Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Biscotti // Mandelskorpor

Biscotti. Canttuccini. Cantucci. Kär skorpa har många namn. Namnet biscotti härleder från det latinska ordet biscoctus vilket betyder bakad två gånger. Namnen canttuccini och cantucci kommer från orden canto som betyder vinkel, samt cantellus som betyder en bit eller en skiva bröd. Alla är de namn som beskriver hur detta bakverk tillagas eller ser ut. Men lättast är det väl ändå att benämna det på svenska: Mandelskorpor. Rätt och slätt.
 
Mandelskorpor är fantastiskt knapriga och goda. De härstammar från Prato i Toscana, var man i gamla arkiv funnit de första nedskrivna recepten. Från början bestod mandelskorpan enbart av mjöl, socker, ägg, pinjenötter och mandel, men idag finns det massor av varianter och versioner. I Italien serveras de ofta, och gärna, tillsammans med vin santo, ett sött dessertvin i vilket skorporna doppas. 

 
 

Biscotti // Mandelskorpor (ca 30 st)

4 dl mjöl

2 dl socker

150 g skalad sötmandel

1 apelsin

½ vaniljstång
¼ tsk bakpulver

En nypa salt

2 ägg

Farinsocker

 

1.

Sätt ugnen på 200 grader

 

2.

Sprid ut mandlarna på en plåt och rosts dem i ugnen tills de fått lite färg, cirka 5 minuter.

 

3.

Hacka mandlarna grovt. Tvätta apelsinen och torka av den, riv sedan av skalet. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

 

4.

Blanda hackade mandlar, mjöl, strösocker, rivet apelsinskal, urskrapad vanilj, bakpulver och salt i en bunke.

 

5.

Forma en grop i mitten och häll i äggen. Knåda ihop till en deg och dela i två bitar. Tryck ut dem till två längder, ca 25 centimeter långa, och 1,5 centimeter höga.

 

6.

Baka dem i 20-25 minuter tills de fått en gyllene färg och är gräddade rakt igenom. Ta ut längderna från ugnene och sänkt temperaturen till 120 grader.

 

7.

Skiva längderna på snedden, i ca 1 centimeter breda skivor.

 

8.

Torka skorporna på en plåt i ugnen, i 35 minuter tills de är helt torra. Stäng av ugnen och låt skorporna vara kvar tills ugnen svalnat. Förvara sedan i tätslutande burk.

 

Receptet har jag modifierat något från det här ursprungliga.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0