Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Chokladtryffel x 3

På söndag är det den första advent och visst skulle man kunna säga att det också är då startskottet för det stora julbaket går av? Jag vet nog ingen nationalitet som bakar så mycket julgodis som vi svenskar gör. Men det är väl i och för sig inte så konstigt med tanke på att vi också är den nationalitet som äter mest godis över hela året. Jag älskar godis och har alltid varit en godisgris. Det är lite av min akilleshäl. Småkakor och chips passerar mig obemärkt förbi, men sätt en skål med lösgodis framför mig och du sätter min karaktär på prov. Det är en himla tur för mig att lösgodiset är långt utom räckhåll för mig i Milano.
 
Jag gillar inte bara att äta godis. När julen närmar sig är jag också en av många som älskar att ställa sig i köket och göra sitt eget. Och med tanke på att advent väntar runt knuten, så tjuvstartade jag igår och satte igång med att göra tryffel. Det slutade med tre olika, en mörk chokladtryffel med smak av apelsin, en mjölkchokladtryffel med kardemummasocker och slutligen en vit choklad- och saffranstryffel. De blev alla väldigt lyckade. Men att ha närmre 50 tryfflar i lägenheten är inget att rekommendera för någon med dålig godiskaraktär, så jag packade in dem och tog med mig dem till mina kollegor idag. Gissa om de blev glada! Här får ni recepten så att ni kan göra någon precis lika glad.
 
 
Mörk chokladtryffel med smak av apelsin 
(12-20 stycken beroende på storlek)
200 gram mörk choklad, minst 70%
½ apelsin
0,75 dl vispgrädde
Kakao
 
1.
Smält chokladen över vattenbad. Koka upp grädden i en kastrull och häll sedan ner i den smälta chokladen. Blanda ner apelsincest och saft. Häll upp i en form och låt svalna och stelna i kyl i ca 2-3 timmar.
 
2.
Häll upp kakao i en skål. Gör bollar av tryffeln och rulla dem sedan i kakao. Förvara i kyl.
 
 
Mjölkchokladtryffel med kardemummasocker 
(12-20 stycken beroende på storlek)
200 gram mjökchoklad
50 gram smör
1 dl vispgrädde
½ msk florsocker
Stött hel kardemumma
Rörsocker
 
1.
Smält chokladen över vattenbad. Koka upp grädden i en kastrull och häll sedan ner i den smälta chokladen. Låt smör och florsocker smälta i chokladen. Häll upp i en form och låt svalna och stelna i kyl i ca 2-3 timmar.
 
2.
Mortla kardemummakärnor fint och blanda sedan med rörsockret. Gör bollar av tryffeln och rulla dem i kardemummasockret. Förvara i kyl.
 
Ja, man måste ju kvalitetssäkra...
 
Vit choklad- och saffranstryffel 
(12-20 stycken beroende på storlek)
400 gram vit choklad
25 gram smör
0,75 dl vispgrädde
0,75 gram saffran
 
1.
Smält hälften av chokladen över vattenbad. Koka upp grädden i en kastrull tillsammans med smör och saffran. Häll över den smälta chokladen och rör om. Häll upp i en form och låt svalna och stelna i kyl i ca 2-3 timmar.
 
2.
Gör bollar av tryffeln och ställ tillbaka i kyeln ca 15 minuter. Smält resten av chokladen i vattenbad. Rulla bollarna i chokladen och låt svalna på galler med bakplåtspapper. Förvara sedan i kyl.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0