Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Krämig morotssoppa med apelsin, ingefära och kokos

Jag är tillbaka! Har egentligen aldrig varit borta. Jag har bara fokuserat på att uppdatera Instagram med recept den senaste tiden, så bloggen har liksom hamnat lite i skymundan. Men nu är inspirationen för att skriva tillbaka, och därför kommer här första receptet på flera månader. 
 
Temperaturen har fallit i Milano, med hela tio grader - från 29 till 19 över en natt. Jag klagar inte, för när temperaturen ligger runt 30 grader är livet mest bara... svettigt. Men nu. Nu kan jag börja laga annan mat än sallad, vilket jag annars lever på mellan maj och september för att inte riskera inbördes överhettning. Så idag gjorde jag morotssoppa. Extra fullproppad med vitaminer från både apelsin och ingefära. Det här är typ världens godaste soppa. Och enklaste. Men den är lätt att göra fancy med lite rolig topping.
 
Vilken är er favoritsoppa att värma er med nu när hösten kommer? Ge mig era bästa tips.
 
 
Krämig morotssoppa med apelsin, ingefära och kokos
(1 portion)
1 tsk olivolja
½ gul lök 
350-400 g morötter
½ apelson, cest & juice
3 cm ingefära
400 ml grönsaksbuljong
150 ml kokosmjölk
Salt/peppar/paprikapulver
 
Topping
Kokta gröna linser
1 vårlök, skivad och stekt i olivolja och salt
Rosépepparkorn
Krutonger
 
1.
Värm olivoljan i en kastrull. Hacka löken och stek i olivoljan tills den blivit någorlunda genomskinlig. Skala och skiva morötterna och häll ner i kastrullen tillsammans med rivet apelsoinskal och riven ingefära. Låt steka en stund, häll sedan på grönsaksbuljongen. Låt koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra tills morötterna är mjuka.
 
 
2.
Spara 200 ml av buljongen, häll sedan av resten genom en sil. 
 
 
3.
Häll tillbaka morätterna i kastrullen och mixa dem släta med en handmixer. Häll i kokosmjölken och lite av den sparade buljongen i taget, tills du har den konsistens du vill ha. Värm upp och smaka av med salt, peppar och paprikapulver.
 
 
4.
Häll upp soppan i en skål och toppa med linser, vårlök, rosépeppar och krutonger.
 
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Creamy carrot soup with orange, ginger anc coconut
(1 serving)
1 tsp olive oil
½ yellow onion
350-400 g carrots
½ orange, zest and juice
3 cm ginger
400 ml vegetable stock
150 ml coconut milk
Salt/pepper/paprika powder
 
Topping
Cooked green lentils
1 spring onion, sliced and fried in olive oil and salt
Dried red pepper corns
Croutons
 
1.
Heat the olive oil in a pot or a bigger sauce pan. Chop the onion and fry in the olive oil until soft. Peel the carrots and slice them. Add to the pot with grated orange zest and grated ginger. Let fry for a while, then add the vegetable stock. Bring to a boil, then let simmer until the carrots are soft.
 
2.
Remove 200 ml of the stock and save for later, then strain the carrots through a sieve.
 
3.
Add the carrots back to the sauce pan and mix with a hand mixer until smooth. Add the coconut milk and a little of the saved stock at a time, until you have the consistency that you want. Heat up and season to taste.
 
4.
Pour the soup into a bowl and top with lentils, spring onions, red pepper corns and croutons.

RSS 2.0