen att jag fortsätter upprepa mig. Men åh vad jag älskar att gå till marknaden på en solig lördagsmorgon och inhandla pinfärska ingredienser till kommande luncher och middagar. Allt blir så mycket bättre när det är inhandlat på en marknad. När man slipper mellanhänderna. Till och med det som kan se direkt motbjudande ut vakuumförpackat i en affär (typ ko-mage), kan se direkt inbjudande ut när man ser slaktaren vant hantera styckdelen (även om jag antagligen aldrig skulle köpa en ko-mage...igen...been there, done that).
 
I helgen avslutade jag en lång powerwalk genom nya område här i Milano på min favoritmarknad. Jag handlade tomater och basilika. Päron och rosmarin. Färskt bröd. Jag hade en tydlig plan - lunchen skulle bestå av bruschette.
 
Förresten, här kommer en italienskalektion för er som är intresserade: bruschette är plural av bruschetta och det utalas [brus-ke-tta/e] inte [bru-tje-tta/e] som många vill envisas med att säga. Dagens lektion avslutad.
 
 
Bruschette
(2 olika)
2 skivor färskt bröd
 
½ vitlöksklyfta
4-5 datterinitomater
10 blad basilika
½ msk olivolja
Salt&peppar
 
¼ päron
2 rosmarinkvistar
Smör till stekning
2 msk ricotta
1 tsk flytande honung
Salt&peppar
 
1.
Sätt ugnen på 210 grader. Gnid in den ena brödskivan med vitlök, släng sedan in båda i ugnen så att de rostas och blir knapriga.
 
2.
Topping 1:
Dela tomaterna i mindre bitar. Finhacka basilika och vitlök. Blanda allt med olivolja. Smaka av med salt och peppar. Lägg på den vitlökssmakande brödskivan.
 
3.
Topping 2:
Skiva päronet och stek det i smör tillsammans med en av rosmarinkvistarna (dra av "barren" från kvisten). Hacka den andra rosmarinkvisten (även här bara barren), och blanda med ricotta, honung, salt och peppar. Bred på röran på den andra brödskivan. Toppa med det smörstekta päronet och den stekta rosmarinen. Avsluta med ytterligare lite honung.
 

Kycklingburgare med karamelliserad lök och pressgurka i frö- och nötfrallor

Det hela började med att en kompis efterfrågade ett recept på glutenfritt bröd. Efter att ha delgett receptet på mina helt magiskt goda frö- och nötfrallor bestämde jag mig för att baka ett eget parti. Väl klara och ute ur ugnen tittade jag på dem och ställde mig själv frågan vad jag nu skulle göra med dem. Lunch hade jag redan ätit, och jag ville äta något mer än bara frallor till middag. Där och då öppnade jag kylen som jag gjort så många gånger förr när jag behövt inspiration. I min lilla frysbox hittade jag ett gäng kycklingfiléer, därunder låg en överbliven äggula i en skål, och på hyllan under låg den sista gräslöken efter veckans storhandling. Hmm. Kycklingburgare! Med mina nygräddade frallor. Det måste blir magi. Tänkt-bestämt-gjort!
 
När jag sedan vände mig till grönsakslådan och såg löken var det helt klart att den skulle karamelliseras. Att jag däremot valde att göra pressgurka då jag såg gurkan var inte en lika stor självklarhet. Jag förstår inte hur jag kan bli sugen på saker jag a l d r i g äter. Men det händer mig ofta, och denna gång var det alltså pressgurka det handlade om. Bara till att sätta igång att göra 1-2-3-lag. Men. Ättika är svårt att finna i de italienska butikerna, så jag var djärv och bytte ut den mot vitvinsvinäger - det fungerade mer än väl.
 
 
Kycklingburgare med karamelliserad lök och pressgurka med frö- och nötfrallor
(2 port)
200 g kycklingfilé
1 äggula
½ dl keso
1 msk hackad gräslök
Salt&peppar
 
1 gul lök
1 msk smör
1 tsk socker
1 krm salt
¾ dl vatten
 
10 cm gurka
2 tsk salt
2 msk vitvinsvinäger
4 msk socker
6 msk vatten
Hackad persilja
Vitpeppar
 
Senap, sallad, ricotta och Frö- och nötfrallor till servering
 
1.
Pressgurka:
Skiva gurkan med en osthyvel och lägg dem på en tallrik. Salta gurkan och sätt sedan någon tungt ovanpå så att vattnet pressas ut. Låt stå i cirka 30 minuter. Blanda undertiden vitvinsvinäger, socker och vatten och vispa tills sockret lösts upp. Krydda med hakad persilja och vitpeppar. Krama ut vattnet ur gurkan och häll på lagen. Låt stå i kyle minst en timme innan servering.
 
2.
Karamelliserad lök:

Skiva löken i tunna ringar. Hetta upp smöret i en stekpanna. När smöret tystnat i pannan, lägg i löken. Stek på hög värme tills löken fått färg. Sänk sedan värmen och låt löken steka till den blivit mjuk, ca 10-15 minuter. Rör om då och då så att den inte bränns fast. Sockra och salta. Häll sedan på vattnet och låt det koka in. Löken är klar när vattnet har försvunnit och löken blivit mjuk och god.

 

3.

Kycklingburgare:

Hacka kycklingfiléerna i små bitar och mixa dem sedan till en färs med en stavmixer. Blanda ner äggulan, keson och gräslöken. Smaksätt med salt och peppar. Låt stå och dra i 15-30 minuter. Sätt ugnen på 160 grader. Forma färsen till två biffar och lägg på en plåt. Sätt in i ugnen i cirka 15 minuter, ta sedan ut biffarna och stek dem i en stak panna för att få en fin yta (eller grilla dem om vädret tillåter).

 

4.

Montering:

Dela en frö- och nötfralla. Bred stark senap på ena halvan. Toppa med sallad, hamburgare, pressgurka och karamelliserad lök. Bred ricotta på den andra frallan. Peppra. NJUT!

 



Omelettwrap med krämig svampfyllning och kalkon

För inte så länge sedan gjorde jag omelettwraps för förta gången, och sedan dess har de återkommit i min vardag rätt många gånger. Det är ett perfekt sätt att få i sig äggprotein, och dessutom påminner de om pannkaka - utan mjöl - och med det finns det ju inget som är negativt! Man kan fylla dem med söt eller salt, valen är oändliga. Här kommer ett till alternativ.

 
Omelettwrap med krämig svampfyllning och kalkon
(1 port)
1 ägg
1 msk mjölk
Salt&peppar
Kokosolja till stekning
 
5-7 champinjoner
½ vitlöksklyfta
1 citron, skalet
2 msk ricotta
1 tsk flytande honung
Salt&peppar
1 skiva (påläggs-)kalkon
Sallad
Salt&peppar
Smör till stekning
 
1.
Börja med champinjonfyllningen. Skiva champinjonerna tunt och sorrstek dem i en stekpanna tills de avgett sitt vatten. Släng sedan ner en klicksmör, finhackad vitlök och rivet citronskal. Låt steka tills de får fin färg. Häll över i en skål och blanda med ricotta. Smaksätt med honung, salt och peppar.
 
2.
Vispa upp ägget med mjölk samt salt och peppar. Stek i kokosolja på hög värme, cirka 1-2 minuter på varje sida. (Ett tips är att vända omeletten med hjälp av en tallrik eftersom den är så tunn)
 
3.
Lägg en skiva kalkon på omeletten. Toppa med sallad och champinjonröran. Rulla till en wrap. Enjoy!
 

RSS 2.0